Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Szerintem Skori elég tisztán írta meg az oldalán, hogy a 12 voltosban ennyi volt.... Ráadásul a végén nem is 12 voltról, hanem 18 voltról üzemelt.... Én megépítettem a 24 voltosat és az lazán hozza a 10 centit.... (nekem olyan 13-14 a max, én akkukról járatom.... tényleg, a variakkal is ki kellene próbálnom egyszer, de csak miután kisimítom a feszt és normálisan tudom mérni)
Akkor maradok a 24V-os eredeti verziójánál. Építéskor mire figyeljek kb?
Nekem egy 2X12V 4A-es trafóm van még ami talán elég lehet neki. Mért pont variakkal? Sima fesz szabályzó is jó a szekunder oldalához. ![]() Eddig még nem építettem félvezetős teslát csak a simákat. ![]() Egyszer bele fogtam a 12V-os verzióba amin nem tudom mit rontottam el de mikor be indítottam 6,83 Ampert vett fel aztán szép ki kijött a füst belőle amit nehezen bele tettek. ![]()
Ugyanazokra kell figyelni, mint a 12 voltos építésekor.
![]() Szerintem a 4A kevés lesz. Ha jól emlékszem nekem 6-7 ampert vett fel a tekercs maxon.... (régen volt, szóval nem biztos, hogy pont ennyi, de az tuti 6 A felett volt) És még valami. Ezt le kell földelni mindenképpen, mert nem megy amúgy normálisan.... A 12 voltosat csak az elején földeltem le, mostanában nem szoktam (illetve mostanában csak 12 voltról hajtom). Ennél volt, hogy elfelejtettem leföldelni és olyat csinált, hogy átütött a primerre, meg szikrázni sem szikrázott, szóval ennél tényleg figyelni kell a földelésre (pl.: radiátor).
Értem. Szerintem jövő héten neki állok az elektronikának aztán meg tekercselek. Már egy ideje be akartam fejezni csak mikor elő vettem a régit elég sok füstöt produkált de szikra is volt kb 5-6cm ami az ic-ből ki lőtt.
![]() Ami a képen látható az az? Szerinted a trafó nem bírná a megterheltetést? ![]()
A 12V-ossal nekem 12centit sikerült kihozni régen.
Jó de te még a sorkimenővel is méteres ívet húzol. Mindegy maradok egyenlőre a 24V-osnál aztán még ki tudja. Ez is csak szoba dísz lesz mert viszonylag halk...
![]()
Igen, ez az a kép. Hát, ha nem maxon járatod, akkor biztos bírja. Csak egy gond van. A 12 volt az váltó, ha ebből csinálsz egyent, akkor nem 12-t kapsz, szóval a táp részével még lesz dolgod....
![]() Az nyák összedobása nem sok idő, egy estés laza elfoglaltság.... A szekunder a szívatós.... Én 3 napig tekertem, igaz naponta max 2-3 órát, így sosem fáradtam el annyira, hogy hibázzak. Volt, hogy a 12 voltos szekunderét majdnem félig megtekertem és véletlenül elszakítottam a huzalt....... ![]() Halknak nem mondanám... Collector: Gondolom nem 12 voltról hajtottad.... ![]()
Nekem a nyák lesz sok idő mert anyum nem hagyja már,hogy marassak...
![]() 18V lesz a 12V-ból de ha sorba kötöm a két tizenkét voltosat az már 24V váltó kb 30-40v DC-ben számolhatok amit már stab kockával meg pár tranyóval ki egészítve meg van a 24V 10A-es tápom... Én a "nagy" teslám szekunderét 5óra alatt tekertem meg. Ez kb egy egy órás meló. Ja és gép nélkül! ![]()
Pontosan mi is az egy óra? Ha jól értelmezem, akkor a 24 voltos szekundere?
Marass vaskloridban, ettől tényleg nem kell félni. (persze nem kell belenyúlkálni, de marni nem fog téged....)
Kb annyi lehet. a nagy az volt 5óra 1050menet 110mm átmérőn 0,45mm-es huzallal.
Nem is attól fél ő,hanem a szaga a sósav+hidrogén-peroxid találkozása a rézzel... ![]()
De ugye nem gondolod, hogy a 24 voltos szekunderét kézzel, egy óra alatt meg lehet tekerni?
![]() Amúgy milyen méreteket gondoltál a tekercsnek, ha már így egy óra alatt tervezed megtekerni? ![]()
Én nekem elég gyorsan meg van de ez embertől is függ én ha el szakítom ot hagyom a p****ba és nem foglalkozom vele.
Én kb 16cm átmérőre kb 900menetett gondoltam de ezt ég win teslába ki kel számolni....
Egyébként a 24V-os verziót fel lehet tuningolni zéner+fet cserével 30-40V-ra...
De nem találom 20 oldallal előrébb se.
Sziasztok, szerintetek ha nyák alkatrész felöli oldalát le akarom festeni milyen festéket használjak, mert csinálni akarok neki egy üveges dobozt, hogy látszanak az alkatrészek. Van olyan festék ami vezető vagy mindegy hogy milyet használok?
Nem tudom, hogy jó-e, ha 16 cm lesz a szekundered átmérője.... Nekem kicsit nagynak tűnik. Hozzá a 900 menet meg szerintem kevés, de majd elmondják a többiek is a véleményüket. (én úgy voltam vele, hogy betartom Skori tervrajzának méreteit, az a biztos) Persze lehet kísérletezni is, biztosan menni fog. Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre!
De egy valamit vegyél bele a számításba. 900 menetet szépen nem fogsz megtekerni egy óra alatt, főleg 16 centi átmérőn. Hidd el, ha szép munkát akarsz csinálni (legyen feszes, a menetek szorosan egy más mellett, és ne legyen menetátfedés) akkor nem lesz kész egy óra alatt ráadásul kézzel. (amúgy meg 900 menet egy óra alatt az durván azt jelenti, hogy menetenként 4 másodperced van - 16 centis átmérővel...... ugye érted mit akarok magyarázni ezzel? ![]()
Le akarod festeni a nyákot? Ennyire zavar a színe? [OFF]El se tudom képzelni, hogy milyen lenne egy rózsaszín nyákon forrasztgatni....[
![]()
Ejnye, ejnye, ott volt néhánnyal feletted:
(#853168) ![]() ![]() ![]()
Nikola! Szekunder huzal vastagsága?
Az alkatrész oldalon festené,nem a vezetősávokat!Úgy nem zavarja a rózsaszín forrasztgatás közben..
![]() Sztem valami matt fekete,vagy bármilyen szín okés lesz.Száradás után nem hiszem,hogy vezetni fog.Ha vezet,azt lehet feltüntetik a doboz hátulján..
Nem kell forrasztani mert már kész van.
![]() ![]()
Szép művelet lesz úgy lefesteni, hogy már bent vannak az alkatrészek....
![]() ![]()
Nem gáz,csak ki kell maszkolni az alkatrészeket csipesszel,nagyító alatt..,aztán jöhet az airbrush és a grafika..
![]()
Ez olyan Pimp my Tesla szagú....
![]()
Okés mindenképp teszek fel róla képet ha megvan. Szerintem jövő héten lesz rá időm megcsinálni. Csak arrol akartam kikérni a véleményeteket hogy a festék vezethet e valamit mert nem szeretnék kobor áramokat keresgetni a nyákon a festés után.
Nem fog vezetni,csak valami matt festéket vegyél.És várd meg a száradási idő végét!
Vagy maszkold körbe az alkatrészek lábait is,és úgy fesd le ![]() Modellfesték ok.
Vagy csinálj előtte egy próbafestést egy nyákcafatra,és nézd meg,hogy vezet-e.
Ja mindenképp ugy akarom. A maszkolás elég macerás lenne meg ötletem sincs milyen pici sz**t tegyek a lábakhoz.
A maszkolás csak vicc volt.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |