Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 55
(#) kadarist válasza saraha hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

A labortápod szimmetrikus kimenetű?
(#) saraha válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Természetesen.Labi

Láttad már az oldal által ajánlott kiszajú megoldást? Bővebben: Link. Szerintem ennél komolyabb tápot nem érdemes csinálni ehhez. A stabilizátor kimenetén érdemes low esr elkót használni vagy tantált.
(#) saraha válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Láttam de maradt még egy rakás 723-am és valahol azt olvastam,hogy ezek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek,mint az LM317/337 azért gondoltam jobb lenne.

A 723 adatlapjában találsz pozitív és negatív szabályzó kapcsolást. Egy pozitív szabályzóval és egy negatívval meg is van oldva a probléma.
(#) djadji válasza kadarist hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Szia!

Ilyet még nem hallottam. Akkor, most hoyg ezt beforrasztottam egy darab dróttal, a bemenetnek nincs biztosítéka? Okozhat ez valami gondot? Tudom valahogy úgy helyettesíteni, hogy legyen biztosíték?
(#) prinx hozzászólása Márc 16, 2011 /

Hellosztok lenne egy olyan kérdésem hogy van kettő Toroid 100 illetve 200 VA.os tranformátorom, a problémám az hogy megszeretném oldani az erősitőmhöz a tápellátást de nem tudom még hogyan kezdjek neki!
Az erősitőbe 4* TDA 2005 és 2* TDA 2030 Végfok IC van!
Az utolsó kérdésem az lenne elég lenne neki a 100W-os toroid is?
A válaszotokat elöre is köszönöm!
(#) kadarist válasza prinx hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

De hány voltosak ezek a trafók? Egyszerű vagy szimmetrikus a kimenetük?
(#) prinx válasza kadarist hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Toroid T100Z és T200 Tru 20023050 a tipús számuk
230/12 V
Hogy szimetrikusak azt nem tudom laikus vagyok ehhez! Honnan tudom megállapitani hogy milyenek?
(#) kadarist válasza prinx hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Ha két szál vezeték jön ki a trafó szekunderéből, akkor nem szimmetrikus a trafó. Szerintem a 100 wattos is elég lesz. De kipróbálod és nézed a feszültségesést nagy hangerő mellett.
(#) prinx válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Akkor nem szimetrikus, ha jól tudom az erősitők jobb szeretik a szimetrikus tápot ezt hogy tudnám megoldani?

Nem szeretik jobban, csak a szimmetrikussal a nagy kapacitású kimenő csatolókondit lehet megtakarítani. Ezzel az egyszerű 12V-os kimenetű trafóval hídkapcsolású TDA2030-as meg hasonló IC-s kapcsolásokat érdemes csinálni.
(#) szunyog hozzászólása Márc 17, 2011 /

Sziasztok.

ismét led téma, de nagyon sok az info, ezért most leírom, nekem mi kellene, majd jól beszólnak páran, de belefér.

szóval. ledeket szeretnék hajtani és egy stabil táp kellene hozzá. a ledek 3.3 Voltról és 25 mA-el mennek egyenként.

tudom, hogy boltban lehet kapni ilyen tápot, de én magam akarom megcsinálni, mert szeretném - bár a hozzáértésem nem kimagasló. van valakinek ehhez egyszerű kapcsolása, ami rendesen, megbízhatóan működik? trafó nélküli változat is működhet rendesen?

előre is köszi a türelmet és az okítást.

szedett-vedett tápokkal már próbálkoztam, többnyire sikerrel, de jó lenne ezt valami kontrollálható formában realizálni. még pár lámpát otthon átalakítanék. a konyhapultok már okésok, meg a kocsi is. most az éjjeli lámpák jönnek. alábbi ledet használom amúgy, teljes megelégedéssel. LL-504WC2EW61ED

Akkor ha jól értelmezem ne sztereoba hanem monoba csináljam meg ez igaz lenne a TDA2005 icre is?

Persze hidalthoz is egyszerű táp kell és ott nem kell csatolókondi. A sztereónál duplán kell elkészíteni az erősítőket, ennyi a lényege, ez mindegyik fajtára igaz. De a 2005 eleve sztereó tok, úgyhogy ennél két erősítő (sztereó) van egyben. Más kérdés, ha hidalni szeretnéd ezt a két erősítőt, ami egy tokban van, akkor monó erősítőt kapsz, amire egy hangszórót köthetsz. De ez már inkább erősítős téma.

Köszönöm szépen a segitségedet! Jövöhéten neki kezdek a tápelkészítésének és ha készen vagyok vele akkor megosztom veletek is! További szép estét!
(#) prinx válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Egy utolsó kérdésem lenne akkor a transzformátorhoz nem kell vmi elektronika vagy szimplán kössem rá az erősitőre?
A gratz híd az alapvető azt tudom, de vmi más nem kell hozzá szűrni, talán kapcsolási rajzott tudnátok adni?
(#) kadarist válasza prinx hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

A Graetz után tégy egy pár ezer µF-os elkót puffernek.
(#) laszlo987 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Párhuzamosan a nagy pufferel 1-1db 100nF kondi szűrésnek nem árt.
(#) kadarist válasza laszlo987 hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Rakhat, de nem létfontosságú. De ha mégis használna, akkor kerámia alapanyagút válasszon.
(#) prinx válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2011 /

Köszönöm szépen a gyors választ! szted elég oda 2*4200qF 25 V párhuzamba kötve?
(#) prinx hozzászólása Márc 24, 2011 /

Helosztok az lenne a kérdésem hogy egyszerű kimenetű trafoból hogy lehet szimetrikus kimenetet csinálni?
Persze ha lehetséges!
Válaszotokat elöre is köszönöm szépen!
(#) lefituta hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Üdv! Örülnék a nálam okosabbak tanácsainak mert szeretnék csinálni egy szabályozható tápegységet ami kb. 80-90 voltot ad és kb. 50milliamperrel terhelhető. A trafón 2X30volt áll rendelkezésemre. A szabályzás 45 és 90 volt között szükséges. Én egy áteresztő tranzisztoros megoldásra gondoltam de esetleg számításba jöhet egy 317 is ha megemelem egy zenerrel a talpát?
(#) Atis57 válasza prinx hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Szia!
Ha szimmetrikus kimenetű egyenirányitótt teszel rá. A rádiótechnikában, hobbielektronikában , a Rózsa féle könyvekben sok példa van rá.....
(#) mikimaki96 hozzászólása Ápr 15, 2011 /

Üdv egy amper szabályzót szeretnék csinálni 12-v-os tápról a volt-ot nemszeretném szabájozni csak az ampert ha valakinek van ötlete írjon.
(#) mugab válasza mikimaki96 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Itt vannak ötletek , de ha a meglévő 12 voltra akarsz áramkorlátot akkor lehet kéne a meglévő szabályzó rajza, mert az nagyon nehéz, hogy az áramszabályozó ne ejtsen feszültséget...
(#) mikimaki96 válasza mugab hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Köszönöm az ötletet
(#) Sebi válasza lefituta hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Természetesen működik a zeneres megoldás, mindaddig, míg egyszer rövidre nem zárod a kimenetet...
Létezik még az LM723 is, annak adatlapján van "lebegő alkalmazás, ami megoldja a gondod. Ezenkívül Texas gyárt 3 lábú stab-ot, ami 150V-ig jó, de nálunk nem kapható.

(Az aláhúzott típusszámra kattintva találsz adatlapot, abban a "negative floating regulator" a megoldás, természetesen az áteresztő tranyónak bírnia kell a teljes feszt, legalább 200V-os legyen, pl BF259 - vagy valami más hasonló videovég-tranyó)
(#) lefituta válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Köszönöm a válaszod! Nem tudod a Texas stab. típusszámát? A fesznek nem kell stabilnak lenni! Alkalmazható egy egyszerű BU tranyo sorosan ami 45 volt felett egy poti segítségével átereszt?
(#) Sebi válasza lefituta hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Rajzoltam egy primitív megoldást, ami persze tele van megszorításokkal...
2x30V váltóból a legjobb esetben sem lesz 90V DC a pufferen, az áteresztő darlingtonon is esik kb 1,4V.
Másik gond a zener: ha nincs akkora pufferfesz, mint a zener, akkor nem fog áram folyni rajta, pedig 8-10 mA re szüksége van a jó működéshez. Hozzá kell gondolni azt is, hogy a trafó és a puffer méretétől függ majd a terhelőáram hatására a feszültség esés, tehát a zener soros ellenállását úgy kell megválasztani, hogy a minimum pufferfesznél még maradjon árama pár mA-nyi. (persze, ha nem kell stabil fesz, akkor a poti is elég, de akkor a pufferrel együtt változik a kimenet is, bár állítani tudod, de a terhelésváltozást nem szabályozza ki)
A pillanatnyi rövidzárvédelem megoldását gondolom ismered: a soros ellenállást 0,7V és a max áram hányadosa adja.
Az áteresztő lehet valami BU (406,508), a két másik pl: PE7058, BF257-8-9
Következő: »»   19 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem