Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Billentyűzet világítás
 
Témaindító: misi2096, idő: Márc 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Tom Lord válasza creative hozzászólására (») Márc 24, 2006 /
 
Nem-nem, a ledek fényereje időben nem változik, egyenletes.
Mivel a led fényereje jóval a a küszöbfeszültség felett pár mA külömbségnél érzékelhetően nem változik (csak a küszöbfeszültség közelében, kis fényerőnél - ezt használták még az őskorban összehasonlító mérésekre), ezért a ledeket azonos fényességünek érzed, pedig akár 5 v. 10mA külömbség is lehet a rajtuk átfolyó áramban.
Azért műxik a rendszered (és ezért végül is jó ),
mert a ledeket túl nagy áramml táplálod.
Az meg biztos, hogy nem meddő vita - mit gondolsz a többiek tanultak belőle vmit?
Én remélem, ha nem, mi akkor is legalább kicseréltük az infóinkat. Nem?
(#) misi2096 válasza Tom Lord hozzászólására (») Márc 24, 2006 /
 
Ej kösz a két profinak aki segített, bár már megcsináltam creative módszerével és kielégítően megy a dolog.

Egy korrekt mélységű "LED-es kapcsolások" cikknek azonban én -mint a tudatlanok táborát bővítő- nagyon örülnék!

Ám sajnos a ragasztós téma elég betonbiztos. Nem is feltételeztem volna, hogy ilyen sziklák tudnak lenni 40,-os pillanatragasztók

Nemtom, nincs valamilyen OBI-s fórum?
(#) creative válasza Tom Lord hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
Igen mindenképp tanultak belőle azok akik most ismerkednek ezzel a szakmával és igaz nem meddő vita én legalábbis felfrissítettem a félvezetős ismereteimet egyébként van még egy dolog amit most láttam (van itthon egy régi cnc programozásu robotkar vezérlő panelje(illetve ami maradt belőle) itt úgy oldották meg hogy párhuzamba vannak kötve a ledek külön külön előtét ellenállásokkal amik elé bevan rakva egy poti amivel be lehet állitani a fő ág áramát... ilyet most láttam elösször de nagyon tetszik... és szerintem is lenne értelme egy LED-es kapcsolások cikknek ha gondolod segítek anyagokat és gyakorlati kapcsolásokat szerezni, hisz aki nekikezd ennek a szakmának elösször úgyis a ledeknél kezd mert szerintem mindenkit lenyűgöz hogy egy ilyen pici p-n átmenet milyen szép fény bocsát ki és talán a legérdekesebb dolog ezen szakmán belül az opto elektronika talán érdemes lenne egy komplett cikk sorozatot írni a ledektől az optikai adatátvitelekig mindenről... mit szólsz?
(#) vicsys válasza creative hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
Addig is egy kis ismertetés külföldiül...
ITT
Szerintem érthető és lehet segít kiszámolni az értékeket...
(tényleg csak ismertetésnek szántam)
(#) creative válasza creative hozzászólására (») Márc 25, 2006 /
 
Tom Lord!

Írtam neked ide de nem olvastad el szóval mit szolnál?
(#) Tom Lord válasza creative hozzászólására (») Márc 26, 2006 /
 
Ahogy már vicsys-nek is írtam, "lehet róla szó."
Bár a honlapon ki van vesézve a ledek fizikája, különféle aktív, passzív alkatrészek kapcsolása.
Aki figyelmesen végigolvasta ezeket az ugyan ide eljuthat.
Mindenki figyelmébe ajánlom az előbb említett cikkeket, érdemes végigolvasni őket!:yes:

(#) hnsz2002 hozzászólása Ápr 11, 2007 /
 
Sziasztok!

Új vagyok még az oldalon, és az elektronikához sem értek profi szinten, úgyhogy a kérdésemre a kezdők számára a lehető legérthetőbb módon válaszoljatok légyszi! És a lehető legegyszerűbb megvalósítást keresem.

Szeretnék csinálni a billentyűzet föle világítást ledekből (max. 5db 3mm-es), és ezt a gépre USB portra szeretném csatlakoztatni. (az LPT és a COM port foglalt, azt meg nem tudom, hogy a game portnak vannak-e egyáltalán kimenő lábai, amik vezérlésre alkalmasak) Ehhez kellene nekem valami nagyon egyszerű áramkör, PIC, mikrokontroller vagy ilyesmi. A lehető legegyszerűbben kellene neki működni, semmi mást, csak egy a géptől (USB-n) érkező adott jelre lekapcsolni a ledet, egy másik jelre visszakapcsolni... Ennyi. A programozási részével most ne foglalkozzunk, az ráér majd ha kész a "hardver" , meg ahhoz amúgy is egy picit jobban értek... A ledek is az USB-ről vennék a feszültséget.

Lehetőleg valami kész, előre legyártott vagy előre beprogramozott dolgokat ajánljatok, nehogy beadjátok nekem a kódot, hogy programozzam fel én....

Lehet, hogy közel nem olyan egyszerű a dolog, mint az szeretném, de várom a javaslatokat!

(#) Isti válasza hnsz2002 hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
én is kezdő vagyok, nem akarlak lebeszélni, de nem lenne egyszerűbb kivezetni a 12V-ot a gépből és arra 4 db LEDet egy korl. ellenállást sorosan( + egy kapcsolót )és világít is, akkor amikor te akarod.
(én szofitaégővel is megcsináltam ) csak egy kissé erős volt a fénye (10W-os)
(#) Norberto válasza hnsz2002 hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
Leges-legegyszerűbb szerintem az lenne, hogy kapásból az USB kimenő 5V-ját használnád fel az egyes LED-ek meghajtására...

Pl. párhuzamosan kötnél be pár LED-et, természetesen külön-külön mindegyik elé kell majd az előtét-ellenállás.

A negatív pontjukat összekötnéd, és ezt az egyetlen pontot kapcsolgatnád egy mikro-nyomógombbal (és egy parányi áramkörrel) kívülről az USB kimenő GND-jéhez...minek ilyen egyszerű feladathoz programot írni?
(#) MaSTeRFoXX válasza hnsz2002 hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
Ráadásul az USB busz programozása, az kb a legbonyolultabb dolog amit egy kezdő kitalálhat :yes: Még a gyakorlottabbak is szenvednek vele amíg életükben először megépítik, és mire beüzemelik.
(#) hnsz2002 válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
Tényleg ez a legegyszerűbb, ezt azért meg tudnám csinálni.... De tudjátok ebbe az lenne a király, hogy kattintásra vagy billentyűlenyomásra kapcsol fel vagy le...
(#) hnsz2002 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
Nos tényleg nem egyszerű... De van egy komponensem, amit ugyan még sosem próbáltam ,l de állítólag egy-két hexa portcím meg gyanús WinAPI után "bármilyen" adatot lehet az adott USB portra küldeni....
(#) 925 hozzászólása Ápr 11, 2007 /
 
Usb-t nem olyan könnyű vezérleni, hogy van jel vagy nincs és felkapcsol egy ledet vagy le. A kapcsolós megoldás lenne a legegyszerűbb. Ha viszont ragaszkodsz a vezérlethez szerintem páruzamos portba gondolkodj, azt könnyű vezérleni úgy ahogy te gondolod. Ha van hely a gépedbe akkor tudsz berakni még egy párhuzamosport kártyát, mivel azt írtad már foglat a port.
(#) DRoland hozzászólása Ápr 11, 2007 /
 
Nekem is LED világítja a billenytűzetet külön trafo stb ami kell és a monitorral együtt kapcsolódnak be
bár meg lehetett volna csinálni, hogy ne nappal világítson, de lusta voltam
(#) hnsz2002 válasza 925 hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
No azért a -1től már egyel feljebb vagyok a szintben... Az LPT port az általam készített szintén gépről vezérelt digitális órát vezérli. A COM-ból csak egy van, arra a UPS csatlakozik. Az alaplapom meg MicroATX, amibe össz-vissz két PCI slot van, egyikbe hangkari, másikba raidkari nyugszik. Ezért kerestem valami alternatív megoldást, és az usb-re gondoltam....
(#) potyo válasza hnsz2002 hozzászólására (») Ápr 11, 2007 / 4
 
Akkor kösd föl a gatyát, mert ezt más nem fogja neked megcsinálni. Az USB specifikációt megtalálod a www.usb.org oldalon. A Microchip oldalán találsz példaprogramokat, pl. van USB-n COM portot emuláló firmware PIC 18F kontrollerre, meg Application Note-ok, meg ilyesmik.


Amúgy meg szerezz be egy FT232BL chipet, USB-re dugva COM portként megjelenik a gépen, és azt programozva a kimenetein (RTS, DTR) tudod kapcsolgatni a ledeket.
(#) hnsz2002 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
Nem is azt kértem, hogy valaki gyártsa le nekem, aztán postázzta el, csak egyáltalán valami kiindulási pontot... Mert az, hogy csinálok egy egyenirányítót, egy kisventillátorhoz fordulatszám-szabályzót, vagy LPT-re 4db hétszegmenses kijelzőből tranzisztorral kapcsolva (időmultiplexes vezérlés), az nem azt jelenti, hogy mindent tudok. Ez még nagyon kevés. Tudom jól. És a géppel meg főleg nem merek játszani, kísérletezni. Mert egy kis adapterrel elszórakozok, aztán vagy az adapter, vagy az a pár száz forintos IC bánja, nem több 10 ezer forint.

Egyébként köszi, megnézem a dolgokat!
(#) hnsz2002 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
Megnéztem ennek a FT232BL chipnek a doksiját! Hát ez csuda egy jószág! Tehát elvileg ha veszek egy ilyet, akkor bonyolultabb kerítés nélkül kapok egy USB-to-Serial adapter. Majd építek egy teljesen közönséges bistabil flopot, és az RTS és DTR két kimenő lábbal billentem be illetve ki. Értem! Most érzem azt, hogy meg fogom tudni csinálni!

Egy kérdés:
A normális soros port 12V-on működik. Ez is 12V-ot tesz a kimenetére, vagy marad az USB 5 voltja?
(#) Fery hozzászólása Ápr 11, 2007 /
 
Sziasztok. Nekem van egy teljesen egyszerü GYÁRI USB - s lámpám ami billentyüzetet világit meg. Semmi más nincs benne csak 3 db fehér led meg egy ellenállás és az USB 5 voltját használja. Végtelenül primitiv egyszerü gyártotta Gagyi GMK kina. DE müködik. Ja és valami 300 Ft volt.
(#) hnsz2002 válasza hnsz2002 hozzászólására (») Ápr 11, 2007 /
 
Keresgettem, az egyik oldalon azt írják, hogy a FT232RL még újabb változat, és még kevesebb külső alkatrész kell hozzá...

De találtam ám FT245RL chipet is, ez pedig USB-to-Paralell átalakító... Lehet, hogy ez lesz a dolog vége, az LPT-vel már úgy is szoros barátságba vagyok....
(#) potyo válasza hnsz2002 hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /
 
A soros port NEM 12V-ot tesz a kimenetére. A szabvány szerint 3-25V közötti feszültség a "logikai nulla", -3 és -25V között van a "logikai egy".

De az FT232BL normál TTL/CMOS jelszinteket ad a kimenetén. "Logikai egy" esetén 5V, "logikai nulla" esetén 0V.
(#) Sebi válasza potyo hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /
 
Igen, az FTDI chip után még kell egy MAX232, ami szabványos RS232 szinteket állít elő (ebben az esetben +10 és -10V)
Azért ha a billentyű lenyomásra elegendő a ki-be kapcsolgatás, akkor nem kellene semmi külön kábel, mert a billentyűzetben is ott az 5V és akár az adatvonal figyelésével (monostabil), vagy valamelyik indikátor-LED (caps lock, num lock) segítségével (bistabil áramkörrel) lehetne ki-be kapcsolgatni a világítást.
(#) Ernőke válasza hnsz2002 hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /
 
Nem olvastam végig az egész fórumot csak az alapkérdést-hogy hogyan akarsz világitani bill-t.Nos két féle megoldást gondolok igy hirtelen.Az egyik hogy elmész az auchxxx ba és készen megveszed 2990 ft ért. Vagy épitesz egyet.Alapvetően az usb 1.0 port 5V ot ad le 500mA al. ha 1,2v os ledet akarsz rátenni akkor elfüstöl..mert a led is füsttel megy-ha kijön,már nem fog menni tovább. Szal szerintem köss össze 5 darab 1,2V os ledet párhuzamos kapcsolással de tegyél azért a pozitiv lábakra egy 2,2 kilo-ohm-os ellenállást.

Sok sikert. Ha érdekel van egy rakat 3 színü ledem ami pirosat,kéket,zöldet tud de csak külön külön.A ledeket legolcsobban az elektrokontánál kapod meg,usb ajzatot pedig nem tudom.usb kábelt utoljára a telemat -nál láttam.Egyenlőre ennyi.
(#) Macsek71 hozzászólása Ápr 12, 2007 /
 
Nem 'tom mért kell bonyolítani.

Gombozatban elvileg van 5v tápdelej.
Mikrokapcsoló+LED+ellenállatka.

Esetleg valamely nem használt gomb alá "bemókolni" a saját kapcsolót.
(#) Joci77 válasza hnsz2002 hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /
 
hi !
szerintem próbáld meg minél egyszerűbben USB tápról - ledenként 20mA az nem sok.
(#) potyo válasza Ernőke hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /
 
Az USB alapból csak 100mA-t ad. Az 500mA-t kérnie kell a rácsatlakoztatott eszköznek - egy led ezt nemigazán tudja kivitelezni. De túláramvédett, így egy zárlattal nem lehet tönkretenni a portot vagy az alaplapot.
(#) Isti válasza potyo hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /
 
a billenyűzetes megoldás jó (num lockkal)

nem értem, ha rövidzárat csinálsz a tápkábelen attól mért romlik el az alaplap ?
Én 15W-os ventillátort is üzemeltettem róla + szofita10W(mindezt + 12-ről) ja és tettem be 2 diódát, és egy glimmet(önindukcióvédelem)
(#) potyo válasza Isti hozzászólására (») Ápr 12, 2007 /
 
Olvasd már el még egyszer!
(#) Ernőke válasza potyo hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /
 
Hi! Igazad van abban,hogy alaphelyeztben csak 100mA van az usb-n. Én azt irtam-hogy maximum 5V és 500mA tud./1.0-ás usb/ abban is igazad lehet ,hogy kérnie kell az eszköznek-de....Én nem a beszélő ledekről irtam amik azt mondják "csak még egy kis erősséget usb papa-léci,lécci" hanem hogy kössön 2,4 ohm os ellenállatot a pozitiv lábakra és akkor nem fog lecsattani a led és az usb úgy érzékeli hogy kell még kakaó..igy tehát normál fényerővel viluxolhat a led..mert.. 2,4 x 5 az 12ohm amire az usb 250mA fog kiadni és 5V ot. Amugy meg nem vitatkozni akarok,sem pedig okoskodni-csak igy gondolom.Lehet hogy rosszul,de akkor is igy. A Zárlat amit irtál nem értem hogy jön ide.A billentyüzetet meg a num lock led ről megvilágitani szintén jó lehet-De a srác nem ezt szeretné....
(#) Ernőke hozzászólása Ápr 13, 2007 /
 
És az alapból világitó billenytyüzetről még nem is beszéltünk-ami szintén kapható és nem is olyan drága..
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem