Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Igazán nincs mit.
Itt tudsz eredő ellenállást számítani. Azonos ellenállásokat párhuzamosan kötve 2-nél fele az eredő, 3-nál harmada stb... Én még mindíg a 2,5 Voltosra (azt hiszem a piros) szavazok, az ellenállásnak meg jónak kell lennie (én 1,5 kOhm-ot használok). A fedeleket meg nézd meg, mert (egyelőre) ott a kutya elásva.
Képzeld tegnap sikerült, a fehér kábel (az 5,25 V) és az alaplapi föld közé egy 1 k -s ellenállást tettem és még az izzó tápját is lehúztam, nem hiányzott neki és működött.
(, de sajnos össze rakáskor van egy pici érzékelő, ami szerintem a hőmérséklet alapján szabályozza a hűtést, vagy nem tudom mi az, az izzóház környékén egy kerek izé és két kábel rajta, és ahhoz ért hozzá a vezérlő panel egy szála, mert az még az egész elején letört és úgy forrasztottam vissza 15 pontnyi kábelt egymás mellett + kötözgettem és nem teljesen volt a kötésnél leszigetelve és egy szál odaért ahhoz az érzékelőhöz, és ha bekapcsolom ,átvált zöldre, de villog mellette a piros és nem pörög a hűtő. Ja és mikor összeért füstölt, de rögtön kihúztam, szidtam is magam :S ,pedig még az izzót is behelyeztem, adott képet, és tényleg a szűrőfedő miatt nem ment. Majd szétszedem a tápját, hátha látszik ,mi ment ki rajta, hátha ki lehet cserélni, ha meg nem, akkor veszek egy hibás projektort a vaterán .)
Ott füstölt ,a táp közepén lévő nagy fehér 2 eres csatlakozónál.
Esetleg próbáld meg egy régi ecsettel leportalanítani, és nézd meg, hogy látsz-e valamelyik alkatrészen elváltozást (pl. égésnyom, lyukas/púpos kondi). Ha van ilyen, cseréld ki, ha nincs, akkor egy megint megpróbálhatod bedugni, hogy füstöl-e még. És persze szigeteld le a drótokat rendesen!
Ha nem füstöl és elindul, akkor hurrá! ![]()
Én egy Philips projektort vertem át, kidobtam a gyári ballasztját, miután az izzó tönkrement.Autós 35W 6000K-s xenont kapott az (hozzá illó trafóval) eredeti foncsorba beépítve, és tökéletes képet csinál.
![]()
Sziasztok.
Én egy Panasonic PT-AE500E projektort szeretnék "felújítani". A lényeg az hogy a most jelenleg benne lévő (és még működő (1630 óra van benne)) 130W-os UHM lámpát ki szeretném cserélni egy High Power LED-re. A kérdéseim az alábbiak: 1, A jelenlegi uhm lámpámnak milyen a színhőmérséklete? Csak mert akkor valami ahhoz közelítő értékű LED-et szeretnék vásárolni. (google-ban nem találtam erről információt). 2, Szerintetek elég-e egy ilyen 20W-os modul? Azt írják hogy 1000lm a fényereje, míg a projektoromra 850-et írnak. Csak azt nem tudom hogy ez így elég-e, ugyanis hallottam olyat, hogy elvileg sok fényt elnyel az optika, lcd panelek, stb. De mennyit? Meg amit írnak rá 850lm az most a vászonnál lévő érték, vagy a lámpáé? (amúgy nem lenne baj ha egy kicsit világosabb lenne, meg amiket láttam youtube-on videókat erről a ledről, azok elég jók.) 3, Ha minden oké, akkor majd kellene segítség hogy hogyan verjem át. Azért gondoltam hogy már most belekezdek, mert most még megy, és hátha az segít valamit. Egyszerűbben/gyorsabban rá lehet jönni hogyan lehet átverni. Na meg persze azért az sem mindegy hogy a lámpa 130, vagy 20W-ot fogyaszt. Mindenkinek a segítségét előre is köszönöm: Viktor.
850lm a kisugárzott fény. Az lcd-n a prizmán, tükrön esik a maradék kb 11000lm.
Kornel. Keveslem én azt a 35w-os xenont, ha a 70w-os fémhalogén 6000lm, akkor a xenon van vagy 3000lm. A gyári 10-15000lm helyett beraktad, kétlem hogy elég lenne a fényereje.
11 000lm-t nyelnek el a ketyerék??
Az szép. Tehát akkor nekem egy 12-13000lm-es LED-et kellene keresnem igaz? Elvileg az akkor elegendő fényerőt biztosítana.
Engem meggyőzött a kapott eredmény
![]() 2,5 méterről 140 centi széles a kép, amit mellékeltem.
Kornel:
Akkor mit tudhat a gyárival?? Amugy jo, a kép másokat is láttam, hogy így csinálták. Nekem ami volt abba 150as halogént raktam bele, de nem voltam szétcsuszva tőle, bár az régi tipus, lehet mégtöbb fényt felfogott.Abba tuti kevés lett volna. vargaviktor: A 10-15000lumen a fémhalogén 150w-os izzóból kiindulva , aminek nagyon hasonló az értékei a gyárival. A gyárik 130w-os specko izzó, töbségében.
Elismerem hogy a gyári izzó sokkal jobban világít.Az ugye 135w, ez meg csak 35w.Csak hát a gyári izzó egy halandó számára szinte megfizethetetlen, és a xenonból meg volt otthon.Őszintén én sem fűztem hozzá túl sok reményt, ez olyan lesz ami lesz alapon készült.Előtte egy 55w 12voltos halogénnel próbáltam, de valami förtelem volt, alig bírta átvilágítani, élvezhetetlen volt.Most viszont így fixen telepítve a szobában egész kellemes filmezésre.Közönséges lepedőre vetítek, majd befektetek valami normális vászonba.
Én egy Sony VPL-ES4 -es típusú projektort alakítottam át, a gyújtótrafó 5 kábele közül a feketére és a pirosra kötöttem egy-egy ellánállásra amiket földpontra kötöttem és már nem jelzi ki a led hibát, raktam bele egy 100w -os ködfényszórót ami pont belefért a gyári helyére és elég jól muzsikál, igaz lehetne nagyobb fényereje de azért így is nézhető a képe.
![]() ![]()
Sziasztok. Ha valakinek lenne átalakított gépből 1 feleslegessé vált /jó/ ballast elektronika kérem jelezze.
A sajátomba zárlatos lett egy kis trafó ami nem beszerezhető, a lámpa még jó 150W-os uhp ehhez kellene. :help:
Az lenne a kérdésem, hogy vki épített-e már be projektorba power led -et, ha igen akkor mekkorát és azzal hogy muzsikált
![]()
Délután megérkezett az izzóm osram powerstar, hát mit mit is mondjak, hatalmas csalódás ért, kiderült hogy a tápegységem sem működik :S rámértem az alkatrészekre a tápban de egyik sem mutatott semmi "elváltozást, mi mehet tönkre izzó kiégéskor egy ilyen magas gyújtófeszültségű tápegységben ? Miért nem ismeri fel hogy új izzó van a projiban? :S
Még délelőtt szétszedtem a kis gépet közvetlen a magasfeszültségül gyújtótranszformátor előtt találtam egy kis diódának látszó alkarészt a következő felirattal "KIV 210", neten sehol nem találtam leírást de multiméterrel rámérve nem mutatott semmit.
A panelon az alkatrész "SSS" el van jelölve. Talán ez lehet a hiba oka, mivel lehet ezt helyettesíteni? Ha már végképp nem feladom, a projiba majd teszek autó xenon izzót. Az utolsó képen ott egy panel amin optocsatolók vannak gondolom valamelyik két vezetéket ezek közül kell rövidrezárni hogy a gép úgy vegye hogy beindult a tápegység. Még próbálkozom reménykedek, valaki tudna velem konzultálni, hátha valamit alkothatok még a masinával.
Köszi a segítséget most egy kicsit megnyugodtam, bár,
egyik barátomhoz elmentem akinek ugyan ez a projektora van, beletettünk egy gyári izzót és sajnos azzal sem akar elindulni. Bekapcsol és mire be kellene gyújtania elkezd pirosan villogni a "lamp" led. Az egész projektoron nem látok sérülésnyomot végigvizsgálva az alapalkatrészeket nem találok hibát. Hogy lehet " reset " -elni egy projektort ?
A dióda lehet nagyfeszültségen nyit, digit multival nem lehet kimérni. /Esetleg meggerel mint a mikrósütőét/
A ballasztot pedig ki lehet próbálni, húzd le a kábelt az optóknál és amelyik optó a led-el van a csatlakozó fele annak adsz 1,5v-ot külső tápról vagy elemről. Persze polaritás helyesen. Ha jó akkor gyújtja a lámpát, és a projit valóban resetelni kell.
Én már bajlódom egy 50w-os power leddel egy két hónapja, infocus x2-be raktam bele, elég silány a fényereje, szerintem a probléma leginkább,hogy nincs összefókuszálva a fénye mert a szinkerék után egy kb. 5x5 mm-es tükrös csövön haladna át a fény, a ledem viszont kb. 20x10 es területen küldi el. Beraktam egy 10w-os ledet, majdnem ugyanazt produkálta. Másfajtába viszont lehet elég fényt adna az 50w, 100w-os led, de a 10-20w-os semmit nem ér, hitachi cps-210-ben sem mert abban is próbálgattam már.
Szia.
Tehát akkor a Hitachi projektorba az 50W-os led milyennek bizonyul(t)? Én is ilyen led-et néztem ki, egy mert elég olcsó, a másik meg hogy nagyon jó a hatásfoka. Ezzel kapcsolatban szinte minden érdekelne. Én egy Panasonic PT-AE500E projektort szeretnék ilyenre átalakítani. (pár hozzászólással ezelőtt már írtam) Nem lehet az eredeti izzó helyére tenni? (igaz mondjuk így sincs koncentrálva a fénysugár) Vagy esetleg lencsékkel nem próbáltad meg irányítani? Mondjuk én a helyedben ezzel próbálkoznék (mondjuk gondolom már próbálkoztál, ha két hónapja csinálod. Igaz én csak vaktában lövöldözök, mert még nem csináltam.) Úgyhogy tényleg minden tapasztalatod érdekel. Meg nem tudom, de lehet hogy nekem elég lenne, hiszen az én projektorom csak 850lumen-es, és ez is elég nekem, a tiéd meg ahogy láttam 1200. Mondjuk lehet hogy a tükrök/lencsék lefognak sokat, tehát ugyanúgy nekem is kevés lenne. Válaszaidat előre is köszönöm: Viktor.
Bevallom neked a 10w-ossal próbáltam, nem sokat használtam vele, mert nem lehetett szinte semmit látni, mire viszont megjött az 50w-os led valami gondja lett a hitachi projektornak mert abszolút nem kapcsol be, még a visszajelző ledek is egy pillanatra gyulladnak csak ki, a tápja pedig jó. Igen ideges voltam... A fény amit írnak a projektorokra, az a vásznon mért Lumen (ANSI) és nem az izzó fényereje "sajnos", iszonyat nagy a veszteség a benne lévő lencséken, kijelzőn. A panasonic projektort én nem ismerem, de a leírása alapján elég nagy a fény vesztesége, a hitachi ugyanekkora lámpánál 1200 lument ad mig 850-et a tied. Ha belegondolok, egy izzó akár csak javítva van is minimum 30000, egy 100 w-os ledet meghajtóval most már megkaphatod ugyanennyiért, és 10x tartósabb és szerintem ha frankón beilleszted a lámpa helyére megközelítheti a mostani fényerőt.
Igen azt tudom hogy nagyon sok fényt elnyelnek a ketyerék (és még mindig nem értem hogy miért, hiszen igazából csak az lcd panel az ami sokat visszafoghat a fényből.)
Nem lenne rossz ha tudnánk találkozni, mármint ha esetleg kipróbálhatnám a te 50W-os lededdel az én projektoromat. Ugyanis csak akkor szeretnék beruházni, ha tényleg elég jó fényerőt ad le. Ha esetleg benne lennél, akkor légy szíves írj rám. (elvileg az adatlapomon megjelenik az email címem) Minden esetre már így is nagyon sokat tudtál segíteni, mert legalább olvastam olyanról aki próbálkozott.
Sziasztók!
Van egy pár kérdésem hozzátók. Lenne egy nec projektor amiben nincs benne a lámpamodul. A projektor bekapcsól,jelzi , hogy rossz az izzó, és hamar ki is kapcsól. Ez normális jelenség? Nemkellene bekapcsolva maradnia és folyamatossan jelezni, hogy izzoproblémája van? Esetleg ez a jelenség más hibára utal? Vagy minden projektor máskét jelzi, hogy rossz a lámpa? A z, hogy rossz a lámpa és benne van és az, hogy ha nincs benne a modul azt máskét jelzi, Pl, hogy kikapcsól. Ezekre a kérdésekre keresek válaszokat. Elöre is köszi mindenkinek.
Sziasztok!
A ledes fényforrással kapcsolatban bennem már csak az a kérdés merül fel, hogy én úgy olvastam hogy minnél pontszerűbb a fényforrás annál élesebb a kép.A high power ledeket én nem igazán mondanám pontszerü fényforrásnak, elég nehéz fókuszálni azt ami nem pontszerű, erről mi a véleményetek? ![]()
Üdv!
Adott egy NEC VT670 projektor. Izzóhibásan került hozzám. A lámpa ballasztja az alábbi kábelekkel csatlakozik az alaplaphoz. Szeretném az egész ballaszt kiiktatni és átverni a gépezetet. Egy pá helyen utánajártam, és elméletileg a 4-es és 5-ös kábelt kellene összekötni, de sajnos ez nem müködik ![]() ![]() Köszi előre is!
Szia
A legfontosabb, hogy keresd meg a GND (föld) [általában minden nagyobb fémre rá van vezetve, a következő lépés ,hogy a multiméter egyik érintkezőjét a gnd-hez érinteni és a másik érintkezőjével megkeresni azon a kábelen ami az alaplapra csatlakozik, tehát megkeresni az 5,25 V és ha a multiméter kiírja az 5,25 V-ot, valószínű oda kell tenni egy 1k -s ellenállást, fontos ,hogy ne több vagy kevesebb legyen, de az ellenállást is meg tudod mérni a multiméterrel. Figyelj rá, hogy lehet azért villog a lamp ,mert nincs rajta az izzórésznek a fedele vagy a szűrő fedele, olyankor sem indul el. Rövidrezárás fölösleges, én is próbáltam, úgy nem szabad. Ha sikerül valószínű nyugodtan le is húzhatod az izzó régi begyujtó trafóját.
Mármint az 5,25 V és a GND közé kell az 1K? Az izzórész fedelénél volt egy pici kapcsoló, amit rövidre zártam, de más problémát nem találtam.
ja, oda kell az ellenállás , ha rövidre zártad jónak kell lennie, olvass utána a neten, ha nem menne, hogy az adott típusnál milyen a hiba villogása a lednek, tehát ,ha az izzó rosz pla 3 másodpercenként villog, ha nincs izzó fedél akkor 1 másodpercenként.
Lemértem az alaplap felöl jövő feszeket:
1. kábel: 2,5V; 2. kábel; 3. kábel: 3,3V; 4. kábel: 0V; 5. kábel: 3,3V. Betettem egy 1k-s ellenállást a 4-es és 5-ös kábel közé, de semmi. A 4-es kábel amúgy a GND. Próbáltam ugyanígy az 1-es és 3-as kábelt is ellenállással a GND-re kötni, de nem sikerült ![]() Már tényleg tanácstalan vagyok, pedig eleinte olyan egyszerűnek tünt ![]() ![]()
Sziasztok ! Csatlakoznék az elöttem kérdezökhöz. mitsubishi xc 110 projektoron szeretném a lámpa áramkört kikerülni . és nagy fényerejü leddel potolni az izzot mellékelek képet megköszönném ha tud valaki segiteni . sok projektorhoz hozzájutok . most is van 4 amiböl 3 lámpahibás . ez ügyben is állok rendelkezésre ha valakit érdekelne . elöre is köszönöm
üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |