Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   83 / 227
(#) pcroland válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Átellenőriztem mindent és nem találom,hogy kéne megmérni a dolgokat?A +és a- között mindössze 0.6 ohm
van.Mit tegyek? hibás alkatrész is lehet?
(#) _JANI_ válasza pcroland hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Igen! A primereket kapcsoló tranzisztorokat kellene először ellenőrizni kiforrasztott állapotban.
(#) pcroland válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Oké! Akkor kiforrasztom és,hogy próbálom ki őket a voltmérőn lévő tranzisztor vizsgálóval jó?Az IRF3205-ösöket kell le tesztelni ugye?
(#) _JANI_ válasza pcroland hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Kicsit vissza kell olvasnom a kapcsolásodhoz...
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Hogy miért mérsz 0,6ohmot a tápcsatlakozónál? Ott egy C7-es pufferkondenzátor. A multiméter vizsgálófeszültségéig amíg nem töltődik fel, rövidzárként viselkedik.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Eddig 0.6 ohm volt,de kivettem a primert kapcsoló tranyókat és mostmár mérhető ellenállás,az jó,ugye?
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

ja és az jó lenne ha a hőtőborda maradna 85mm*60mm*2mm de úgy,hogy két egymilis lenne egymásra téve mert csak egy milliméteres alumíniumom van??
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Jó akkor lesz, ha működik
(#) marksman hozzászólása Okt 15, 2010 /

Csináltam egy új primert 1.5 mm-es vezetékből (elég szépre sikerült) és így jobb lett. Most már szép 2-2.5 cm-es fenyőfa alakú szikrákat csinál .
(#) Hodinka válasza pcroland hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Idézet:
„Eddig 0.6 Ω volt,de kivettem a primert kapcsoló tranyókat és mostmár mérhető ellenállás,az jó,ugye?”

T1-T2 FET-eket elszigetelted a hűtőbordától?
(#) Expedient hozzászólása Okt 15, 2010 /

Üdvözlet!

Tud valaki segíteni?? Hozzájutottam 1-2db neontrafóhoz.
Prim:220v~ Sekund: 3.5kw X2 (azaz két sek van rajta)

Miként lehetne ebből „teslagépet” (hasonlót) építeni??? Ex

Nem ütjük az entert feleslegesen. köb..
(#) nikolatesla válasza Expedient hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Hali!
Nem kW hanem kV!
itt van mi kéne egy trafóért
(#) nikolatesla válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Bocsánat,értettem :yes:
(#) Expedient válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Köszi a javítást is.....

Ha segítesz, akkor ajándék . Több van . Dobsz mail címet?? Ex
(#) _JANI_ válasza Expedient hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Kicsit hosszú olvasmány, de ha tényleg átolvasod az elejétől, akkor találni fogsz leírást és kapcsolási rajzokat is. De a nagyfeszültség nem játék! Ezt a téma átolvasása után meg fogod látni! Ha azután is lesz kedved megépíteni a tesla tekercset, legalább a veszélyekkel tisztában leszel.
Szerintem nem annyira kritikus az, hogy nagyfeszültséggel legyen a primer tekercs meghajtva. ( Ezt majd a tapasztaltabb Tesla tekercs építők vagy megerősítik vagy megcáfolják. ) Sokkal biztonságosabb a törpefeszültségű meghajtást megépíteni az első készüléknek. Mer biztonságosabb a törpefeszültségű táplálás miatt és hiba esetén nem lesz életveszélyes az áramkör. A szekunder attól még így is kellemetlen lehet...
Szerintem a Tesla tekercs építését a nagy menetszámú légmagos tekercs elkészítésével kell kezdeni és nem a nagyfeszültségű tápegységgel...
Üdv.: _jani_
( Időközben kaptál egy jó linket!
)
(#) Expedient válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Ez így van. De a trafó, már adott. És anno, úgy hallottam, egyszerűbb. Köszi.
(#) nikolatesla válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Ha most figyelmes akkor nem lehet gond! De tényleg már egy MOT is ki nyír azonnal nem még egy neon trafó! Én első teslámat most építem most tartok a kondinál és nem a sima törpe feszültségű pár W-oat építem meg hanem egy kb 1-1,5kW-ost ami már képes lesz 1m-es szikrára is. De ha ez jól sikerül akkor tervbe lesz egy nagyobb olyan 10kW-os aztán a Skoryféle min tesla
De a hagyományos szerintem könnyebb meg építeni mint ez elektronikásat bár ez embertől függ. Lakásba pl dísznek jó egy pici kis tesla.
(#) pcroland válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Nem.Az volt a baj?
(#) belganarancs válasza pcroland hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Amennyiben nem szigetelted őket,az baj..Oda van írva magyarul,hogy T1,T2,T3 hűtőbordán,T3-at nem muszáj szigetelni..de szigeteld le T3-at is és a földet kapja a GND-ről..
(#) marksman válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Én úgy csináltam meg hogy két hűtőbordát raktam , egyiket a T1-re , másikat a T2-re így nem kell szigetelés,+ventillátorral fújatom. A T3-at , T4-et pedig egyáltalán nem kell hűteni mert nem melegszik egy picit sem .
(#) marksman válasza Collector hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Igazad volt Collector feljebb kellett rakni a primert.
Így már 4 cm-es szikrákat csinál .
Azért nem próbáltam ki hamarabb mert először az aljához raktam úgy működött és ha lejjebb vagy följebb raktam nem ment , de ma rájöttem hogy fel kell rakni majdnem a feléig.
Itt van pár videó:

http://www.indavideo.hu/video/Tesla_tekercs_video6
http://www.indavideo.hu/video/Tesla_tekercs_video7
http://www.indavideo.hu/video/Tesla_tekercs_video8
(#) Hodinka válasza pcroland hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Idézet:
„Nem.Az volt a baj?”

Az bizony!
Mondtam,hogy olvass vissza,vagy legalább Skori leírását olvastad volna el,és hogy lámpával tesztelgesd amíg be nem indul.Sorra ugyanazokat a hibákat követed el,mint mindenki más.Ez is csak az olvasni nemakaródzást bizonyítja.De ha nem hát nem,én aztán nem erőltetem.
A T3-at inkább ne szigeteld,teljesen felesleges.Úgy jobb lessz a hőleadási tényező,meg aztán a kollektor úgyis a GND-ra van kivezetve.
(#) marksman hozzászólása Okt 16, 2010 /

Hogy lehet kiszámolni a szikra hosszúsága alapján hogy hány V-os ? 1cm = 10kV ?
(#) pcroland válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Jó,köszi!És most úgy fogom beforrasztani,hogy a hűtőborda már rajta van. Amúgy más alkatrész nem romlott el ugye?Vettem szigetelőt HE.Store-on a tranyó és a borda közé.
(#) Collector válasza marksman hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Szikra alapján ezt nagyon nehéz. Képlet is csak szikraközös tekercsekhez van.
De ez az 1cm=10kV csak nagyon speciális körülmények esetén igaz.

Akkor az én tekercsem kb 40 kV-os.
(#) Collector válasza marksman hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Na mégegyszer
Idézet:
„De ez az 1cm=10kV csak nagyon speciális körülmények esetén igaz.”

Teslánál ezt úgy ahogy van, felejtsd el, mert semmi köze az átütési szilárdságnak ahhoz, mekkora feszültség esik az ionizált levegőn működés közben koronakisülés esetén.

Akkor kevesebb ?
(#) Hodinka válasza pcroland hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Idézet:
„Amúgy más alkatrész nem romlott el ugye?”

Elméletileg nem,de majd kiderül.
Következő: »»   83 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem