Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   190 / 786
(#) possim válasza Sly hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Ez az ami TO-3-as tokban van? Ha összekötöd a diódák anódját akkor a diódák egyenkénti árama összeadódik, de a megfelelő hűtésről gondoskodni kell.
(#) RJ411 hozzászólása Máj 26, 2011 /

Hello!

Egy pc tápból szedtem ki ilyen trafót hogyan lehet szétszedni "szakszerűen"? Hallottam már hogy forró vízbe kell tenni és utána mikróba és az kioldja a közte lévő ragasztót.
(#) steelbird válasza RJ411 hozzászólására (») Máj 26, 2011 / 1

A mikrót felejtsd el, az minden, csak nem szakszerű...
Szedd le a vasmagról körben a sárga szigetelőszalagot, aztán tedd egy lábas vízbe. Vízzel együtt forrald fel, vagy 2 percig forrjon, majd vízzel együtt hagyd kihűlni. Ne hűtsd hirtelen, mert megrepedhet a vasmag.
Én forrás közben meg szoktam óvatosan (nagyon óvatosan) feszegetni a vasmagot és szét szokott jönni már akkor.
Ez (a tied) ha jól emlékszem rá, E-I vasmag pár, egyik oldalon látszik a különálló I része, könnyű szétszedni.
(#) possim válasza RJ411 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Hmmm, forróvíz? Erre még nem gondoltam Én mindig hőlégfúvóval szedem szét óvatosan melegítve, hogy a ferrit ne repedjen meg. Mindig sikerül. Az EI magokat a legkönnyebb szétszedni
(#) RJ411 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

köszi szépen, gyönyörűen szétjött
Egyébként milyen ragasztóval szokták ezeket összeragasztani?
(#) steelbird válasza RJ411 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Nem tudom, de nem hőállóval, az biztos...
(#) (Felhasználó 46585) válasza steelbird hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Én pillanatragasztóval szoktam. 80 C fokig biztosan jó, még hosszú távon is.
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Máj 27, 2011 /

Sziasztok
Szerintetek a BYW29 helyet lehet használni SFAF1608G
a BYW29 25nsec a SFAF1608G pedig 35nsec
(#) kadarist válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Szia!
Persze, hogy lehet. Ez még nem nagy eltérés.
(#) (Felhasználó 56240) válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2011 1 /

Szia
Akkor ezt fogom használni
Köszönöm a segítséget
(#) HDD hozzászólása Máj 28, 2011 /

Hello mindenkinek
Meg tudjátok nekem mondani, hogy számoljátok ki az optimális működési frekvenciát, mondjuk a cimo félhidas táphoz
Mert ugye úgy változik a primer menetszáma is
(#) lorylaci válasza HDD hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Ajánlom a skory féle számolót. A rezonáns tagok (szórt induktivitás és kondik) megadják a frekvenciát, valamint a kivehető teljesítményt.
Ezek után a primer menetszám meghatározása attól függ, hogy a vasveszteségeket és a rézveszteségeket milyen arányban akarod. Érdemes megnézni a mag ajánlásait. Ha növeled a primer (és így egyben szekunder menetszámokat), akkor csökkennek a vasvezsteségeid, de kevesebb rézkeresztmetszetet tudsz majd bepakolni, és fordítva.
Attól függően, hogy ETD vagy mondjuk planár magot használsz ez az arány változik (lásd Epcos doksi a magokból kivehető teljesítményekről).
(#) vicsys hozzászólása Máj 28, 2011 /

Sziasztok!
Lenne egy nagyon láma kérdésem: Miért van a primer oldalon NTC? Nekem az lenne a logikus, hogy PTC legyen, hiszen ha melegszik valami, akkor le kéne vennie a befolyó áramot. Vagy saját magát fűti az átfolyó áram és amolyan lágyindítóként működik?
(#) lorylaci válasza vicsys hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Az NTC csak azért van, hogy a bekapcsoláskor a nagy pufferkondi jelentette rövidzár ne verje le a biztosítékot. Nagy teljesítményeknől felmelegszik (ez az idő 5-30 mp a fajtától függően, a kondik meg tizedmásodperc alatt feltöltődnek), ezért akkor ellenállása lecsökken, így aztán kisebb veszteséget jelent. Kb felér a teljesítményellenállás+relé lágyindítócal.
Az ilyen célra ajánlott NTC-ket "Inrsuh Current Limiter" néven is emlegetik.
(#) john94 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Mostmár van időm megint ezzel foglalkozni,de nem találom sehol sem a leírásodat,hogy Te hogyan csináltad meg,pedig visszaolvastam mindennt.
Van itthol egy olyan PC táp,ami egyszer beindul,egyszer nem,a célra tökéletes lesz szerintem.
(#) storm hozzászólása Máj 29, 2011 /

Sziasztok!
Az alábbi kapcsolásból ki lehet hozni kb.300W-ot kb 55V-on, ha a FET-eket bordára szerelem?
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 29, 2011 /

Üdv!

Szépen negkérnék valakit, hogy nézze meg ezt a hozzászólásomat mivel érdekelne nagyon a válasz. Persze a másik topic-ba írjátok légyszíves a választ.
(#) lorylaci válasza storm hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Kicsit több pufferrel, a FETek bordára rakávásal, vagy jobb FETekkel igen.
(#) cseffo hozzászólása Máj 29, 2011 /

Sziasztok!
Meg építettem az alábbi kapcsolást! pontos értékekkel, a trafót meg egy monitorból bontottam hozzá, van rajta segéd táp leágazás be is kötöttem. A kimeneten van feszültség de ha megterhelem minimális terheléssel akkor már leesik szinte nullára. Miért lehet ez? Az IC elindul a fet G jén meg van a négyszög jel, de viszont a 0.33 ohmos R10-es ellenállás nem mérek feszültséget,( gondolom Ohm törvénye szerint ha át folyik rajta áram akkor ott feszültséget kellene mérnem). A monitorban hasonlóképpen volt meg oldva szóval nem hiszem hogy ott lenne a gond.
Esetleges javítási ötletek szívesen várok és előre is köszönök.

fel.GIF

(#) storm válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Itt is van ilyen szabály, hogy W-onként hány µF kell?
(#) (Felhasználó 56240) válasza storm hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Idézet:
„- univerzális tápfeszű stabilizált tápnál 2-3 µF/W
- 230V stabilizált tápnál 1µF/W
- 230V stabilizálatlan tápnál, ha kisebb feszesét akarsz és kevesebb 100Hz-et akkor 2µF/W”

én is ezt kérdeztem csak azért tudom
(#) possim válasza cseffo hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Nem cincog a táp? Ha igen akkor nem indul el és meg kell cserélned a segéd tekercs kapcsait
(#) cseffo válasza possim hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Nem cincog de a ki menten van fesz,de nem is kellene hallani mert 100khz táján van a freki beállítva ezt a monitorban volt alkalmazva szóval onnan szedtem hozzá ki. A segéd tekercs kivezetéseit is a monitorból néztem h melyik megy földre és aszerint kötöttem. De majd meg próbálom fordítva is. Köszi a választ de esetleges segédlet valakinek?
(#) possim válasza cseffo hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

A cincogást nem folyamatosan értettem Csak ha fordítva van bekötve a segédtekercs akkor hallani, hogy indulgat a táp. Mindenképp jó lenne látni jelalakokat.
(#) Inhouse válasza john94 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Mindent biztos nem...rákeresel az én hozzászólásaimra ebben a topicban, az elmúlt hónapra visszamenőleg...
Segítek:
innentől nézd meg időben előre
A lényeg az, hogy kétféleképpen is csinálhatsz 24V-ot, újratekerés nélkül. Amire mindkét megoldásnál figyelni kell (AT táp esetén) az a TL494 (KA7500...) tápfesze.

Üdv
Inhouse
(#) HDD hozzászólása Máj 31, 2011 /

Sziasztok
Nem tudom ki számolni az optimális üzemi frekit
Egy ETD39 mag lenne, amit szeretnék használni 600W-on az adatlapot nem nagyon értem, még ha valaki megmagyarázná, hogy mit kel nézni, és hogy kel számolni annak hálás lennék
Mondjuk egy általános számolási képlet vagy valami más, amit mások is tudnak használni
(#) lorylaci válasza HDD hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szia!
Ezt egy oldallal ezelőtt feltetted, és akkor válaszoltam rá. Szerintem abban a válaszban minden információ benne volt. Örültem volna, ha legalább azt mondod, hogy abban mit nem értesz.
A Skory-féle táblázatot megnézted már? Mert abban például nem tudom mit nem lehet nem érteni. (ha maga a rezonáns táp működési elvét nem érted, akkor pedig cimó cikke vagy skory oldala alapján azt megértheted)
Itt egy becslő képlet a mag által átvitt teljesítményre (amit szintén sokadszorra írok, optimális tekerés esetén kb 20°C-os melegedéssel számol): P=4*Ae^2*f (Ae cm^2-ben, f kHz-ben)
De amúgy optimális frekvencia nagyon nincs (legalábbis egy egyszerű képlet alapján)., ugyanis nagyon sok dologtól függ. (tömör, sodort,v agy litze huzal, milyen jók a félvezetőid,mag anyaga) Ha optimális működiésési frekvenciát szeretnél számolni akkor, először tisztáznod kéne mit akarsz optimalizálni (átvitt teljesítmény, melegedés, vagy összes veszteség, költség...), aztán fel kellene írnod egy bonyolult, és aztán annak minimumát számolni.
Lényeg: indulj ki egy szokásos értékből, becslő képlet alapján, aztán látod majd mid melegszik, és majd eldöntöd min módosítasz. (rakj potit az R helyére, a rezonáns kondikat könnyedén tudod még cserélni, a szórt induktivitás változtatásához meg hát újra kell tekerned a trafót)
(#) storm hozzászólása Máj 31, 2011 /

Sziasztok!
Ma megpróbáltam szétszedni egy kapcsitrafót. beletettem egy lábas vízbe, majd elkezdtem forralni, a víz fél óráig forrt, majd hagytam lehűlni. Próbáltam szétszedni, de sehogyse sikerült. Sikeresen eltörtem, de még nagyobb erőfeszítések árán se jött szét a 2 vasmag rész egymástól. Mit rontotam el?
(#) lorylaci válasza storm hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Ne hagyd lehűlni!
Fogsz egy szép kis szedőkanalat melegen kiszeded a trafót, és gyorsan lerázod róla a vizet. Ezután ronggyal (vagy konyhai tepsifogó kesztűvel) a kezedben megfogod a trafót, és jobb kezedbe veszel egy kést (amiért nem kár, de legyen vékony pengéjú és éles).
A késsel bemetszéseket ejtesz a tekercstest és a mag közé (itt szokott a legtöbb gyanta lenne), majd bemetszséeket ejtesz a leszorító vaspánt és a mag közé. Ezek után már általában szét tudod pattintatni a vaspántot, majd a magokat.
(#) storm válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Aha így már más köszi
Következő: »»   190 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem