Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Témaindító: angel83zs, idő: Máj 14, 2006
Témakörök:
Igen, én is így gondoltam, és az áramtalanítást normál esetben a gyújtáskapcsoló el is végzi, ha kivesszük a kulcsot.
A random funkció nem hiányzik, a jelenlegin még sose használtam, a könyvtár inkább, de majd nélkülözöm. ![]()
Lehet, hogy veszek egy ilyet én is, van egy minihifim, amin bedöglött a cd, és mp3-ról se hallott soha, viszont egy ilyen jó lenne bele. Esetleg vegyünk ugyanolyat, és akkor lehet fűrészelni. Viszont látom Hevesben vagy, szóval akkor ezt így online tudjuk csak megszervezni.
Azt hiszem te, és Inhouse nyomtátok az észt a fejembe az injektorokkal kapcsolatban, vettem másikakat, állítólag újak voltak (nem tűnt annak), de ezek is nyílegyenesen lövik ki a naftát 5 méterre 4 bar nyomáson, nem porlasztanak. Szóval ma visszavittem, visszaadta a pénzt az ember, meg bemutattam neki a jelenséget ott helyben egy kis akku, meg egy pumpa segítségével. Ugye az összes benzines injektornak, ami hengerenkénti befecskendezéses kocsiba való, porlasztva kéne kúpszerűen nyomni a naftát, mint egy dezodor? E85-el járok, átalakítóval, szarul indul, indításkor füstöl nagyon (utána is eléggé), és szegény keverékem van. Mértem vákumot, falsot nem szív.
Na, megvan a bogár a másik fülembe is, nekem is van egy régi Sony hifim, amiben szintén nem jó a CD, ha ez sikerül, az lesz a következő.
![]() Mi inkább elektromos segédfűtés ügyben beszélgettünk régebben. ![]()
Na tehát akkor milyet vegyünk? Azt, ami a vaterán van? Tényleg kedvet kaptam ehhez. Szerintem megtalálom rajta a hang kimenetet, és mutatok róla képet.
[OFF] Lehet, hogy tényleg a fűtés volt az. Azóta kipucoltam, ráolvasztja a cipőt a lábamra két perc után. Szóval jó ez a leírás, amit belinkeltél, és benzinnél biztos így is van, ellenben nekem E85-el megy a kocsim. És emiatt kevésbé párolog, ha nincs elporlasztva. A youtube-on néztem videókat injektorokról, ott csupa olyat láttam, ami porlaszt, és ami így egyenes sugárban nyomja a cuccot, arra azt mondták, hogy nem jó. Kiképeztem magam ebben a témában, és az van, hogy az ECU az mindig azt veszi alapul, hogy az injektor jó, és a benzinnyomás is. Ennek alapján számol befecskendezési időt a többi szenzor jele alapján (ezeket kimértem, jók). A benzinnyomást megmértem, az tökéletes. Benzinnel nem volt baja ugyan, nem jelzett keverékhibát, viszont két év alatt elégette a szelepszárszimeringeket, a szelepekkel együtt. Ebből jutottam oda, hogy akkor ez lehet a baj, hogy sugárban nyomja az anyagot, és az E85 meg nem tud elpárologni kellően. Benzinnel se tudja az 1.00 lambdát, de úgy még nem olyan vészesen szegény a keverék, viszont E85-el 1.15, ami már gondot okoz. A fals levegő volt még az esélyes, de a map szenzor szerint még a szükségesnél is erősebb egy hajszállal a vákum, a map-ot ellenőriztem analóg nyomásmérővel. Szóval nem maradt más lehetőségem, mint hogy az injektorok miatt szívok vele.
Ragályos..
![]() ![]() Én is arra gondolok, amit írtál, az E85 nehezebben párolog, mint a benzin, így akár hibátlan rendszernél sem lesz tökéletes az égés.
Injektorban nem vagyok otthon, biztos nem én voltam...
Az MP3 transzmitterekkel óvatosan. Anno 2-őt vettem, egyet magamnak és egyet egy barátomnak. Az enyém is siseg kicsit, olyan mint amikor gyenge a sztereó jel, vagy magnós szalagzaj szerűen, de ha szól a zene nem hallod. Nem a legjobb minőségű MP3 dekóder de elmegy. Érdekes módon a kívülről teljesen egyforma két cucc (egyszerre lett véve, egy helyen) más menüvel rendelkezik, másképp működnek a gombok. Ez a kisebbik baj, a barátomé ciripel, valami nem az igazi az MP3 dekódolásnál. Rossz a füle, de ezt még ő is meghallotta. Sógoromék amit vettek legutóbb, nem csinálja ezt, mint már írtam, úgy emlékszem ez a kicsit nagyobb verzió, ami most van a Tescóban 1990-ért. Ja, a távirányítók egyformán csak 10cm-ről mennek mindkettőnknek és játszani kell a szöggel is... Lefagyás, vagy hasonló nem volt eddig. Üdv Inhouse
Az nem lehet, hogy a rádióadó az oka a gyenge minőségnek? Mert az minket remélhetőleg nem érintene.
Nekem is van egy ilyen kütyüm, laptopról átküldeni a hangot hifire, hát ennél sem vagyok elájulva a hangminőségtől, de itt csakis a rádióra lehet fogni, mert ennek nincs saját kártyaolvasója, csak továbbít.Bővebben: Link
Jó, akkor nyomjunk le egy olyat, amit belinkeltél ide. Vagy te nyomj rögtön kettőt, ha megcsinálod a sony-t is, és olcsóbban jössz ki a postával. Lényeg, hogy akkor ugyanolyat vegyünk.
[OFF] Működnie kéne, egy rakás kocsiban van ilyen, és jól mennek. Mindegy, hátha sikerül normális injektorokat szereznem hozzá.
Úgy néz ki, hogy se a távirányító, se az fm adó nem kell majd, csak így egyszerűbb megoldani Ákosnak is, meg nekem is a 12V miatt, meg ennek nincs túlbonyolítva a menüje. Pontosabban nincs menüje.
Akartam már régen csinálni egy tesztet:
(lehetőleg egy jobb minőségű MP3-al) - pendrive-ra fel, transzmitter->rádió - MP3 lejátszó->transzmitter bemenet->rádió - MP3 lejátszó közvetlenül a hifire Itt kiderülne, hogy milyen az MP3 dekódoló része, és milyen a rádió része...gyanítom egyik sem az igazi... Egyébként már maga az MP3 és az FM szabvány is korlátoz (50Hz-15kHz), bár ez utóbbiból azért lehet jó hangot csiholni... Üdv Inhouse
Sziasztok! Egy opel astra f caravanba csiholok zenét mostanában. Kalaptartó ovál kombinációvl(!) lett a gyári rendszer kiegészítve, lényeges csomagtér vesztés nékül. A hangja is meglepően jó lett. Van benne egy JVC kd-g441-es fej, erősítőt nem akartam. Van továbbá egy TDA 7560-as ic-m annak idején egy kis tuningra vettem. Most a fejegység helyett a 2 ovál hajtására akarom használni. Van rajta stand-by lehetőség. Igazából azt akarom megtudni, hogy ennek a fejnek az iso csatlakozóján van-e olyan vezeték, amivel tudnám vezérelni a stand-by funkciót? Tudja valaki ennek az iso csatlakozónak a lábkiosztását? Edig nem sikerült rábukkannom. A segítséget előre is köszi.
Igen, egy ilyen teszt sok mindent kiderítene.
Ha arra a vezetékre gondolsz, amivel az erősítőt (vagy a motoros antennát) szokták vezérelni, az a rádió kék vezetéke.
Idézet: fehér csíkkal.„az a rádió kék vezetéke” Tarzan! De egy tranzisztort azért iktass közbe, mert ennek a szálnak a max. terhelhetősége 200mA.
Na mi legyen? Veszünk egyformát, vagy oldjuk meg külön?
Persze, vegyünk! Könnyebben adunk egymásnak (adsz nekem
![]()
Oké. Akkor én lenyomok egy olyat, amit linkeltél.
Megérkezett az alapanyag.
![]() Kódot kellett kreálni hozzá, és tökéletesen működik (még a magnó is).97-es gyártás, szebben szól, mint a mostani 2 éves Delphi Grundig S3000. A kazettás rész könnyen kijön, viszont ennek van egy saját ráépített elektronikája. Még nem tudom, hogy ezt meg kell-e hagynom, vagy nem lesz rá szükség. Holnap ha lesz időm, nekiállok méregetni egy multiméterrel a különböző üzemállapotokban. Még egy dologra lettem figyelmes, Cd-tárat tud vezérelni, nem tudom, ezt nem lehetne-e felhasználni a célra.
Szerintem a CD táras megoldást elfelejtheted, azok beszélgetnek egymással, úgy tudom. A magnón lévő elektronikát meg mielőtt szétfűrészeled, nézd meg, hogy hova megy a magnófejről a vezeték. De ha elférsz tőle, nem baj, ha benne marad, biztos ami biztos. Sőt, ahogy nézem, megy róla szalagkábel előre. Ne szedd ki belőle. Csak a mechanikát. Ha jól sejtem, akkor az első képen lévő függőleges nyák jobb felső sarkán lévő 4 db forrasztásból álló négyzet lesz a választókapcsoló.
A transzmittert lenyomtam, utalás, posta, talán még a héten megjön, de jövőhét elejére tuti.
Tényleg azt a kapcsolót nyomja meg a kazetta, ha van benne, de az üzemmódot nem közvetlenül ez váltja, hanem az előlapon egy gombbal lehet váltani (tehát ha van bent kazetta, akkor is lehet rádióra váltani.)
A szalagkábel a fejtől megy a magnó paneljára, majd közvetlenül az alsó csatlakozóra, ami a nagy panellal köti össze. A transzmitter még nincs nálam, de már én is leütöttem. Az utolsó pillanatban találtam egy másikat (bocs, nem volt szándékos), ez annyiban kedvezöbb, hogy tud mappát kezelni. Amíg megérkezik, addig is beszereltem, elővettem pár régi kazettát, nosztalgiázok kicsit. ![]()
Szólhattál volna. Én olyat nyomtam le, amit belinkeltél. Mindegy, menni fog ez így is. Akkor azt a kapcsolót majd rövidre kell zárni, mintha lenne benne kazetta, a 12V-ot meg le lehet húzni pl a motormeghajtásáról.
Megjött a transzmitter, szétkaptam, rögtön meg is találtam rajta mindent, ami kell. Van a nyákon egy KT0803M nevű 16 lábú IC, ezen a 6-7 lábon lehet lehúzni a hangot. Ja és persze a testet akárhonnan.
Itt az adatlapja: http://www.sintech.com.tw/datasheet/cfp/KT0803M_V1.1.pdf A 3. oldal a lényeges. Ha majd lesz időm, akkor szétbontom a hifit, körülnézek benne. És persze dokumentálom is, fotókkal illusztrálva. Ne fogd vissza magad te sem!
Én is megkaptam tegnap, kicsit próbálgattam, és változtattam az eredeti elképzelésen, két okból is.
Az egyik az, hogy annyira megtetszett az a rádió, hogy sajnálom szétbarmolni. ![]() A másik: a transzmitter, amit végül megvettem, mint utóbb kiderült RDS-es is, vagyis a rádió kijelzőjén megjeleniti a játszott szám adatait. De persze ezt csak rádiós üzemmódban. Ezért úgy döntöttem, hogy csinálok neki egy fix helyet, de a rádión kívül. A tápot a rádió motoros antennát vezérlő száláról kapja (elbírja, minimális az áramfelvétele), így a rádióval együtt kapcsolódik ki-be. Az USB kimenet meg kapott egy egyszerű hosszabbítót, így a pendrive az ülések közötti tárolóba, jól elérhető helyre került. Meglepően szépen szól. Halk zenénél hallható egy kis zizegés, de ha belépek a transzmitter menüjébe akkor megszünik! Normás esetben a kijelzőjén fut egy feliratban a szám címe, meg villog valami kivezérlésmérő-utánzat - ilyenkor zizeg. Ha pl. hangeröt, hangszínt állítok, akkor nincs mozgás a kijelzőn, ilyenkor megszünik. Ha ezt ki lehetne szedni belőle, tökéletes lenne! :yes: A tiedről érdekelnének majd a részletek, mert a benti hifit mindenképp úgy csinálnám meg.
Na ugye hogy jó az rádión át is.
Hát én küzdök a hifivel, ugyanis van benne vagy fél négyzetméter nyák, és olyannyira okos berendezés, hogy amikor rádióról átváltok CD-re, és érzékeli, hogy nincs bent CD, és nem játszik le, lenémítja az erősítőt. És eddig csak olyat találtam rajta, hogy amikor CD-re váltok, akkor 1.2V-ról 4.66V lesz, de még nem próbáltam hogy az 1.2-ről elindul-e, vagy a 4.66 elég-e. Merthogy az a terv, hogy oda kötöm a tápellátást, ha átváltok cd-re, kap 4.66V-ot, és lejátszik. Az nem lenne jó, ha az 1.2-ről is menne. A bemenő 12V-ot rögtön 5re leveszi, szóval ez nem gond. Viszont nem tudtam eddig rájönni, hogy hogyan vágjam át az erősítőt lekapcsoló bigyót. Találtam rajta rendszernémító áramkört, amit ha megszakítok, akkor szól. Csakhogy így ha kikapcsolom a hifit, nem kapcsolja le az erősítőt. Szóval valami olyan relé kéne, ami 1.2V-on nem csinál semmit, hanem mondjuk 4-5V között egy áramkört megszakít, egyet meg zár. Vagy ha a transzmitter nem szólal meg 1.2V-n, akkor elég, ha 4-5V között nyit a relé, és engedi az erősítőt szólni. Apró nehézséget jelent, hogy fogalmam sincs hogy néz ki egy ilyen relé.
Szerintem nem is relé kéne oda, hanem valami Zener-diódás kis kapcsolás. Gondolom, pár egyszerű alkatrészből megoldható lenne.
Ha két tőmondatban leírnád az elképzelést, szerintem egy olvasottabb topikban (szerintem lehet ez a Kezdő kérdések is) kapsz segítséget. Előtte mérd meg, hogy mekkora áramot kellene kapcsolnia ill. megszakítania.
Megoldódott a problémám, elégettem a transzmittert. Véletlenül hozzáérintettem az egyik hangcsatornát a +12-höz. Szóval fúrok a hifi tetejére egy esztétikus lyukat, beleteszek egy szivargyújtó csatlakozót, esetleg mellé egy kapcsolót is, és majd abba beledugom a transzmittert.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |