Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   597 / 2554
(#) geriromeo hozzászólása Aug 27, 2010 /

Mert a trafo melletti relé kapcsol a többi nem!
(#) Doncso válasza geriromeo hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ebből nem sokat értek, nem látom a panelodat, nem tudom mi az a relé. Próbáld meg amit mondtam, mérd meg a kimenetet is, de közvetlen az IC nél, ha így se semmi, akkor magdöglött az STK. Mondjuk erre igen jó esély van.
(#) geriromeo válasza Doncso hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Mert én testet a panelra raktam ahol csavanak a lyukja van amivel felfogatom a dobozba mert ott cinelve van!!vagy nem jo helyen csináltam?

Akkor nem vagy elég figyelmes amit írok. GND-5-ös láb.
(#) geriromeo válasza Doncso hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Hello a 12 -es lábonál semmi de a 15 lábnál van érték!!!mennyi az stk 4241?
(#) kortez17 hozzászólása Aug 27, 2010 /

Hello!
Nekekm kéne egy kapcsolási rajz,de ugy gondoltam hogy csak mélyládát akarok erösíteni ,mert a többi hangfalhoz képest eléggé halk
Nekem elég max 50w-os erösítö,csak müködjön!
Ha vkinek van egy kapcsolási rajza,örülnék ha feldobná
Elöre is kösz
(4ohmos)
(#) tiggersoft válasza ifiszgy hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Xfer kft XIII.ker. Dunyov u 7
Vagy itt

Akkor az kuka, nézd meg az elektronikai üzletekben mennyibe kerül. Hqvideo, elektrokontha, stb.
(#) kortez17 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Azért irtam ide,mert azért 8000000 cucc közül nem könnyü megtalálni ezért irtam ide mert igy a leggyorsabb!
Ui:Meg elvileg erre való a forum
(#) Doncso válasza kortez17 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Nézd csak, ez kell neked. Bővebben: Link
(#) gery1212 hozzászólása Aug 27, 2010 /

Sziasztok
valaki nem tudna videoton RA6350s kapcsolási rajzot felrakni?
Eöre is köszönöm
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Szia!

Sz előttem szólók nagyjából már leírták a lényeget, csak egyetérteni tudok velük, és ki szeretném egészíteni egy-két dologgal, mivel már máskor is tapasztaltam ezeket a dolgokat itt a fórumon.

Az egyik a tápegység és az erősítő viszonya. Például több helyen olvastam egytápfeszültséges erősítőknél, hogy a kimenetre kell jobb minőségű kondenzátor, a táppuffer pedig lehet egy kicsit gyengébb is. Pedig ez nem így van. Ha az emberke visszarajzolja az erősítőnek a váltakozóáramú helyettesítő képét ugyanúgy benne van a puffer is mint a kimenőkondenzátor, és függetlenül a hogy melyik van a tápban és melyik a kimeneten, a gyengébb fogja korlátozni a hangminőséget. Pont ezért majdnem lényegtelen, hogy a tápfeszültséget, vagy a kimenetet szakítod meg a relével, sőt tápfeszültség szakításkor két relékontaktus is lesz a jel útjában. És ugye akkor még jönnek a többi hátrányok, pl. hogy lekapcsolásnál nincs hibajel.

Az áramkorlátot szükségesnek tartom minden olyan erősítőben, amit bulizásra, erősítésre készítenek, de az otthoni minőségi zenehallgatásra készült erősítőkkel már fenntartásaim vannak. Mindenhol azt írják-írjuk, hogy normál üzem esetén olyan mintha ott sem lenne. Na nekem ezzel a "minthával" van bajom. Ezért a minőségi zenehallgatásra az olyan védelmeket részesítem előnyben, ami nem avatkozik be az erősítő működésébe, hanem túláram esetén lekapcsolja a hangfalat az erősítőről. Ilyen volt a régi Orion torony erősítője, és azt hiszem pont Te raktál fel egy hasonló rajzot uPC1237-es IC-vel.
Hiába raknánk át a hagyományos áramvédelmet egy áteresztő tranzisztoros tápba, ugyanúgy beavatkozna az áram útjába, mintha a végtranzisztorra tennénk. Ráadásul szerintem itt egy kicsit túlbonyolítottad, vagy én értettem félre: Ha áramkorlátos a táp, akkor a relés védelem nem tud lekapcsolni, mert az áramkorlát egy bizonyos érték fölé nem engedné az áramot, ha a relé lekapcsolási áramát állítom kisebbre, akkor meg a tápba felesleges a túláramvédelem, mert a relé már kisebb áramnál lekapcsol. A relés védelemre elég egy soros figyelő ellenállás, de akkor már ugyanott tartunk mint az Orion torony védelme, vagy az uPC1237-el felépített védelem.
És szerintem ezeknél jobb nem kell, mert megoldják a kitűzött célokat: Túláram esetén lekapcsolja a terhelést a kimenetről, és minimálisan avatkozik a hangképbe, és szinte minden erősítőhöz hozzáilleszthető.
(#) frissadam hozzászólása Aug 28, 2010 /

Erről a végfokról van valakinek valami infója vagy tapasztalata?
kapcsolás
(#) Battila hozzászólása Aug 28, 2010 /

Hali!

Megakadtam az építkezésben, kellene egy kis segítség
Adott egy gyári nyákra épített TDA 2030 stereo végfok, és egy Graetz híd...

A graetz valahol zárlatos, de nem tudok rájönni mi a hiba, azonnal lelövi a biztosítékot, de utána még van benne töltés, mert a kis led amit rákötöttem, lassan alszik csak el, 3-4 mp alatt. De ha nem a kondi előtt van a hiba, magyarán megy az egyenirányítás, akkor hol a hiba?

A végfokokat próbáltam pc táppal, de meg se szólalnak. Oda is kell bufferkondi, hogy hangot csikarjak ki belőlük?

Előre is köszi a segítséget!
(#) water válasza frissadam hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Ez a VF2-nek egy nagyon egyszerű, butított, ebben a formában használhatatlan verziója.
(#) gery1212 hozzászólása Aug 28, 2010 /

Sziasztok
Olyan gondom lenne, hogy szereztem egy Videoton RA6350 S típusú erősítőt, de a jobb oldala mindig kivágja az egyik végfokot(BD243,BD244) ami BD 243-as.
Valaki nem tudja mi lehet a gond?
Feszültség az erősítőbe nem szimmetrikus, szimpla 50V
Előre is köszönöm
(#) petemazi válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Bővebben: Link
Meghajtó tranyókat nézd meg.
(#) gery1212 válasza petemazi hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Szia
Amikor hozzám került akkor a VR14 és VR19-ess huzalellenállás, és a VR18-as ellenállás szét volt égve.
Kicseréltem őket és utána kezdte hogy kiéget a tranyó.
Meghajtónál te a BD139és a BD140-re gondoltál?
Nekem nem BD139, BD140-esem van hanem BD137 és BD138.
(#) petemazi válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Én VT32 és VT22 tranyókra gondoltam. Csere, vagy ha ráérsz akkor ki is mérheted.
Csere után köss sorba a primerrel egy 60w-os izzót, és így nem fognak röpködni az alkatrészeid.
(#) gery1212 válasza kripower hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Szia
Igen érdekelne.
Mekkora a teljesítménye?
(#) kripower válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Jaj, bocs,csak közben olvasgattam és láttam, hogy már fent van a rajz (petemazi), átnéztem és gyakorlatrilag ugyanaz Ezért töröltem is a hsz-emet. De megvan az egész, ha kell, előfokkal, foggalmam sincs hány wattos, azthiszem 25 lehet.
(#) R4v3n hozzászólása Aug 29, 2010 /

Üdv! Egy egyszerű erősítőt építek aminek 45V a bemeneti feszültsége. Hogy tudnék egy olyan adaptert csinálni ami képes hálóból 45V egyenáramot csinálni?
Előre is köszi a segítséget!
(#) gery1212 válasza tarimate hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Szia
Milyen típusú ic(?) vagy tranyo(?) van a mély erősítőjében?
És kb mekkora hangerőn csinálja a pattogást?
(#) gery1212 válasza R4v3n hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Szia
Transzformátora gondolsz, nem?
Mekkora teljesítményű erősítőt akarsz készíteni?
(#) R4v3n hozzászólása Aug 29, 2010 /

100Wos erősítő, de nagyon egyszerű. van egy bemenete és a kimenetnél egy hangszóró.

Akkor minimum egy 39v-os 4A-es trafó kellene.
Szimmetrikus táplálású az erősítő?
Akkor pedig 2x39V-os kell
(#) R4v3n válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Nem szimmetrikus. Tudsz esetleg kapcsolási rajzot egy ilyenhez? Mert igazából trafót sem találok hozzá és azt sem tudom hogy tudnék váltóáramból egyenáramot csinálni.

Itt találsz minden féle táp kapcsolást

Itt:Bővebben: Link
(#) R4v3n válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Ne haragudj, de nem igazán találtam itt nekem kellő kapcsolási rajzot:S
(#) lapose válasza gery1212 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Szia!

A VT27-et helyből cseréld ki(BC182).
Következő: »»   597 / 2554
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem