Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   86 / 372
(#) zsoltee0001 válasza sunraw hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Köszönöm!
Valami ilyesmire gondoltam
Üdv
(#) sunraw válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Több mint 10éve foglalkozom csapágyakkal, ha kérdésed van keress bátran

Szia

Az itt található bolygóműves anyát (mechanikai ötletek) akarom megcsinálni.
Annyi különbséggel, hogy M12-es menetes-szár lesz meghajtva.
Most kísérletezgetek + agyalok, lehet, hogy egyszerűsítek a dolgon egyenlőre.
Kifúrok 12-es csavarokat 6-os fúróval, abba belemegy a 6-os köracél + zsír, kezdetnek megfelel.
Először gondolkodtam tűgörgős csapágyazáson, mivel itt amúgyis főleg axiális erők vannak, így nem látom értelmét, a tengelyirányú kihézagolást (alacsony surlódású) még ki kell gondolnom.
Majd beszámolok a fejleményekről.
Üdv
(#) SALáta hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Pár napja játszottam egy írógép mechanikával, eredmények: 18000 mm/perc előtolás és 11000 mm/s/s gyorsulás. Ez csak játék volt, maga a mechanika nem alkalmas megmunkálásra. Maximum a bovdenes mechanika része alkalmas hajtásra, ott ahol nem kell nagy erő oda kitűnő. Előbb tizeden belül, később beállítva a rendszert 3 századon belül képes volt visszaállni.

Ha nincs esztergád, akkor úgy fúrd meg a csavarokat, hogy azokat fogd az állványos fúró tokmányába. A menetemelkedésekre figyelj. Ezt megpróbálom én is.

Pontosan így csinálom én is, már az első próba elég jól sikerült!
egy ilyen most jól jönne
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /

Itt tartok:

bolygó.JPG

Üdv!
Ilyet ne vegyél, mert ebbe nehéz kör keresztmetszetűt fogni.
A mellékelten van egy bemetszés a fix oldalon, ilyenbe gondolkozz
A bolygó pedig szép munka. Grat.

satu.jpg

(#) dkarcsi73 hozzászólása Ápr 27, 2011 /

Sziasztok !
Alumínium vastaglemezt hol lehet beszerezni (vágatni) elfogadható áron?
160x480 -as méretben 20mm vastagságban kellene.
(#) Zsika válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Hello!
Attól függ hogy kinek mi a jó ár. Átlagban nettó 1500-tól lehet számolni, plusz vágási költség. Egyébként, ha pesti vagy akkor nézd meg
Amari H. .
Az általad kívánt darab: 20*165,5*485,5*2,72/1000000= kb: 4,4Kg.
Sűrűség változhat fajtától függően.
(#) rolika99 válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Üdv,kb. 1300-1400ft/kg. az amari-nál.
(#) dkarcsi73 válasza Zsika hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Szia!
Itt egyből levágják ha odamegyek, vagy telefonon rendeljem meg előbb?
(#) kulzol60 válasza duCiel hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Szia

Ennyire kategorikusan nem fog menni a dolog mert rajtad kivül más is érdeklödi és válaszra vár .

Ha tanácsolhatok valamit : olyan léptetömotorokat szerezz be ami kb 200lépés/kört tud és a tekercsek ellenállása nem haladja meg az 5 - 7 ohm ot és bipolba köthetöek ( 4 - 6 - 8 vezetékesek ) .A nyomtatokban ritka az ilyen motor .A léptetö vezérlö elektronikák nem igazán szeretnek üzemelni 5V/fázis és 10 ohm/fázis felett .
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Ekkora birkát .
Egy legalább 5 éves irásra válaszoltam .
Bocsánat , nem néztem a dátumot .
(#) Antauri válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Zsolti, ezeknek van menetemelkedésük, nem lesz jó arra amire szánod. Olyan görgő kell amin menet alakú párhuzamos gyűrűk vannak, annak fix lesz az előtolása. Vagy valami másban mesterkedsz?
(#) kulzol60 válasza Antauri hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /

Pontosan .

Az eredeti verzioban a menetemelkedésnek megfelelöen vanna beszurások a három hengeren .
Az erö ami terheli ezeket a hengereket az pedig radiális és axiális is .Radiális mert a holtjátékot ki kell venni a hengerek álitásával axiális mert az asztalt elkell hogy mozditsa a helyzetéböl .
(#) zsoltee0001 válasza Antauri hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Az eredeti cikkben menetemelkedésnek megfelelő párhuzamos hornyokat használ a görgőknél, amibe megy 2 db 608-as csapágy.
Nyilván, ha lenne itthon 3 eszterga meg 2 marógép én is ezt averziót követném.
Esetembe, mivel a görgő is menetes, ezért 2X áttétel keletkezik, valamint fennáll a veszélye, ha valamelyik görgő megszorul akkor leblokkol az egész.
(mondjuk nem is nagyon értem, egy párhuzamos horony, hogy illeszkedik egy 1,5 mm emelkedésű menetbe??)
Mivel nincs túl nagy költségvetése a dolognak 1 próbát megér, nem ez volt az első és utolsó project ami megy a kukába
(#) zolee1209 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Szia!

Én az eredeti cikket követve készítettem el a görgőimet. Sajnos még nincsen mibe beleszerelni őket, de bízom benne, hogy hamarosan találok a környéken jó maróst...
(#) sunraw válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Üdv!

Én is összeraktam egy simát, M10-es menten forog 3 darab M10 menet 120 fokban egymástó, de nehéz pontosan beállítani.
(#) zolee1209 válasza sunraw hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Próbálom elképzelni... Szóval neked a görgők is M10-es szálak, vagy hogyan?! A beállítás nehézsége mit takar?!
(#) karaszbandi válasza sunraw hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Sokkal egyszerűbb műanyagba vagy teflonba saját anyagával belevágatni a menetet és semmi bonyolult állítgatás nem kell, és nem kottyan.
(#) sunraw válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Próbáltam már azt is, de hirtelen irányváltásnál megszakította magát
zolee1209: M10-es menetesszár, M10-es görgők 6mm-re megfúrva. Azért nehéz, mert 3 furatot kell pontosan fúrni. Én kiszerkesztem valami CAD progival, kinyomtatom és felragasztom a fúrandó anyagra és ott pontozom fel.
(#) zolee1209 válasza sunraw hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Értem... Nekem is M10 lesz az orsója, viszont a görgők külső átmérője 26, vagy 28mm, nem tudom már.
(#) karaszbandi válasza sunraw hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

M10 szárral mi a fenét lehet akkorát fogni, hogy megszakadjon?
Ha trapéz orsót használnál, sokkal jobban járnál!
Amennyit kínlódsz ezzel, abból megvetted volna a trapézt. Nekem nem szakad meg a 10x3 teflon anya. Nem tonnákat kell M10-re bízni.
(#) gulasoft hozzászólása Ápr 29, 2011 /

Tudtok olyan programot amivel mindenféle feliratot (körre feszített) lehet gravírozni, illetve a gcode-ot előállítatni?
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

corel, art cam,
A corelból .dxf, art camlól .nc vagy .cnc
Én legalábbis így csinálom
(#) zsoltee0001 válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Szia

Profi munka! Te csináltad? Kb. mennyibe jön ki darabja?
Lehet, hogy vennék néhányat.
Ez gondolom valami menetfésűvel készülhetett.
Amit én kezdtem csinálni azt nem javaslom senkinek, ha véletlen sikerül is úgy beállítanom, hogy működjön, a görgők csekély átmérői miatt súrlódásba ugyanazt bukom, mint amit nyerhetnék a bronzanyához képest.

Egyébként csak annyi lenne hátra, hogy a házat megcsináld hozzá? (bár itt tartanék, kireszelném 4-es kazánlemezből )
(#) kulzol60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Szia

Ezekkel a görgös anyákkal vigyázni kell .
Csak nagyátméröben kivitelezhetö mert minél nagyobb az átmérö annál nagyobb felületen érintkezik a menetes szárral .Golyos csapágy nélkülözhetetlen mert a görgöket oldal ( axiális ) irányban is állitani kell méghozzá elég precizen . Tényleg nagyon nehéz beállitani , a legkisebb tengely központu eltérés is feszülést okozhat .A velejáro sok munka és költségek miatt hobby szinten nem ajánlom .

Használják iparban de ott 10 - 15db kis görgö csatlakozik a menethez ( a menetes szár ott nagyátméröjü és a görgök a kicsik és a végükre picike csapágyak vannak huzva ) .

A megoldás az lehet ha tényleg a saját menetes szárral vágod a menetet ( bár M10-él elég a II vágás és utánna a menetes szár ) a lényeg abban van hogy a menetnek tökéletes felületnek kell lenni-e , én poliroztam mindig .Mostmár trapézmenetet használok menet furoval és ha lehet fém anyával .
(#) richy92 válasza sunraw hozzászólására (») Ápr 29, 2011 / 1

Szerintem egyáltalán nem éri meg ezeket a görgőket elkészíteni/készíttetni,inkább járjatok utána,hogy melyik esztergályosnak van trapézmenet fúrója.Régebben láttam valahol tr12x3-as új,német menetfúrót 20ezerért.Szerintem,ha ilyen sok gépet építünk,lehet érdemesebb lenne összedobni egyre a pénzt.Nézzétek meg a cncbolt.hu oldalon található trapézmenetes orsók árait(csak regisztráció után lehetséges) és mindjárt azt mondjátok,hogy nem is kell a sima metrikus menet nektek.Üdv:Richy92
(#) karaszbandi válasza richy92 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

trapéz szárból csinálsz menetfúrót és kész!
Következő: »»   86 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem