Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés

Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 41
(#) szlaci001 válasza Szebence hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Ezt már tényleg kezdem nem elhinni! Nee, ne tedd el! Nézd át egy kiadós alvás után!! Nem lehet azzal nagy gáz, csak pihenj rá! Fog az menni hidd el!!
(#) Szebence válasza szlaci001 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Ma délután ha hazamegyek még utóljára ránézek, ha nem megy akkor egy darabig biztos elteszem, ha nem végleg...
Az előző, átdrótozott (javított) dac-kal jól működött, ott pl a képarány 2:2 egység volt.
A mostani da-kal, csak 1 egység magas az ábra és 2 egység széles, nyújtja, nem értem, miért...
(#) jenebala válasza Szebence hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Galvokat nem hangoltad ell?
(#) telectro válasza Szebence hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Valami hiba az LM 324 körül kell, hogy legyen.
Lehet, hogy felcserélted a 10k és a 20k ellenállásokat és ezért csúszik szét ?
Nézd át, hogy minden alkatrész jó helyen van-e ?
Továbbá, hogy mind a két dac ic ugyanazt a referenciát kapja-e ?
(#) Szebence válasza telectro hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Szia!

Fején találtad a szöget. A Lasershow topicba kb 10 perce írtam be, hogy működik a dac és az volt a hibája, amit te mondtál. Nagyon örülök most neki, apró, de annál bosszantóbb kis figyelmetlenség volt...
(#) Szebence hozzászólása Feb 26, 2011 /

Az elmúlt fél órában kicsit helyre pofoztam a "drótos" dac-omat, amit először marattam ki kettő hete.
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

És akkor, ahogyan ígértem, feltöltöttem az általam megépített, Sprofan által tervezett DAC nyáktervet. Ez a végleges, működő változat. Kimartam, megépítettem és működik! Az elvi rajzhoz képest annyi a külömbség, hogy az invertáló rész nincs rátervezve (74HC14). Aki e terv alapján építene DAC-ot, annak sikeres utánépítést!
(#) skater9320 hozzászólása Feb 26, 2011 /

sziasztok azt szeretnem kerdezni hogy hol lehet ilyen lezerekhez hozzajutni meg valaki valami infot tudnae adni a galvokeszitesrol es honnan lehet szerezni alapanyagot! koszi eleore is
(#) telectro válasza Szebence hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Örülök, hogy megoldódott, bár nem teljesen értem, hogy miért kell egy témát több helyen párhuzamosan futtatni...
(#) epyn hozzászólása Márc 18, 2011 /

A hozzászólást a lézershow topicban is közöltem,igy többekhez eljuthat az infó,vagy csak többen kinevetnek majd.
Kedves amatőr lézeres kollegák.
Sajnálotosan történt egy kis baleset a galvó scanner rendszeremmel.
Valami kábelhiba folytán a szervó erősitő begerjedt és túlvezérelte az egyik galvót,pontosabban annak tekercsét.
Későn vettem észre a hibát,addigra tűzforróvá melegitette az egész vas befogatót.
Későbbi vizsgálatok után kiderült,a tekercsnek és a PD optikai résznek nem lett baja,viszont a rendkivüli magas hőmérséklet a galvó neodym mágnes rudacskáját,de-magnetizálta,végérvényesen tönkretett azt,a galvó használhatatlan lett.
Sajnos,ezek a mágnesek 80-90C°-ig tartják meg a mágneses erejüket.
Szóval,a gerjedéssel illetve a túlhajtással nagyon óvatosan bánjanak azok,akik tulajdonában házi készitésű,vagy vásárolt galvó rendszer van.
Köszönöm a figyelmet!
(#) laszlo987 válasza epyn hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Haznos figyelmeztetés, általában erre nem gondolnak.
(#) szlaci001 válasza epyn hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Hát sajnálom ami történt a motoroddal. Jártam így én is már, de nekem ment a tekercs is a levesbe a mágnes mellé. Annyiból volt egyszerűbb a helyzetem, hogy volt itthon mágnes, tekercs, így egy fél óra alatt meg volt a javítás. Ha esetleg ez jó bele, Bővebben: Link ilyenem van, tudok adni neked!! Persze ha bíbelődni akarsz vele.

[OFF]Apropó! Ha valakinek lenne 20-30 méter 0,2 mm-es zománcozott huzalja, a tekercsekhez, vevő vagyok rá!!
(#) watt válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Szia!
Nekem van 0,2-es CuZ(pontosan 0,185mm), ha ez jó, akkor engem meg érdekelne 4 mágnes. Lehet, hogy a többit privátban kéne, ha neked megfelel! Köszi!

A tekercs és mágnes védelmében érdemes lenne egy hőméséklet korlátozást beépíteni, ami lehetne digitális, vagy analog(pl, egy dióda és egy komparátor.) Ez arra is jó lenne, hogy megkeressük a galvónk tűréshatárait úgy, hogy közben nem áldozunk fel egyet sem...
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Remélem sikerül megjavítanod! Olyan mágnest én is tudok adni, mint amit szlaci001 mutatott.

@szlaci001: Megnéztem, de csak 0,6mm-es zománcozott huzalom van. Úgy emlékeztem, mintha lennie kellett volna vékonyabbnak is, de ezek szerint nincs.

Köszönöm a felajánlásokat,de sajnos 3,5mm a befogadó méret,a d=4 fúrószár elakadt.A mágnes 3,1*14mm.
Nagy meglepetés,viszont,hogy a tekercsei olyan magas hőfokot elviseltek,hogy inkább a mágnes adta meg magát.
Jövő hónapban,viszont veszek újat,mert muszáj.
Nem kizárt egy 40kpps rendszer sem.

Akit esetleg érdekel a belseje egy ilyen galvónak,ime:
Sajnos a tekercset nem tudtam se szemügyre venni,se kivenni.A tekercs eredő Rdc-je 4,4 ohm,d=0,2mm.
A mágnes 3,1*14mm,központosan befurva és a tengely csonkok egy csappal illeszkednek bele.Nem ferrites anyagból készültek,rozsdamentes acél,vagy sárgaréz lehet.
A csapágyak 5 mm-sek,a tükör felől a galvótest belső pereme fogja,ellenkező irányban pedig az optikai panel nyomja egy rúgó segitségével.
(#) szlaci001 válasza Szebence hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Köszi azért hogy megnézted a vezetéket!! Azt hiszem, watt kollegával közben megoldottuk a kérdést.

Na ilyen mágnest nem könnyű lelni! Sok félével találkoztam, ilyennel még nem. Tedd félre, egy dobozba, hátha talál valaki hozzá neked mágnest, persze 2 db-ot, hogy egyforma legyen mindkét motorba.
(#) szlaci001 válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

3x10 -est már találtam.
(#) epyn válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Nem foglalkozok vele.
Veszek újat,ezt pedig egy kollegának ajánlottam fel.
De ez nem motor,galvanométer,inkább.
A motor állandó mozgásirányú erőátviteli eszköz.

Igaz, de a motort könnyebb leírni!!
(#) epyn válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Jólvan,csak kukacoskodtam
Néha nekem is elcsépelten hangzik,inkább 'cucc'nak hivom :beka3:

Nem para!! ŐŐ A cuccal vigyázz!!! Legyen motyó és pont.

Az én motyóm is darabokban (ismét), nem tetszettek a legutóbbi tekercsek, így kapott újakat, most szárad a ragasztó. Talán holnap megy vissza a tengely bele, aztán teszt beszabályzás után.
(#) Noo válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Lassan én is haladok a dologgal. Annyi kiderült, hogy a teljes alu ház az zsákutca. Rosszabb teljesítményt hoz, mint mikor nem volt semmi burkolata. Tekercs az egyelőre jónak néz ki. 4 Ohm ellenállása van.
(#) szlaci001 válasza Noo hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Az alu nálam is csődöt mondott, a vassal sokkal jobb. Te milyen elektronikát használsz a "motorok" vezérléshez?
(#) Noo válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Egyelőre ez van. TDA2030-al. Tudom hogy gyengusz de ki akarok hozni minél többet belőle. Építek majd egy Norm féle változatot az elm-chan végfokból.
(#) szlaci001 válasza Noo hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Én az ELM elektronika butitott verzióját, LM 3886-al. Ez sem a legjobb, de megteszi. Megterveztem már a nem butított elektronika nyákját is, de még nem építettem meg.
(#) Noo válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Miben másabb a butított?
(#) szlaci001 válasza Noo hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Két rajz, és elárulja a "butaságát."
(#) Noo válasza szlaci001 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Ezt akarom majd én is megcsinálni. Valahol olvastam, hogy ezt használta a Norm is, azért maradt meg bennem. A lényeg hogy a második rajz alkalmas egy 30k-s gyári galvó meghajtására. Az meg azt hiszem bőven elég nekem.
Amúgy rozsdamentes anyaggal próbálkoztál már? Azt könnyebb beszerezni mint a lágyvasat. Ahogy nézegettem elég szűkös itthon most a kínálat. Pedig úgy emlékeztem van még pár önindító.
Következő: »»   32 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem