Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   601 / 2556
(#) ThomAce válasza hapro hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Minnél több a hasznos bájt egy adatfolyamban, annál részletgazdagabban lehet reprodukálni az audio vagy vizuális tartalmat. Most ne kezdjünk el az erősítők topicban programozásról diskurzust folytatni.

Én is a fülemnek hiszek, ezért erősködöm a TDA2030-as megoldáson.
(#) petemazi válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Rossz a füled.
Bármikor megmondom neked hogy melyik a 192-es mp3 és a flac.. A 320as mp3 jó dekóderrel már tényleg jó minőségű, de egy flac mindig tud újat mutatni.
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

A belinkelt erosito tapfeszultsege 44V. Te soha nem fogsz 2x12VAC-bol 44V egyenfeszt csiholni. Irtad, hogy 20-40W teljesitmenyt biztosan ki lehet hozni belole. 2x12VAC-bol kb. 20W koruli teljesitmenyt tudsz kiszedni 4ohmon (8ohmon kb. a felet) ugy, hogy nincs hidalva az erosito. A hidalas pedig gondolom nem opcio mert keves penzbol akarod elkesziteni az erositot.

Nagyon sok erositot lehetne ajanlani ebben a kategoriaban, koztuk nehany tranzisztorbol felepitett nagyon olcsot is de az a gond, hogy te a TDA2030-as taparamvezerelt nyavajaba beleszerettel es ezert mas, celszerubb, jobb megoldas nem nagyon erdekel. Ha nem hát nem ... nem eroszak a disznotor
(#) szilva válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Idézet:
„2 x 12VAC feszültség mellett ha nem is 50Wattot, de egy 20 - 40Watt teljesítményt biztosan szolgáltat

Én ilyenkor inkább számolni szoktam, nem hinni a dolgokat. 2x12V AC-ból lesz +/-16V tápfeszültség. Ha nagy jóindulattal azt feltételezzük, hogy az erősítő kimenete 1V-ra meg tudja közelíteni a tápfeszültséget (ennél sokkal több szokott "benne maradni"), akkor az 30Vp-p érték. Szinusz esetén ez 14W 8 ohm-on, és 28W 4 ohm-on. A reális inkább olyan 12W 8 ohm-on és 20W 4 ohm-on.
(#) szilva válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ez gyakorlatilag a kimeneten lévő 10ohm+100nF Boucherot tag (a tápegység elvileg rövidzár ebben a tekintetben). Ez a tag a gyári adatlap rajzain is rajta van, 1ohm+220nF értékekkel.
(#) water válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 / 1

Volt TDA 2030-as végfokom és VF2 is egyidőben. Amellett hogy a hangjuk köszönőviszonyban sincs egymással, a VF2 még olcsóbb is. Lomex: TL071 nettó 34Ft, IRF530 86Ft, IRF9530 108Ft. Ha ennél olcsóbb végfokot építesz ilyen teljesítményben és minőségben nagyon ügyes vagy.
(#) szilva válasza petemazi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

A veszteségesen tömörített cuccokban mindig van veszteség. Kérdés, hogy észreveszed-e, de mindig hiányzik belőle valami. Tény, hogy a minimum 256kbps MP3-ak már tudnak igen jól is szólni.
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Nem csak a 2030-ba vagyok belezúgva. Ezt használtam már több erőlködőben, és a tápáramvezérelt el tetszik is. Valami hasonló a tarsojodban esetleg? Nem szimpla IC-s és nem agyontranyózott végfok a célom.
(#) ThomAce válasza water hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Na ez egy jó válasz! Tudnál adni egy olyan rajzot, ami garantáltan üzemképes? Mintegy 40Watt teljesítményt képes volna kiadni magából?
(#) ThomAce válasza szilva hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ezt milyen képlettel számoltad ki? Nem találom sehol a teljesítményszámolós képletemet. Melóhelyen vagyok jelenleg.
(#) water válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 / 1

Mindegyik rajz üzemképes, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezek az már más kérdés. Több rajzot én ide nem rakok fel. Egyrészt van már fent elég, másrészt sokat lehet variálni rajta (védelmek stb) harmadszor pedig dolgozz vele egy kicsit te is. A legolcsóbb verzió is kiprésel magából simán 100W-ot, fet és tápfesz kérdése. Ha tényleg a legolcsóbb kell, akkor TL071 és IRF530-9530. A mostanában kapható NE5534-ek elég gerjedékenyek, és annyival nem jobbak, úgyhogy azt nem ajánlom. A fetekre ne 1 diódát ragassz hanem kettőt sorba kötve, akkor a nyugalmi árammal sem lesz gondod. Ehhez persze módosítani kell az ellenálláson is.
(#) water válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ezt először érteni kell, aztán számolni. Mindkettőt elég fejben.
(#) lacek29 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ígymár értem Köszi
(#) ThomAce válasza water hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Közben megtaláltam ezt is.

Meg ezt is: http://www.freeweb.hu/haromb/audio/vf3/vf3.html

VF3 tökegyszerű, tökoccsó... Pont ilyet kerestem. Köszi a kiindulótippet.
(#) skero válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 / 1

Szia! Lehet ,hogy ismered ezt a kapcsolást ,de ha nem akkor még jó lehet. Ha van elfekvőben 2030-asod érdemes lehet az adott tápfeszedhez ez a kapcsolás is.Bővebben: Link
(#) J-O-E válasza ThomAce hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Jújj ez lavina szerű lett, én csak példának hoztam fel a rossz térdekódolású MP3-at, "mint forrást" már későn vezették be az Mp3PRO-t a hiányosságok pótlására.
De ezzel az derült ki hogy neked bőven elég a TDA minősége, az sem rossz csak semmi képen nem lehet egy kalap alá venni az LM3886-al és én nem vettem db.-ját 2000.-Ft ért, de még a feléért sem, a TDA2030-al tranyóval támogatott végekről ódák vannak milyen rossz, van 2030-am is pár db. ha valakinek javítanom kell elraktam őket Mellékelek képet sokadjára, jó lenne megnézni a TDA-s verziókat is, pláne megalgatni egymás mellett.
(#) pesta3 hozzászólása Aug 31, 2010 /

Az lenne a kérdésem, hogy az analóg autós erősítők mindegyikénél 30%-s veszteséggel kell számolni ,ha teljesítményt akarok számolni?
(#) water válasza pesta3 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Számolással csak saccolni tudod, azt is durván. Mérni kell.
(#) pesta3 válasza water hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ezt tudom csak érdekel ez a veszteség dolog...hogy mindegyik analóg erősítőnél 30%-s a veszteség?..na mindegy

Még egy kérdés..4 Ohm-s 100 v. 200 W-s műterhelést hol vehetnék v. mit használhatnék? Üdv.
(#) kadarist válasza pesta3 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Szia!
Valamilyen elektromos fűtőberendezés fűtőszálából készíthetsz ilyen ellenállást.
(#) Beatmaster hozzászólása Aug 31, 2010 /

Helló! megépítettem a TDA7377 dual-híd kapcsolását. A gondok ott kezdődnek, hogy amikor ráadom a tápfeszt, nemszól, amikor pedig elveszem, a kondenzátorok kisülésével egyszerre egy kicsit megszólal... mi lehet a baj? Itt az adatlap, ami alapján építettem! Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Beatmaster hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Szia!
A ST-BY lábon van feszültség?
(#) Beatmaster válasza kadarist hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Igen, minden stimmel. a stand-by lábon permanens egyenfeszültséget mérek.
Rövidzárlat nincs sehol, átmértem, kötések is rendben vannak, a hangszórókimenetek is aktívak (csak épp nem szólnak), a bemeneten is van jel.
(#) Beatmaster válasza Beatmaster hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Megpróbáltam bemeneti kondenzátorok nélkül ráküldeni a jelet. Ekkor nagyon halkan és nagyon zajosan elkezdett szólni.
(#) szilva válasza Beatmaster hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Pontosan milyen kapcsolást építettél meg? Az ST-BY láb pontosan hogyan van kialakítva?
(#) Beatmaster válasza szilva hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

a PDF-ben található Dual-Bridge kapcsolást építettem meg. Az ST-BY lábra egy 10 kilos ellenálláson keresztül megy a feszültség, párhuzamosan kötve egy 10µF-os kondenzátorral, aminek a negatív fele a földre megy.
(#) Beatmaster válasza Beatmaster hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Bocsánat, pontosan Double Bridge a kapcsolás megnevezése

Pedig annak úgy kellene mennie. A ST-BY lábon és a hangszórókhoz menő lábakon milyen feszültséget mérsz?
(#) Beatmaster válasza szilva hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Az ST-BY és a hangszóró kimenetek között 2,52V egyenfeszültséget mérek. És további furcsaság, hogy AT tápról, a 12V-os ágról táplálom, és a ST-BY és föld között 19V-ot mérek! Talán megpróbálom egy másikfajta táppal, van még 12V-os tápom, csak kisebb teljesítménnyel.

A feszültségeket mindig a földhöz viszonyítva írd, ha nem máshogy kérdezik. Az a 19V elég érdekes, jól van bekötve a tápegység az erősítőre (fekete a GND, sárga a +12V)?
Következő: »»   601 / 2556
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem