Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   60 / 227
(#) zolex hozzászólása Máj 24, 2010 /

Üdv mindenkinek!
Én építettem egy viszonylag kis teljesítményű tekercset. Egy újabb TV-sorkimenőből és azt ezt meghajtó áramkör segítségével. A http://madchemist.uw.hu/tesla.htm leírást használtam. A szekunder tekercsem tekercsem 1200 menetes lett. Kondenzátort pedig egy sörös-doboz, alufólia és polietilén zacskó segítségével készítettem( sajnos nem tudtam szerezni 2000 voltos kondenzátorokat nano-fahrad nagyságrendben, de úgy gondoltam talán így is megoldható tom elég gagyi megoldás ) A tekercs működik szép szikrákat csinál, viszont van egy bajom vele. A korona-kisülések nem tető-kondenzátoron jelenik meg, hanem lent a Földelésnél. Ha terhelem a tekercset tehát a tető-kondenzátorhoz egy földelt tárgyat közelítek, akkor persze ott szikrázik nagyon szépen. Meg tud hajtani egy plazma-gömböt is, de nem értem miért lent van a koronakisülés. Gondolom a földelést rontottam el, de hogyan tudnám megoldani, hogy jó működjön? A válaszokat már előre is köszönöm .

Tudom az ilyen tekercs több mint kis teljesítményű, de első munkának jó. Viszont szétszedtem egy mikrohullámú sütőt szétszedtem és kiszereltem a Mot-ot és a kondenzátort belőle. Nem hiszem, hogy tudnék egy másik MOt-ot is szerezni. Sőt kizártnak tartom. Arra gondoltam, hogy egy feszültség-sokszorozó áramkörrel pl. Marx-kaszkád, vagy Wilton-Crosword-kaszkáddal felemelném a feszültséget legalább 8-10 ezer voltra, majd egy DCSTC tesla tekercset csinálok. Lehetséges a dolog? Mert tényleg szeretnék egy nagyobb teslát csinálni, mindegy ha csak kis szikrákat tud, csak nagyobbat a mostaninál( 2 cm).
(#) BULL1988 válasza zolex hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Sziasztok!

zolex: Szerintem megpróbálkozhatnál Skori mini tesláival, a 12 voltos is tud legalább 8 centis szikrát (igaz 18 voltról hajtva, 12-ről kb 4 centit tud) a 24 voltos meg még annál is nagyobbat (az enyém kb 14 centiset).

Skori 12 voltos mini teslája

Skori 24 voltos mini teslája

Gyűjtöm az erőt és a hozzávalókat egy csöves teslához, gondoltam, hogy kisebbel kezdek, például egy PL504-es csővel, de ha már csövekkel próbálkozok csak jobban megéri egy GU81-es.... Szerintetek?

Üdv, Pisti
(#) belganarancs válasza zolex hozzászólására (») Máj 24, 2010 / 1

DCTC-ről tudok, DCSTC-ről még nem hallottam. Első munka után egy DCTC-re ugrani,finoman szólva nagy ugrás,ráadásul a DCTC nem is a legegyszerűbb konstrukció..Én azt javaslom,hogy csak óvatosan és mielőtt bármibe kezdesz,legyél nagyon türelmes,tudatos,körültekintő,felkészült..sorolhatnám..Ja,és érdemes felmérned,hogy mennyibe kerül majd a project.(dctc szvsz. nem ócó kateg.)
Az első hsz-re reagálnék,már volt erről a bizonyos oldalról szó itt a topicban,ezért sem írtam eddig,de ha már most gépelek,akkor leírom-komolytalan az az oldal,csupán,ha ezt a topicot végigolvasod,találhatsz konkrét adatokat,arányokat,törvényszerűségeket,tapasztalatokat..
Itt nálunk villámlik .

BULL1988: Köszi az ötletet, bár nekem még Skory féle rendszer elkészítése egy kissé bonyolult eléggé kezdő vagyok, de a nagyfeszültség érdekel. Szóval ezért gondoltam a MOT-os teslára. Az amit leírtam az lehetséges? Lehetne egy ilyen teslát csinálni? MOT => Croswors-Walton kaszkád> DCSTC ==tesla tekercs? A kép lent a DCSTC tervrajzáról szól. Az Omegalabs honlapján találtam.
(#) Hodinka válasza zolex hozzászólására (») Máj 24, 2010 / 1

Idézet:
„...Mert tényleg szeretnék egy nagyobb teslát csinálni, mindegy ha csak kis szikrákat tud...”

Miért jó a nagy tesla,ha kis szikrákat ad?
Idézet:
„Arra gondoltam, hogy egy feszültség-sokszorozó áramkörrel pl. Marx-kaszkád, vagy Wilton-Crosword-kaszkáddal felemelném a feszültséget legalább 8-10 ezer voltra, majd egy DCSTC tesla tekercset csinálok. Lehetséges a dolog?”

1 MOT-tal nem fogsz elérni semmit,legalább kettőre van szügség,a Marx-kaszkád,és mindenmás sokszorozó teljesítménye meg túl kevés lesz hozzá,talán egy izmosabb ZVS meghajtóval is jobban járnál,Bővebben: Link,kezdetnek sz.ntem ez sem rossz.
Üdv!
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

GU81M mindenképp,épp én is egy beszerzésén dolgozom.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Wow, amit belinkeltél az baromi jól néz ki..... Ráadásul 24-36 voltról megy, ami szuper. Szerintem belefogok ilyen építésébe addig, míg össze nem gyűlnek a dolgok a vttc-hez. Van is egy sorkimenőm, csak még nem próbáltam ki, de a héten meglesem ezt a zvs hajtást....
(#) zolex válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Köszönöm! Ez kellett nekem. Meg fogom csinálni ezt a teslát mindenképpen. Csak megszerzem a kapcsolást hozzá. Láttam valami magyar oldalt, ahol ilyen ívfényt lehet csinálni tv sorkimenőből,mint amit a videó végén mutatnak. http://www.tar.hu/masterfoxx/kbnfg.htm Azzal meg lehetne hajtani a teslát? Mert ami most van áramköröm az csak alapból szikrákat tud, de ívfényt nem, gondolom azért mert kicsi az árama. Ha ezt a kapcsolást kötöm rá, akkor jobb lesz? Vagy ha valaki ezt a ZVS kapcsolást meg tudná mutatni az jó lenne, mert találtam most egy párat, de nem tudom melyik lenne az igazán jó.
(#) Collector válasza zolex hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Te a DC rezonáns gerjesztésre gondolsz.
Bővebben: Link
Ez komplex összeállítás, nehéz összerakni.
1 mikrosütőtrafóval is lehet teslát építeni, normál diódás sokszorozóval (a marx impulzusüzemben működik!), de túl sok értelme nincs, mert agyon kéne szűrni a meghajtást, illetve egy másik trafót akárhol vehetsz. Vatera, lomtalanítás, szervizek, és bárhol a neten. 2 darabbal már lehet építeni, de az sem túl egyszerű.
(#) BULL1988 válasza zolex hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

ZVS sorkimenő meghajtás.

Én most vettem meg hozzá a dolgokat, remélem, hogy ma már üzembe is tudom helyezni, ráadásul alkalmas indukciós hevítő meghajtására is. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Mindenképpen le kell szigetelni a mosfetek hátulját, ha egy hűtőbordára szereljük őket?
(#) kampy válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Heló!
Ehhez a ZVS sorkimenőhöz milyen trafó kell?
És mennyibe kerülnek hozzá a cuccok?

Üdv: kampy
(#) BULL1988 válasza kampy hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

ööö, sorkimenő trafó. Képcsöves tv-ben és crt monitorokban lehet ilyet találni például. Olyan 1000-1200 forintból jön ki az áramkör....
(#) kampy válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

OK
És olyan kell ami a régi fekete-fehér tv-ben van vagy jó az is ami a színes tv-ben van?
És kb. mekkora feszültséget ad?
Sikerült már összerakni?
Ha igen akkor működik?
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Azért egyszerre csak egyre koncentrálj.
(#) zolex válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

BULL1988: Nekem van két újabb monitor-trafóm . Az áramkört értem, majd pénteken megyek be a boltba, ahol az alkatrészeket tudnám megfenni. Viszont az rész nem világos, hogy "5-5 turns on the ferrite core" Magyarul értem mi van oda írva, ( 5-5 menet a ferrit-magon) de mivel nekem csak újabb monitor-trafóm van, akkor hogy kössem rá? A saját primereket fel tudom használni, vagy tekercseljek külön rá. Mert 10 menet éppen elférne még az egyiken. Lehet nagyon hülye kérdés,de azért jobb lenne tudnom. Köszönöm már előre is.

Collector: Köszönöm, tehát lehetséges a dolog. Később majd megcsinálom a két MOT-os teslát. A DC rezonáns verzióval. De az még nem most lesz, először megpróbálom a ZVS teslát, aztán ha az jól működik és elég jó lesz, aztán a Skory féle miniteslákat, és ha már nagyon megy akkor kipróbálom a Mot-os teslákat. Köszönöm segítségedet.
(#) BULL1988 válasza zolex hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Külön kell rátekerni (így), ezzel a megoldással nem a saját primereket használjuk fel. Van olyan is amelyiken azokat használják fel, de ezzel jobban lehet meghajtani a sorkimenőt.

Hodinka: igyekszem, most a sorkimenőre nagyon kíváncsi vagyok
(#) Hodinka válasza zolex hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Mindenképp saját tekerésű primert kell készítened,ugyanis a meglévő egyrészt nagyobb feszre(kb 160-180V-ra) van méretezve,és jóval kissebb áramra,nameg arról nem is beszélve,hogy a sorkimenők együteműek,szóval a kapcsrajz alapján kell elkészítened(5+5 menet...)
Másrészt pedig egyenirányított sorkimenőt hoszútávra nemtúl célszerű ZVS-nél használni,ugyanis a szekunderen félperiódusnyi értékeket kapsz majd,és így az egyik tranyó valamennyire mindig túlterhelésben lesz.
Üdv!

Köszönöm a segítséget. Viszont próbának jó lesz. Ha nem is hosszú ideig, de valameddig fogom tudni használni. Az a gond, hogy nem tudok régi Fekete-fehér képcsőbe való sorkimenőt, csak színes tv-be való. Olyanból van kettő darab. Bár nem tudom szét tudnám-e szedni valamilyen módon ezt az újabb fajtát. De kétlem.
(#) Frenki007 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Szia

Milyen diódahidat használsz a meghajtáshoz? És mire szolgál az a nagy kondenzátor?
Válaszod köszi előre is.

Idézet:
„Bár nem tudom szét tudnám-e szedni valamilyen módon ezt az újabb fajtát.”

Ezt most hogy érted?
(#) belganarancs hozzászólása Máj 25, 2010 /

Kezdetek elkalandozni a tesla-tól.Nem vagyok modi,de van flyback-es topic is..off

Idézet:
„Ezt most hogy érted?”

Hát arra gondoltam, hogy a sorkimenő burkolatát eltávolítom és leszerelem róla a diódát, illetve a primereket.

belganarancs: A TV-sorkimenővel szeretnénk meghajtani egy tesla tekercset,szóval szerintem nem OFF a téma. De ezt majd a modik eldöntik.
(#) Hodinka válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Mert? végülis egyfajta tesla meghajtóról van szó,vagy nem? Ha meg már így állunk hozzá akkor mindenmás meghajtású tesla tekercsnek új topic-ot kéne nyitnunk?

Idézet:
„Hát arra gondoltam, hogy a sorkimenő burkolatát eltávolítom és leszerelem róla a diódát, illetve a primereket.”

Azt felejtsd el,nemfog sikerülni.

A sorkimenő meghajtásáról beszélni itt valóban offtopik, bár engem nem zavar.
Sorkimenővel kb akkora szikrákat lehet elérni, mint amit maga a sorkimenő is tud ívhosszban. ZVS-nél 15, esetleg 20 centi. Nem mondom, hogy nincs értelme, de van jobb alternatíva, főleg azért kéne ezen elgondolkodni, mert a kezdők megtapogatják véletlenül a sorkimenővel hajtott tesla primer körét, és lehet többet nem irogatnak majd ide.
Kezdők maradjanak csak a félvezetős meghajtásnál.
(#) belganarancs válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Nyilván a célom nem az volt,hogy bárkit elkergessek innen, ellenkezőleg.Viszont,ha már van egy sokat látogatott sorkimenős topic,ahol jelenleg is szó van a dologról..Aki vette vette,aki nem nem.Off vége
(#) zolex válasza Collector hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Igazad van Collector, a sorkimenő eléggé tud rázni, ha óvatlan az ember. Én egyszer ráztam meg magamat, igaz csak 6v-al hajtottam meg az áramkört. De azóta nem fordult elő a dolog, és már a feszültséget is növeltem 19 voltra és azóta nem fordult elő a dolog, s szerintem nem is fog. Én legalább is mindent megteszek, hogy ne legyen dolog. Ha meg a sorkimenő nekem 20 cm-es szikrát csinál már nagyon örülök( mondjuk én már felének is örülnék).

Nem, nem a sorkimenőre gondoltam! A primerkörben folyó több száz A-ről van szó, ami kissé rázósabb a pár tíz nyavajás mA-nél, amit a sorkimenőből kínok közt kiprésel a zvs.
(#) Hodinka válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Én pedig csak egy ötletként hoztam fel a ZVS-t,de ha nem hát nem,nemkötelező megépíteni sőt,a hsz-kat elolvasni sem.A topicot én is végolvastam,és gyakran volt rá példa,hogy a téma kitért a tárgytól,de érdekesmódon pont most lett ennyire zavaró,amikor még nem is modható el,hogy semmi köze a tárgyhoz.Másrészt meg mindenkinek szivejoga azt csinálni amit akar,ha meg valaki elektronika terén tényleg annyira gyerekcipőben jár,talán legyen annyi esze,hogy nem mindjárt a magasfeszültséggel kezdi,inkább menyjen LED-eket forrasztgatni,vagy szórakozzon zsebtelepekkel,magasfeszültségű kisüléseket meg max az ablakból nézzen villámláskor,hát részemről meg ennyi.
Következő: »»   60 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem