Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmavágó építése házilag
Lapozás: OK   24 / 40
(#) cimopata válasza mpisti hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Idézet:
„A plazmavágóknál a nagyfesz az ívet nem a vágandó anyag és a vágófej között gyújtja be,hanem a vágófejben levő gyújtóserleg és a főelektróda között alakul ki egy pilot ív, aminek az árama korlátozva van. Amikor a vágófejet a vágandó anyaghoz olyan közel tesszük hogy a kialakult pilotív eléri a vágandó....”

De ha nem érintjük a munkadarabhoz a pisztolyt, akkor a gyújtóserleg és az elektróda közt hogyan tudna ív égni?

Bár az elektróda egy "levegőben lógó" pont, hogyan lehet az kV-okkal lejjebb lévő pont?

Nem tudom érthető e ahogy körülírtam.

(#) Arghhh válasza mpisti hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Ha így folytatjuk oda lyukadok ki, hogy veszek egy hordozhatót karácsonyra magamnak Köszöznöm a segítségeteket.
(#) erbe válasza cimopata hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

A pisztolyban több egymástól elszigetelt, gázvezető furatokkal, hornyokkal ellátott csövecske, gyűrű, stb. van. A pilotívet rövid időre erre kialakított, közelített ponton nagyfrekvenciás nagyfeszültség alakítja ki. Amint az ív kialakul, lekapcsolódik és átvált a nagyáramú ellátásra. Ha a pilotív nem éri el a vágandó anyagot, akkor is a beállított idő után lekapcsolja.
Független (belső) íves plazmavágóval üveget, kerámiát, egyéb szigetelő anyagokat is lehet vágni, a lézerhez hasonlóan. Ennek fejében a kopó alkatrészek valamivel gyorsabban fogynak az egymás között kialakuló, majd a résből kifúvott ív miatt.
(#) Collector válasza cimopata hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

A sapkára van kötve a pilot pozitív oldala, ezért a pilotív a sapka, és a belső elektróda között jön létre. Anélkül, hogy nem látsz egy ilyen pisztolyt élőben szétszedve, nehezen fogod ezt átlátni, de ez a lényeg.
(#) mpisti válasza Collector hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Köszi a választ. A te gépedhez is az a pisztolytípus való,amelyikhez nem kell nagyfesz gyújtás. A gyújtás mechanikusan történik,ahogy már a 827417 számú hsz.-ben is írtam. A Hypertherm kisebb gépeihez való pisztolyok is ezen az elven gyújtanak. Ezt a gyújtási módot úgy tudom, 50A-ig alkalmazzák.
(#) mpisti válasza Collector hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Egyszerre írtuk a hozzászólást. Jól ismerem a pisztolyt, nekem is ilyen van.
(#) mpisti válasza cimopata hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

A pilotív egy kis teljesítményű ívsugár,amely a főelektróda és a sapka közt alakul ki a nagyfesz gyújtásnak köszönhetően, és ezt az ívet a sűrített levegő kényszeríti ki a vágópisztoly fúvókáján. Amikor ez az ívsugár a vágandó anyaghoz ér, a már ionizált ívcsatornában egy sokkal erőteljesebb plazmaív jön létre a vágandó anyag, és a pisztolyban levő főelektród között. A pilotív áramát vagy soros ellenállással, vagy elektronikusan(inverteres plazmáknál)korlátozzák,azért hogy a pilotív a sapkát ne károsítsa. A vágás során az ív már a vágandó anyag és a főelektród között áll fenn,és ha elégséges a levegőnyomás,akkor a vágási művelet alatt a fúvóka csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem károsodik.
Az imént leírtakat a nagyfesz gyújtású pisztolyokra kell érteni. Ezeknél a pisztolyoknál a pilotív égési ideje
1-1,5 s. Ha ezalatt nem alakul ki a vágóív, a pilotív kikapcsol. A sapka nem érhet a vágandó anyaghoz. Ezt egy távtartó rugó vagy távtartó elem felszerelésével szokták elérni. A gyújtóserleg elnevezés gyakorlatilag a sapkát jelenti, a régebbi pisztolyokban volt ilyen nevű alkatrész, aztán valahogy ez az elnevezés maradt meg bennem.
Collector kolléga az imént egészen jól leírta a külsőíves pisztoly gyújtásának működését. Tehát nem levegőben lógó elektródáról van szó.
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Én szívesen készítenék a pisztoly mechanikus működéséről egy egyszerű videó felvételt de sajnos nem tudom feltenni a netre -- esetleg ha valaki segítene benne .
(#) mpisti válasza Freedomocska hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Szia Lajos!
Mi az oka, amiért nem tudod feltenni? Nagy a mérete?
(#) cimopata válasza mpisti hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Nagyjából el tudom képzelni, pisztolyt már szedtem szét, a legegyszerűbb típust.
Kifúrt elektróda kis kerámia karika rá a sisak és a leszorító kerámia fedél.
Amit javítottam gépet, abban a pisztoly gomb nyomásával folyamatosan ment a gyújtás.

Törtem már a fejem, hogyan lehetne ilyen gyújtást, csinálni.
AC nagyfesszel is működne a dolog?
Lenne egy pár kV AC nagyfesz amit kondikon keresztül becsatolnék a munkakábelre.
(#) Collector válasza mpisti hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Dehogy történik mechanikusan. Nagyfesz gyújtása van az enyémnek is.
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Sajnos a hozzá nem értésem az oka -még soha nem próbáltam videó felvételt feltenni a netre . :nemtudom:
(#) Freedomocska válasza cimopata hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Ennek a pisztolynak az a lényege , hogy az elektróda hozzáér a sapkához és amikor bekapcsolod a levegő nyomása hátrafelé elmozdítja az elektródát (egy kis pneumatikus dugattyúra van téve az elektróda ) persze egyúttal az áramot is rákapcsolta a sapkára ill az elektródára ... tehát mondhatjuk , hogy "ívet húz " . A "pneumatika" részről tettem fel képeket a 707033-as hozzászólásomnál ha vagy három oldalt vissza olvasol . Nekem az okoz gondot -- tehát itt akadtam el -- , hogy beépített kompresszorosra csinálom a plazmavágót és nem tudom még gyakorlatilag pontosan hogyan hangoljam össze a kompresszor indítást az áram kapcsolással . Nem szeretném a pisztolyt elsőre szétégetni mert... .
(#) cubus hozzászólása Dec 9, 2010 /

Kedves Fórumtársak!
Erősen gondolkodom egy Stahlwerk CT520 (MMA/ AWI/CUT) megvásárlásán. Ha ismeri valaki ezt a márkát, vagy a konkrét típust, kérem írjon róla pár sort. Köszönettel:
István

Bővebben: Link
(#) Collector válasza cubus hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Ez gondolom nettó ár.
Nekem CT420-am van, szintén stahlwerk, bár ezek az olcsó multigépek mind ugyan azok felépítésben, csak más forgalmazó adja ki őket más színben, más előtéttel, de a belső felépítése 100%-ig ugyan az.
Nekem nagyon hasznos a 420, picit kevesebbet tud az 520-nál (40A, 160A - 160A), de nekem tökéletesen elég. Beépített kompresszor ugye nincs benne, és nincs gázforrás váltó sem (levegő és argon bemenet ugyan az a csonk, érdemes rá készíteni egy váltót). Pedálját még nem használtam, lehet majd el is adom. Annyi gondom van vele, hogy az AVI-nál kicsinek találom a gyújtófeszültséget (1-2mm-ről gyújt be, de ehhez is ki kell hegyezni az elektródát).
Egyébként összességében tökéletes gép, még elektrolizáltam is a pálcás hegesztő részével. Én anno 120-ért vettem pedállal, meg egy rakás tartozékkal.
Ja, még annyit, hogy rögtön szedd le a burkolatot, és nézz bele, mert a FET-ek bordáját elég gányul fúrták, és nekem pl. forgácsdarabok lógtak ki az egyik furatból. Ha egy ilyen forgács ráesik valamire, ott tűzijáték lesz.
(#) cubus válasza Collector hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Köszönöm a választ, valami ilyenre számítottam.
A pedál belsejéről nincs valami információd? (Szerintem minimális elektronikával lehetne (külső) Pulse üzemmódot csinálni...)

István
(#) Collector válasza cubus hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Pedálról nem tudok sokat, nem néztem még bele.
(#) kabai111 válasza Freedomocska hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Sziasztok
Tudtok segíteni, plazmavágó asztalt szeretnék készíteni. Az asztalt meg is csinálom, milyen programmal tudnám vezérelni?
(#) tirolit válasza kabai111 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Üdv!
Mach3 progival tudod vezérelni.
István
(#) sz.balazs hozzászólása Jan 25, 2011 /

Sziasztok !

Belső íves új plazmavágót szeretnék vásárolni, tudnátok gyártót, esetleg konkrét tipust ajánlani ?

Köszönöm előre is !
(#) Hetope hozzászólása Jan 31, 2011 /

Üdv mindenkinek !
Ismeri-e valaki kinai ORION CUT - 50 -es plazma vágót ? Rengeteg tranyó van benne (24) amelyek közül csak 2 nem halt meg . Már a szakik megdolgozták és most azon tűnődök hogy egyáltalán megpróbáljam - e megjavítani vagy adjam vissza hogy dobják el .
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Hű de mellé fogtam!
Bocsánatot kérek de csak 12 tranyó + 12 duo dioda van ! Szét kaptam a plazmavágót és most látom hogy voltak már hasonló képek felrakva de talán 3 trafós még nem . Most várom hogy feltöltődjönek az aksik és csinálok egy pár fotót.
(#) pitybull hozzászólása Feb 3, 2011 /

Üdv társak!

Hozzájutottam egy 50A plazmavágóhoz,,,és itt jöna gond....
Mivel már van egy egyszerü kis maxek cnc asztalom-..és miért ne hát gondoltam rászerelem..na most jön a gond,,,nagyon csúnyán vág,,,sajna a magaságot csak valami feszültség méréssel lehetne beálítani..hogy a pc-tudja magának mozgatni a vágási magaságot...
vagyis 3 mért adatot kelene a pécének tudatositanija...
a pin bemeneteken...amit a vágó feszültségéből,vagy áramából kellene előálítani...

1 jel: a gyujtás rendben...
2 jel: a mért fesz vagy áram kevés...
3:jel a mért fesz/áram sok....

tudtok e ebben nekem segiteni....??
a feszültség elvileg gyujtáskor 300Dcv...vágás közben 140-200dcv,,,
Mivel lenne jobb próbálkozni?? áramot vagy feszt figyelni??
(#) Hetope válasza pitybull hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Láttam olyan megolgást ahol a vágófej mellé volt szerelve egy lézeres kis távolságfigyelő.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Itt vannak a fotók . Van rajz a trafókról és a diodákról de most még csak ceruzával ami nem szép de megrajzolom EAGLE-ban és felrakhatom ha kell valakinek.
(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

A kézi rajz is jó. Az én rajzaim jó része kézzel készült,lusta vagyok ahhoz,hogy tervezőprogrammal átrajzoljam. Nyugodtan felrakhatod a kézi rajzot is, hadd bővüljön a készlet.
(#) pitybull válasza Hetope hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

sajna én nem értem az elektronikát enyire...bár a képekből itélve ,,,lehetne találni olyan mérési pontot ahol megoldható lenne szerintem a kérdésem....látom te komolyan foglalkozol ezeknek a javitásával...nincs valami konkrét ötleted??
(komoly berendezések vannak a háttérbe,,gratula hozzá)
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia druszám. Szerintem sokkal szebb lesz de azt hiszem a fettek kapcsolása az érdekes mert 3 x 4 van . Tehát 4 fett dolgozik 1 trafóra 1 tápról. Ebben 4 elkó van az egyfázisú egyenirányítón.Nekem kicsit furán vannak kötözfe a kimenő trafók de lehet hogy sematikusan semmi különös csak a valóságban nem egyértelmű. Megpróbálom lerajzolni a kapcsolást de az nem lessz meg gyorsan. Érdekel az egész mert máshol is lehetne alkalmazni hogy nagyobb pówert kapjunk több trafó alkalmazásával. Ezeken a trafókon az van feltüntetve hogy EER 42 X 15 2.25 mH , www gzkatoy.com.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Hát már megint tévedtem. Csak a gejtek vannak hármassával kötözve ! Na de itt a séma és látszikrajta minden.
(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Igen, ez egy rezonáns konverter. A kimeneti egyenirányító pedig graetz. Gyakori megoldás (vagy talán a legelterjedtebb a komolyabb teljesítmények szintjén.
Bár a leggyakoribb a szekunder sima kétutas egyenirányítása, itt a graetz módot választották, mivel -gondolom- egyszerűbben kialakítható nagyobb feszültség és kisebb áram mellett -lévén a gép plazmavágó. Eddig OK, most jöhet a vezérlőkör. De azt azért nézd meg, hogy a nyák nem négyrétegű-e?
Mert akkor nem tudod visszarajzolni.
Következő: »»   24 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem