Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   88 / 227
(#) TheBartucz válasza belganarancs hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Az az alu doboz otthon volt elfekvőbe, vagy hol lehet ilyet szerezni, pont ilyet szeretnék én is a teslahoz.
(#) pcroland válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Szerintem nézz köröl HE.Store-on,ott alu műszerdobozból nagy a választék én is onnan vettem egy füles lapra szerelhetőt.
(#) TheBartucz válasza pcroland hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

(#) pcroland válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Hát nem.. mert nem sokat tartanak raktáron és nem is sokan veszik szerintem vehetsz lomex-ban is csak nem tudom ott mennyi,de ha nem nagyon tervezel sok tesla építést akkor egyszeri alkalommal meg lehet venni.Én ilyetvettem és oldalanként 4-5 milliméterrel kisebb.
(#) marksman válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Közbe sütögeted a kezedet ?
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Lomexben vettem még anno.Nem olcsó,de nem is olyan vészes.Azért azóta drágultak a dolgok..

[OFF]Most nézem hogy harmad áron van ott. Ugyan ez ~1500 Ft, az már vállalható, köszi[OFF]
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Több lesz az 1500hufnál..

120*120*59 és ÁFÁ-val 1910 Ft ha webshopon keresztül veszed, gondolom hacsak bemész, úgy drágább.
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Nettó 2ehuf felett tudsz webshoppolni.
(#) _BiG_ válasza TheBartucz hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Szervusz!

Nem alu, hanem vasdoboz, mindenféle méretben, meg talán egyedieg is legyártják (ebben nem vagyok már biztos, kérdezd meg), de nézz be IDE.
Én itt olcsóért tudtam egy kisebb dobozt venni, ami forrasztható, meg jól árnyékol, mert vaslemez.

Üdv!
(#) Collector hozzászólása Nov 12, 2010 /

Nagyobbacska drsstc: Bővebben: Link
Najó, inkább brutálocska.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Hát igen brutál,akárcsak az őt meghajtó IGBT híd(vagy félhíd) lehet. Mellesleg érdekes ez a toroid kialakítás is.Úgy látom egyre gyakrabban használatos ez a módszer.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Nagy tesláknál használják, mivel csőből meghajlítva nagyon pontos geometriát lehet kialakítani, amit akár tükörsimára is könnyedén le lehet polírozni. Kapacitás szempontjából meg mindegy, mi van rajta. Tippre az egész 15kW-os lehet.
Egyébként pedig megoldotta a primerbe jutó szikrák elleni elektronikus védelmet, ezért nincs védőgyűrűje a primernek.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Nagyon jól néznek ki a szikrái! Mondjuk kíváncsi lennék, hogy mennyiből lehet összehozni csak a meghajtását... Biztos nem két fillér..... Meg azért ehhez hely is kell. Minden esetre nagyon impozáns. Amúgy szerintem a szekundere mivel van leszigetelve? Az is epoxival? (nekem jobban tetszik, ha a szigetelés átlátszó és látszik az alatta lévő tekercs....)

Összeraktam a lágy indítót (működik) és kipróbáltam a motjaimat (3 db), szerencsére minden működik. Sajnos most nem vagyok a tekercsem közelébe, így az összerakás átnyúlik a jövő hétre. Még a hétvégén próbálok valami védőszikraközt is összerakni, remélem találok hozzá anyagokat. Majd meglátjuk. Közel a vég....

Üdv, Pisit
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Számold bele azt is, hogy 2 garnitúra IGBT-t elpukkantasz teszteléskor
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Idézet:
„Nagy tesláknál használják, mivel csőből meghajlítva nagyon pontos geometriát lehet kialakítani, amit akár tükörsimára is könnyedén le lehet polírozni.”

Talán így egyszerűbb is elkészíteni mint mondjuk toroiddal bajlódni.
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Egyszerűbb, de ez sem túl egyszerű, de vannak cégek, akik kifejezetten csőhajlítással foglalkoznak. Azokkal ezt meg lehet csináltatni, hegeszteni meg már házilag is lehet avival, aztán egy köszörülés, és kész. Lehet, hogy én is kipróbálom ezt a megoldást valamikor.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Apropo csőhajlítás.Kéne egy nagy átmérőjű alu vagy réz cső,hogy a toroid vastagságának megfeleljen és közvetlen ezt próbálni valahogyan meghajlítani,hevítéssel vagy valami ilyesmi módon.Aztán az összeért csővégeket csak simán össze kellene forrasztani és kész is...
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Vékony falú, lágy rézcsőnél még ez nem probléma, de ilyen vastagabb alunál ezt nem lehet házilag megcsinálni, ehhez külön szerszám kell.
(#) BULL1988 hozzászólása Nov 15, 2010 /

Sziasztok!

A minap összeraktam a tekercset, de valami gubanc van..... Kismilliószor átnéztem a vezetékezést, de valami miatt nem megy.... Fűtés működik. Mot működik. A gond ott kezdődik, hogy még a két izzó sem világít (2x60w). Holnap nekiülök még egyszer, de ha valaki találkozott már ilyen problémával megoszthatja velünk a megoldást.... (amúgy ezt építettem meg, _BiG_ terveivel vegyítve....)

Üdv, Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Elkötöttél valamit.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Cseréld fel a v.cs tekercsvégeket helyenként.
(#) pcroland hozzászólása Nov 16, 2010 /

Hello! Megcsináltam a 24 voltosat és működik! A 12-voltos viszont nem ment és minden alkatrészt kiszedtem belőle ami kell(irf3205,bc 242,ne 555,ferrit,mks fólia kondi,bizti,bizti tartó,poti) és abból és még pár új alkatrészből lett a 24 voltos.
(#) pcroland hozzászólása Nov 16, 2010 /

Ja..és az LC rezgőkörhöz jó a pár forintos axiális induktivitás?
(#) pcroland hozzászólása Nov 17, 2010 /

Ebben a topic-ban találtam az alábbi képet és ha jól látom a zenélő teslához való szaggató van benne.Gabrinátor nem szokott feljönni ide?segíthetne a bekötéssel és esetleg a nyákkal.(ebben a hozászólásában van a kép#781557)
(#) BULL1988 válasza pcroland hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Pár oldallal hátrébb belinkeltem már valakinek a kapcsolási rajzot is.
(#) pcroland válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Azt tudom,én is feltettem és egy bekötést ahogy szerintem kell de nem tudom,hogy jó-e.És nem válaszolt arra senki.Alulra beraktam a képet jól van öszzekötve?
(#) gabrinator válasza pcroland hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Hali
Hát szerintem jól van , vagyis én is igy kötöttem be , de majd arra figyelj , hogy az 555-ös IC nél is bekell rakni egy ellenálást és egy kondit . Nekem elsőre működött , nyákrajzot tudok küldeni ha kell , de majd csak hétvégén . Amugy mindig megszoktam nézni az oldalt , csakhát énsem vagyok jo elektros ... még
Jah , és már szereztem alkatrészeket egy nagyobb teslához(sgtc) , már szinte minden megvan csak összekéne rakni . A szikraköz forgó lesz , van is hozzá wolfrám szálam , 3,2 es , és ha minden jól megy lesz 6 os is . Valószinuleg sarokcsiszoló fogja mozgatni . MOT ot eddig csak 3-at sikerült szereznem , két 400mA és egy 350mA -osat , milyen szikrára lesznek képesek ?
üdv.
(#) pcroland válasza gabrinator hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Itt az eredeti rajz azt a két alkatrészt kell kicserélni ami be van jelölve ugye?a 22k ohm -ot 33k ohm -ra és a 100nf-os kondit 1nf-ra,ugye?és nyákrajz is jöhet ha ráérsz.Ja és én nem értek a nagyobb teslákhoz inkább kollektort kérdezd ő biztos tudja,szerintem írni fog.Ja és oda van írva hogy 15v és te 12vóltról használtad?
Következő: »»   88 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem