Fórum témák
» Több friss téma |
Havonta párszor megy a gép, tényleg amatőr
![]()
Megmértem az ütést a szerszámon, ott sem több 0,02mm-nél, ezt úgy tűnik megúsztam.
![]()
Bocsi, ez nem hobby kategória. Ez valami tonnás gép lesz.
Egy 5 tengelyes gépet én sem fából építenék. ![]() Egy profi kivitelezésű cnc még magánépítéssel is bekerülhet milliókba.
Igazad van, tényleg alásaccoltam. Annyi a változó, ki milyen anyagokat használ, újat vesz, használtat, ismerős segít vagy fizetni kell mondjuk az esztergályosnak. 5 tengelyest mondjuk nem építenék. Jól mondod, ott elengedhetetlen a pontosság és a merevség. Ahhoz hogy a szerszám mondjuk 0,01mm pontosan tudjon dolgozni nagyon merev mechanikus láncnak kell tartania. Az meg ugye nem olcsó, sőt! El kell dönteni hogy dolgozni kell a géppel vagy csak makett lesz
![]() ![]()
A vázszerkezetet én is 40x40-es ill 50x50-es zártszelvényből gondoltam az én masinámon,( persze jóval kisebb méretbe gondolkodok), mivel ez van otthon dögivel és ezt tudom hegeszteni.
Bár kérdéses, hogy egy ilyen profi gépnek mennyire felel meg a zártszelvény váz, gondolok itt rezonanciára és egyéb, pl. hegesztés közbeni deformációra. A zártszelvény akármennyire is erős, de nem tömör, valahol láttam, hogy valaki betonnal kiöntötte a belsejét. Lehet, én is bepróbálkozok valami hasonlóval.
Anno az ipari kategóriájú Excel eszterga váza is zártszelvény volt. De a főorsó és a szánok öntöttvasból készültek. Valószínűleg a váz feszültségmentesített volt hegesztés után. A homok is teljesen jó rezgéscsillapításnak.
A feszültség mentesítést, hogy tudnám otthoni körülmények között megoldani?
Se kemencém, se lánghegesztőm nincs ![]()
Üdv!
Kérdezz meg egy lakatost. Ők tudják, hogy hogyan kell úgy hegeszteni, hogy ne vetemedjen.
Kedves Forumtarsak!
Szeretnek nagyon egyszeru vezerlest 1 db bipolaris motorhoz! A motor tulajdonsagai: 3.1V 1.4A A feladat egyszeru hajtas, nyilvan az orajelet valtoztatnam, beallitanam. Meg iranyvaltas sem lenyeges, csupan az egyszeru, olcso megoldas. Halasan koszonom a segitoknek!!!
Sehogy, még a vetemedés csak-csak elmegy, lehet védekezni, de a hegesztéskor azért változik az anyag, feszültségmentesíteni nem nagyon tudod, minél kevesebb hőt kell belevinni. Valahol láttam hegesztésről könyvet, ott le volt írva sokféle alakzat helyes hegesztési sorrendje, drága a feszültségmentesítés. De 3 lehetőséged van, könyv alapján és jó tapasztalt lakatos véleménye alapján összehegeszted, vagy lakatosra hagyod, vagy aluból készíted a fő részeit. A feszmentesítés drága mulatság-alu ára, de ha megfelel anélkül... Mindenesetre mérlegeld, azt is mit szeretnél majd a gépeddel faragni. Én is zártszelvényből akartam, még maradok a fánál csak előtte sok más hobbimunkám van.
Köszi a véleményt.
Azt tervezem, hogy csinálok egy marha masszív sablont, amibe szorítóval be tudom fogni a hegesztendő vasat, így a derékszög pontosságával se lesz gond. Sok apró varrattal hegesztek, hogy ne tudjon az anyag túlságosan fölmelegedni. Ez a kettő hátha elég lesz a pontossághoz, meglátjuk.
szia
Ezt a kérdést inkább a léptetőmotor vezérlés c. topicba tedd föl. Bipoláris motorhoz kissé bonyolult lesz.
Nagyon szepen koszonom, probalom mailban felvenni a ceggel a konfliktust...
![]() Talaltam egyebkent diszkret elemekol leptetot, de az ajanlott linken nagyon kompakt a darab es szerintem az en celjaimra boven jo lenne. Majd preferalok, mit ertem el... ![]() Udv!
Nehéz kordában tartani, de 600 fokot egy szabad máglyával is el tudsz érni. Keményfa rakás szellősen, és egyszerre meggyújtva. 700°C fölé semmiképp sem szabad engedni. Hőntartás ha megy akkor 1-2 óra jó, a hűtés sebessége 50-100°C/h
Pár kép a készülő mechanikáról
Nagyon király, bárcsak itt tartanék, node majd tavasszal
![]() ![]()
Üdv!
Ha jól tudom,ezekhez a profilokhoz lehet kapni sarokelemeket is. Tuti 90 fok és egyformák. Megjegyzem, igénye és nagyon szép munka! Grat! A profil nútjában van csapágyazás?
Normálisan apró varratokkal nem lehet hegeszteni.
Hegeszd meg, persze azért ne barom módjára (sorrend, stb), aztán add be bárhova ahol van kemence. Az én gépvázamat kerámia égetőben feszültségmentesítettem. Hőmérséklet lefutásról érdemes előtte konzultálni egy rutinossal.
Feszültségmentesítés kilónként 80Ft... szóval vállalható. A szállítás többe kerül.
Szia!
Az összekötők gyáriak(90 fokosak), csak gyengének találtam ezért csináltan a sarkokra még egy plusz erősítést. Egyébként vannak elemeim egyenes és derékszögű is. A nútban nem lesz a csapágyazás, hanem lineáris csapágy+köszörült rúd(megvan mind a három tengelyhez).
Sziasztok!
Már egy jó ideje nem írtam,mert a gépem tervezésével és összerakásával voltam elfoglalva,de úgy tűnik,hogy nemsokára működő képes állapotban lesz.Ha minden jól alakul akkor talán holnap estére készen is leszek vele.Valaki tudna majd segíteni a mach3 beállításában(motorgyorsulás... és egy rajzolós teszt lefuttatása,a rajznak a g-kódja már le van töltve).Addig is csemegézzetek a mellékelt képekből. ![]() Valaki azt meg tudná mondani nekem,hogy videót is lehet fájlmellékletként feltenni ide? A segítségeteket előre is megköszönném.
A motorbeállításokról itt találsz egy jó cikket.
Igen én vetem 220Ft darabja. Elég húzós számold ki 20 darabra.
Sziasztok, valaki tudna cnc-s boltot ajánlani ahol netről is elérhető, mi mennyibe kerül, amiket találtam ott mindenről úgy kell árajánlatokat kérdezgetni, nos az ilyen nekem élből gyanús, ha egy üzlet nem meri kiírni normálisan a termékei árát.
![]() Üdv
A beállítás nagyon egyszerű.
Elkezded valamilyen sebességről és tekered a fel le nyíllal előre hátra. Ha megy megfogod azt a lapot amit mozgat és próbálod ellenkezőleg húzni vagy tolni attól függően merre megy éppen. Ha még mindig megy, akkor emeld feljebb a sebességet, egész addig amíg a megfogott tálca mellett nem áll le a motor. Sokan elfelejtik, hogy lesz, rajta anyag, ami fúrás esetén a z-t tolja visszafelé, marásnál meg mind a 3-at ellenkező irányban tartja vissza mint amerre a motor megy. Ha még csak itt tartasz, akkor nagyon messze vagy az indulástól. Tengelyek, csapágyak, motorfelerősítések, vezetékek elvezetése, hogy közben mozogni is tudjon... Meglepne ha ma kész lenne, és már csak a beállításokkal kéne foglalkozni, persze nem tudom mennyi időd van a család mellett a gépre.
A "nagy" iparban márpedig ez sok-sok éve így működik sajnos.
![]() Akkor tud kényelmetlen lenni főként, amikor az embernek valamiért egyenként kell kis időbeli csúszásokkal ajánlatot kérnie... vagy ha sok, egymástól független cégtől szeretne ajánlatokat kérni.
cncdrive
t2cnc Szabott árak. De le fogsz ülni.
Szia!
Nút vagy horonyanyát vettél már, az sem lesz olcsó kb: 80-90Ft (legalábbis a munkahely ennyiért kapja) darabja. Ráadásul 100db kiszerelésben árulják. Egyébként a hcnc-s fórumon Lonewolf árul(t) aluprofilt, de kiegészítők is vannak neki, egy mail-t megér. |
Bejelentkezés
Hirdetés |