Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Témaindító: angel83zs, idő: Máj 14, 2006
Témakörök:
Minek a transzmitter, ha nem is használod a rádió részét? Elég lenne egy MP3 lejátszó...
Üdv Inhouse
Jogos felvetés! Elsőre az autós transzmitter ugrott be az ára, a 12V-os táp, meg az usb eszköz fogadás miatt.
Ha mp3 lejátszót használnék, akkor nem ad pluszmunkát az esetleg eltérő tápfesz?
Szia!
Én olyat csináltam tavaly, hogy egy 70-es évekbeli magnóba raktam mp3 lejátszót. Vicces lett. Annyit kell mindössze csinálnod, hogy a magnó mechanikáján van egy kapcsoló, ami zárja a magnó áramkörét, és bontja a rádiójét, azt valahova ki kell vezetni, kell bele egy (hány voltról megy az mp3) stabiltáp, ami a 12V-ot stabilizálja a megfelelő feszültségre, vagy ha fm transzmittert veszel, akkor abban benne van, és az erősítő lábain meg kell találni a bemenő jeleknek való lábakat, vagy akár a magnó olvasófejének a kábelére is rá lehet menni, de akkor lehet, hogy kéne közé valami ellenállás, vagy poti. Viszont a gyakorlati kivitelezése az komplikáltabb. Én a magnó régi gombjai alá raktam be egy sor számítógép reset gombot, és azokat forrasztottam az mp3 lejátszó mikrokapcsolóihoz párhuzamosan. A legnehezebb része a dolognak az volt, hogy hogyan szedjem ki a búgást a hangból, merthogy a stabiltáp eléggé átzörgött, meg a szétütött autósmagnó erősítője is zörgött, erre egy rossz ATX táp szűrője volt a megoldás. Szóval az elektromos része könnyű, inkább a gyakorlati megvalósítás (hogyan vezérled majd a lejátszót, hova rakod a kijelzőjét) nehéz. Én a helyedben vennék egy 3,5ös jack anyát, csinálnék egy AUX bemenetet a magnóra hátul, meg egy stabiltápot a lejátszónak, és elhelyezném valahol az mp3 lejátszót. Viszont ennyiből lehet venni FM transzmittert, ha jó a rádiód, tökéletesen fog szólni, van benne SD, USB, gombok, és csak be kell nyomni a szivargyújtóba és megy.
És itt van a kicsike használat közben. Viszont az mp3 rádiórészét sehogy sem sikerült jól összehozni, nagyon gyenge a vétel, pedig elég hosszú drótot használtam az mp3 és az erősítő közé. Mert ugye eredetileg a fülhallgató lenne az antenna.
Szerintem felesleges.
5-6000-ért kapsz használtan usb-s fejegységet. 10000-ért meg újat. És az még néz is ki valahogy, nameg csak gyári kókánymentes cuccos. ![]() ![]() Tudom, hogy egyszerűbb bedugni azt az izét a szivargyújtóba, csak rosszul mutat. ![]() Nekem inkább az elektronika okoz fejtörést (bár szakmámból adódóan az elektromosság nem idegen, az elektronika már nem olyan közeli), az elhelyezés, kivitelezés valószínűleg kevesebb gondot okoz. Ilyen, vagy hasonló magnóra gondoltam. A kazetta- rádió között nyomógombbal lehet váltani, ezt gondolom használni lehetne az újításnál is. Az EJ és a TRK gombok szintén fölöslegessé válnának (ezek is elektromos kapcsolók ennél), ez lehetne az előre-hátra léptető. A kijelzőt (mármint az mp3-ét) szerintem tudnám nélkülözni, tökéletes, ha a magnóén továbbra is megjelenik a TAPE felirat mp3 üzemben. A pendrájv mehetne a kazettanyílásba, persze jól besülyesztve. Nézegettem Inhouse felvetése után az mp3 lejátszókat, de ahogy láttam, nemigen olvasnak usb-s eszközről, csak esetleg sd-kártyárol, meg persze rendelkeznek saját memóriával, de ez mivel fixen be lenne építve, körülményesen használható, és ugye megoldásra várna az eltérő tápfesz (3 - 5 V, ha jól tévedek.
Tudom, irtam is az elején, de az nem kell.
![]() (Most is olyan van benne, de nem tetszik, pedig nem is annyira gagyi, mint a 8-10ezresek.)
Tisztelem a bolondokat
![]() Szóval akkor ebben az esetben egy leggagyibb fm transzmiter is megteszi, legyen rajta előre-hátra gomb, meg start-stop, más nem kell. Ja, persze az USB az igen. És akkor meg kell találni a nyákon azt a pontot, ahol már megvan a hangjel, de még nem ért az fm adóhoz. Ott rácsatlakozni, és a magnó fejére rátenni. Ha esetleg torzítana, vagy túlvezérelt lenne a jel, akkor egy 100-as, vagy 47es potival lehet csitítani. Ezzel nincs is sok gond, tápot a magnótól kaphat, 12V kell neki úgyis, mert szivargyújtós. Így elvileg 3 gombbal el lehet vezérelni. De van olyan is, ami távirányítós, akkor nem kell a gombokkal szórakozni. Csak átkapcsolsz rádióról, ekkor kap áramot, és utána a távval vezérled. Azt meg elég nehéz megmondani hogy hol van a jel, amit el kell kapni. De szerintem ha van egy ilyened, szétkapod, lefotózod, felrakod ide, tuti megmondja valaki, hogy hol van az a pont, ahol az mp3 kimenet/fm adó bemenet van. Ha ügyes vagy, és a méretek szerencsések, a kijelzőt is be tudod tenni a kazettanyílásba az USB mellé. Ha meg mp3 lejátszó van, nem akarsz fm transmittert, a tápellátást meg lehet oldani egy stabiltáppal, erről van itt a fórumban egy csomó írás, keress rá. Én egy olyat használtam, aminek a bemete 20V-ig fogadóképes, és 1-17-ig egy potival lehet állítani.
Jogos, pl. most van a Tescoban 1990-ért MP3 transzmitter, ennyiért ajándék. Kicsit nagyobb a szokásosnál, de szerintem ilyet vettek sógoromék és egész jó.
Üdv Inhouse
Kölcsönös a tisztelet.
![]() Köszönöm a tanácsokat. Ha meglesz a nyersanyag, jelentkezem a felmerülő kérdésekkel. :yes:
Igen, én is láttam 2000 alatt többfélét.
A következő problémával fordulnék hozzátok. Van egy Suzuki Swift (régi) 1.0 amibe vett egyik haverom egy JVC fejegységet ISO csatlakozóval a végén. A Suzuki kábeleiről még annó le lettek vágva a csatlakozók. Nem tudja valaki vagy valami helyet ahol megnézhetném színkódok alapján melyik kábel melyik? Előre is köszi.
Egy egyszerü multiméterrel rámérhetnél gyújtással vagy anélkül is, hogy mejikek a tápfeszültség kábelei, de szin alapján is biztos ki lehet nyomozni.
Ki lehet mérni a hangszorókat is Ohm-ikusan. De szerintem nem szinkódra megy ez. Max ha felrakod képen a vágot kábelvégeket.
Ha nem lenn levágva, akkor se lennél előrébb, mert nem ISO csati volt rajta.
A piros pár és a narancs pár a két első, a hátsók, ha jol emlékszem szürkék és zöldek. A fehér direkt +, a fehér-fekete gyújtás+. Test nincs a kötegben, az máshonnan kell vinni. Van egy helyzetjelző szál is a csatlakozóban, talán piros-sárga, az nemigen kell.
A biztató válaszok hatására beindítottam a projektet.
![]() Bár még nem kaptam kézhez, de megvan az alap. ![]() Egy ezres vót.
Pofás darab. Bár az mp3 érdekesebb lenne, minden azon múlik.
Az.
![]()
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy autohifinél, hogyan szakszerű a rácsatlakoztatása a +12V-nak az erősítőre.
Gondoltam megkérdeztem, hogy jól csinálom e, mert én úgy szoktam, hogy leszedem a sarut az akksiról, hátul rákötöm az erősítőre a kábelt, és visszarakom a sarut. Előre is köszi.
Nekem ezt annó úgy tanították hogy a biztosítékot távolítsam el először utána szereld szét a kábelezés. De nem biztos hogy ez a legjobb megoldás.
Ha nem remeg nagyon a kezed, akkor nem kötelező levenni a sarut.
Tudom, a szagkönyvek általában azzal kezdik, hogy minden elektromos javítás előtt, de villany nélkül fura lenne amperra vadászni.
Ez attól függ, hogy gombokat akarsz rá, vagy távirányítót. Én a transzmitterre szavazok, az mp3 lejátszónak könnyű ugyan az 1.5, vagy 3.0V-ot megcsinálni, de a zajt kiszűrni nehéz. Meg aztán ritka az olyan mp3 lejátszó, amin van USB bemenet, és nincs benne rádió, meg még hatezer dolog a menüjében. A transzmittert meg bedugod, és tolja. Három gombbal el lehet vezérelni. Viszont transzmitter még a kezemben sem volt soha. De a képeken úgy tűnik, tényleg csak ennyit tud, hogy bedugod a pendriveot, és lejátsza, meg lépdelhetsz a számok között. Meg ugye a frekvenciát lehet rajtuk állítgatni, de ez téged nem érint.
Ha szedett már szét valaki ilyet, és ismeri a felépítését, ne fogja vissza magát. Ez egy igazán szép projekt.
Elsősorban átlátható, egyszerű kezelhetőség a cél a magnó saját gombjaival. (Pont azért - is - utálom a mostani rádiómat, mert van rajta vagy 30 gomb, mindnek 5 funkciója, a fejem meg nem káptalan, pláne vezetés közben. A kijelzője kb 5 színben pompázik, cserébe napfényben nem látható. Viszont néha a reggeli izzítás-indítás után lereseteli magát, ilyenkor 5 perc, mire mindent visszaállítok.)
Mondjuk a transzmitterekhez jár távirányító is, ez esetleg akkor lehetne hasznos, ha vagy 200 számot lépni akarok, mert könyvtárat kezelni viszont nem tudnak. De ennyi kompromisszumra kész vagyok, ha már egy 15 éves magnón akarok mp3-akat lejátszani. ![]()
http://www.edigital.hu/Transzmitter/GKP-T002_FM_transzmitter_tavira...4.html
Van például ez. Azt is megteheted, hogy kidobod a magnórészt belőle, és egy az egyben beteszed ezt a helyére, a rádión beállítod azt a csatornát, amit akarsz, a kazettanyílás helyén meg kihozod az USB-t, meg pár gombot. Hm? De persze lehet bonyolultabban is, hogy az fm adó előtt lehúzod a jelet a magnófejre, és akkor átkapcsolhatsz, meg ilyenek. Igazából azt nem tudom, hogy ha egy ilyen transzmittertől elveszed az áramot, megjegyzi-e hol tartott, vagy az első számot hamar meg fogod unni.
Igen-igen, ilyenre gondoltam.(Mondjuk Vaterán ennyiért pont kettöt adnak)
Rádió nélkül szeretném, ha összejön. Némelyik leírásában olvastam, hogy áramszünet után az épp játszott szám elejétől folytatja. Az úgy rendben is lenne.PL.
Köszönöm a választ, mire kell ügyelni, hogy mihez ne érintsük oda a +12 V-ot?
Hát ennek a leírásában az van, hogy kikapcsolás után. Ez nem ugyanaz, mint hogy áramtalanítás után. Erre jó lenne rákérdezni. Vagy ha nem tudnak ilyet, akkor rá kell kötni direktbe a 12V-ra, de akkor meg nem mindegy, hogy mennyit eszik. Pl. kikapcsolod a magnót, ez meg tolja tovább a lagzilajost ész nélkül, és másnapra nem indul a kocsi. Szerintem egy ezerötöst megér egy sima szétfűrészelés céljára is.
Balázs, a piros drótot ne érintsd a kocsi fém részeihez, meg az erősítőn sehova, csak oda, ahova mennie kell. Nem bonyolult dolog, vastag piros drót +12V aksiról közel az aksihoz biztosítékkal, vastag fekete drót a test (kasztnihoz akárhol), kék remote nevű szál a magnó hátulján hasonló nevű és színű drót, meg a hang be és ki.
A remote bekapcsolja az erősítőt, amikor megy a magnó, és ki, amikor nem megy. Ez többnyire egy kék drót a magnóból kifele jövet, amin csak a magnó bekapcsolt állapotában mérhető a +12V.
Nincs rajtuk kikapcsolási lehetőség, áramtalanítani kell. Az utolsó szám elejétől folytatják. Ami gáz, hogy még nem láttam olyat, ahol lenne random lejátszás, feltolod az albumokat és elunod...
A táplálást egy olyan pontról kell adni, ami a magnóban is csak bekapcsolt állapotban van feszültség alatt. Üdv Inhouse
Köszi Inhouse. Figyeltél Akos70? Akkor minden a transzmitter mellett szól, én abból csinálnám. Vegyél egy ilyen ezerötöst, feltolsz a beléről pár képet, és megmondjuk honnan lehet lecsípni a hangot. Bár én amatőr vagyok. Amúgy nekem a kocsiban SD-ről megy az mp3, és nem állítom randomra, így szeretem. Meg mire a 2 giga körbeér napi 1 óra zenéléssel, (néha rádióhoz van kedvem), eltelik egy hónap.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |