Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Erről még szó se volt, mikor ~60 éve az Orion rádióiban 110, 127, 190, 220, 230 és 240 V-os beállítási lehetőségek voltak. 190 V-os fokozat nem volt túl gyakori, de létezett.
Kettő évvel ezelőtt egy speciális induktív fogyasztón kellett a menetzárlat gyanúját igazolnom vagy cáfolnom.
Akkor igyekeztem utána olvasni a témának. Kettő linket be is csatolok, ami nekem segített: 1. Sorkimenő teszter ez az egyszerűen megépíthető készülék az induktivitás jósági tényezőjének romlása alapján segít azt meghatározni, hogy menetzárlattal van dolgunk. 2. Angol nyelvű anyag motorzárlat keresési módszerről Magam részéről a 2. anyagban leírtak szerint egy kondenzátort "sütöttem" rá a tekercsre, és rögzítettem a lengéseket. Az erősen csillapodó lengések mértem, aminek az egyik képét csatolom [CH1 (narancs): Kondenzátor feszültsége 100V/div, CH2 (lila): Tekercs árama 20A/div Időalap: 0,5msec/div]. Ez után a tekercset szétbontották, és ténylegesen menetzárlat volt benne. Biztosan vannak más egyszerűbb és praktikusabb mérési eljárások transzformátorokhoz, nekem ez a módszer megfelelő volt akkor.
Ez a kondis módszer érdekes !
Feltöltök egy nagyobb kondit mondjuk 25V-ra, rásütöm a tekercsre és nézem szópon. A lényeg, hogy lehet viszonyítási alap is, hiszen ugyan ezt megtehetjük egy rövidre zárt menet mellett is és akkor a kettő különbsége már mutathat valami értékelhetőt. Hacsak nem akkora a zárlat, hogy már egyből látszik. De ugyanebből kiindulva mérhetünk egyszerűen áramot is, mert ugyanezzel a rövidre zárt menettel már lesz mihez hasonlítani még ismeretlen trafónál is. Ezt még jó lett volna kipróbálni a trafóval, mielőtt megszakadt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |