Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1014 / 2208
(#) hgy válasza 6C4C hozzászólására (») Júl 11, 2010
Egyetértünk. Csak annyi helyen vannak elájulva a BEAG-tól, hogy már zavart. Az APX100 teremhangosításra valóban elmegy, de ez a teteje. Elpazarolnak benne egy kettőstriódát a védelemre, ahelyett hogy a meghajtást erősítették volna.
(#) djhans válasza acdc hozzászólására (») Júl 11, 2010
Ha még csak ismerkedsz a csöves technikával akkor javaslom, hogy szerezz valahonnan egy csöves TV vagy rádió kimenőt, az jó lesz hozzá. Én is építettem már ezzel a csövel erősítőt. Nagyon jó hangú cső. Ha majd már jól megy a dolog akkor lehet hozzá tekerni korrekt kimenőt. Itt megtalálod az én kapcsolásomat a táppal együtt. Ha valamit nem értesz kérdezz nyugodtan. Nekem ez az erősítő több mint egy évig szolgált, most adtam el és építem a következőt az árából. Igaz ez EL84 SE lesz pacsirta trafókkal.
(#) Doncso válasza acdc hozzászólására (») Júl 11, 2010
Másik trafóval is fűtheted, nincs azzal gond szerintem, nem is pontosan a feszültség a lényeg, hanem , hogy 300mA folyon át rajta amikor fűt, az ECL86 nak pontosan 6,3V kell, ennél inkább az áram a lényegesebb. mindamellett meggyőződésem, ha építesz egy mono-t akkor az esetek 90%-ban már nem lesz megállás a lejtőn. Tudom, mert én is így kezdtem, kiváncsiságból, de szerintem sokan mások is. Én csak bátorítani tudlak, valamikor kűldök egy nagyon jó kis olvasmányt, Zoli barátomtól kaptam, ha komolyabban érdekelnek a csövek, ebben minden lényeg benne van és nincs tele szakzsargonnal, érdekes olvasmány.
Csak így tovább, próbálkozni, tanulni, alkotni.
(#) EcoPityu hozzászólása Júl 11, 2010
Szerintem kész van! /csendben is 250W-ot zabál.../

Nincs rossz hangja!
(#) Doncso válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 11, 2010
Wow, ez brutál, nagyon combosan néz ki. De hová tüntek a kimenők?
(#) EcoPityu válasza Doncso hozzászólására (») Júl 11, 2010
Hááát az nem van benne...

Valahogy elfelejtettem belerakni...

Gyere csak el szombaton /Jani nélkül is!/ és halgatsd meg!
(#) Doncso válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 11, 2010
Csak nem OTL? Nem hagyom ki! Ott leszek.
(#) Action2K válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 11, 2010
Idézet:
„Valahogy elfelejtettem belerakni...”

Legalább könnyebb 10 kilóval. Én sem hagyom ki a megfülelését.
(#) acdc válasza djhans hozzászólására (») Júl 12, 2010
Hali!
Igen, még csak ismerkedem a technikával, de találtam a fiók mélyén egy kinemő trafót azzal oldottam meg, de lehet, hogy kéne kicsit alakítani rajta vagy tekerni egy optimálisat... nah, de összeraktam egyenlőre még csak egy nagy "drótdzsungel", de működik... nagyon örültem neki és tényleg szép hangzása van.. köszönöm a segítséget..
Üdv.: Peti
(#) acdc válasza Doncso hozzászólására (») Júl 12, 2010
Hali!
Elsősorban köszönöm szépen a segítséget neked is. Köszönöm a bítatást, jólesett..
Igen érdekelne az az olvasmány, fel tudod tenni ide? Köszönöm.. Üdv.: Peti
(#) tube_dani hozzászólása Júl 12, 2010
Hello!
Egy kérdésem lenne. Ezt az ECC85 előfokot szeretném megépíteni. A kérdésem pedig, hogy az alsó trióda katódkondenzátora hány voltos legyen?
Köszi
(#) Action2K válasza tube_dani hozzászólására (») Júl 12, 2010
Szia! Ott pár volt van csupán, úgyhogy egy 16V-os bőven elég.
(#) Doncso válasza acdc hozzászólására (») Júl 12, 2010
Keress meg privátba.
(#) varttina válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 12, 2010
Ez igen! Mindenképpen ott leszek szombaton. Ezt hallanom kell!
(#) varttina válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 13, 2010
Igazad van, megszórja. 90 folkkal elfordítottam a kimenőket, és részben leárnyékoltam, de még így is búg. Igaz, csak akkor hallom, ha kb. 10 centire teszem a fülem a hangszóróhoz.
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Júl 13, 2010
Ez az újabb 10kHz-es jel már szebb mint az eredeti?
(#) (Felhasználó 1947) válasza varttina hozzászólására (») Júl 13, 2010
Ha túl közel van a kimenő a hálózatihoz, az nem túl szerencsés.Az árnyékolás ilyen esetben nem mindig oldja meg a dolgot.
A tápot még nézd meg szkóppal, mekkora AC komponens,más szóval"búgófeszültség" van rajta, ez is okozhatja.
A táp felépitése milyen? C-L-C, C-R-C, vagy stabilizált?
A csövek fűtésének egyik oldalát kösd testre, vagy közepeld ki.
A fűtés ki van közepelve. A tápegység kicsit szokatlan felépítésű, kezdődik egy közös CLC szűrővel, majd oldalanként egy-egy RCRC taggal folytatódik. Előnye az előző táphoz képest, hogy az 50Hz-es alapjelen kívül semmi más zavart nem szed össze a hálózatról.

dscf2897.jpg

(#) PetAd hozzászólása Júl 13, 2010
Sziasztok
1,2T gerjesztés jó egy M magos táptrafóhoz, úgy hogy a dobozba akarom építeni a kimenőket meg felülre? Ha középleágazásos trafót csinálok akkor a 2 ágra az össz. áramfelvétel fele-fele jut?
Értem.
A fotón látom hogy sok vezeték megy a táptrafó alatt, és az alufólia mágnesesen nem árnyékol....
Nem ideális az elhelyezése a trafóknak, de nehéz kompromisszumot találni a jó elhelyezés, és a jó külalak között.
Amennyiben nem találod zavarónak a brummot, tehát a "zenehallgató foteledből" nem hallod, akkor túlreagálni nem érdemes.
(#) (Felhasználó 1947) válasza PetAd hozzászólására (») Júl 13, 2010
Felesleges 1,2T-ra gerjeszteni a táptrafót.
Szerintem 0,9T bőven jó oda.
Persze ha szereted a melegedő trafót akkor lelked rajta.
Sokan összekeverik egy trafónál hogy mennyire LEHET,és mennyire SZÜKSÉGES gerjeszteni.
A kérdésed másik felére a válasz:
igen, a középleágazásos tekercseknél áganként az össz áramfelvétel fele esik.(Persze nem árt kicsit túlméretezni
áramra)
Egy kicsi kompakt erősítőt akartam összehozni. Sikerült is. A brumm pedig csak akkora, hogy közvetlen közelről hallom. Az árnyékolást vékony acéllemezzel oldottam meg.
(#) PetAd válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 13, 2010
Nem vagyok benne biztos, hogy elég huzallal rendelkezem, ezért akarom jobban meggerjeszteni, akkor 1T-val számolok, annyi szerintem van.
Bocs, a fotón olyan öntapis alufóliának látszik.Pedig akkor jó kellene hogy legyen.
Mondjuk kompaktnak, kompakt.
(#) (Felhasználó 1947) válasza PetAd hozzászólására (») Júl 13, 2010
Szived joga.
Ha nekem nem lenne hozzá elég huzalom , nem állnák neki,de ez az én véleményem.
Ha nem lesz jó mit csinálsz?
Szétszeded, újratekered?
Kár ilyen filléres dolgon spórolni, igy a dolognak nem látom az értelmét...
(#) PetAd válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Júl 13, 2010
Ha nem lesz elég akkor egy kisebb teljesítményű erősítőt fogok üzemeltetni róla, és keresek másik trafót.
Az alufóliát hővisszaverő sajátsága miatt alkalmaztam. Szerencsére nincs az egész dobozban egyetlen olyan alkatrész sem, amely érezhetően melegedne, így teljesen felesleges.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 13, 2010
Kicsit csökkent a frekiátvitel , de lineárisabb lett .
Milyen módosítás hozta ezt az eredményt ?
Az jó hír.
És hangra milyen?
EL84 PP, ha jól tévedek, ugye?
Főként akusztikus zenével teszteltem, meg vagyok elégedve a hangjával. Még semmit nem mértem, úgyhogy konkrét adatokkal nem tudok szolgálni.
Oldalanként 2-2 db 6N6P cső dolgozik párhuzamosan (összesen 4-4 trióda). A kimenőtrafó 7cm2-es hiperszil magra készült. Primer: 4x440 menet vegyes kapcsolásban, szekunder 3x63 menet párhuzamos kapcsolásban.
Következő: »»   1014 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem