Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Akkor jó! Képeket tennél fel a félkészről?
![]()
Sziasztok!
Én csak még tervezem egy Tesla trafó építését, így szeretnék kérni némi tanácsot az első lépésekhez. Amit először össze szeretnék rakni az egy hagyományos forgó szikraközös megoldás. Most tartok az alkatrészek összegyűjtésénél, gyártásánál. Szekunderem már van. Kondi gyártás folyamatban van. Forgó szikraközt még nem kezdtem el készíteni, de elvileg az sem fog gondot okozni. Mivel ez egy kis teljesítményű trafó lenne, azt tervezem, hogy sorkimenőből készíteném a tápegységet. Mondjuk ZVS driver-el hajtanám a sorkimenőt, tehát a teljesítmény nem is lenne olyan kicsi. A sorkimenőm egyenirányított, szóval a kimenetén lenne kb. 20 kV DC. Ezzel szándékozom feltölteni a saját készítésű kondenzátoromat. És most jönne a kérdés. ![]() Alkalmas egyáltalán DC üzemmódra a forgó szikraköz? Azért vagyok bizonytalan, mert úgy emlékszem, hogy eleve az AC feszültség frekvenciájához szokták szinkronizálni a forgás sebességét. Ez meg ugye DC táplálásnál nem nagyon lehetséges.
Idézet: „Mondjuk ZVS driver-el hajtanám a sorkimenőt, tehát a teljesítmény nem is lenne olyan kics” Dehogynem. Sorkimenő önmagában nagyon jó, de teslához nem lehet rendesen használni. 200W-ot is fogyaszt, és nem kapsz jobb eredményt, mint egy 20W-os SSTC. Bizony DC teslánál is lehet szinkronról beszélni, mivel legtöbb esetben nincs akkora pufferkondi, hogy tökéletesen lesimítsa a feszültséget, így lesz benne lüktetés. De sorkimenős teslához abszolút felesleges forgó szikraköz, főleg szinkron.
Ok, értem. De mi az oka, hogy Tesla trafó meghajtáskor ilyen sok veszteség lesz, ha sorkimenőt használok?
Vagy csak arról van szó, hogy eleve sok veszteség van a szikraközös Tesla trafónál, így a tápegységnek is eleve sokkal nagyobb teljesítményűnek kell lenni, hogy maradjon elég hasznos teljesítmény is? Amennyiben mégis megépítem a sorkimenő meghajtású Tesla trafót, akkor elég ha egyszerű szikraközzel oldom meg?
Kicsi a bementő teljesítmény hatalmas feszültség mellett.
Én kíváncsi lennék arra is, hogy a kimenő primerje felé visszajutó nagyfrekvenciás zavar mennyi idő alatt vágja hanyatt a ZVS-t.
Mellesleg egy ilyen ZVS mennyire tolerálja a szinte rövidzárként jelentkező töltetlen tankkondenzátort? És mindezt másodpercenként legalább 100-szor? Ha valaki kipróbálta és elmeséli a tapasztalatait, szívesen olvasom ![]()
Mekkora a sorkimenő szekunder tekercsének ohmos ellenállása? És mekkora az induktivitása? Az előbbin nagy lesz a hőveszteség, az utóbbi a nagy működési frekvencia miatt nagy induktív ellenállásként fog viselkedni. Ne feledd, a töltetlen tankkondenzátor szinte rövidzár, így nagy árammal "rántaná" meg a meghajtást, ami így sokat disszipál a táptrafón. Mindamellett a kapocsfesz is leesik...
Szóval azért kell a nagy teljesítményű trafó ide, hogy kicsi legyen a voltonkénti menetszám és vastagabb huzalt lehessen használni a táplálás szekunder tekercsében, hogy legalább az ohmos veszteséget alacsonyan lehessen tartani. A kisfrekis táplálás meg az induktív ellenállást (és a vasveszteséget) csökkenti. Amúgy van ilyen verseny az amcsiknál, hogy sportot űznek abból, hogy egy kis kimenő áramú neontrafóval (angolban: neon sign transformer, NST) minél hosszabb szikrájú teslatekercset tudjanak építeni. Valami 15mA a max árama (ha jól emlékszem és kb 10kV-os kapocsfesz mellett) és ez egységes követelmény a versenyen. Na, ott aztán kell jól méretezni meg hangolni ![]() Üdv!
Egy pár nF-os kondi, amekkora egy sorkimenős tekercshez kell, egyáltalán nem okoz semmiféle különösebben nagy terhelést. Én ZVS-el közvetlen próbáltam teslát hajtani, azaz a zvs tekercsét közvetlen primernek használtam. Az eredmény az volt, hogy hangtalan ívet lehetett húzni róla, de nem koronázott. De az alacsony frekvencia miatt ez érthető is, a sorkimenővel szembeni 4-5x rosszabb csatolási tényező miatt.
És ez milyen szempontból gond?
Idő szempontjából. Inkább keress valami normális meghajtást, vagy SSTC-t építs.
Értem és el is fogadom az érveidet. Mindamellett ahogy te is írod, nem lehetetlen nagy feszültségű kis áramú meghajtással Tesla trafót építeni. Amit te is írsz, 10 kV / 15 mA szerintem kb. a ZVS sorkimenő meghajtó működési tartománya. Egyébként én is elég sok építési leírással találkoztam, ahol NST-t használnak.
Tegnap letöltöttem a WinTesla nevű progit és azzal számolgattam a jelenlegi szekunder tekercsemmel és a ZVS meghajtó adataival. Egész jól hozta azokat az értékeket, amiket Te is írsz. Ha jól emlékszem 1,5 nF körüli primer kondit számított. A rezonancia freki kicsivel több mint 1 MHz-re adódott.
Nem baj. Szeretem a kihívásokat.
![]() Az az igazság, hogy nem akarok egyből a mély vízbe ugrani. Mivel már megtekertem egy kis szekundert, addig úgy sem nyugszom, amíg valami nyeszlett szikrát ki nem csalogatok belőle. ![]()
Idézet: „Mondjuk a ZVS azért tetszene, mert viszonylag biztonságos tartományban van a teljesítménye,” Ezt eddig nem tudtam, hogy teljesítmény alapján is be lehet sorolni biztonságos/nem biztonságos kategóriába az eszközöket. De ha azt mondom, hogy 50kW-os impulzusok lesznek a primerkörben akkor hová kerül a besorolásban? ![]()
Működni épp fog zvs-el,de hosszútávú hajszolásra ne nagyon reménykedj,mivel a zvs-el a sorkimenő így is túl van gerjesztve,teslával meg gyakorlatilag majd adsz neki egy rövidzárat,így aztán a jó hatásfoknak esélye nem marad.Mindenesetre egy kísérletet megérhet a dolog,mivel sokan oldották már meg zvs-el a meghajtást,sőt még kocsi gyújtótrafós tesla is létezik.
![]()
A ZVS-t nem lehet optocsatolóm keresztül a sorkimenő primerére kötni? Vagy galvanikusan leválasztani?
egyébként van olyan elektroncső ami 40-50kV-os anódfeszültsége bír és jó teslába?
Idézet: „A ZVS-t nem lehet optocsatolóm keresztül a sorkimenő primerére kötni?” Ja, az optocsatolóban lévő LED-re simná rákötsz egy párszáz W-os meghajtást, majd mindezt a pár száz W-ot a LED fényként ki is fogja adni. Ilyen orbitális butaság előtt jó lenne, megnéznéd, mit is jelent az, hogy optocsatoló.
Ja, ez egy új osztályozási szisztéma. Éppen az imént találtam ki.
![]() Egyébként valami olyasmit értettem alatta, hogy a ZVS driver a maga néhány száz wattjával és esetleg párszor 10 mA kimenő áramával akkor sem jelent talán akkora veszélyt egy kezdő számára, ha valami oltári nagy baromságot csinál. Persze lehet, hogy rosszul ítélem meg. Az 50 kW az tényleg igaz? Ezt mondjuk nem gondoltam volna.
Megpróbálom. Úgy is inkább egy kísérlet lenne csak. Ha nagyon nem válik be, akkor ezzel is több lesz egy tapasztalattal.
Csak hogy tudd, 15mA már halált okozhat. Mielőtt itt nagyban elkezdenéd taperolni a 'nem túl veszélyes' 10mA-es tápot, meg a nem túl veszélyes primerkört. De a zvs hajtotta sorkimenőből garantáltan jóval nagyobb áram folyik ki, mint 10mA. Inkább 100 körül van az zárlatban.
Na, ha nem gondoltad volna, akkor a házi feladat, hogy ezt igazold magadnak számítással. A biztonságos tesla a kezdőnek a törpefeszültségű SSTC. Pl. skorié.
Kb. tisztában vagyok az elektromos áram élettani hatásaival. Persze, hogy nem fogom taperolni a szekunder kimenetet, meg úgy semmit sem működés közben (nagyfesz kondikat kikapcsolás után sem).
Elsősorban nem érintésvédelmi szempontból gondoltam, hogy a ZVS kevésbé veszélyes, hanem abból a megközelítésből, hogy kisebb energiák szabadulhatnak el, mint mondjuk egy több MOT-ból álló, több kW-os tápegységből. A ZVS eleve törpe feszültséggel működik nem 230 V-al. A kimenete ugyan nagyfeszültségű, de legalább nem 50 Hz-es. A zárlati árama sem több amper. Nagyobb gebasz esetén legfeljebb elfüstöl valami a driver-ben, vagy meghal a sorkimenő. Stb, stb. Láttam már, hogy mit lehet csinálni egy MOT-tal, azt azért te is elismered szerintem, hogy nem ugyan az a kategória, mint egy ZVS driver-es sorkimenő. ![]()
Persze, hogy más. Akkor építs sorkimenőset, hát ha ennyire akarod, akkor nem akadályoz ebben senki.
25...27kV felett minden elektroncső ontja magából a röntgen sugarakat! Szerintem ne akarj ennél nagyobb feszültséggel elektroncsövet meghajtani.
Ez kár,pedig milyen szép lett volna!
Most egy sima sorkimenő+sokszorozó ami kb 40kV DC-t állít elő melyik kapcsolásnál tudom használni teslába? DC-teslákról nem valami sokat tudom.
Ezt már én is megkérdeztem egyszer és azt mondták, hogy a sokszorozó erre alkalmatlan, mert csak arra találták ki, hogy a képcsőben meglegyen a gyorsitó fesz. amihez maximum 0,5-1mA kell. Ezt elsőre nem hittem el, így kipróbáltam és sajnos kénytelen voltam belátni, hogy úgy van ahogy mondták.
Ezt jó tudni.
Akkor sorkimenővel hogyan lehetne DC üzemben hajtani?
Ennyire azért nem értek hozzá. De Collector remélem megmondja.
Múltkor akartál egy motos teslát csinálni, sikerült? Illetve, mintha akartál volna már GU-81M-mel is csinálni meg mintha Skoriénak is nekiálltál volna újra.....
![]() ![]()
Ne legyél rosszindulatú,ha minden héten új projektbe fognál,te sem tudnád befejezni egyiket sem.
![]()
Semmi rosszindulat nincsen bennem....
![]() ![]() ![]() Az én vttc-m például még mindig áll, majd a vizsgaidőszak után újra nekifogok újra. Minden megvan hozzá, csak össze kell raknom még egyszer, mert lehet, hogy valamit elnéztem.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |