Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni hogy van egy trafom amiből szimetrikus tápot szeretnék csinálni. A trafó gyári kivezetése és adata szerint 0 hoz viszonyítva 12V és 24V-ad le Viszont ha a 12V-os kimenethez viszonyítom a 0 és a 24V-os kimenetet akkor egyenlően mindkét oldalon 15V-ot kapok Igy megfelel-e a szimetrikus trafónak +-15V ? Csatolok egy képet. köszönöm
Igen. A jelenlegi 12V-os kivezetést kinevezed 0V-nak (ez lesz a test) az eredeti 0V, és a 24V-os kapcsokra egy graetz híd váltófeszültségű bemeneteit kötöd. A + - kapcsokra egyenként polaritáshelyesen pufferkondenzátort kötve, a másik kivezetésüket a testre kapcsolva előáll a földszimmetrikus táp.
Valahogy így:
Na jó lett de sajnos igy az 7294 erősítőt nem igazán hajtotta meg +-20V-al .
Így egyutas irányítással oldottam meg a 2 db diódás kapcsolást alkalmaztam. kérdésem az lenne hogy a jelenleg két kicsi diódával használom ezt a kapcsolást, és leltem egy rossz monitorban szerintem jóval nagyobb teljesítményűt. dióda 31DF jelölésű és dupla csík van rajta amit nem tudom hogy mit jelent és alkalmazható-e egyutas irányításra. köszönöm a tanácsokat előre is.
http://www.hestore.hu/termek_10021447.html
ehhez milyen tápot ajánlotok?
Egy toroidot. 2x12V kb 150VA. Vagy esetleg egy módosított pc táp is , de azzal nincs tapasztalatom.
ez annyit eszik:O
2*10,4A?
Sziasztok!
Van egy 3 kivezetéses (sárga-fekete-sárga) 2x12V AC-s 2-2 A trafóm. Egy sztereo végfokhoz szeretném használni, ami DC-ben max 18V-ot használna. Hogyan egyenirányítsam a 3 kivezetést? Ha csak az egyik oldalt egyenirányítom és használom akkor nem éghet le? Mindenesetre szeretném kihozni belőle a maximumot amperek terén. Van egy 4A-es greatz-em hozzá. Ötletek, kapcsolások?
hát 100W-os erősítő nem csak 100W-ot eszik?
Szia! Köszi a választ, de nekem nem szimmetrikus kell, bocs, hogy ezt kifelejtettem az előző hsz-emből. Az erőlködő 2db hidalt TDA2003-as végfok. Nem szimmetrikus táp kell neki. Vagy lehet, hogy mondjuk a bal oldal kapja a +18V-ot a jobb oldal pedig a -18V-ot? A két végfok különálló, működne így?
oké
![]() és egy ilyen(lásd a képet) jó lesz egy ilyen trafóhoz? ja és még1 kérdés: erre a tápra köthetek még kivezérlésjelzőt és/vagy hangszínszabályzót?
Linkeld be a kapcsolást. Amit mondasz elméletben jó, de gyakorlatban nem. Ez azt jelenti, hogyha a két végfokot külön rákötöd, akkor elindul, de ha összekötöd a jel bemenettel ,akkor itt zárlat lesz, szóval ez a felállás most nem jöhet szóba. Esetleg a középső kivezetést szét lehet e bontani? Mert akkor lehetne a két 12v-os tekercset párhuzamosan kötni. Ha nem lehet, akkor csak egy tekercset használhatsz. Leégni nem fog.
Sajnos nem tudom szétszedni a trafót. Először kipróbáltam mind a két oldalt külön-külön graetz-ekkel egyenirányítani, de bekapcsoláskor csak zúgott egyet és semmi. Kikapcsoláskor ugyanúgy egy pillanat zúgás. Gondolom akkor ott is a bemenetnél lett rövidre zárva valami. Kipróbáltam csak az egyik oldallal hajtani mind a két végfokot és működik szépen, de kevés az erősítőnek.
![]() ![]() Ha nincs más megoldás, akkor beszerzek egy nagyobb, sima trafót, csak hát ez itt van ingyen, egy kis fejtöréssel olcsóbb lenne munkára bírni. Mellékeltem a végfok kapcsolását, hátha van valami remény. Köszönöm a segítséget. ![]()
akkor szimetrikus trafó kellene igaz? Ez?
stabkocka <- ez mit jelent mert kezdő vagyok és nem nagyon értem az ilyen "szakmai" szavakat
ja tudom az utolsó 2szám a V érték amit lead majd
a trafóra nem kell hűtés?
köszi a segítséget eddig....
![]() ![]() a diódahíd milyen diódákból áljon?
Értem. Amikor két graetzel egyenirányítottad, akkor gondolom a graetz kimenet pozitivakat és negatívokat párhuzamba kötötted. Ez zárlat, jól látod. Ez nem járható. Ha nem lehet szétszedni, akkor sajnos csak az egyik oldalát használhatod. Vagy esetleg, ha olyan a trafó, akkor át kell tekercselni. Ha ez sem járható, akkor kell egy másik trafó.
Üdv.
1utolsó:
Milyen kondenzátorok kellenek?
A két graetz kimeneteit nem kötöttem össze, mentek párosával a két végfokhoz, de a két negatív oldal a bemenetnél ígyis összement. Nem érdekes már, közben már álmodoztam is és azt hiszem a zsebembe nyúlok és inkább veszek egy szép toroidot. Jó lesz ez a trafó még később valamire, nem buherálom szét. Köszönöm a segítséged, pár dologgal okosabb lettem.
![]() Üdv.
Ezt inkább légyszíves skicceld már le gyorsan mert nem nagyon vágom a dolgokat...
![]() ![]()
Szia!
A diódákra miért kell még külön kerámia? Nekem csak 100nF és 10nF értékűek vannak kéznél, ezek is jók lennének?
Hát igen, ezt írtam is előzőleg, hogy ebben a felállásban nem jó a két graetz két végfok, mert abból zárlat lesz. Mindenesetre nagyon szívesen.
Üdv. D.
Nagyon szépen köszönöm MESTER!
![]() Az enyém lesz a legjobb táp erre, az egyik legjobb szakember segítségével... ![]()
volt egy 2*25V os szimetrikus tápegységem tekertem rá még pár menetet így lett 29.5V és 30,3V, 2*80Wos erősítőt fogok meghajtani róla, ez a kis feszültségeltérés gondot okozhat? Milyenek az MP kondenzátorok?
1.1 V lesz az eltérés egyenirányítás után. Szerintem nem olyan nagy baj.
Sziasztok
Lenne egy több kivezetésű trafóm amiből +/- 30v-os tápot szeretnék csinálni. Olyan problémám van a trafóval , hogy a minden kivezetésén dupla réz huzal van összekötve. Arra gondoltam ha szétkötném az összekötött szálakat akkor úgy meg lenne-e a 2*30V-om?
Minden bizonnyal. Úgy csináljad , hogy az egyik tekercs végét ,kössed össze a másik elejével , az lesz a test. Ekkor a két szélsőn AC 60V voltot kell mérned , a testhez képest pedig 2x30V.
Köszönöm a tanácsot , így gondoltad ? Csatoltam a javított képet. Még egy kérdés : 880VA van a trafóra írva az akkor hány Watt-nak felel meg, 1mm réz huzalozás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |