Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   13 / 28
(#) Mengyán válasza (») Nov 2, 2013 /
 
Bocs, más fórumokon megszoktam, a thread folytatása miatt. Meg azért, mert előre bocsánatot kértem az off miatt. És végül mert úgy gondoltam, hogy a hibás jelzés a kettős szigetelésről és a hamis CE végső soron összetartozik. Szóval nem azért, mert nem tudod, hanem mert a Te mondandóddal összetartozik.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
(#) Mengyán válasza eyess hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Ha saját célra készíti, akkor legyen az is mindegy, hogy rajta van-e egy földeléses védelemmel ellátott készüléken a kettős szigetelés jele! Ugye az egyiknél kötelező a földelt dugvilla, a másiknál viszont tilos. És ez itt azt hiszem már nem off.
(#) eyess válasza Mengyán hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Kinek hogy tudod.Akár még veszélyes hulladék jelzést is tehet rá ha akar az ő dolga .
(#) _vl_ válasza eyess hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Sőt, áramot is vezethet a készülékházba, hiszen ő tudja, hogy nem szabad megérinteni... Vagy fázis is vezethet a zöld-sárga vezetékeken, hiszen más nem nyúl bele a belsejébe...

Aztán ha mégis, és valaki történetesen meghal, akkor majd jön a meglepi: tök mindegy, hogy csak magának csinálta, elő fogják érte venni.
(#) Mengyán válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Idézet:
„Aztán ha mégis, és valaki történetesen meghal, akkor majd jön a meglepi: tök mindegy, hogy csak magának csinálta, elő fogják érte venni.”

Jól látod. Ha pl ellopják tőle, azután eladják, történik valami, ami miatt a hatóság képbe kerül, és máris nehéz lesz kimagyarázni, hogy ő nem forgalomba hozatal céljából készítette. Persze a tolvaj addigra már rég nem lesz elérhető. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez a kis jel milyen nagy baj forrása lehet, és nem ér meg annyit, hogy "rátegyük, mert jól néz ki".
(#) sportgili hozzászólása Nov 13, 2013 /
 
Üdv!

Hozzájutottam egy Ganz EKM típusú földelési ellenállás mérőhöz,de sajnos a fedele,és a kezelési utasítása hiányzik. Induktoros galvanométeres Behrend elv szerint mér.
Egy műszerész haverommal restauráltuk,állítólag van hozzá egy szorzó amivel a kapott eredményt fel kell szorozni,és úgy jutok hozzá a földelési ellenálllás értékhez.
Ha valakinek megvan a fedele,vagy dokumentum erről a készülékről,vagy tudna segíteni a műszer pontos használata ügyében, megköszönném.

f3a_1_big.jpg
    
(#) sportgili hozzászólása Nov 13, 2013 /
 
Kicsit írnék a földelési ellenállás fontosságáról.
Erősáramú földelés készítésénél szokás mérni a földelési ellenállását a földelő szondáknak,és a huroknak,mely a trafó nulla csillagpontja,a szondát a földhurkon keresztül éri el.
Elektromos testzárlat esetén,nullaszakadáskor,ennek az ellenállásnak a nagysága határozza meg hogy működésbe lép e a védelmi szerv,ami egy kismegszakító,vagy olvadó biztosító,ez védi meg az életünket.
Erősáramú szabványok többféle módszert különböztetnek meg f.Ellenállás mérésre,létező használt módszerek az erősáramú,a gyengeáramú,és a célműszeres módszerek.
A műszeresnek az előnye,hogy saját tápfeszültséget használ,melynek fontossága érintésvédelmi szempontokon alapszik,és nem hálózatfüggő.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
(#) soundst hozzászólása Dec 1, 2013 /
 
Sziasztok,

biztos tud valaki választ adni a kérdésemre. Egy kertes háznál szeretnék egy kb. fél méter magas fém elosztódobozt a kerítés beton lábazatára tenni amibe kb. 20 méter 3 x 1.5 m2 230-as kábel csatlakozik. Szerintetek elfogadható és hatásos megoldás a földelővezetéket a doboz fémházára kötni? Régen csináltam ilyen munkát, nem tudom az aktuális szabványok ekkora távolságnál mit írnak elő.
(#) pont válasza soundst hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Minden fémházas berendezést földelni kell. A mikéntje függ attól milyen és mi van a dobozban.
(#) soundst válasza pont hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Nem tervezek bele sok mindent, 4 darab 230-as aljzatot a karácsonyfasor és világítás trafójának. Csak annyira, hogy az említett dolgok kényelmesen elférjenek benn.
(#) pont válasza soundst hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Ha nyitható az ajtaja akkor azt plusz össze kell kötni a házzal, ha csavaros fedele van akkor koronás alátét a csavarok alá. A Gyári fémdobozokban lehet, hogy van hely ahova be lehet kötni a földelést. Még egy FI relé sem ártana a nyugodt alváshoz. És ahonnét jön a betáplálás megfelelő kismegszakító, vezeték keresztmetszet.
(#) soundst válasza pont hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Köszi a választ! A FI reléből milyet ajánlanál? Tudnál segíteni hogyan kell bekötni?
(#) pont válasza soundst hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
FI-ből két pólusú 30mA-es 25A-es kell. Meg kell szakítani vele a nullát is és a fázist is. Ha veszel egyet, lesz rajz is a dobozban. Ha lerajzolod a tervedet, berajzolom hova kösd.
(#) soundst válasza pont hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Értem hogy kétpólusú, de 25 amper egy kicsit nem sok két 24 voltos karácsonyfaizzó sor trafójának és két 12 voltos led sor tápjának?
(#) pont válasza soundst hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Ez nem az az áram, max ennyit bír, de a 30mili amper a lényeg. Ha 30ma különbség van a fázis és a nulla vezető közt akkor leold ez a FI. 25A az alap még vehetsz 40A 100A stb... A készülék meg 6000A tud megszakítani szóval van egypárféle amper...És zárlati áramkor nem is old le a FI ( van olyan is), arra való a kismegszakító és kell is.
(#) .colin hozzászólása Márc 5, 2014 /
 
Üdv mesterek! Védföldelésnek megfelelő-e a 10es köracél 1,5m mélyre?
Innen 6os réz kábel menne az elosztóba.
(#) pont válasza .colin hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Két méter hosszú 20mm átmérőjű köracél, ha nem száraz homokos talajról van szó megfelelő szokott lenni.....
(#) .colin válasza pont hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Nincs homok
(#) amdni hozzászólása Szept 29, 2014 /
 
Üdv!

Lenne egy védőfölddel kapcsolatos kérdésem.

Kivittem a garázsba az áramot ami a ház mellett van, viszont mivel elég messze van a villanyórától kb. 30 m, csináltam a garázsba egy földelést, egyenlőre még nem vettem földelési szondát, vasrudat ütöttem le.
Amúgy az eredeti földelés is egy vasrúd, nem rozsdamentes anyag.
Kérdésem hogy követtem-e el valami szabálytalanságot ezzel?
(#) Gery78 válasza amdni hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Szia!
Kérlek olvasd el az előző néhány hozzászólást. Milyen módon vitted a villanyt, milyen vezetéket használtál, milyen hosszú a vasrúd amit levertél, néhány adatot kérünk szépen. Ha csak fázist vittél és PEN-t, akkor a garázsban kialakíthatsz egy külön áramkört FI relével, és földelőszondával. Attól is függ, hogy mit szeretnél ott csinálni. Csak világítani kell, vagy műhely lesz?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) amdni válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
2.5mm2-es réz kábel megy ki a garázsba 4 eres, a három fázisú motor miatt, az eredeti egy fázisú "rendszert" megszüntettem mert katasztrófa volt, villanyszerelő tanácsára kihúztam egy ötödik kék 2.5mm2-es mcu kábelt, amit természetesen a 0-ra kötöttem, tudom hogy ez így nem a legszebb megoldás, a házon belül kábelcsatornában van a 4 illetve a maradék 1 eres kábel, nem összevissza lóg, és a garázsban is rögzítve vannak a falhoz.
1 m a vasrúd, a kútban ami 5 m-re van a garázstól, 1 m mélyen már viz van, csapadákosabb időben volt hogy 40 cm re leástam és víz volt.
Természetesen szándékom lecserélni rozsdaálló fémre egy 2 m-esre. Saválló anyag megfelel?
A garázsban egy guman táblán be van kötve egy kismegszakító, a három fázisú kapcsoló pedig eleve olyan hogy kicsit nagyobb terhelésnél kikapcsol, kiold.
A legnagyobb áram felvételi eszköz egy 3 kw-os hegesztő egy fázisú amit néha használok, nem ipari célokra használom a garázst.
Mellékesen megjegyzem a házon belül wagóval +alu pasztával kötöttem össze az alu réz kábelt, amin kivittem a 0-t, de hajlok rá hogy kicserélem lemezes sorkapocsra a sok negatív vélemény miatt a wagó iránt.
(#) amdni hozzászólása Szept 30, 2014 /
 
Bárkitől szívesen veszem ha adna tanácsot a kérdésemmel kapcsolatban.
(#) pont válasza amdni hozzászólására (») Szept 30, 2014 /
 
Mivel az eredeti földelő szondától vezetéken viszed a földelést is, ha nem kötöd össze a nullával, külön szonda nélkül is megfelelő lenne, (30m nem a világ vége) de ha plusz szondát ütsz le még jobb lesz, csak ne szakítsd meg az eredeti földelő vezetéket, hanem csak hurkold rá. Az hogy pontosan milyen így a földelésed az csak egy helyszíni méréssel lehetne megállapítani. A földelésen túl még FI-relé is illene...(És Én kicserélném az egészet 5x2,5-re)
(#) amdni válasza pont hozzászólására (») Okt 1, 2014 /
 
köszönöm a tanácsot!
Eredetileg a villanyóra előtt van összekötve a 0-van a föld, kipróbáltam levettem a föld kábelt az eredeti föld szondáról, és akkor is volt, egy 100 w-os izzóval kipróbáltam simán égett.
Így most a vezeték rendszer elején van egy eredeti föld szonda, és a legmesszebb lévő helyen a végén a garázsban. Annyi hogy a házon belül 4mm-2es alu piros kábelen jön a föld, ezt kötöttem össze wagóval és onnan megy tovább réz vezetéken 2.5 mm2-es. Itt is használtam az alu pasztát, de gondolom itt nincs nagy esély rá hogy alu+réz között reakció lép fel és szétég a wagó, mivel nem folyik rajta elektromos áram.
Fi relét a villanyórához gondoltam hogy tetetek fel egyet, ha már megveszem védje az egész házat.
Arra majd keresek egy szakembert.
Hosszú távon meg fogom venni az 5 eres kábelt mindenképpen.
(#) gyuszo válasza amdni hozzászólására (») Okt 24, 2014 /
 
Ha majd a FI relét felszerelteted, azért a védőföldelést és az ahhoz csatlakozó vezetéket is nézesd át és a kötéseket is . A bejövő 4mm2 piros alu vezeték is cserére szorul. Helyette a 10mmm2 zóld-sárga sodrott réz ajánlott a bejövő vezetéknek a földszondától.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
(#) hotolo hozzászólása Jan 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.Mitől lehet az ,hogy minden fogyasztó ki van húzva a konnektorból,de a védőföl és a nulla között áram van . Nem kicsi,olyan 130 volt.
(#) Bakman válasza hotolo hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Mivel méred? Ha műszerrel, minden bizonnyal a szórt kapacitás miatti feszültséget méred.
(#) zolika60 válasza hotolo hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Áram nem csak feszültség. Tegyél a két pont közé például egy izzót és úgy mérj.
(#) hotolo hozzászólása Jan 27, 2015 /
 
Sziasztok segítők!
Bocsánat ,de csak most kerültem gépközelbe.Szóval , egy Multiméter műszerrel mértük az áramot.Teljesen igazatok van ,hogy tegyek a mérő elé egy fogyasztót. Lehetséges ,hogy a vezetékben keringő elektromosság gerjeszt áramot a védőföld vezetékben?
(#) Gafly válasza hotolo hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
Leirás alapján arra tippelnék, hogy nincs, vagy szakadt a védővezető. Nem biztos hogy ennél a konnektornál, hanem lehet már korábban is. Esetleg más fogyasztó van (PC például) másik konnektorhoz csatlakoztatva, de nem szükségszerű.
Az mindenképpen biztos, hogy a nulla és védővezető között nem mérhetsz érdemi feszültséget se terhelve, se terheletlenül, se multiméterrel, se mással. Ez igy életveszélyes, tessék azonnal intézkedni.
Következő: »»   13 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem