Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   98 / 227
(#) pcroland válasza BULL1988 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Szóval kell -12v, gnd, +5v, +12v igaz?A rajzon mostmár jó?

névtelen.GIF

(#) belganarancs válasza pcroland hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Rajzoltál megint egy szimmetrikus tápot,de minek?
(#) BULL1988 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ugyanazt a rajzot nézzük? Te hol látsz -12 voltot rajta? Én csak +12 voltot, +5 voltot és gnd-t látok.... És az ic-k földje sem stimmel még mindig....
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ez most mi? Egy 555-ről hajtasz egy transzformátort?
Az sem tiszta, mi akar lenni a fekete kapcsolási rajz. Félhíd, AND kapukból, közvetlen hajt egy trafót. Hát ez fenomenális. Hozom a pattogatott kukoricát, és várom a fejleményeket
(#) pimi9 válasza pcroland hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Segitek, az ami a két dióda közül kimegy és felfelé áll, és 3 ágra szakad, az egy antenna, nem föld.

De vannak még gondok...
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Nem 555 látom, de akkor is, egy ilyen kis IC az nem sok mindenre jó.
(#) Jaksi hozzászólása Dec 6, 2010 /

Na kész van mindenem a Skory féle mini 12v teslához DE! ahova vittem tekercselni a secundert ugye 0,1-es 900menettel most szoltak, hogy nincs ilyen vékony száluk csak vastagabb. Hogy tudom kiszámolni hogy vastagabb szálbol mennyi menetszám kell?
(#) Jaksi válasza Jaksi hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Na most szoltak hogy 0,315-ös a legvékonyabb száluk. Az tul vastag vagy azzal is meg lehet csinálni? Ha igen mi a menetszám?
(#) pcroland válasza pimi9 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Áh...köszi.És milyen diódák azok az áramkörön?1N4007-es jó lesz?vagy SF18 -as gyors?És milyen antenna kell és egyáltalán miért kell?
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Tudom.3-4milliméteres szikra csak.
(#) pcroland válasza BULL1988 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

És az ic-k vcc-jére a +5v-ot vagy a +12V-ot kössem?
(#) Hodinka válasza pcroland hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Hát ez nem semmi,kemény 800mW diszipációs teljesítmény Csak így tovább!!!
(#) pcroland válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

vagyis melyikre kell kötnöm?+12 vagy +5?

Akkor biztos csak én nem látom az egésznek az értelmét. Még egy üvegrúddal meg egy ronggyal is nagyobb szikrát csinálsz, vagy önindukcióval, DC-vel. Meg mi köze a topikhoz ennek? Semmi.

A második rajzod alapján kellene valamit csinálnia,de a táppal gond van.Ahogy pimi9 is írta a két dióda közzé a „GND” helyére egy antennának kell kerülnie,a „GND”-nak pedig a „-12V” helyére...De szerintem találhatnál magadnak más elfoglaltságot is,mert ennek így nincs túl sok értelme,bár ezt neked kell eldönteni.
Üdv!

Itt az új rajz ,de még az ic-kre nincs rákötve a vcc mert nem tudom melyiket kell rákötni a +5 vagy +12v-ot?amúgy jó a kapcsolás?Milyen diódák kellenek oda?1N4007 vagy SF18(gyors) jó?milyen antenna kell és miért kell egyáltalán?
Idézet:
„De szerintem találhatnál magadnak más elfoglaltságot is”
Meg szeretném építeni mert pici és aranyos.

névtelen.GIF

Idézet:
„Meg szeretném építeni mert pici és aranyos.”

Akkor építsd meg, de a topikhoz ennek semmi köze.

Az IC-kre 5V DC kell,12V csak a primerre megy.Az antenna pedig pozitív visszacsatolást biztosít a kimeneti push-pull végfokozatot meghajtó bistabil multivibrátor számára,ez lehet egy kiálló rézdrót is akár,lényeg,hogy a szekunderrel párhuzamosan helyezkedjen el,megfelelő távolságban...

Akkor itt a kész áramkör.És milyen dióda kell az áramkörbe? Van két SF 18 gyors diódám az jó lenne ?

névtelen.GIF

SF18 jó lesz.

Kész van a végleges rajz táppal együtt.

névtelen.GIF

(#) nikolatesla hozzászólása Dec 6, 2010 /

Hali!
Úgy döntöttem megint bele vágok egy teslába. Most egy GU81-es VTTC-lesz megnetronos egyenirányítóval. De ezeket a diódákat hogyan kel bekötni?
A tetején lévő csati rá tettem 3V-ot és kezdett világítani. Ez jó?
A mágneseket le vettem ahogy kel majd egy réztömb be fog kerülni hűtésnek.
(#) BULL1988 válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Hát ezek így magukban nem fognak menni.... Kell rájuk a fűtés. (ami alapból rajtuk volt) _BiG_-nek van egy nagyon jó leírása, ha a topic keresőjét használod biztosan megtalálod, ott leírja, hogy hogyan kell bekötni....

Amúgy mi lett a sgtc-vel? Nem is olyan régen még azt építetted.

Az én gu81es projektem most szünetel. Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mit rontottam el. Szerintem az egyenirányítással lehetett gond. Pedig rengetegszer átnéztem.
(#) nikolatesla válasza BULL1988 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Mint írtam bele lesz téve 4db egy batár nagy réz tömbbe az lesz a hűtés. Aztán fűtés és anód/katód-ra rá a fesz és kész a diófa.
Azt abba hagytam anyum/szomszédok/hely miatt de miután el költöztünk meg lesz. Egyébként 30-40cm-es szikrákat ki vettem belőle de a kondi olyat szólt mint az ágyú. De abból a szekunderből kb 1méteres lehet a max amit ki lehet húzni amit ki si fogok.
Majd idővel fogok tervezni a leírások alapján egy SSTC IGBT-kel amire ingem-gatyám rá fog menni de azt majd csak középbe...

Azt egyébként nemtudom,hogy ezek a NOT,OR,AND,vagy egyéb más típusu logikai kapuk,hogyan viselik a nagyfrekis teret.Bár ennél a teslánál ettől nem kell félni,viszont nagyobbnál tuti,hogy bemondanák az unalmast...
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Idézet:
„Az én gu81es projektem most szünetel. Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mit rontottam el.”

A tekercsek pólusainak variálásával próbálkoztál,ahogy mondtam?
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Persze, még mielőtt írtad.... Ez volt az első, amit kipróbáltam... Minden fajta kombinációban. A motok semmi bajuk, mert tudtam velük ívet húzni előtte is és utána is. Kétszer raktam össze a tekercset, mert már nem tudtam mit kezdeni vele.... Halvány lila gőzöm sincs, hogy mit ronthattam el. Én az egyenirányításra gyanakszom, de lehet, hogy nem az a gond (15 sorba kötött BY255-ös diódáról van szó)....

Ráadásul próbáltam egy mottal, két mottal, de sehogy sem ment....
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

A diódák mondjuk leellenőrizhetőek,de én is kétlem,hogy bármi bajuk is van.

Megépítem és ha megy,megy ha nem,nem.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Egyenként lemértem őket, többször is.... Beforrasztás előtt is, után is meg amikor nem ment.....
Következő: »»   98 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem