Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos sertéskábító
Lapozás: OK   5 / 22
(#) hamutipro hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Sziasztok ha valakinek van sertéskábitófogohoz kapcsolási rajza akkor küldje el nekem a *** email cimre előre is köszönöm
(#) kozso31 válasza hamutipro hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hello:Ha vissza nézel pár oldalt akkor láthatod az én gyártmányaimat nem kell kapcsolási rajz csak trafó,meg fogó,vagy villa meg egy kis trafó számolás.
(#) suszitibi hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Sziasztok
Néhány napja, hoztak egy vaterán kapható kábítót. Azt mondta a tulaj, hogy mire szúrná a röfit, az fogja magát és felugrik. Kiderült, a kimeneten 48v van. Ez a beleszúrós verzió.
Volt itthon egy 300w-os, 78v-os trafóm, gondoltam próbáljuk ki azzal. Az eredmény tökéletes. A malac nem áll föl, nem ugrál, nem vergődik. Rendesen kivérzett. Megpróbálok szerezni hasonló trafót kisebb teljesítménnyel, 50w körülit. Szerintem annyinak bőven elégnek kell lenni. A gyári, az 16w-os volt. Gondolom azért 48v-os, mert az eladó nem akar börtönbe kerülni, ha valakit megrázna. A célra viszont nem felelt meg, de a 80v körüli fesz, elégnek bizonyult.
(#) kozso31 válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Hali:Szeretném kérdezni,hogy te tekercseled a trafót? vagy van kész trafód mert én saját magam tekercselem,én azt tudom mondani hogy én jobban bízom a 96-voltban én általában mindig ilyenre tekerem kivéve a sajátomat,mert az enyémhez jónak bizonyosult a 85-volt is mert elég nagy teljesítményű trafót sikerült szerválnom,így is elkábítottam vele 4.5 mázsást is egyébként felraktam a gyártmányaimat egy oldallal visszább megnézheted őket,egyébkén felénk én gyártom ezeket a cuccokat
(#) suszitibi válasza kozso31 hozzászólására (») Dec 20, 2010 1 /
 
Szia
Nem én tekertem, azért lett ekkora, mert épp ilyen trafóm volt itthon. Ez egy toroid, mágnesesen árnyékolt, 300w-os trafó, jó nehéz. Műanyag cső lett a háza, két oldalon lezárva. 90-100volt közöttit akartam, de nem tudtam ilyen gyorsan szerezni, ezért lett ez kipróbálva, de bevált. Van trafóm, amit át lehetne tekercselni, de nincs vezetékem sem, meg nem vagyok ráállva a témára. Harmonikákat javítgatok, mikrofonozok, mikrofonokat gyártok és most építettem egy midi harmonikát, így időm sincs nagyon, mert a munkahelyre is kell járni.
(#) Butcher88 hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Helló!
Van egy kábítóm amit már használok régóta(beleszúrós).
Most hétvégén kicsit furán működött.
A disznó hátsó lába állva maradt.
Ez a kábító hibája?Volt már kábítva nagyobb disznó is ennél vele és nem volt gond....
(#) alfavill60 hozzászólása Dec 24, 2010 /
 
Hali mindenkinek

Hát én birkózógépnek hívom az enyémet. Beszúrom a feje mögött és kész, akár mekkora a röfi, győztem. a 4 mázsás koca is hang nélkül összedőlt, csak szúrni kellet. Nem kell félni tőle mert leválasztott feszültség, az áramütéshez mind a két tüskét meg kell fogni! ki az a bolond aki ezt teszi? Ja majd elfelejtettem, a pálinkáról annyit, én eltörném a kezet annak aki a pálinkáért nyúl szúrás előtt! A pálinka sokkal veszélyesebb "szerszám" mint a leválasztott feszültség, annak ellenére hogy az enyémet 140 volt kergeti!

ui: az izomgörcstől majdnem mindig úgy áll a röfi mint a kőművesbak, úgyhogy borítani is szükséges ilyenkor. de volt úgy hogy csak az első lába görcsölt be és "seggre ült", és úgy lett leszúrva ülve.
(#) kozso31 válasza alfavill60 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Hali: szerintem vedd visszább az áramot mert ha kisebbet kábítassz vele akkor elfogja törni valamelyik csontját,tapasztalatból mondom csináltam már egy pár darabot,szerintem vedd vissza 96-100 körülire.
(#) mgy válasza kozso31 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Az áramot a disznó veszi fel !
Tudja az Ohm törvényt, te csak a feszültséget veheted vissza.
(#) alfavill60 válasza kozso31 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
tisztában vagyok vele hogy töri a csontot, álltalában 200 kiló felettieket vágok. ha elegendő kálciumot /meszet/ evett a röfi akkor rendszerint nem fordul elő. egyébbként ez a legkisebb feszültségű kivezetés a trafón. ilyen volt kéznél...
(#) kishentes hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Üdvözlök minden kedves fórumozót!
Én is szoktam húsipari munkákat vállalni. Eddig puskával lőttem de szeretnék építeni én egy kábítót.
Van egy 60W-os trafóm amibe 220v megy be és 220v jön ki belőle. Erről szeretnék letekerni annyi menetet hogy legyen egy 90v-os és egy110v-os kimenetem. Kiszámoltam az áramerősséget(A) a feszöltségből(V) és a trafó teljesítményéből(W) naggyából 400-500mA alakulhat ki maximum.
Váleményem szeint ez tökéletesen megfelel a kábításnak és veszéjtelen is ha rendesen van használva.
Szeretném kikérni azoknak a véleményét akik már csináltak ijet és használták is a készüléket ők egyet értenek e velem.
Válaszukat és segítségüket előrre is köszönöm.
(#) farkasbi válasza kishentes hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Szia Kishentes,

a 60 wattos trafó megfelelő 90/110 volton megfelelő a sertéskábítás céljára.
Igaz én 90 volton 500ma, 110 volton 600ma számoltam.
Ha rámhalgatsz akkor egy 80 és 100 voltos lecsapolást is belerakatsz.
Ami a trafót illeti csak akkor érdemes átttekercseltetni SZAKEMBERREL ha gyári műanyag osztott csévés biztonsági trafóról van szó.
Ha nem az akkor nem érdemes vele foglalkozni, valamint ha nem vagy szakember akkor neki ne áljál mert az az életedbe kerülhet.
Annál meg van olcsóbb megoldás. Ha kell akkor tudok adni címet ahol egy hasonló paraméterű trafót nekem 4500 Ft ért 1 hét alatt legyártottak. Gyártói műbizonylatot is adtak róla.
Remélem hogy tudtam segíteni.
(#) kishentes válasza farkasbi hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Szia Farkasbi,

Lehet, hogy tényleg elegendő lenne hozzá a 80 és 100-v is, sőt valószínűleg ilyenre is tekertetem. A trafóm egyébként gyári műanyag osztott csévés mint amit te említettél. Van egy ismerősöm aki szakember vele akarom áttekertetni.
A trafót egy vízhatlan villanyóra dobozba teszem a beleszúró tüskéket egy nagy erős műanyag ecset nyeléből csinálom.
Tapasztalatból mondom hogy veszélytelenebbnek tűnik mint a puska és sokkal kényelmesebb. Az 500-600mA nem csak le fogja hanem tökéletesen el is kábítja véleményem szerint.
Neked kedves Farkasbi van ilyen kábítód vagy csináltál már ilyet, vagy csak úgy értesz hozzá?
(#) farkasbi válasza kishentes hozzászólására (») Ápr 3, 2011 / 1
 
Szia Kishentes,

én is hentes vagyok. Én az elektromos kábítást és az elektromos lefogást részesítem előnybe. Annak kifejezettn örülök hogy tudod a két fogalom közötti külömbséget.
Én magam trafót nem tekercselek azt szakemberre bízom főleg olyanra aki papírt is ad róla és gyári osztott csévével csinálja. 7 db tarfót teszteltem mire megtaláltam a megfelelő paramétereket a 8-dik tarfóhoz.
Az enyém is 80,90,100,110 voltosra van tekerve te is igy csináltasd. Én jelenleg 90/110 volton használom. De a következő szezonra átkötöm 80/100 ra. Az amper tökéletessen megfelel kábításra is, átlagossan 20 másodperc elegendő a kábításhoz.
Nekem is van beleszúrós tüském de csak ritkán használom, többnyire ha nincsen elég esgítség vagy félnek az áramtól. Nekem ami bejött az érintővilla. Igaz elötte le kell önteni a disznó nyakát vizzel hogy biztosabb legyen a kontakt.
Probáltam még a csipeszt és a fogót is de azok nem jöttek be nekem.
Probálok képet felrakni az keáítóvillámról. Meg majd csinálok képet a tűskéről is.
Üdv Balázs.
(#) kishentes válasza farkasbi hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Szia Farkasbi.

Köszönöm szépen hogy ilyen hasznos tanácsokkal látsz el és hogy segítesz nekem.
Ha nem haragszol még kérdezek tőled egy pár dolgot. Például elárulod-e nekem hogy a tiedbe hány W-os a trafó? Meg a tüskéket is ehhez a trafóhoz szoktad használni és ettől is elkábul-e? És hogy miért nem jött be neked a fogós megoldás?
Véleményem szerint a fogó lenne a legjobb de ez csak nézőpont kérdése. Minden megoldásnak van valami hátulütője. Például a tüske jó de nem kábít mert nem a kisagyat stimulálja meg kicsi benne az áram ha nagy az áram meg nagy az izomgörcs is ami kivérzés szempontjából nem túl előnyös.
A fogó biztonságos de egy csomó rémhír kering körülötte. Például hogy túl erősen kell nyomni na meg hát a vizezés. Ez mind igaz és így is van ez rendjén. Mert vizezni kell mert itt a bőrével érintkezik szorítani meg muszáj mert nem csúszhat le róla meg az ellenállása is csökken ha a recés pofák kissé belemennek.
Na de mi a helyzet a villával? Se nem lehet szorítani se nem recés és mégis működik. Ha valakinek van tapasztalata és dolgozott ilyenekkel legyen szíves már megosztani tapasztalatait velem hátha tisztázni tudom ezeket a dolgokat magamban.
Különben fogóst már láttam munka közben élőben szerintem jó de várom az érveket és ellenérveket?
Üdv:Balázs
(#) farkasbi válasza kishentes hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Szia Balázs!

Szívesen segítek ha tudok.
Az én tarfóm 50 wattos. Ehez az új trafómhoz még nem használtam a tűskét. nem volt rá alkalom. Egy 96voltos 520 miliamperos 50 wattos trafóval használtam eredetileg is ez volt a hozzá való trafó. Párszor kiprobáltam és nekem is az volt a tapsztalatom hogy annyira görcsölnek az izmok hogy nehezen vérzik ki. Azt hogy kábít e azt nem tudom megmondani, elméletileg kábitania is kell ha tarafó megfelelő. De én csak tényleg akkor használom ha muszáj.
A kábító fogó nekem azért nem jött be mert sokkalta nehezebb vele a disznót eldönteni mint a villával.
Gondold végig mikor a disznóra ráteszed a fogót akkor a fogó segítségével kell a holtponton áttbillenteni hogy eltud dönteni. Villát egy kézzel fogod és a másik kézel tudsz segíteni a döntésben. A másik hogy fogónál nagyobb az esély a csonttörésre mint a villánál. Föleg nagydisznónál. Fogónál te szorítod rá az elektródákat és ezért kell hogy recés legyen hogy le ne csússzon döntés közben. Mig villánál csak rányomod és kész.
Remélem hogy tudtam segíteni, várom a kérdeseidet.
Nekem ez a tapasztalatom.
(#) kishentes válasza farkasbi hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Szia Balázs!

Köszönöm hogy elárultad a trafód méretét így nagyobb önbizalommal fogok hozzá mert tudom hogy az enyém is ilyesmi. Ha úgy is hasonló paraméterű trafóm van mint a tied inkább csinálok egy hasonlót mert ez már állításod szerint bevált megoldás. Azt még had kérdezzem már meg hogy nagy hízókat is elkábítja szépen és szoktál vele kábítani 3-mázsa körülieket is? És hogy miért nagyobb a csonttörés lehetősége és miért a nagy hízóknál fordul ez elő sűrűbben?
Egy kicsit tartok tőle, hogy nem kábítja majd jól a nagyokat mert tudod hogy minél nagyobb annál öregebb
és minél öregebb annál nagyobb a bőrének az ellenállása. Vagy te nem vettél észre ilyesmit?
A másik dolog ami számomra érthetetlen hogy miért tesznek egyesek 250-300W-os trafót bele? Szerintem ez rengeteg de nem is tudom. Ha jól belegondolok az enyém csak 500-600mA-os ez az optimális de attól tartok ez nem fog külsőleg kialakulni a bőre ellenállása miatt. Vagy ha bevizezem akkor igen? 250-300W-os trafóban akkora is lehet az áramerősség hogy nem csak kábítja a jószágot hanem meg is ölheti de még a gazdáját is ha nem elég óvatos. Vagy nincs igazam? Nekem van egy húspari tankönyvem amiben az áll hogy mozgó állatot 70-90V-on szabad kábítani és amit én láttam ijen volt pontosan mert ez gyári volt. Na ez tényleg nem kábította a túl nagyokat vagy ha igen elég sokáig kellett vele fogni. Hát innen ered a kételyem. De az igazat megvallva a 110V még mindig jóval több mint a 70V vagy nem? Lehet a 110V bőven elég lesz. Légyszíves és ezeket még válaszold már meg nekem kedves Balázs.
(#) farkasbi válasza kishentes hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Szívesen segítek ha tudok. Hisz én is örültem volna ha annó nekem is segítettek volna akkor nem tartott volna 5 évig meg 6 trafóba az mig megtaláltam a számomra megfelelő paramétereket.
Januárban vágtam egy 3 mázsás kocát a 95V/0,5A trafómmal. Probléma nélkül lekábítottam vele igaz kb 1 -1,5 perc után vettem le róla mikor az első tál megtelt vérrel, gyengén kapálozott a hátsó lábaival és kész. Én mindig vizezek hogy biztosabb legyen a kontakt. Víz nélkül még nem probáltam.
Mikor ráteszed az eszközt a disznóra az elő lába megmerevedik a hátsót meg maga alá huzza. Ahhoz hogy eltud fektetni ki kell az egyensúlyából billenteni. Ha ez rosszul sikerül akkor törik a lába föleg a nagydisznónak. 15 éves tapasztalatom alapján villánál egyszer sem törtem el. Mikor a fogomat probáltuk ki egy 180 kg hizón burítás közben eltörtem az első és a hátsó csülökcsontot. Rájöttem hogy miért mert burítás közben nem tudtam az eggyik kezemmel segíteni dölni a disznónak mivel két kézzel szorítottam a fogót. Hasonló a tapasztalatpom a tüskével is ott is az első alkalommal egy 150 kg hízónál eltörtem a lapocka csontot.
Nekem is van egy gyári trafóm amit a 70-es években a Kaposvári vágóhidom használtak. az egy 110V/1A/100W-os trafó amit én erősnek tartottam.
Ugyhogy szerintem 250-300 W felesleges. De az előfordulhat hogy a trafó teljesítménye annyi, de a kimenő Ampert diodóval szabályozzák.
Ami az általad említett 70/90 voltos gyári kábítót illeti az a baj hogy nem tudjuk hogy hány amperos. Ami egy eléggé fontos paraméter.

Érdeklődnék hogy az ország melyi részén laksz?
(#) kishentes válasza farkasbi hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Szia Balázs!

Olvastam a leveled köszönöm a válaszaidat. Én amúgy Hajdú Bihar Megyében lakom Berettyóújfalutól 10 Km-re Bakonszegen. Egy 22 éves fiatalember vagyok és még tanulok. Kiskorom óta szenvedéjem a húsipar és nem tudok elszakadni tőle. Olyan 12-éves koromban szerettem bele ebbe az egészbe a falunk kicsi vágóhídján. Lehet hogy betegesnek tűnik egyeseknek de ha nem volnának ilyen emberek akkor hús sem volna a zacsiban mert hát te tudod hogy az nem ott terem Igaz hogy most fogok érettségizni meg nem is a szakmám a húsipar de értek hozzá és nagyon szeretem csinálni. Talán én vagyok az egyetlen a korosztályomból aki ezzel foglalkozik. Hiába akartam hátat fordítani ennek az egésznek mert hát az igazat megvalva nem nagy jövője van a húsiparnak évek során a sors az orromnál fogva vezetett vissza a hozzá. Van egy baromfikopasztó gépem is amit én csináltam még gyakszin merthogy igazából gépész lennék. Ez nagyon szuperul működik söt tökéletesen. majd teszek fel róla képeket.
Ha kész lesz a kábítóm arról is teszek fel képeket és miest kipróbálom megírom a tapasztalataimat.
(#) farkasbi válasza kishentes hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
Ha ennyire érdekel a téma akkor ajánlom figyelmedbe a disznóvágás fórumot. ezt írd be a googleba és odatalálsz. Ott csak a hozzánk hasonló húsípart kedvelő embereket találsz.
(#) vendelkiraly válasza kishentes hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
Szia !

A baromfikopasztódra nagyon kiváncsi lennék!
Bár ez a téma itt off.
Hacsak nem van benne olyan szintü elektronika, amiért mondjuk érdemes lenne egy új topicot létrehozni.
Ja és sok kitartást a kábítóhoz. Én is tettem fel képeket az általunk használtról. Annó nekünk is jól jöttek volna segítő tanácsok pl. trafóméretezésbe.
Igaz nagybátyám valószínű a meglévő alkatrészeiből készítette el, így adott volt a trafó is. Azonban az évi egy-két használatra teljesen tökéletes volt.
A langyos vizezés tényleg hasznos, mi is mindig úgy csináltuk.
(#) 101kukac hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Kérdezném hogy ez a fajta átalakító jó-e malackábításhoz?
http://li-ion.ro/spd/unas_571603/MW3P150_atalakito_220Vrol_110Vra
(#) fpali53 válasza 101kukac hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Ne próbálkozz vele, ismerem a készüléket. Ez nem válassza le a 230V-ot a kimenetről. A fázishasítás elvén működik, felezi a hullámot, de a 230V kinn van a kimeneten. Az amerikai 110v-os készülékekhez használják. Nem csak a disznó, hanem az egész társaság halálát okozhatja.
(#) 101kukac válasza fpali53 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Köszi az infót!
(#) Atis41 hozzászólása Nov 14, 2011 /
 
Sziasztok !!!

Érdeklődöm Tőletek hogy egy 230/ 48 voltos 6 amperes biztonsági trafó elég -e kb. 30 kilós malac kábításához ?
Mivel elég kicsi én nem szeretném hajkurászni az udvaron illetve az ólban . Válaszotokat előre is köszönöm
(#) vgyula válasza Atis41 hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Szia!
Egy akkora malaccal mit akarsz csinálni?
Ha benedvesíted előtte, akkor talán határeset.
Üdv: Gyula
(#) Atis41 válasza vgyula hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Szia !
A malac vietnami , 1 éves korára Kb.45-70 kilóra nő meg. Fél nomád tartásban gyakorlatilag állandóan szabadon van Kb. 400 n-ől kertben megfogni nem lehet .
Etetéskor jön a vályúra és ekkor lehetne beszúróval kábítani .
(#) Inhouse válasza vgyula hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
A beszúróst nem kell nedvesíteni.

Üdv
Inhouse
(#) tüzes hozzászólása Nov 16, 2011 /
 
Üdv mindenkinek szeretnélek meg kérni beneteket, hogy nekem küldjön egy rajzot valaki hogy hogyan kell és milyen trafoból érdemes sertés kábitot csinálni nekem a fogos kivitel lenne jó elöre is köszönöm
(#) Atis41 hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Sziasztok !!!

Köszönöm a sok jó tanácsot , közé teszem a általam elkészített kábítóról készült képeket.

A Trafó típusa leválasztó 230 / 48 v-os 6 amperes.
A hátulján leválasztó kapcsoló glim lámpával hálózati csatlakozó vezeték. Az elején dugó aljzat bal felső sarkán trafó müködését jelző glim lámpával , feltekert vezeték beszúró (textil bakelit)villával
Következő: »»   5 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem