Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Reprádió
 
Témaindító: drhati, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) gaben62 válasza még1MbR hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Én is hangoltam már át CCIR zsebrádiót a repsáv frekvenciájára, a széthúzás nem ad jó eredményt.
Az oszci leállhat, a vevő érzéketlenebb lesz, mivel nem garantált az együtt futás ily módon.
Bizony ki kell cserélni a rádióban az oszcillátor tekercset, +a modulátor tekercset, és ezután kell behangolni az egészet.
Amennyiben van a forgókondival párhuzamosan 15-22pf. /szokott lenni/, azt kisebb értékű kerámiára szükséges cserélni, 6,8-10pf.
Jobb készülékeknél bemeneti sávszűrő is van, itt is érdemes csökkenteni a menetszámot -1T.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Idézet:
„és én azon belül sem völgyben lakok”

Mindjárt gondoltam, ha az állatkert körül laknál, biztos nem lenne ilyen jó vételed. A vételi helyen sohasem a tengerszint feletti magasság számít, hanem az antenna 1 - 3 km körzetéhez viszonyított magassága.
A Ferihegyi vételhez adaléknak annyi, hogy a Kabhegyi URH adó ellátott területe olyan 60 - 80 km kb. 100 kW erp -vel, és a környezetéhez képest kb. 250 m antenna talpponti magassággal. Ferihegy ettől távolabb is van, az adóteljesítmény csak tizennéhány W, és még a domborzat csillapító hatása. Levegőben akadálymentesen a szakaszcsillapítás 70 - 80 dB -vel kisebb, és még a földgörbület sem hoz csillapítást, mert a gépek 5 - 10 ezer méter magasan jönnek. A frekvencia gazdálkodás az ICAO előírásai szerin van, mert borzasztó nagy zavarok lehetségesek a kis szakaszcsillapítások miatt, ami veszély a légiközlekedés biztonságára. (ezért is mondom mindíg, hogy óvatosan az üres, nem használt frekvenciákkal)
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Éppenséggel nem laksz légifolyosó alatt, de közel megy a déli, Ferihegy (Bugac) Belgrád folyosó.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Ez igaz, de azt azért ne feledjük, hogy Kab-hegyet jónéhány uV érzékenységű vevővel szokás hallgatni, tehát a vevők finoman szólva sem túl érzékenyek.

Egyébként van egy gyári vevőm is a légiforgalmi sávra, de azzal például nem tudom hallgatni a rádiózás földi oldalát. Csak ha felülök a kémény mellé, akkor jönnek az adások nagyon-nagyon gyengén és zajosan (már ami a földi oldalt illeti). Saját vevővel, és a keresztdipóllal pedig gyönyörűen szól mindkét oldal.
(#) kadarist hozzászólása Máj 16, 2011 /
 
És akkor lehet hallgatni az "approaching Babić" kezdetű jelentéseket Érdekes lehet még az ejtőernyősök, siklóernyősök, sárkányrepülők forgalmazását elcsípni. Az utasszállítós forgalmazás kissé unalmas
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Ezt csak példának hoztam, de hozhattam volna rádió kommunikációs példát is, csakhát az nem annyira hétköznapi dolog. Úgy-e hogyha van az embernek egy tisztességes vevője, megfelelő antennával, akkor "kinyílik" a világ. De egész más a földfelszíni (tengeri) légi, és az űr rádiózás, mindegyiknek megvannak a sajátosságai. Nomeg, az állandóhelyű, és mozgó felhasználásnak is. A gyári légiforgalmi vevőknél nem törekednek túl nagy érzékenységre, mert akkor nő a zavarérzékenység is, (a nyavajás AM modulációs mód nemigen zavartűrő) és nincs is rá nagyon szükség.
A forgalmazásról meg csak annyit, hogy többnyire szabvány szövegek mennek, borzasztó röviden. Egyszer hallottam egy ilyet, a rádióból szólt: krr, brr kkt, erre a válasz rendben... A mérővevőn rendesen, érthetően hallatszott.
(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Szoktam hallani a siklóernyősöket. Régebben a 2m-es amatőr sávot bitorolták (felénk), de már áttértek PMR-re. Érdekes hogy a gagyi 0,5W ERP teljesítményű PMR rádiókat is lehet hallani 50-60km-es távolságból ha azok 1000-2000m-es magasságban vannak.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
A PMR -t sem lenne szabad használni, ezért vannak külön sávban a földfelszíni, és a légi frekvenciák. A földfelszíni frekvenciákat max 300 m -ig lehet használni, pont a zavarvédelem miatt. (csakhát a kisebb ellenállás) Akik használják azok sem gondolták végig, hogy semmi biztonság. Pedig erre a célra a repsávban van lehetőség, de gondolom a készülékárak jelentősen befolyásolják a választást.
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Kecskemét és Szolnok közelségét kihasználva könnyű prédának számított a katonai légiforgalmazás vétele. Érdekes volt a Mig pilóták gégemikrofonos beszélgetését vételezni egy szupreg-vevővel Nem tudom, hogy a Gripenek analóg módú adást használnak-e.
(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Most nézem csak merre laksz. A télen heti rendszerességgel jártam keresztül a faludon, ha akkor tudtam volna :eek2:
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Hát én levittem a kecskeméti repülőnapra a scannert, de az airband-on olyan csend volt hogy csak...
Aztán sok energiát nem fektettem a fülelésbe, inkább néztem
Lehet persze hogy nem még nem digitális, csak FM és másutt...
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Máj 16, 2011 /
 
Az utasszállítókat mindenképpen kellett volna hallanod a szkennerrel. Teljesen néma volt a sáv? A vadászgépek forgalmazását tökéletesen lehetett venni 10 éve egy egyszerű szuperregeneratív "zavaróvevővel". A túlvezérlések ellen egy potméter volt bekötve a huzalantenna és a vevő közé, amivel a bemenő jelszintet lehetett csillapítani. A helikopter-adások jellegzetes, rotor keltette fadingjét sem lehetett összekeverni más adással. Jó volt vadászni ezekre az adásokra.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Máj 17, 2011 /
 
Nem FM, és másutt.
(#) laszlo29 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Sziasztok!Az AM polgári sávot már régóta hallgatom,a belföldi kisgépest érdemes hallgatni.Elárulnátok nekem,hogy,ha nem FM,akkor SSB,vagy milyen mód?És pontosan hol,RH-n megy a katonai forgalmazás?Üdv:Laci!
(#) Bela545334 hozzászólása Máj 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Ha egy OIRT-CCIR konvertert rákötnék egy ccir fm vevőre,akkor ugye elvileg venné a sávot? -persze fm-be--
Nálam a tekercsszéthúzogatás miatt általában teljesen leállt az osszcillátor,egy darabig bírta,de addig nem amíg kellett volna,ezért gondoltam a frekikonverterre.Ha pedig megvan a sáv -valamekkora-része,FM.-ben is hallható,utána pedig kivágnám az fm részt,és kaphatna egy diódát...
(#) kadarist válasza Bela545334 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Szia!
Ez az OIRT rádió sávot konvertálja a CCIR sávba, úgyhogy a repülős sávhoz nincs túl sok köze.
(#) kadarist válasza Bela545334 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
A konverter bemeneti sávszűrője nem enged be sávhatáron kívüli jeleket, ezért nem igazán lehet más frekvencián használni.
(#) Papimanó hozzászólása Márc 15, 2013 / 1
 
Üdv mindenkinek.
Mi is belekezdtünk egy egyszerű repsávos rádió megépítésébe HA7XK Laci barátommal.A készülék alapja az 1995-ös RT.évkönyv Dr.Hetényi László által publikált rajz volt.Ezt kissé átdolgozva,leegyszerűsítve kezdtük el a saját tervezésű rádiót.A szerkezet meglehetősen egyszerü,nem nagyon tartalmaz beszerezhetetlen alkatrészt.Persze nem vetekedhet a professzionális technikával,de nem is volt cél.A deszkamodellen kipróbálva elég jól szól,Vácot egy fél méternyi bekötőhuzal antennával.Feltettem róla képeket rajzokat a Data.hu-ra,akit érdekel megnézheti vagy letöltheti.
További szép napot mindenkinek.
HA7WAO.PistaRepsávos itt.
(#) szabolcs21 hozzászólása Aug 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Engem is érdekel a reprádió készítés!
Végig is olvastam ezt a topicot és közben googleztam, majd ezt találtam:
http://www.ramseyelectronics.com/cgi-bin/commerce.exe?preadd=action...y=AR1C
Aminek a kapcsolási rajzát is meg tudtam szerezni (csatolva van a .pdf-ben)
Ami jó benne, hogy ki van listázva, hogy milyen aálkatrészekből áll.
Szerintetek kezdőként össze lehet rakni? Olyan kezdő, hogy azért forrasztottam már sokszor

Másik része a posztomnak, hogy tudnátok a megépítésben segíteni? Gondolok itt pl olyanra, hogy ugye alap dolog hogy szétnézek itthon, hogy mi van, de tuti rendelni is kell alkatrészeket és hogy pontosan melyiket, illetve honnan?
A válaszokat előre is köszönöm.

AR1.pdf
    
(#) szabolcs21 válasza szabolcs21 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
most látom, hogy mikor az ebayon nézegettem ezt:
http://www.ebay.com/itm/360725190989?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_....l2649
és rányomtam a Buy it Now -ra, hogy lássam mennyibe kerül szállítással együtt, na ekkor sikerült meg is venni így "véletlenül" megvettem, de nem baj ez tud még magasabb sávokat is, mint az előző posztban írt vevő. Lehet még olcsóbban is jöttem ki így (6500 huf), csak annyi a baj, hogy nem én raktam össze. Ha meglesz tuti szétszedem és belenézek.
(#) KaloLaci hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Sziasztok! Már nagyon régen jártam itt... más felhasználó néven. Egyébként ma is használok egy áthangolt fm műsorvevőt ami nem érzéketlen, és semmi extra nem kell hozzá, csak a gyári antennája.
(#) pucuka válasza KaloLaci hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Ha egy igencsak gyenguszka FM vevőt használsz, akkor lehetséges. Egy rendes, tisztességes FM vevőben igen erős határolás van, ez az AM vételt lehetetlenné teszi. Pont ez az előnye az FM vevőknek.
(#) KaloLaci válasza pucuka hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Szia! Háát.. igen még nem a kínai csodát, hanem egy ősrégi elta autórádiót használok, ami már ic-s. Egy jobb többelemes antenna már úgy" túlvezérli", hogy lehetetlen a vétel.Ezért használok "csak" egy félhullámú dipólt, de például Maklárhoz vagy Egerhez közeledő gépek már elviselhetelenül ordítanak. Ma már például alig forgalmazok "normális csak fm-es cb-vel, amivel csak az s- mérőm mozdul meg, ha am-es adást hallok. (ezt még anno te írtad le, hogy miért.)
(#) KaloLaci válasza KaloLaci hozzászólására (») Aug 15, 2019 /
 
Szia, pucuka! Gondolom felkapod a fejed erre az "új" Témára, de igen, már a sokadik "műsorvevőt" hangolom át 119.350-re, igen jó szórakozás, én sem értem, hogy hogy lehet, hogy a kf-hez hozzá sem nyúlok, de működik. Hiszen az én 2tisztességes" nbfm vevőm zajzára sem oldott, csak az s mérőm "ugrott ki" am adás vételénél! Gondolom erre is tudsz észszerű választ.
(#) KaloLaci válasza KaloLaci hozzászólására (») Aug 15, 2019 /
 
Akkor elbeszélgetek magammal: Készítettem már másnak konvertert am-es cb-hez aírbandra, most a cb zajzárán kívül és a sávszéllességén kívül semmi extrát nem tudok felhozni melllette!De speciel olyan szarok a rádióműsorok, hogy már a repcsiseken kívűá a budapest infósokat a hangjuk alapján név szerint ismerem, jó lenne őket személyesen is megismerni, különös tekintettel a hölgyre! Sőt, de a mikijükben még a rotorhangot is hallani, amikor ők kb 330km-re vannak. Üdv:László!
(#) KaloLaci hozzászólása Aug 15, 2019 /
 
Jah, azt hiszem leírtam már, de az áthangolt műsorvevőmben semmi extra sincs egyszerű bemeneti kör, meg oszci, érzéketlen, na nem, leszakad a rezgés, nem! igen, nem tudom kiskőhát teljesítményét, de hallható halkan, de csak azért, mert az átjátszó tényleg nbfm (kislöketű)
(#) pucuka válasza KaloLaci hozzászólására (») Aug 16, 2019 /
 
Szépen, sorban. A repsávon AM modulációt használnak. Egy tisztességes FM vevő a határolás miatt nem sokat tud demodulálni az AM jelből. Egy műsorvevő a legritkább esetben nevezhető jól határoló FM vevőnek, különösen a közös KF erősítővel rendelkezők.
NBFM vs WBFM. Egy kommunikációs vevőnek igen kicsi a sávszélessége, mert bele kell férjen a csatornájába, ami csatornaosztás szerint nemigen haladja meg a 25 kHz -et. Ez azt is jelenti, hogy a löket 25 kHz osztás esetén 3,5 kHz, 10 kHz esetén 2,5 kHz. És még van keskenyebb is.
Műsorszóróknál a löket 75 kHz, a csatornaosztás ugyan 100 kHz, de az elfoglalt sávszélesség 180 (360) kHz. Elég ritkásan is lehet a sávot kihasználni, és zavarokkal is rendesen tele van.
Ha ugyanazzal a meredekségű fázis diszkriminátorral hallgatod (méred) akkor hányszor hangosabban szól egy 75. mint egy 2,5 kHz löketű állomás? (a löket a hangerősséggel arányos)
(#) Josika001 hozzászólása Feb 12, 2020 /
 
Üdv mindenkinek!
Áthangoltam egy kis távolkeleti kisrádiót a repsávra, de nem igazán tudom a frekiket, tudna valaki segíteni, Tiszaföldváron élek (Szolnoktól 30km-re), onnan mit lehetne venni?
Köszönöm!
(#) rozsdas70 hozzászólása Szept 6, 2020 /
 
sziasztok, én egy ft897 et használok,és mostanság valami megváltozott,eddig a 125 500ghz en fogtam egy légi sávot,de most csak a pilotákat hallom a földi állomást nem,ezen a kis repülők és helikopterek forgalmazását lehetett hallani,
(#) pucuka válasza rozsdas70 hozzászólására (») Szept 6, 2020 /
 
Igen, 2018. dec. 6 -án megváltozott, új frekvencia kiosztás lépett életbe.
Bővebben: Link
Repülőtéri földi állomást a repülőtér kb. 5 km -es körzetében tudsz fogni, légimozgó állomást jóval nagyobb körzetben.
A berendezésed típusa FT897, (remélem van engedélyed a berendezésed üzemeltetésére) a frekvencia pedig helyesen 125.500 MHz, amit írtál, azt is helytelenül ghz helyett helyesen GHz, túl sok lenne, ilyen magas frekvencia vételére a berendezésed alkalmatlan.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2020
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem