Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Reprádió
 
Témaindító: drhati, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Egyenlőre maga a vevőd megismerése lenne a feladat, kellene a legtöbb info, amit csak tudsz róla (típus, gyártó stb is), de legalább részletes jó minőségű fotó a belsejéről, a nyák mindkét oldaláról
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Velük tudok szolgálni:

am.zip
    
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Röviden: jajj
Ez még játékszernek is gyenge. Egy sávban hangol 110 - 178 MHz között, amiben az a gond, hogy az AIR az AM, a PB pedig FiM modulációjú. Ezzel, ha akarnál se tudnál csatornára ráálni, a szelektivitása pedig igazi világvevővé teszi, több (sok) csatorna is jön egyszerre. Ezen a digitális skála sem fog segíteni, örökké száguldozik fel, s alá, mert az oszcillátor stabilitása elég gyenge, persze azért hallani fogod, a nagy sávszélesség miatt. Mivel láthatóan FM adásokat is veszi, a KF sávszélessége kb. 150 kHz -nek saccolom, ami azt jelenti, hogy legalább 6 AIR csatorna szólhat egyszerre.
Szerintem, erre nem érdemes költeni, jobb nem lesz.
Találsz benne 4 db diódát kettőt egymás mellett, egyet - egyet meg külön. Szerintem AM csak a CB sávban van, annak a demodulátora a különálló dióda, a kettős pedig az FM -é, a másik különálló pedig az AFC -é.
A két különálló diódán mérhetsz egy multiméterrel a bemenőszinttel összefüggő egyenfeszt, amiből a térerőkijelzőt elkészítheted.
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Értem, minden esetre köszönöm. Esetleg egy jó bevált vevőt tudnál ajánlani ?
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Először is, el kell döntened, hogy venni, vagy építeni akarsz. Ha venni, akkor kereső, találhatsz 20 - 600 eFt árfekvésben, a drágábbak már sokat tudnak, ahogy az előbb említett ICOM is.
Ha építeni akarsz, akkor olvasd végig a topikot, találsz benne jó, megépíthető vevőt, varikapos hangolásút, melyhet építhetsz PLL -es szintézert. Ehhez azonban még tanulni kellene, nem keveset, de rajta.
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Köszönöm eddigi segítséged. Tuti hogy építés lesz a dologból de még nem vágok bele.
(#) karika200 hozzászólása Feb 2, 2011 /
 
Üdv!

Régebben én is foglalkoztam hasonló témával. Eleinte egy autórádiót szerettem volna áthangolni, de van egy félkész céláramköröm is. Sajnos van benne néhány egzotikus alkatrész és ezért maradt annó félbe. Most a témát böngészve azonban megint elkezdett érdekelni a dolog. Olvastam, hogy pl. Novak-nak is sikerült áthangolni rádiót és elég jól hallotta amit szeretett volna... Nos, van egy Blaupunkt Ludwigshafen 12 autórádióm. Elég régi darab. Kapcsolási rajzot kerestem, de nem találtam hozzá. Ez nem forgókondis, hanem vasmagos hangolású. Ötletet tudna valaki adni, hogy merre fele kezdjek el piszkálódni a freki megemelése érdekében? Vagy az ezeknél a rádióknál felejtős és inkább kondisat keressek? Szükség esetén fényképezek szívesen.

Köszönöm, karika200
(#) Medve válasza karika200 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Hello, ez kitartás kérdése lehet, feltételezem, hogy ezen is a tuner egységet egy összeforrasztott doboz védi,- esetünkben tőled - Tehát nehezen barkácsolható konstrukció. Ha rászánod magad és kibontod, akkor én megkeresném az oszcillátorhoz tartozó tekercset (a 6 közül?) És csökkenteném a menetszámát, ha hozzáférek a vasmagtól. Ha nem, megkeresném a hozzá tartozó kapacitást, s csere. Aztán jöhet a modulátorkör.
(#) karika200 válasza Medve hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Megbontottam már természetesen Nincs különösebb védelem a tunernél, látom ahogy csúszkálnak a vasmagok. Tekercsből csak kettő zománcozottat találtam eddig, de megnézegetem még egyszer. Az oszcillátornál mekkora kondi lehet kb? Valami kis kerámiát keressek, vagy elektrolit kondit?

karika200
(#) Medve válasza karika200 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Mindenképp kerámiát, 100pF alatt ...

DSC00165.JPG
    
(#) karika200 válasza Medve hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Köszi! Olyan előfordulhat, hogy az oszcillátor egy ICbe van beleépítve? Mert akár mennyire is keresem, egyszerűen nem találom. A rádióban van 3 IC: egy TDA1072(gondolom ez az erősítőé lehet), egy K8723 és egy Siemens TBA120S. Kicsit később(~1-2 órán belül) majd tudok fotót is csinálni és töltök fel azt is majd.
(#) mex válasza karika200 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Hello.
A TDA1072 amplitudómodulált adások vételére készült, itt gondolom középhullámon van szerepe. A TBA középfrekis erősítő, és így kizárásos alapon a harmadik felel az FM jelek fogadásáért. Az oszcillátor és a modulátorkörök vasmaghangolásúak, tehát a mozgó vasmagosak közül az egyik, (alighanem a kisebb menetszámú). A Blaupunkt jó rádiókat gyártott, nem gagyi kategória, ennek megfelelően bonyolultabb is egy átlagos rádiónál. Egy rajz birtokában már nagyobb az esély a jóminőségű áthangolásra.
(#) karika200 válasza mex hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Értelek, köszönöm! Meg is vannak akkor szerintem az FM felelős vasmagok. Az egyik jelentősen rövidebb az összes többinél. Közben elővettem egy másik rádiót is, ez viszont úgy néz ki mint Medve fotóján a tuner rész! Csak ebből meg nem akar jönni a hang. Bár ebbe erősítő sincs. Trükközök vele egy kicsit, aztán ha nagyon nem megy akkor vissza a kékpöttyhöz. Köszönöm a segítséget!
(#) Bogyoro hozzászólása Máj 9, 2011 /
 
Sziasztok.

Engem a repülés érdekel nagyon és olvastam a neten hogy a légiforgalmat legálisan lehet halgatni, ami nagyon megtetszett. Szétnéztem hogy milyen rádiók vannak de mind iszonyatosan drága, ezért arra gondoltam hogy én magam csinálnék egy rádiót. Ismét szétnéztem a neten de sajnos nagyon bonyolult és nem elég részletes irásokat találtam. Ezért irok ide mert látom hogy másokat is érdekel és talán valaki aki ért hozzá irna egy részletes magyar leirást, amiben lépésről lépésre leirná hogy hogyan lehet egy ilyen készüléket megépiteni.
Nagyon kezdő vagyok, ezért ha lehet egy olyan leirásnak örülnék ami egy nem túl bonyolult, de azért egy használható, lehetőleg érzékeny és stabil készülék lenne. Ha lehet inkább tranzisztoros készüléknek örülnék, mert még az is elég bonyolult nekem, integrált áramkörösbe még bele se mernék fogni. Jó lenne ha az irás minden részletre kitérne, mint például a tekercsek készitése, hogy ne csak az értéke legyen mert nincs müszerem amivel lemérjem, a számolgatásokhoz meg még nem értek, a nyák készitése, vagy ha lehet jobban örülnék ha egy ilyen próbalapon mutatnák be a kapcsolást, mert a nyák készitéséhez nem értek, és egy ilyen próbalapot már beszereztem.
Nagyon hálás lennék ha valaki válalná hogy megtervezne egy ilyen rádiót, és irna hozzá egy kezdőknek is használható irást, vagy már egy létező kapcsolási rajzhoz készitene egy irást. Előre is köszönöm.
üdv. Bögyörő
(#) még1MbR válasza Bogyoro hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
A legegyszerűbb, ha széthúzod picit a nyugati URH normás kisrádió 3-4 menetes megfelelő légmagos tekercsét, máris jön az AIR sáv
Olcsó-gyors-nem hozzáértős. Ezért csináltam én is így.
(#) steelbird válasza még1MbR hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Ha az oszcillátor tekercset elhangolod a szórt kapacitás csökkentésével (menetek széjjelebb húzása egymástól), azzal az együttfutást (az oszcillátor és a modulátorkör között) elállítod,ami abban fog megnyilvánulni, hogy leromlik az érzékenység.
Utána kell húzni a modulátor köri tekercset is.
Ha már "nem-hozzáértősen" hangolunk át valamit, akkor a modulátor kört a legegyszerűbb a vételi sáv tetején, jel nélkül, fülre, maximum zajra utánahúzni (vagy gyenge térerejű adónál térerő-maximumra).
(#) pucuka válasza Bogyoro hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Nem akarlak elkedvteleníteni, de attól hogy építesz, (áthangolsz, vásárolsz) egy vevőberendezést, attól még nem legális a hallgatózás. Annyira nem, hogy az ilyen módon megszerzett információ, személyiségi, adatvédelmi jogokba ütközik. Legálisan csak a neked szóló, és műsorszóró sávokban sugárzott adásokat hallgathatod.
Mint már ahogy az előzőekben is tárgyaltuk, egy URH rádióvevő áthangolásnak, (bár elég egyszerű megoldás) számos problémája van. Nem elég érzékeny, ezért csak reptér környezetében használható, nagy a sávszélessége, több állomást is vehet egyszerre, A modulációs módja eltérő, jó KF határolással rendelkező FM vevő nem is veszi. Megfelelő érzékenységű, és sávszélességű vevőt építeni nem kis feladat, nem egy kezdőnek, még profinak sem, pláne nem tranzisztorokkal.Ezt az általad is felfedezett horribilis árak is bizonyítják. Nem véletlenül vannak kifejlesztve cél integrált áramkörök. Ezek azonban nem működnek ilyen magas frekvencián, mert itt már nincsenek AM üzemmódú műsorszóró adók. A problémát úgy kerülheted meg, hogy építesz egy közönséges AM vevőt a KH sávra cél integrált áramkörökkel, (ehhez kell a legkevesebb hangolt kör, megépíteni is viszonylag könnyű, az adatlapja szerinti kapcsolást) majd egy bemeneti keverő fokozatot (tunert) készítesz eléje. Mivel a repsávban elég sűrű a csatorna kiosztás (12.5, 25 kHz) legjobb, ha eleve szintézeres megoldásban gondolkozol.
Itt a fórumon a különböző rádiózással foglalkozó topikokban minden információ rendelkezésre áll ha nem is a konkrét feladat megoldására. Az hogy ezt valaki csinálja meg neked, ez azért túl nagy kérés.
(#) toljan hozzászólása Máj 9, 2011 /
 
A CB-rádiós topicból másolva:

"Szerintem ez úgy igaz, hogy "bármit " hallgathatsz, csak a rádión szerzett információt harmadik félnek nem adhatod ki. Ha kiadod, akkor követsz el törvénysértést.
Ez szerinted megváltozott?"
(#) pucuka válasza toljan hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Ha a válasz gombot használnád tudnám, hogy nekem írod.
Nem, nem változott, csak kicsit másabb a megfogalmazás. Ha a megszerzett információt nem használod fel, nem hozod sem nyilvánosságra, sem harmadik félnek nem adod át, akkor az az információ nincs is, hiszen ki tudná, hogy birtokában vagy. De ha bármely úton kiderül, felelőségre vonható vagy egypár törvény alapján.
(#) még1MbR válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Nézz rá erre: Bővebben: Link

Ehhez képest egy rádiós hallgatózás semmi
Minden fontos infó nyilvánosan ott figyel a neten...
Sőt ha jól rémlik a rádióforgalom is fent van valahol.

A vevőt illetően természetesen igazad van, azért írtam csak be ezt az ötletet, mert a kezdeti feltételekkel csak ennyit lehet csinálni, de végülis működik, reptér közelében rendszeresen ezzel hallgatom a gépeket.
(#) pucuka válasza még1MbR hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Nézd. Nem szeretnék vitatkozni, mert ez nem műszaki téma, de azért nem árt tudni a jogi korlátokat. Mindenki azt csinál az adataival, információival amit akar, de csak az adat, vagy információ birtokosa. Az Ő (és nem a tied, enyém, más) joga hogy mit, milyen formában hoz nyilvánosságra. Egyébként létezik olyan lehetőség is az interneten, hogy egy meghatározott járat éppen hol tart, és milyen a státusza. Csak példának okáért szúrj ki egy Frankfurtból induló járatot. De a pilóták, és az irányítók forgalmát nem hallod. Csak az az információ "figyel" a neten, ami számodra, számunkra fontos lehet, és ez jól is van így. Nem véletlenül folyik gőzerővel a légikomunikáció digitalizálása is.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Nagyon sok olyan oldal van egyébként, ahol különféle repterek adásait lehet élőben hallgatni (a tornyot és a gépeket is).
Egyébként mostanában nem néztem, de én úgy tudom, hogy a légiforgalmi adások hallgatását semmi sem tiltja, csupán az ott elhangzottakat továbbadni, rögzíteni tilos. Hallgatni, nem.
Vagy már elavult ez az információm?
(#) Gafly hozzászólása Máj 15, 2011 /
 
Mamég (szép magyar szó) boltban vett scanerrel (Liszt)Ferihegy mellett még lehet hallani ezt-azt. De sovány...
(#) Novak válasza Gafly hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Én veszprémi vagyok, de itthon egy saját készítésű vevővel gyakorlatilag folyamatosan van vétel, ráadásul a gépeket is, és Ferihegyet is hallom. A repülőgépek még többszáz km-ről is szépen, tisztán hallhatók.
Soványnak semmiképp nem nevezném a hallgatózást.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Ennek is meg van az oka. Veszprém gyakorlatilag légi folyosó alatt fekszik, de legalábbis közvetlen mellette. A repülőgépeken levő rádiók esetében szakaszcsillapítás elég kicsi, a nagy heff miatt. Nagyon valószínű, hogy nem Ferihegyet, hanem Kőrishegyet hallod. A földi állomás jelét, pedig messzebbről jobban lehet venni, mert az antennák irány karaszterisztikája miatt, kissé felfelé sugároznak, ezért közelben rosszabb vétel várható.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
A repülőgépeket már Ausztria, Horvátország, Szerbia fölött hallom, mikor még át sem lépték a magyar határt. Onnan tudom, hogy hallgatózás közben szoktam figyelni a belinkelt oldalon a radarinformációkat is. Szépen meg lehet keresni, hogy mikor melyik gép rádiózik.

Amit hallok, torony, azt mindig Budapest-ként szólítják meg a repülőgépek, és az arra adott választ hallom. Vagy ilyenkor attól az adás még a Kőrishegyről jön?
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Nem tudom hol laksz, de ezek szerint nem "gödörben", hanem valami magasabb helyen, ha ilyen jó a vételkészséged. Az az igazság, hogy csak érintőlegesen ismerem a légirádiózást, de nyilván van közelkörzeti, és távolkörzeti rádió irányítás. Mivel a távolkörzeti radar Kőrishegyen van, a távolkörzeti irányítás is innen rádiózik, bár a személyzet nyilván Ferihegyen van. Ez technikailag nem probléma. Közvetlen vétel Ferihegyről nehezen elképzelhető a távolság, és a domborzati viszonyok miatt, nomeg mint említettem, az antennák iránykarakterisztikája is felfelé mutat. Kicsit régebben Gafly kolléga linkelt ilyen típusú szélessávú, kör, és felfelé sugárzó antennáról képeket.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Veszprém azért eléggé a Bakonyban van, viszonylag magasan, és én azon belül sem völgyben lakok. Az antenna egyébként, amivel így hallom őket, az egy műholdazáshoz készített, 137 MHz-re méretezett keresztdipól, szóval azért ezen lehetne még mit javítani bőven. Nyáron ha lesz időm, akkor elkészül egy ide méretezett antenna is, továbbfejlesztett vevővel.

Viszont így kicsit csalódtam, én azt hittem, hogy Ferihegyet hallom Kőrishegy nincs olyan messze.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Lehet én is légifolyosó alatt lakom, de itt is rengeteg adást hallok. Hasonlóan Novakhoz szintén a NOAA műholdakhoz készített antennával.
Bár én nem találom túl érdekfeszítőnek a pár másodperces sablon szövegeket. Az ACARS adatok vétele inkább volt érdekes, de ez a fellángolás is csak pár napig tartott.
(#) gaben62 válasza Novak hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Hallgatni a repsávot pl. szkenneres rádióval vagy kézi rádióval, nem tilos régen sem volt az.
Az átvitt vételezett információt beszélgetést rögzíteni továbbadni, bármely módon zavarni viszont tilos.
Ez így igaz.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem