Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   265 / 840
(#) Attila86 válasza felho24 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Ez egy (viszonylag) stabil fix kimenő feszültségű, fix áramkorlátos, szimmetrikus, disszipatív tápegység +-30V-al és alacsony terhelhetőségű +-15V-al. Valami kis készülék stabilizált tápellátására teljesen tökéletes lehet, de labortápos topikba nem való.
C4 megfordításán kívül én tennék 1-1db 100nF-os fóliakondit C1, C5, C3, C7-re. a 2-2db 3,3Ohm eléggé forró lehet nagyobb áram esetén, ezért kicsit lehetne trükközni: a Q2-t és Q4-et elő kellene feszíteni 0,4-0,5V-ra hogy a söntön eső feszültség ehhez adódjon hozzá és így kisebb lehet a sönt. De ez nem fontos, csak ha nagyobb árammal akarja az ember használni.
Ha a +-15V a maga néhány mA-es terhelhetőségével nem kell, akkor C4, R4, ZD2, C8, R8 és ZD4 elhagyható. Ja és ha már a kimenetnél vagyunk akkor be lehet tenni 1-1 diódát záróirányba, közvetlen a kimenetre a táp megvédése céljából. Hasonló okokból a Q1 és Q3 áteresztő tranzisztorokra is lehetne 1-1 nagyáramú diófát tenni. 1-1 fóliakondit C2-re és a negatív ágban lévő pozíciószám nélküli társára is tennék, nehogy gerjedjen esetleg magas frekvencián.

A rajz láttán ennyit tudok elmondani, kéremkapcsoljaki!
(#) felho24 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /
 
Király! Köszi szépen a segítséget. De szerintem akkor hanyagolom. Csinálok inkább 2db 0-30V ig osat. Aztán megy az összekapcsi .
Mégegyszer BIKICSUNÁJ!
(#) pumoka válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
Ez aztán a hozzászólás!
Kösz!
(#) vbalint válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Attila, ez a táp nem fog gerjedni... Ebben nincs visszacsatolás. Üdv: Bálint
(#) Attila86 válasza vbalint hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Dehogy nincs, az áram az szabályozva van és mindenben amit szabályozó körnek nevezünk abban van visszacsatolás. (A szabályozás és a vezérlés közti különbség ugyebár a visszacsatolás megléte.)
(#) vbalint válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Az áram csak korlátozva van (na jó, ez is egyfajta szabályozás), de az nem normál üzemi állapot, ha az áramkorlát működésbe lép.
(#) gabrinator válasza proli007 hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Hali
szereztem 2db nagyobb hűtőbordát , 1.8C/W-os meg majd rakok hozzá ventit is , igy talan mar jo lesz .
Meg a tápot is már teljesen elkészítettem , csak egy gondom lenne vele , hogy feszültséget mérek rajta rendesen 0-30 ig , de áramot nem , lehetseges hogy az egyik ic rossz vagy valami tranzisztor, mert a led sem vilagit csak mikor bekapcsolom felvillan . ?
(#) gabrinator válasza gabrinator hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Na bocs hogy ilyen figyelmetlen voltam , csak már az izgalom ... Szal mukodik rendesen , csak nem terheltem a kimenetet . megyegyszer bocs . Már csak a dobozolás van hátra
teszek fel pár képet is .
(#) gydanee válasza gabrinator hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Terhelés alatt a TO39-es tranzisztor mennyire melegszik? Nekem is hasonló a tápom, csak kicsit át lett tervezve.
(#) gabrinator válasza gydanee hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
hát egyenlöre meg nemtudom , max terhelest meg nem adtam neki , most a dobozat csinalógatom , meg a kijelzoknek a 9V ot , 15volt es 1 amperes zarlatnal nem melegedtek annyira ..
(#) elektromania92 hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Szeretnék egy jobb, modernabb tápforrást készíteni.
Amit az érettségire készítettem az 0-40V/2A.
Elég sok volt a macera, mert sok a panel, sok a vezetékezgetés.A táp, mint úgy elég jó.Van áramhatárolás is. Hát igen, a leadási határidőig nem egy 2N3055-ös szállt el.
A lényeg az, hogy műveleti erősítőkkel és AVR-ekkel szeretnék mostanában foglalkozni.Szeretnék egy szimmetrikus tápforrást, adott esetben meg 2 csatornásat.
A kijelzést display-el szeretném kivitelezni, ami mutatja a 2 feszültséget, a 2 áramot és a 2 áram határolás beállított értékét.
Mindezt AVR-el. Van valakinek hasonló tápforrása?
Arra gondoltam, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha a szabályozást is az AVR re bíznánk.És a kimeneti feszültség és áramnak megfelelő feszültség mintákat műveleti erősítővel csatolnánk a uVezérlő bemenetére.
A potis szabályozást is ugyanígy, és a többit az SW végezné.

Amugy lehet, hogy sok hülyeséget irtam...

Segítenétek engem valami jó ötletekkel?
(#) elektromania92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Akkor ezt megoldottuk, én valamelyik katalógusban 110V, valamelyikben szinten 60V ot lattam. Akkor azt majd kicserélem. Tudnál ajánlani, TO-03 tokozás.De majd meg utananezek.
(#) (Felhasználó 4577) válasza elektromania92 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Innen meríthetsz ihletet. Az oldalon R2R-el csinálták meg, nekem viszont sokkal szimpatikusabb lenne egy DA konverterrel vagy PWM-el, a HEStore-ban van is erre megfelelő AVR.
Kijelzőnek próbáld ki a Nokia 3310-es kijelzőjét, SPI buszon lehet vezérelni, az interneten számtalan library van hozzá.
(#) elektromania92 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Én is pontosan ebből az oldalból indultam ki...Még nem olvastam részletesen át.
Én is DAC-ban gondolkodtam. Amugy meg a mérésekhez, beállításokhoz kellesz egy pár DAC.
(#) Attila86 válasza elektromania92 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
A szabályozást ne végezze mikrovezérlő! Mert a mikrovezérlő lassan reagál és ez idő alatt a labortáp kimeneti feszültsége vagy árama felvehet az elvileg megengedettől nagyobb értéket is mindaddig amíg az AVR észhez kap és beleszól a szabályozásba. Ez lehet hogy bizonyos felhasználások esetén megengedhető de egy labortápnál nem.
A döntéshozatalt tehát nem szabad mikrovezérlőre bízni, az csak az alapjelet állítsa elő. Magyarul: A szabályozást műveleti erősítők végezzék csak a feszültség és áram-beállítás ne mechanikus potméterek által leosztott feszültséggel történjen, hanem ezt az analóg jelet az AVR adja ki (célszerűen a PWM kimeneten egy integráló taggal).
(#) emmzolee válasza elektromania92 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Örülök neki, hogy egy ilyen fejlesztésbe kezdesz. Régebben én is néztem ilyen tápokat, amiken be lehetett állítani egy kijelzőn a feszültséget, aztán egy másik kijelzőn kontrollálni is lehetett, és ugyanez az áramkorlátnál is. Az én labortápomon lehet ugyan egy potival áramkorlátot állítani, de ahhoz, hogy mérni tudjam mit állítottam be, rövidre kell zárni a kimenetet. Ezzel szemben ez az új módszer folyamatosan kijelzi a beállított határokat, és a pillanatnyi értéket is. Nagyon jó!
Ez a megoldás engem is érdekelne. Ha sikerül megoldanotok, én is meg építeném. Az AVR-ek nem az én műfajom. Nem értek hozzájuk.
Attila86 kijelzője is nagyon tetszik, mert az is nagyon okos, de ez még jobban.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Gondoltam ilyen fejlesztésre is de végülis elvetettem mert ez nagyobb integritást követelne meg a labortáp áramkörével és emiatt nem lenne annyira univerzális. Viszont a most készülő labortápjaim ilyen vagy olyan formában, de ki fogják tudni jelezni a beállított áramot rövidre zárás nélkül is.
(#) elektromania92 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Világos.Készítettem egy elvi rajzot.Ezt csak kézzel skicceltem és csak mobillal fényképeztem le.

DSC01571.JPG
    
(#) Attila86 válasza elektromania92 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
A 723 nevezetű négyszög nem tudom hogy mi. A potikat én elhagynám, ha már AVR van benne és nyomógombokat vagy rotációs enkódert tennék a helyükre.
(#) elektromania92 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Értem.A 723 az az LM723 tipusu stab. ic.Van benne műv.erősítő, stb. Az előző tápomból merítettem az ötletet.
A nyomógombokra már én is gondoltam.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Hát igen ez az új cucc csak a hozzá való táp áramkörrel lenne jó. Viszont ha elektromania92 kifejlesztené, akkor nekem már több lenne, mint jó.
(#) Attila86 válasza elektromania92 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Ja hogy az a 723! Azt szerintem felejtsd el mert egy rég elavult őskövület. Kell két műveleti erősítő, egy a feszültség-szabályozásra és egy az áram-szabályozásra. A kimenetüket VAGY kapcsolatba kell hozni és az OPA-k 1-1 bemenetére kell az AVR PWM kimeneteit kötni 1-1 integráló tag után. Az OPA-k másik 1-1 bemenetére pedig a kimenő fesszel és árammal arányos jelet kell kötni.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Ha nagyon kell akkor a panelmérőm programját átírhatom úgy hogy a beállított áram értéket is kijelezze mert a kijelzésmód-váltó kapcsoló pont a soron következő AD bemenetre van kötve. (Azért gondoltam én előre... )
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Az nagyon jó lenne.
Én az Alkotóféle labortápot építettem meg.. Dobok egy képet a kapcsirajzról.
Abba hogy lehetne be építeni úgy, hogy a beállított, és a mért áram is látszódjon? Tudsz ebben segíteni?
(#) Ballage hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
Halihó!

Most, hogy letudtam minden vizsgát, haladtam egy kicsit a nagyon régóta készülő, Pioneer-féle labortápommal. Most lett neki kész az előlapja, és rögzítve lett a kábelezés is. A doboz teljesen házi készítésű, de az az igazság, hogy szerintem ez volt az utolsó alkalom, hogy teljesen a nulláról csinálok valaminek dobozt. Sokkal több meló, mint maga az áramkör elkészítése. És a fedele még kész sincs...

Az előlapi rajzolat nem végleges, mert a printerben döglődik a toner és csíkosan nyomtat. Majd a műszerskála is le lesz cserélve egy egyedire. Egyébként már jól működik, bár nem tudom az áramkorlát maximumát 3,5A-nél kisebbre állítani a trimmerrel valamiért. Van benne saját tervezésű hővédelem is, hogy a füst benne maradjon...

Tettem fel képeket a mostani állapotáról, minden építő kritikát szívesen veszek.

Üdv,
Ballage
(#) Ballage válasza Ballage hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
És még két kép.
(#) Norberto válasza Ballage hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Szerintem nagyon frankó lesz, tetszetős.

Viszont, ha megengedsz egy tanácsot, azt ajánlanám (így hirtelen ránézve a képre, nekem is csak most ugrott be az érzés), szóval hogy jobb oldalt a tápegység kimeneteinél a feliratokat, vagy kis ábrákat, plusz, mínusz, földelés, ilyesmik, azokat a banándugó-hüvelyek mellé rakd / rajzold, ne pedig alá / fölé.

Így nem érhet sosem az a probléma, hogy helyzetfüggő lesz a "leolvasásának" sikeressége. Tudom, ez mégiscsak tápegység kimenet, az ember fokozottan figyel általában a rákapcsolódáskor, de azért mégis kényelmesebb talán, ha nem kell nyújtózkodni vagy épp legörnyedni a leolvasásához - attól függően, hogy épp milyen szituációban kapcsolódik rá az ember.

No, persze látom, itt színnel is meg vannak jelölve a kimenetek, de néha az embernek ilyen alapvető dolgok meglátása sem egyértelmű, pláne, ha a kelleténél fáradtabb.

Persze, ez az egész nem csak neked szól, azért írtam le, hátha a jövőben valaki meglátja benne a hasznosságot.

Nálam egyébként az is pluszpontot ér, hogy nem Laboratory power supply a neve.

---

Szerk: és hogy mindennek mi az alapja?

1. Mert tudom, hogy egyszerre sok-sok műszer nem fér el szemmagasságban, valamit lejjebb, valamit feljebb kell pakolni mindig.

2. A banánhüvelyekbe helyezett dugók, s azokból kilógó vezetékek a jelenleginél is nagyobb árnyékot fognak vetni az előlap bizonyos, nem kívánatos részeire. Persze, ez is csak akkor érvényes főként, ha valaki nem színkódozza a banándugókat és / vagy a hüvelyeket.
(#) Ballage válasza Norberto hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Köszönöm a dicséretet, igyekeztem normálisan megcsinálni.

Egyébként a tervezés közben én is gondolkoztam azon, amit javasolsz, pontosan amiatt, amit írtál, de végül több dolog miatt is elvetettem azt az elrendezést.

Az egyik, hogy ha mellé teszem, akkor mindkét oldalra kellene tenni, mert akkor az egyik irányból nézve megint csak nem látszik a jelölés, tehát a helyzetfüggőségen nem javítana, egész egyszerűen azért, mert túl közel vannak a hüvelyek egymáshoz, ráadásul egymás felett. A másik, hogy az előlapon mindenhol azonos módon helyezkednek el a feliratok a gombokhoz képest, ez az elhelyezés viszont megtörné ezt a mintát, ami nekem nem annyira tetszett. A harmadik az emlegetett szín és az elrendezés (felülről lefelé plusz, mínusz és végül a föld), ami szintén elég jól eligazít szerintem (sőt, a negatív pólus eredetileg kék lett volna - vagy a föld zöld -, de ilyen típusú banánhüvelyt más színben, mint piros és fekete, nem kaptam). Remélhetőleg lesz hozzáférésem színes nyomtatóhoz, akkor meg még jobban ki fogom tudni színes háttérrel emelni színekkel a kimeneteket. A negyedik indok pedig a szokásos, miszerint ezt igazából csak én fogom használni, és ha már annyira fáradt vagyok, hogy arra sem emlékszem, hogy a háromból melyik melyik, hát akkor szerintem inkább lefekszem aludni. Akkor már több kárt csinál az ember, mint hasznot...

De egyébként igazad van az elvet illetően. Sőt, így írás közben eszembe jutott egy megoldás, amit majd ki is próbálok.

Amúgy angol lett volna a felirat (szakmai ártalom), de aztán rájöttem, hogy a magyarnak valamiért sokkal barátságosabb a megjelenése.
(#) Norberto válasza Ballage hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Idézet:
„Sőt, így írás közben eszembe jutott egy megoldás, ...”


Majd, ha nem titok, és bejön a módszer, elárulhatnád, hogy ne nőjön lyuk az oldalunkon. :yes:
(#) Ballage válasza Norberto hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Mindjárt, mindjárt. Csak előbb lerajzolom....
Következő: »»   265 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem