Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Irányítástechnikai tagok létrehozása
Lapozás: OK   1 / 3
(#) bumerang hozzászólása Jún 7, 2008 /

Üdv Nektek!

Már napok óta böngészem az internetet, de nem találok választ, ezér tfordulok hozzátok!

Irányítástechnikai tagok műveleti erősítővel való megvalósításáról keresek feljegyzéseket.

-Különbségképző és összegző tag
-arányos, késleltetésmentes tag
-egytárolós arányos tag
-ideális integráló tag
-ideális differenciáló tag
-egytárolós diff.
-kéttárolós diff.
-PID szabályozó

Ezekre lenne szükségem, legalább a kapcsolási rajzukra!

Ha valaki tud segíteni, előre is köszi!
(#) Medve válasza bumerang hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

Ezt próbáltad a Googleval? "műveleti erősítő alapkapcsolások"...néhány kérdésedre választ kapsz.
(#) bumerang válasza Medve hozzászólására (») Jún 7, 2008 /

igen, próbáltam, és sokmindent találok ,csak az a baj, hogy egyikhez sincs odaírva pontosan az az elnevezés, amiket én írtam, ezért fogalmam sincs, melyik melyik, mivel totálisan hülye vagyok hozzájuk
Estleg segíthetnél egy picit még, köszi!
(#) Medve válasza bumerang hozzászólására (») Jún 7, 2008 / 4

Bővebben: Link
4.7 ábra: összegző tag
4.8; 4.10 ábra: különbségképző

Bővebben: Link
7 ábra: összegző tag
8.ábra: különbségképző
9. ábra: differenciáló tag
10. ábra: integráló tag. Ideális, ha az alkatrészek is azok.
A 4. és az 5. ábra szerintem az arányos tagoknak felelnek meg. Egy PID szabályzó ezen tagok kombinációja párhuzamosan, majd összegezve, de erről szóljon inkább egy irányítástechnikus.
(#) sany hozzászólása Nov 11, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Tudna valaki abban segíteni , hogy a megadott irányítási tagban hogyan kell meghatározni a frekvenciafüggvényt, és az átviteli függvényét?

Nagyon fontos lenne. Nem a megoldás kell , hanem csak segítség a megoldáshoz.

A válaszokat előre köszönöm!

Eddig már eljutottam:

feladat.doc

A WM1 a bemenőjel.A WM2 pedig a kimenőjel.

Hogyan tudnám felírni ebből a frekvenciafüggvényt?
(#) sany hozzászólása Nov 13, 2010 /

Nem tud segíteni senki ?:no:
(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Szia!
Mi a gond? Eddig amit csináltál az helyes. Innen már csak matematikai átalakítások sorozata, hogy olyan alakra hozzuk az átviteli karakterisztikát, melyből le is tudunk olvasni bizonyos dolgokat.
Nem tudom ismeretes-e számodra a komplex frekvencia tartomány (s-tartomány, Laplace tartomány) fogalma. Én pl. ebben szeretek számolni, mert nem zavar a sok jw tag. Gyakorlatilag az s = jw helyettesítéssel élünk (elméletben ez kicsit más, mert az a megkötés, hogy a gerjesztésnek belépőnek kell lennie, de ez most nem releváns). Az átviteli karakterisztika W(jw) = Uki(jw)/Ube(jw). Az átviteli függvény W(s) = Uki(s)/Ube(s), látható, hogy s = jw helyettesítést használunk.
Kiszámoltam neked a végeredményt:
W(s)=C_{1}/(C_{1}+C_{2})(1+sR_{1}C_{2})/(1+sR_{1}(C_{1}xC_{2})) (A C1 x C2 a replusz művelet).
Azért jó ezt az alakot használni, mert könnyű belőle az aszimptotikus Bode- diagramot felvenni.
Az átviteli karakterisztika ebből a jw = s helyettesítéssel kapható meg. Az amplitúdó karakterisztika az átviteli karakterisztika abszolút értéke, míg a fáziskarakterisztika: fi(w)= arctg(Im[W(jw)]/Re[W(jw)]).
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Volt némi ráérős időm, gondoltam megmutatom, hogy nagyjából helyes eredményre vezetett a képlet. Az ellenőrzést egyrészt a kapcsolás Multisimben való szimulációjával, másrészt a képlet MATLAB segítségével történő ábrázolásával végeztem.
(#) sany válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Köszi szépen az eddigi fáradozásod!

Az nagy kérés lenne , hogyha leírnád hogyan is jött ki ez a végeredmény?
(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Most sajnos nem érek rá, de holnap este beszkennelem.
Azért próbálkozhatnál a megfejtéssel, mert igazán úgy lehet fejlődni, ha az ember megküzd az ilyen feladatokkal.
(#) sany válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Azt nagyon megköszönném , ha megtennéd.

Már próbáltam ,de sajnos sehogy sem akartak kijönni a megfelelő tagok.
(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szia!
Csatolmányban a kérdéses levezetés!
(#) sany válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Köszönöm szépen !
(#) sany válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Üdv!
Lenne itt még két kérdésem hozzád ha nem gond.

1.Kérdésem: A tag frekvenciafüggvénye W(jω) =... tag lesz?

2.Kérdésem: Ha megvan adva ω=100 rad/sec , és a tag erősítésének az abszolút értéke a kérdés.Akkor ugye a frekvencia függvénybe kell behelyettesíteni , az ω értékét , a kapott eredménynek pedig a 20logx kell venni?
(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Szia!
1.Így van, a tag átviteli karakterisztikája (frekvenciafüggvénye) a W(jw).
2. Nem teljesen. Közvetlenül az átviteli karakterisztika nem hordoz valós fizikai mennyiségeket (gyakorlatilag csak egy komplex függvény). Ennek abszolút értéke az amplitúdó karakterisztika, arcus tangense pedig a fáziskarakterisztika (ahogyan azt már korábbi hozzászólásomban leírtam). Ha a két karakterisztikát a logaritmikus frekvencia függvényében, az amplitúdót dB- ben, a fázist fokokban ábrázoljuk, akkor megkapjuk a tag Bode- diagramját. Amikor egy adott frekvencián megkérdezik az erősítést, akkor az átviteli karakterisztika abszolút értékének kell a 20*log10 logaritmusát (így lesz dB) venni (log10 = tízes alapú logaritmus).
(#) sany válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Akkor tehát legegyszerűbben a Bode - diagramból tudom leolvasni az erősítést?
(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Azt kitérőnek szántam, hogy lásd az összefüggéseket. Persze ha már megvan a Bode, akkor onnan is le lehet olvasni, viszont amennyiben nincs meg, akkor az átviteli karakterisztika abszolút értékének meghatározásával, majd w behelyettesítésével számolj.
(#) sany válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Üdv!

A megoldást végül időállandók segítségével oldottam meg a frekvencia függvényt felhasználva.Megnéznéd, hogy jól csináltam -e meg? A bode - diagramról amit készítettél, körülbelül ezt az erősítést lehet leolvasni.

DSCI0011.JPG

(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szia!
Nem lesz ez így jó. Mondtam, hogy az amplitúdó karakterisztikát az átviteli karakterisztika abszolút értékeként számítjuk. Gőzöm sincs, hogy Te mit csináltál a feltöltött doksiban (addig jó, amíg nem kevered bele a /j=-1 dolgot. Ezt nem tudom miért csináltad.). Nálam az eredmény w = 100 rad/s esetén abs(W(j100))= 0,5018, ami decibelre átszámolva -5,98 dB. Nézd csak meg a bode- diagramot, amit korábban töltöttem fel.
Ezen doksi 5. oldalát ajánlom tanulmányozásra, komplex szám abszolút értékének számítása.

Nálam valamiért nem akar bejönni a csatolt dokumentum.
Ezt jól benéztem , akkor lehetne -1 -et írni , ha j2(négyzet) lenne ott.Ezért írtam -1 -et. Az emlékeim szerint a a valós rész négyzete és a képzetes rész négyzete a gyök alatt az abszolút érték.

Köszi! Sikerült kiszámolni .
(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Igazán nincs mit, szívesen segítettem. Néha nekem is jól jön egy kis agytorna, nehogy elfelejtődjenek ezek a dolgok.
(#) sany hozzászólása Nov 25, 2010 /

Hello!
Megint zavarlak a feladatommal ha nem gond.A törtvonalas Bode-diagramját szeretném megcsinálni a feladatomnak.Már csináltam egy-két dolgot.Csatoltam a képet.De sajnos nem akar sikerülni a dolog,nagyon rossz eredmények jöttek ki.Ebben még tudnál nekem segíteni?

DSCI0012.jpg

(#) sany hozzászólása Ápr 27, 2011 /

Jó estét mindenkinek!

Újra kérdeznék egy feladattal kapcsolatban. Az átviteli függvényt és a frekvencia függvényt már meghatároztam. Ez egy aranyos kéttárolós tag. /nem tudom, hogy jó e./ Nagyon furcsa eredmények jöttek ki. Meg kellene határozni az omega abszolút értékét 100 rad/sec helyen.Megpróbáltam meghatározni, de nem tudom jól csináltam e meg.
Kérem valaki ellenőrizze le, ha tud segítsen. Nagyon fontos lenne.

Segítséget nagyon köszönöm!
(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Az első oldalon levő számítások helyesek, tehát kszi = 15,81; T = 3,1623*(10^-5) s. Viszont az abszolút érték számítása biztosan hibás. A helyes, pontos eredmények w = 100 rad/s mellett: |Y(jw)| = 0,9950, ez decibelre átszámítva: -0,0431 dB.
Ha belegondolsz, ez egy kéttárolós tag, melynek nagy a csillapítása (nincs kiemelése az w0 frekvencián) és a törésponti frekvenciája 31623 rad/s. A 100 rad/s ennél jóval kisebb, tehát 0 dB körüli eredmény várható.
A csatolt képen az átviteli függvény Bode diagramját láthatod.

Bode.pdf

(#) sany válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Már vagy 2 -szer próbáltam kiszámolni a w = 100 rad/s helyet,de nem sok sikerrel.Különben az úgy jó , hogy kettő törtfüggvényre vettem a frekvencia függvényt ? Mert próbáltam az eredeti frekvencia függvénnyel is kiszámolni szétbontás nélkül. De úgy sem jött ki -20,82 dB lett az eredmény.

Közelítő Bode -diagram is kellene .Elkezdtem csinálni. A töréspontokat kiszámoltam ,de Te a hozzászólásodban azt írtad, hogy csak egy töréspontja van a függvénynek .Miért csak egy töréspontja van?

Annyit tudok, hogy a tag viselkedése a szki értékétől függ. Ha a szki > 1 akkor felbontható törtfüggvényre a frekvencia függvény.
(#) El_Pinyo válasza sany hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Azt nem mondtad, hogy kell az aszimptotikus Bode is. Én a rezonanciához tartozó időállandót adtam meg, azt jelöltem T-vel. De ezt most hagyjuk.
Két törtfüggvény szorzataként felírva is ki kell, hogy elégítse az eredeti egyenletet.
Tehát [1/(1+sTa)]*[1/(1+sTb)]-re felbontva a Ta ill. Tb időállandókra az alábbi feltételeknek kell teljesülniük:
Ta+Tb = R*C
Ta*Tb = L*C, ezt az egyenletrendszert kell megoldani a Ta-ra valamint Tb-re, ekkor kapod a két töréspontot.
Nálam: Ta = 10^-6 s -> wa = 10^6 rad/s és
Tb = 10^-3 s -> wb = 1000 rad/s.
Ha ránézel a korábban feltöltött pdf-re, egészen hihetőek a számolt értékek.
Egyébként a 100 rad/s- hoz tartozó amplitúdó értéket az alábbi átviteli karakterisztikából számoltam (komplex számok abszolút értéke):
Y(jw) = 1/(1+jw*RC+ (jw)^2*LC)
(#) sany válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Akkor nem kell bele a szki értéke? Akkor az lehet a hibám.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem