Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Jólvan, a FET tökéles ilyen célra én is azt használok, viszont én ajánlom neked az 555 ic beszerzését mert a pic az nem ilyenre való a 20mA-es maximális meghajtóáramával.(még néha az 555 200 mA-e is kevés)
Szia!
Én is azt tudom mondani, amit a többiek, hogy kell egy meghajtó. A fel és lefutó élek nem elég meredekek, ezért melegszik a FET. A PIC 5V-ja és a kimenő árama nem tudja ilyen sebességgel meghajtani a FET gate kapacitását, illetve nem elég az 5V a teljes nyitáshoz. Az 555-öt felhasználahtod meghajtókén is, ha ragaszkodsz a programozott vezérlőjelhez. Vannak előnyei is, ha mást is akarsz nem csak a jelet előállítani. Csatoltam egy 556-os meghajtót. Ebben 2db 555 van. Ha 555-el akarod megépíteni, akkor a megfelelő megegyező lábakat kell bekötnöd a 556 azonos lábelnevezései szerint.
Köszönöm. Ez a megoldás hogy meghajtóként használom az 555 ez tetszik.Beszerzek egy 555öt és kipróbálom.De kipróbálok majd több megoldást is tc4420as mosfet drivert ez elvileg 6A-et tud ha megjön.Meg majd összerakok egy darlingtont 2 kis tranyóból és megpróbálom azzal is. Meg majd megpróbálom úgyis hogy beiktatok egy optocsatolót is a pic és fetmeghajtó közé.Majd írok a fejleményekről.Köszönöm az eddigi segítségeket.
Az opto után is kell meghajtó, mert lassú lesz, és az optó is gyors kell legyen.
Jó kérdés, ilyen célra még nem használtam optót, nincs tippem most.
PIC + FET-es meghajtású sorkimenő? Hát furcsa egy párosítás nem mondom,de te tudod.
A FET melegedésének okát egyébként eltaláltad,az önindukciós feszültség miatt van.Ez orvosolható egy kis kapacitású kondival a primer tekercsel párhuzamosan.”D-S” védődiódát pedig mindenképp használj...
A FET melegedésének okát egyébként eltaláltad,az önindukciós feszültség miatt van.
Ha tönkrement volna a FET, az a feszültségtől lenne, de a melegedése nem attól van.
Akkor ez nem valami jó hatásfokú kapcsolás hallod.
A hűtőborda is kicsinek tűnik, az enyémen sz.gép proci hűtő van 4x5cm. sűrű bordákkal, és alig melegszik órákig bírja. Az 555Ic. hajtja meg But 18A-val a trafót. A sorkimenőből én csak a vasmagot használom fel, a primert, kb.3500T. és a nf. sk. én tekercseltem,szintén nem melegszik. A kimenetre Hv.diódás 5tagú sokszorozót kötöttem, 14V-ról megy, a kimeneti vékony csúcson, 2,5cm.ről rendesen áthúz. A nf.előtéttel mértem már 24-26KV-ot is. Az is igaz hogy IRFZ44 fet csak 50Voltos, és lassú is, tehát nem idevaló. Inkább tégy be a kapcsolóüzemű tápokban is használt BUZ90A 400V/4A, fetet, az nem fog elszállni.
Hi!
Na végre kaptam 508-ast .de felesleges volt átszerelni ,most aztán hüthetem ... Most csak azzal küzdök ,mivel tudjam a sorkimenö lábait szigetelni ,mert sajnos olyan szép iveket huznak... Szerintetek a tescoban kaphato üvegszálas mügyanta (amit karoszéra javitásra szoktak használni) az megfelel? A sorkimenöm egy 27" monitorbol van és nem pici szikrákat szeretne szorni. zsugorcsö,szigszalag,olvasztott müanyag,ragasztopisztoly,saniter szilikon, ilyen dogok jöttek számitásba ,ez van itthon.Sajna mindet átüti .. Mikel probálkozak amiket nem nehéz beszerezni?
Én a panelon lévő nf.kerámia kondikat, továbbá a nf. tekercs kivezetéseit, eporapiddal, vagyis epoxigyantával szoktam kiszigetelni, a panelt az alaplemeztől nagyméretű szig. gyűrűkkel, kb.1,5cm.re egymástól.
Igen még nem jó a hatásfoka de ezen dolgozom hogy feljavítsam és ne kelljen bazinagy hűtőbordát fűtenem mert nem hőt szeretnék termelni a kapcsolással.Nem a fet száll el hanem a rendszerint a pic.Tegnap este még kísérleteztem vele egy kicsit 15265Hz-en halk sípolásnak hallatszik az íve.Egy hanggenerátor programmal előállítottam ugyanezt a frekvenciás hangot és teljesen megegyeztek.Számítottam arra hogy hallok majd lebegést(amikor két nagyon közel van egymáshoz és hol erősítik hol gyengítik egymást) de nem teljesen megegyeztek.És elkezdtem növelni a frekit megdupláztam és sajnos azt nem hasonlítottam össze hanggenerátorral már de alacsonyabb volt 40Khz körül még nem szállt el a pic.Akkor megint megdupláztam a frekit 80KHz nél már csak bein
dult megállt beindult és még kisebb frekin szikrázott és meghalt a pic. Konklúzió a frekivel a tekercs induktivitása változik nagyobb lesz ezáltal nagyobb lesz az önindukciós feszültség is egyszer.(ekkor még mododsítások nem történtek a rendszerben ma megyek majd alkatrészért nemsokára) Másik elméletem a kondenzátor alacsony frekvencián nagyon nagy ellenállást képvisel és ugye fet bemenete egy kondenzátor.Ha növelem a frekit akkor eggyre jobban megy át rövidzárba és ezért egyre több áramot kér a pictől ami ugy azt nem tudja szolgáltatni.Van ugyan egy 10ohm os soros ellenállás ami a magy áramot 500mA re korlátozza de még ez 25szerese a megengedett maximumnak. A második ok miatt a pic biztos elköszön az elsőt még nem sikerült teljesen átlátnom ugye sokan mondátok hogy kell a védődióda de is teszem mert szeritem is kell, csak azt nem értem ha max DS feszültségem 30V lehet és ilyen csúnya impulzusok keletkeznek akkor a fet még miért nem szállt el?
A mosfet veszteségeinek is utánanéztem kicsit:
1.Kapcsolási veszteség k = 1/2*VDS *ID *f*(ton+toff)2.Vezetési veszteség vRDS(on)*I^2Pteljes k+Pv
Van még valami ami fontos és most jutott eszembe először gyújtótrafó meghajtásával próbálkoztam ugyanezzel az áramkörrel de nem sok sikerrel ott haltak mondjuk rendesen a fetek.Az nem tudom hogy gyújtótrafó induktivitása mekkora de uhye az max 100Hzen(vagy 200Hzen)működik az autóban.(6000ford/perc=100for/másodperc 1 fordulat alatt egyszer gyújt ha jól emlékszem régi 120as skodában a két szélső és két középső dugó megy egyszerre de akkor lehet hogy 2szer nem vagyok benn biztos a lényeg hogy akkor is csak max 200Hzen üzemel a trafó)Ebből gondolom hogy nem ferrit mag van benne hanem lágyvas
AL értéke nagyobb mint a ferrité és ebből gondolom nagyobb az induktivitása is mint a sorkimenő trafó ezért itt még nagyobb visszarúgások keletkeznek ami okozhatja a fet halálát.
Most eszembe jutott megint valami a Fetek gyártásánál keletkezik egy invez dióda DS között és lehetséges hogy azért nem halt meg a fet a kisebb feszlökésektől mert az inverz dióda megvédte de a nagyobbakat már nem tudta.
Most ez logikusnak tűnik nekem.
Továbbmegyek ha az akkumulátor belső ellenállását 0 nak vesszük akkor a ez a dióda párhuzamosan van kapcsolva a tekercsel és mivel a diódának is van töltése Qrr az adatlapból az IRL3803 esetében egy 680nC töltést jelent.Q=C*U képletből számítható a kapacitása. Ami meg a visszarúgás nagyságától függ.Mért érték még nem áll rendelkezésemre ezért maradjunk a számoltaknál.Ez 154V 680/154 = 4.4nF.Valaki ajánlotta hogy pár nanofarádos kondit kössek párhuzamosan a tekercs primerével.Ha nem nő ennél nagyobbra a feszültség ténylegesen akkor szerintem nem kell.
Erről már olvastam hogy lehet tenni egy ellenállást GS közé csak pont ez a problémám vele ahogy te is mondtad lerontja a fet nagy bementi ellenállását ezáltal elvesztem azt a jó tulajdonságát a fetnek hogy feszültségvezérelt és mégtöbb áramot kér.Én 4420as fetmeghajtó áramkörre várok igazán rendeltem egyet de nem tudom mikor érkezik meg a boltba ma majd rájukcsörgök.Én még arra gondoltam hogy mi lenne akkor ha lezáráskor polaritást is cserélnék azaz negítiv irányban feszítem elő a GS ot akkor gyorsabban lezárna szerintem.Csak nemtudom hogy fetmeghajtó tudja e ezt.
Szoval akkor a mügyanta+üvegszálas kompozicio is megfelelne?,mert ez is epoxi alapu.
A szigetelö gyürük nálad porcelánbol ,vagy üvegböl van? Nekem a 40Kv nagyon alatomos és a legminimálisabb helyeken is átüt.
Most már biztos vagyok benn hogy ez jó lesz csak érkezzen meg.
Ha az alsó lábak közötti cikrázásról van szó, akkor szépen levagdosni mindegyiket, kivéve a primért, meg a nagyfesz. tekercs másik pontját, ezekre érdemes teflon szigetelésű vezetéket forrasztani. Utána meg egy adag műgyantával kiönteni a fekete műanyag peremig, ahogy mondod.
trebi: Először is át kéne gondolnod, mit csinál az áramköröd. Dobálózol itt önindukcióval, meg veszteségekkel, rossz adatokkal számolsz, stb... Ha bekapcsolod a feted, a DS fesz. csökkeni kezd, ez a fet DG kapacitásán visszahat a gate-re, ami miatt a bekapcsolás lelassúl. Ez egy veszteség forrás. Rendes meghajtóval orvosolni lehet, ami lehet egy 555, egy pnp-npn emmiterkövető, vagy egy meghajtó ic. (TC44... teljesen fölösleges, csak hatalmas igbt-k és fetek esetén van értelme használni) Na szóval, ha a feted bekapcsol, a priméren áram indul meg, és egyre jobban növekszik, majd a fet egyszer csak kikapcsol. De! a primér áram tovább akar folyni, mivel a mágneses mező energiája pont a kikapcsolás pillanatában van maximumon a magban. A priméren a feszültség elkezd növekedni (önindukció). De mivel a szekunder szoros csatolásban van a primérrel, ezért a szekunderen is elkezd növekedni a feszültség, addig amíg ki nem nyit a dióda a kimenőtekercsen, és át nem üti a levegőt. A mágneses mező leépül. Az egész folyamat indul előről. A fetet a kitöltési tényező fv.-ben a tápfesz. 2x-ese is terhelheti akár. Illetve a gyors kapcsolások, és áramváltozások miatt, ill. a trafó szórási induktivitásában tárolódó energia miatt számolni kell túllövésekkel is. Ill. ha így hajtod a sorkimenőt, számít a tekercsek bekötése is. Ha többet akarsz tudni erről, nézz utána a flyback topológiának a neten.
Tisztelt Pimi9 először is nem dobálózok semmivel tanácsot kértem és a megoldást keresem a problémáimra és szívesen fogadok minden építő jellegű kritikát de ez nem az.Azt mondod rossza adatokkal számolok.Miért rosszak?Talán a gyártó által kiadott pdfekben rossz adatokat adnak meg mert én abból olvastam az összeset nem magamtól találtam ki, és így hogy rossz sokra nem megyek mi a rossz ha elmondanád talán ki tudnám javítani.És azt mondod hogy bőven elég egy 555 ic egy fet meghajtására.Hát ez nem igaz ha megnézted volna az csatolt excel táblázatot amit nem én készítettem hanem nálam okosabb emberek akkor látnád hogy mondjuk egy 40ns felfutási idő eléréséhez egy nagy gatekapcitású fetnél a 200mA édeskevés.Mellesleg azt mondod a tekercsek szoros csalásban vannak.Ha megnézted volna képeket amiket feltöltöttem látnád hogy a primert én tekertem a vasmagra és a műanyag házat nem bontottam meg ergo ha akartam volna sem tudam volna szoros csatolásban megtekerni.Laza csatolásban vannak azok.A fetet terhelő feszültséget nem kétszeresnk számoltam hanem több mint 10szeresenk.És nem értem hogy tekercs bekötése mitől számítani az egy darab rézdrót feltekerve tökmindegy neki hogy kötöm be.Vagy mire gondolsz párhuzamosan kössem a fettel annak sok értelme megint nem lenne.Itt nem én dobálózok semmivel hanem Ön.És azt tudom hogy nekem hiányosak még az ismereteim és ezért kérek segítséget másoktól de Önnek is lenne még mit olvasni.
Bővebben: csatolás
Köszönöm amúgy a trafó működéséről való rész hasznos volt számomra csak kicsit berágtam amikor először olvastam a hozzászólásod.Konkrétan a "dobálózol" miatt.
Pedig pimi9-nek abban is igaza van, hogy ebben az esetben teljesen felesleges képletekkel "dobálózni", miután egy 555 megoldaná a problémádat számolgatás nélkül! Ha 4..10 FET-et akarnál párhuzamosan vezérelni ezen a kis sebességen, akkor kéne a 6..9A-es meghajtó. Egyébként legyél óvatos majd a TC meghajtóval, hamar tönkre tudja tenni magát, ha nem korlátozod az áramát egy gate ellenállással(10..100 ohm )! Valamint a szűréséről és puffereléséről is gondoskodnod kell, hogy le tudja adni az impulzusoknál a megfelelő áramot. Persze az 555-nél is szükség van erre.
Egyet értek az előttem szólóval, a kapcsoló elemnek fetnek, de But18A, BUT508, tranzisztorra és társaira is igaz, gyorsan le kell zárnia, amikor nincs nyitóimpulzus.
Máskülönben hamar tönkremegy, pl. túlmelegszik, ezek a kapcsolások un. záróüzemben dolgoznak, mint a színes tv.k sorvégfokozatai. Tehát a 47R/2W. ellenállás feltétlen szükséges a G, és a test közé, BU tranzisztornál pedig 150R/2W. Amikor az első nf. áramkört készítettem, egy régi VT. színes tv. sorvégfokozatát vettem szemügyre. Az is igaz hogy nem szabad telítésbe vinni a feteket, mint ahogy a tranzisztort sem érdemes túlvezérelni, a nagy bázisáram nem tesz jót neki, hatásfok/melegedés tartomány miatt is.
A panelokat 20KV.on szoktam tesztelni, a 40KV, nekem soknak tűnik, ezt nem próbáltam.
Az viszont tény hogy az eporapid, epoxigyanta is, kiváló szigetelő, a levegőnél kb. ezerszer jobb, sűrűre kell kikeverni, majd 15-20p. után felvinni, és hajszárítóval szárítgatni szakasosan. A szárítás azért fontos mert így hamarább megköt, nem szívja be az anyag a szennyeződéseket, párát a levegőből. Szigetelő gyűrűket a panel alá szoktam rakni, ez adja a felfogatást is, az alaplaphoz, ami vastag bakelit. A gyűrűk anyaga danamid+valamilyen műanyag keverék lehet, 6mm. a pereme, a furat 3,5, és 3,8mm vastag, külső átm.13-14mm. Alkatrészboltból rendelhető, régebben tv.ben is használták, Bu508A, Bu208A szig.csavar távtartóként.
Szerintem ez nem nagyferki(15KHz nem az) ezért semmi szükség a 47ohm lehúzóra egy FET-nél, hanem megfelelő meghajtó áramkörre van szükség, megfelelően beállított gate ellenállással, ami így ugyanazt eredményezi, mint amiről beszélsz, illetve amivel egyetértettél és én is egyetértek, csak a megoldásban nem amit ajánlottál...
Elnézést kérek, többet ilyen válasz nem fog előfordulni a részemről.
Az ellenállásra én is gondoltam viszont a pufferelésre és szűrésre nem igazán.Te milyen környezetet javasolnál ennek a meghajtónak?Amúgy tervezem hogy építek egy meghajtót 555-tel is meg tl494-et is ki akarom próbálni.Bár egyiket sem ismerem még.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

A FET melegedésének okát egyébként eltaláltad,az önindukciós feszültség miatt van.Ez orvosolható egy kis kapacitású kondival a primer tekercsel párhuzamosan.”D-S” védődiódát pedig mindenképp használj...
k = 1/2*VDS *ID *f*(ton+toff)