Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   345 / 840
(#) Pioneer válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Szia!
Proli mester szerintem egy másik tápról beszélt abban a hozzászólásban. Nyugodtan rakj az R5 helyére 75 - 220 ohm-os ellenállást. Az R18 helyére pedig a 3,3k ohm-ost.
(#) joseyy válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Akkor lehet elsiklottunk egymás felett, nem baj Akkor végülis, úgy is működik, hogyha megépítem az 5A-os verziót, a hozzá tartozó ellenállásokkal, de csak 24V-ról járatom?
(#) Pioneer válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Most 24V váltód van, vagy 24V-ot akarsz kivenni max a tápból? 24V váltó esetén simán a 30V-os verziót építsd, csak az R10 értékét kell 75k ohm-ra változtatni.
(#) joseyy hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
24V váltóm van, és annyit szeretnék kivenni belőle, amennyit enged. Rendben, akkor az R10et cserélem. Azért gondoltam hogy megépítem az 50V os tápot, mert ha később szert teszek egy nagyobb trafóra, ne kelljen átalakítgatni. Csak trafócsere és kész. Arra lennék még kíváncsi, hogy maradhatnának e benne az 50V/5A-ra tervezett alkatrészek, vagy mindenképpen térjek vissza a 30Vos ellenállásértékekhez, és csak az R10et cseréljem?
(#) Pioneer válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Mindenképp a 30V-os verzió kell most neked. Mihelyst meglesz a nagyobb trafód, kell kicserélned azt a megmaradt pár alkatrészt.
(#) Kovidivi válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Esetleg megcsinálhajta a nyákot olyanra, hogy beülteti az 50V-os alkatrészeit és a 30V-osét is, és jumperrel válthat, ha kedve lesz. Akkor legalább nem kell forrasztgatni.
(#) joseyy válasza Pioneer hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Köszönöm szépen a segítséget, akkor eszerint cselekedek . A 2N3055-ös tranzisztorok ki lesznek vezetékezve a bordára, és a BD244 is, ami bakelit tartókon lesz így galvanikusan független lesz a borda mindentől, csillám kell e így alájuk? Amint láttam a nyákrajzon a tranzisztorok háza pozitív tápon van, kössem e őket azzal össze? Vagy szigeteljem el mindenképpen a bordától a tranzisztorokat. Bocsánat hogy ilyen sokat kérdezek, de annyira azért nem vagyok otthon a dologban, és nem akarok gány munkát végezni. Köszönöm előre is.
(#) ECL82 hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Sziasztok, hamarosan elkezdem megépíteni ezt a kapcsolást, viszont rendelkezésemre áll 2 darab 2n3055, hogyan tudnám mind a két tranzisztort használni? Kössem be őket párhuzamosan?
(#) Alkotó válasza ECL82 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Épp most cseverésznek a többiek ennek a tápnak a javított változatáról. Javaslom inkább azt megépíteni, és akkor mindjárt meglátod hogyan használhatod fel a két tranyódat.
(#) Akashi válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Én is megépítettem ezt a tápot. Nekem nagyon bevált.
A tranzisztorokat én is kivezetékeztem bordára, de én DB245 tranzisztorokat használtam, mert könnyebb őket szerelni. Mindet csillámmal elválasztottam a bordától.
(#) Alkotó válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
A"kivezetékelést" gondold meg mégegyszer. Ez erősen elrontja a konstrukció "egységét", nem tetszetős, és igazából semmi nem indokolja.
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Jó az, csak a drótszámot le kell csökkenteni a 0.22 ohmok és a meghajtó bordán történő légszerelésével. Bár tényleg csúnya a "fele" nyák nincs beültetve. De eddig nekem csak felejtenem kellett a belsejét annyira jó konstrukció.-Amit neked köszönhetünk.
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Én is csináltam már ilyet, igaz csak ideiglenesen, és valóban működik. A fotón lévő kialakítás 3 szál vezetékkel kapcsolódik a vezérléshez. Ez egyébként a "szegény ember IGBT modulja". FET-es vezérlés és tranyós áteresztők, azaz minimális vezérlőáram és mégis maximális teljesítmény szabályozási képesség. Hihetetlen leleményes koponya Proli007, ezt is neki köszönhetem.

DSCF1019.JPG
    
(#) joseyy hozzászólása Ápr 19, 2011 /
 
Üdv!
Kérdeznék még egy két dolgot ami nem tiszta, ha nem gond ugyebár adott a hűtőborda, és adott a 4db 2N3055-ös tranzisztor. Vettem csillámot is hozzá, az elszigetelés megoldható. Ezesetben össze kell e kötni a tranzisztorok házát? ( képen mellékeltem, és kék vezetékdarabbal van összekötve ). Ha össze kell kötni akkor feleslegesnek tartanám a csillámos elszigetelést, hisz az alu borda is vehető "kötésnek". A tranzisztor Emitter, Bázisa be van kötve ez eddig stimmt, de a ház az pozitív, negatív, vagy föld potenciálra kerüljön? Ha valaki elmagyarázná nekem ezt, esetleg fényképes reprezentálást is kapnék, azt nagyon megköszönném, és elnézést ha esetleg buta a kérdés.
(#) kadarist válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Szia!
Nem kell szigetelés, hisz a kollektorok közösek.
(#) joseyy válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Szia!
Akkor lényegében csak a Bázist, és az Emittert kell bekötni és ennyi? a Kollektort nem kell sehova? Vagy a kollektor megy le negatívra, pozitívra?
(#) qvasz2 válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Alul, a forrasztási oldalon kell érintkezzen a NYÁKkal az összes tranzisztorod (a csavaron keresztül). Felül nem kell vezetékezned semmit. Azért jó, ha csillámmal elszigeteled a bordától, mert a bordát felszereled a készülékházra, és nem lenne célszerű, ha a házon feszültség jelenne meg. Amúgy, ha megnézed a kapcsolási rajzot, láthatod, hogy a kollektor a bemenő feszültséget kapja.
(#) qvasz2 válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Ez ugyan egy másik táp, de a lényeget látni rajta: a jó vastagon beónozott NYÁKba van belehúzva a csavar:Bővebben: Link
(#) joseyy válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Nagyon szépen köszönöm, stimmel már minden
(#) Zoli_bácsi válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Én azt szeretném megkérdezni, hogy a tranzisztor rögzítő furatainál van e szigetelő gyűrű? (Az L idom és a NYÁK között) Ugye a furat pereme (kollektor) fémesen érintkezik az alátéttel, illetve a csavar fejével. Alul pedig - gondolom - a NYÁK rézfelületével, ami a kontaktust biztosítja a kollektorok között. A tranyó alatt látszik a csillám lemez. Ez nyilván elszigeteli az L profiltól és a bordától, de ennek feltétele, hogy a csavar ne érjen hozzá az L profil-hoz. Azt tudom esetleg elképzelni, hogy valamivel nagyobb a furat az L profilon, mint a csavar átmérője. Így a tranzisztor tulajdonképpen pozicionálja a furatokat és nem ér hozzá a csavar a profilhoz. Így van?
(#) Alkotó válasza joseyy hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Erről a tápról is felraktam a csavarról egy fotót. Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Pontosan. A csavar nem ér az L profilhoz.Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Lerajzoltam korábban a szerintem helyes szerelési elképzeléseimet. Itt megnézheted.
(#) Zoli_bácsi válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Ezek az ábrák nagyon jók. Pompás. Elnézést, hogy már az elején értetlenkedek és rengeteg kérdést teszek fel. Mérleg jegyben születtem, így minden építésre szánt kapcsolást, s minden ezzel kapcsolatos feladatot körültekintően és alaposan körbejárom, mielőtt nekikezdenék.

Köszönöm. Üdv!
(#) dB_Thunder válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Ebben a betegségben én is szenvedek
(#) Alkotó válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Ha olyan valamit választasz, amit esetleg én is megépítettem (esetleg panelt is terveztem hozzá), akkor ott már nem nagyon van min lamentálni. Hiszen éppen az a jó ezekben, hogy már ki vannak próbálva, illetve ha volt is valamilyen gond vele, akkor azt igyekeztem kijavítani.
Lucifer mondja Az ember tragédiája-ban: "A tett halála az okoskodás" -remélem jól emlékszem és tényleg ezt mondja, mikor valami almaevésre akarja rávenni Ádámékat-. Ezt nem bántásnak szánom, ne értsd félre, de ha túl sokat töprengsz, akkor mindig fogsz találni olyan szempontot, ami meggátol a tényleges építésben.
(#) Zoli_bácsi válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
[OFF] Azt hiszem Lucifer ebben téved, kedves Alkotó.

Mindig ezt csinálom, mikor feltett szándékomban áll megépíteni egy áramkört, hiszen ahogy említetted, ki van próbálva. No ennek ténye bír akkora erővel, hogy biztosan belefogjak. Természetesen nem kérdés, hogy a tettek mezejére lépek a tápegységet illetően. Nem is igazán "bizalom" jelzővel illetném a mindent körbejárni utalást. Azért vizsgálom meg, illetve teszem fel a kérdéseket, hogy ha fejben elkezdem összerakni, csavarozni, forrasztani, dobozolni, zökkenőmentesen tudjak gondolatban ezeken végigmenni. Elméletben.
Lehet egy picit bonyolultan fogalmaztam. [/OFF]
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Ápr 20, 2011 /
 
Helló.

Az Pioneer & Alkotó táphoz lineáris (A) 10K tengelyes és 5K szintén lineáris tipusú trimmer poti kell igaz?
(#) Alkotó válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Az érték a rajzon egyértelmű, gondolom a "linearitás" a valós kérdés.
Valójában erre nincs szabály. Szerintem ezért célszerűbb a lineáris, mert akkor az elfordulással arányos lesz a kimeneti feszültség (félállásban kb. félfeszültség).
Ettől sokkal fontosabb kérdés, milyen legyen a potméter, mert a finoman történő beállíthatósághoz a több-körülfordulásos típusok valamelyikét célszerű választani.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Hello!
Hoppá! van nemlineáris trimmer is? Mert én még nem láttam..
üdv! proli007
Következő: »»   345 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem