Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
De ha nem húzom földre, nem engedi írni magát a modul, nem?
A "ne használd" úgy értendő, hogy legyen állandóan földön!
Ha magas szintet kapnának a kijelzők R/W lábai, akkor mindkettő kimenetre kapcsolna, s ha az egyiken alacsony, a másikon magas szint jön ki,akkor kinyírják egymást. Amíg az R/W láb alacsony szinten van, addig nincs ilyen probléma, mert bemenetként viselkednek, s azokat szabad párhuzamosítani (amíg a meghajtás bírja árammal...).
Köszönöm a gyors választ!
Kipróbálom. :yes:
Hali!
Ha furcsa karaktereket dobál ki az LCD, és már raknánk be a kukába, előtte nézzük át a vezetősávokat, hogy eljutnak-e a furatig. ![]() Nálam valamiért meg volt szakadva, ezért egy sodrott vezeték elemi szálával "toldottam meg".
Igen, szoktak ilyet csinálni a furatgalvános pad-ek, hogy ha túlmelegíted (már pedig túlmelegíted, mert a furatgalván sok hőt felvesz), akkor ledobják a vékony vezető sávot, ami beléjük csatlakozik. Erre célszerű mindig odafigyelni, ha szervizelés van.
Sajnos nem ez volt a baja, valószínűleg ami a "feke pötty" alatt van, az halt meg.
![]()
Tudnátok nekem konkrét példát mondani arra, hogy mikor van olyan eset, amikor vissza kell olvasnunk, hogy a kijelzőre mi van kiírva, és ennek megfelelően az R/W lábat logikai 1-re kell kötni?
Köszi.
Hello!
Erre a funkcióra nem igazán van szükség, mert nálad senki nem tuja jobban mi van kiírva éppen a kijelzőre. Arra esetleg felhasználható, hogy ellenőrizze az ember, működik-e a kommunikáció a két egység között. Én eddig csak a Busy flag visszaolvasását láttam ellenőrzésként, hogy a parancs/beírás/adatátvitel megtörtént-e. De a legtöbben ezt is hanyagolják, inkább időzítéssel várakoznak az előírt végrehajtás idejéig. üdv! proli007
Sziasztok!
Karakteres LCD modulokkal kapcsolatban kérdezném, hogy szerintetek lehetséges-e utólag háttérvilágítást beépíteni? Arra gondolok, hogy a legtöbb modul paneljén ki van alakítva az smd ledek helye, de nem mindegyikbe építették be. Esetleg csinált már valaki ilyet? Érdemes vele foglalkozi, vagy az összerakásnál problémák adódnak?
nem biztos hogy megoldható, mert a háttérvili nélküli lcd-nél nem fényáteresztő tükröző fólia van felragasztva az uveg aljára
Szia!
Ilyen példát nem. Viszont olyat igen, hogy egyéni karaktert hozok létre és emiatt vezérlem az R/W lábat logikai 1-re. Kiborg
nem talaltam meg, hogy az egyeni karakterhez miert is kell az RW labat 1-be kapcsolni, ezert kerlek aruld el. koszi
Üdv. Kollégák!
Segítséget kérek. Displaytech 162-es 2x16 karakteres LCD-t szeretnék lecserélni 4x16 karakteresre, EW16400-as tipusra. Gugli szerint a 2 sorosban HD44780-as vezérlő van, míg a 4 sorosban KS0066-os. PIC-es vezérlésem van. Bekötés rendben van, de a kijelzőn minden 2. sor fekete, vagy a 4. sor 1. pozícióban villog 1 kocka. (INIT-ben pl. sorválasztással próbálkoztam) Mit kell másként csinálnom mint a Displaytech-es LCD-nél kellett?
Hali!
Miért akarod lecserélni? Egyébként a két vezérlő szinte ugyanaz, csak az egyik ugye 4 soros...
Hali!
Bőviteni akarom a kijelzést, - saját projekt - nekem úgy tűnik, hogy másképp kell vezérelni. Sajnos nem találtam részletes leírást az EW16400 (ks0066) vezérléséről.
Próbáld meg azt, hogy inicializálásnál a "Function Set"-nél 2 sorosra állítod a kijelzőt, és csinálsz olyan szubrutint, ami egy gomnyomásra (pergésmentesítve) kiír egy ASCII kódot, mondjuk 33-tól 127-ig, aztán elölről kezdi 33-tól.
A vezérlő adatlapjában a 15. oldalon van a "6) Function Set" rész. Tehát beinditod az LCD-t, inicializálod (villogó kurzorral, hogy látsd hol tart), és szépen egyesével küldözgetsz neki karaktereket. Amikor az 1. sor végére ér, és a következő karaktert nem a 2. sorba írja, hanem "eltűnik" a kurzor, akkor is nyomogasd tovább, mert valószínűleg íródik ugyan a kijelző memóriájába, csak mivel 16 oszlop van, ezért a többit nem látod, vagyis lehet hogy csak a 40. karakternél ugrik a 2. sorba. Ha valamit nem értesz, kérdezz. ![]()
Most még nyomozok, de sikerült valamilyen karaktereket kiiratni, de nem megfelelő sorba és ráadásul vad karaktereket. Még szerencsétlenkedek egy darabig. Ha tudsz valamilyen különbséget a modulok vezérlése között légyszíves oszd meg.
És ha azt próbálnád meg, amit az előbb leírtam?
Most már azt is megpróbáltam. INIT után az 1. karakter helyén van 1 fekete "kocka". hex 40-ig nem történik semmi sem. 0x40-0x4A-ig a kocka 1. pozíciót jobbra lép majd eltűnik. Egyéb ötlet?
nincs ott valami elkötve, felcserélve, zárlat?
esetleg a szoftverben az időzítéseket megnövelni?
Szia!
Valószinü, hogy az időzítésekkel van baj, mert az INIT rutint kétszer lefuttatva normálisan működik. Még tesztelek egy darabig. A vezérlő leírása szerinti időzítéseket csak egy kicsit növeltem. (MPLAB-al beállított idők)
4 vagy 8 biten kommunikálsz az LCD-vel?
Az adatlap szerint próbáltad inicializálni (26-27. old). Amik oda vannak írva idők, azoknak a 2x-ét használd, tehát Power Om után 60ms-ot...
Szia! 4 bites adatátvitelt használok. Most fogom az időnövelést kipróbálni. Eddig pl. a 39 usec helyett 50 usec-os várakozásokat használtam.
Egyébként valószínűleg valami hihetetlenül egyszerű a probléma forrása (saját tapasztalatok alapján).
![]() Milyen nyelven programozol?
Assembly-ben programozok, és most már minden oké!
A hiba 99.9%-ban az adatlap inicializáló mintája szerinti 1.53msec-os várakozás (Entry Mode Set elött). Eddig 2 msec-ot vártam, most pedig 4msec-ot. Ezzel rendben megy. A bekapcsolási várakozás 30msec elegendőnek néz ki, ezzel is megy. Köszönöm a segítséget, "pipi"-nek is. Valami érdekes probléma még van, mert nem mindig indul, de ha az INIT rutint 2x meghívom egymás után biztosan indul.
Én is jártam már így, aztán majdnem fél másodpercnyi NOP-ot raktam az inicializálás elé meg után, úgy már jó volt. Írhattam volna hamarabb is, de a fene se gondolta hogy ez a baj.
![]()
Megvan az igazi ok! Az adatbiteket shiftelnem kell, hogy megfelelő helyre kerüljenek. Az INIT rutinban a Dislay Clear -nél ez kimaradt, ezért nem azt kapta a modul amit szeretett volna. Most még a várakozásokat próbálom visszaírni az adatlap szerinti értékekre. (most már értem, hogy miért kellett neki az INIT rutin 2x !!) Köszi a támogatást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |