Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Szóval kell -12v, gnd, +5v, +12v igaz?A rajzon mostmár jó?
Rajzoltál megint egy szimmetrikus tápot,de minek?
![]()
Ugyanazt a rajzot nézzük? Te hol látsz -12 voltot rajta? Én csak +12 voltot, +5 voltot és gnd-t látok.... És az ic-k földje sem stimmel még mindig....
Ez most mi? Egy 555-ről hajtasz egy transzformátort?
Az sem tiszta, mi akar lenni a fekete kapcsolási rajz. Félhíd, AND kapukból, közvetlen hajt egy trafót. Hát ez fenomenális. Hozom a pattogatott kukoricát, és várom a fejleményeket ![]()
Segitek, az ami a két dióda közül kimegy és felfelé áll, és 3 ágra szakad, az egy antenna, nem föld.
De vannak még gondok... ![]()
Nem 555 látom, de akkor is, egy ilyen kis IC az nem sok mindenre jó.
Na kész van mindenem a Skory féle mini 12v teslához DE! ahova vittem tekercselni a secundert ugye 0,1-es 900menettel most szoltak, hogy nincs ilyen vékony száluk csak vastagabb. Hogy tudom kiszámolni hogy vastagabb szálbol mennyi menetszám kell?
Na most szoltak hogy 0,315-ös a legvékonyabb száluk. Az tul vastag vagy azzal is meg lehet csinálni? Ha igen mi a menetszám?
Áh...köszi.És milyen diódák azok az áramkörön?1N4007-es jó lesz?vagy SF18 -as gyors?És milyen antenna kell és egyáltalán miért kell?
És az ic-k vcc-jére a +5v-ot vagy a +12V-ot kössem?
Hát ez nem semmi,kemény 800mW diszipációs teljesítmény
![]() ![]()
vagyis melyikre kell kötnöm?+12 vagy +5?
Akkor biztos csak én nem látom az egésznek az értelmét. Még egy üvegrúddal meg egy ronggyal is nagyobb szikrát csinálsz, vagy önindukcióval, DC-vel. Meg mi köze a topikhoz ennek? Semmi.
A második rajzod alapján kellene valamit csinálnia,de a táppal gond van.Ahogy pimi9 is írta a két dióda közzé a „GND” helyére egy antennának kell kerülnie,a „GND”-nak pedig a „-12V” helyére...De szerintem találhatnál magadnak más elfoglaltságot is,mert ennek így nincs túl sok értelme,bár ezt neked kell eldönteni.
![]() Üdv!
Itt az új rajz ,de még az ic-kre nincs rákötve a vcc mert nem tudom melyiket kell rákötni a +5 vagy +12v-ot?amúgy jó a kapcsolás?Milyen diódák kellenek oda?1N4007 vagy SF18(gyors) jó?milyen antenna kell és miért kell egyáltalán?
Idézet: Meg szeretném építeni mert pici és aranyos. „De szerintem találhatnál magadnak más elfoglaltságot is” Idézet: „Meg szeretném építeni mert pici és aranyos.” Akkor építsd meg, de a topikhoz ennek semmi köze.
Az IC-kre 5V DC kell,12V csak a primerre megy.Az antenna pedig pozitív visszacsatolást biztosít a kimeneti push-pull végfokozatot meghajtó bistabil multivibrátor számára,ez lehet egy kiálló rézdrót is akár,lényeg,hogy a szekunderrel párhuzamosan helyezkedjen el,megfelelő távolságban...
Akkor itt a kész áramkör.És milyen dióda kell az áramkörbe? Van két SF 18 gyors diódám az jó lenne ?
Kész van a végleges rajz táppal együtt.
Hali!
Úgy döntöttem megint bele vágok egy teslába. Most egy GU81-es VTTC-lesz megnetronos egyenirányítóval. De ezeket a diódákat hogyan kel bekötni? A tetején lévő csati rá tettem 3V-ot és kezdett világítani. Ez jó? A mágneseket le vettem ahogy kel majd egy réztömb be fog kerülni hűtésnek. ![]()
Hát ezek így magukban nem fognak menni.... Kell rájuk a fűtés. (ami alapból rajtuk volt) _BiG_-nek van egy nagyon jó leírása, ha a topic keresőjét használod biztosan megtalálod, ott leírja, hogy hogyan kell bekötni....
Amúgy mi lett a sgtc-vel? Nem is olyan régen még azt építetted. Az én gu81es projektem most szünetel. Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mit rontottam el. Szerintem az egyenirányítással lehetett gond. Pedig rengetegszer átnéztem.
Mint írtam bele lesz téve 4db egy batár nagy réz tömbbe az lesz a hűtés. Aztán fűtés és anód/katód-ra rá a fesz és kész a diófa.
Azt abba hagytam anyum/szomszédok/hely miatt de miután el költöztünk meg lesz. Egyébként 30-40cm-es szikrákat ki vettem belőle de a kondi olyat szólt mint az ágyú. De abból a szekunderből kb 1méteres lehet a max amit ki lehet húzni amit ki si fogok. Majd idővel fogok tervezni a leírások alapján egy SSTC IGBT-kel amire ingem-gatyám rá fog menni de azt majd csak középbe... ![]()
Azt egyébként nemtudom,hogy ezek a NOT,OR,AND,vagy egyéb más típusu logikai kapuk,hogyan viselik a nagyfrekis teret.Bár ennél a teslánál ettől nem kell félni,viszont nagyobbnál tuti,hogy bemondanák az unalmast...
![]() Idézet: „Az én gu81es projektem most szünetel. Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mit rontottam el.” A tekercsek pólusainak variálásával próbálkoztál,ahogy mondtam?
Persze, még mielőtt írtad.... Ez volt az első, amit kipróbáltam... Minden fajta kombinációban. A motok semmi bajuk, mert tudtam velük ívet húzni előtte is és utána is. Kétszer raktam össze a tekercset, mert már nem tudtam mit kezdeni vele.... Halvány lila gőzöm sincs, hogy mit ronthattam el. Én az egyenirányításra gyanakszom, de lehet, hogy nem az a gond (15 sorba kötött BY255-ös diódáról van szó)....
Ráadásul próbáltam egy mottal, két mottal, de sehogy sem ment....
A diódák mondjuk leellenőrizhetőek,de én is kétlem,hogy bármi bajuk is van.
Egyenként lemértem őket, többször is.... Beforrasztás előtt is, után is meg amikor nem ment.....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |