Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   12 / 28
(#) proli007 válasza balzsi hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Hello!
Végső soron ezt jelenti. Hiszen ennek lényege, hogy a biztosító leoldási áramán még elkerülhető legyen az áramütés.
üdv! proli007
(#) Szfe hozzászólása Aug 15, 2012 /
 
Hol lehet földeletlen konnektort kapni? Már sok helyen próbáltam, a kereskedők szerint érintésvédelmi szempontból tiltott, ezért nem forgalmazzák.
Viszont: ha nem akarom a falaimat szétbányászni (vagy nincs rá pénzem), és földelt konnektort szerelek olyan helyre, ahol nincs földelés, az életveszélyes megtévesztés azoknak, akik erről nem tudnak (pl. vendég vagy későbbi lakó, tulaj stb.). Ki tud erről valamit, mi a megoldás?

Kösz.: Szfe
(#) kadarist válasza Szfe hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Szia!
Az a megoldás, hogy be kell húzni a védővezetőt oda, ahol még nincs.
(#) proli007 válasza Szfe hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Hello!
Azért nem kapsz védőföldelés nélküli konnektort, mert már nem szabályos a szerelése. Ez alól kivétel lenne a leválasztó transzformátorok kimenete, de ott meg szerintem felirattal oldják meg manapság.
üdv! proli007
(#) bladika hozzászólása Szept 12, 2012 /
 
Sziasztok,

a segítségeteket kérném a következőben. Adott egy jó nagy passzív mélyláda. Ebbe szerelek egy saját készítésű erősítőt, tehát lesz egy aktív ládám. Minden bele kerül a fa dobozba. Erősítő + trafó, minden. A hálózati feszültség egy 3pólusú aljzaton megy a dobozba, illetve 2 rce. Na most felmerült bennem, hogy vajon kell-e a hangszórót magát védőföldre kötni vagy esetleg egyenesen tilos. (kívül a fém kosár hozzáférhető) Félek egy esetleges meghibásodástól, pl.: leszakad egy vezeték stb. Mert nem mindig csak én szállítom, kezelem ezt a ládát.

Előre is köszönöm, a segítséget.
(#) Gafly válasza bladika hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Nem értek hozzá,
de mivel megérinthető és fémből van, tehát jól gyanítod: szerintem be kell vonni a védelembe (kösd össze a védővezetővel!).
Igen, itt jön a második kérdésed, amit még nem mondtál ki: "dehát akkor búg mint a fene"
Erre meg van egy külön topic: Földhurok...
Ebben a topic-ban az a válasz, hogy "ne csapjon agyon senkit az áram"
(#) bladika válasza Gafly hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Búg? Azért mert a hangszóró kosarát védőföldre kötöm?
(#) Gafly válasza bladika hozzászólására (») Szept 12, 2012 1 /
 
Azért búg(hat) mert ahonnan kapod a jelet, az is lehet hogy rendelkezik védőfölddel. A te készüléked viszont biztosan.

Ebben a topic-ban csak azt és csakis azt tudom mondani hogy ne rázzon!!!

Majd ha esetleg búg, akkor olvass a másik topic-ban. De akkor se rázzon meg senkit
(#) kadarist válasza bladika hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Szia!
Ezt a mobilizálható készüléket inkább csináld meg egy kettős szigetelésű megoldással (trafó elszigetelve a burkolattól) és akkor nem kell a földelésekkel bíbelődni.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2012 1 /
 
Az is jó, csak aztán korrekt legyen ám az a kettős szigetelés
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Na jó, csak mindig földelt dugaljba dugja a készülékét!
(#) bladika válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2012 /
 
Rendben, akkor ennek fényében csinálom. Köszönöm mindenkinek a segítséget. Üdv.
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Szept 21, 2012 /
 
Fázisceruzával játszottam, és világít a konnektor védővezeték érintkezője is és a bedugott fémházas eszközökhöz hozzáérve is. Gondolom, nem kellene, vagy tévedek? De egyébként nem ráz semmi.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
(#) _vl_ válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Szept 22, 2012 /
 
A konnektorod védőföld érintkezője nincs bekötve, nincs "leföldelve" rendesen. Lehet, hogy van mögötte vezeték, de az nem vezet sehova, vagy szakadt.
(#) korgs2 hozzászólása Szept 24, 2012 /
 
Sziasztok!
Nemrég költöztünk és a házban a melegvizet egy Hajdu tipusú régi villanybojler szolgáltatja.Azt találtam ki,hogy teszek bele egy rézspirálból készült hőcserélőt,így a főtés melegvize fogja melegíteni a vizet...Attól tartok,hogy ha beleteszem a rezet,akkor az a vas tartálytesttel elektrokémiai reakcióba lép és kilyukad.Ez szerintem elkerülhető lenne egy normális földeléssel,csak az a baj,hogy a ház védőnullás.Na annyi lenne a lényeg,hogy hogyan lehetne egy jó földelést kialakítani ecélból.Kábelek be vannak már húzva minden konnektorhoz,csak a szondát kellene megcsinálni valahogy.Gondolom,nem annyi a dolog,hogy leverek egy vas póznát és kész.
Köszi a válaszokat!
(#) _vl_ válasza korgs2 hozzászólására (») Szept 24, 2012 /
 
Idézet:
„Ez szerintem elkerülhető lenne egy normális földeléssel,”

Nem. A kettő között nincs összefüggés. Normális földeléssel is lehetnek ilyen problémáid, és földelés nélkül is megoldható, hogy ne legyenek (pl. a legtöbb bojlerben van anódos védelem, amit karban kell tartani).
Az más tészta, hogy normális földelés nélkül esetleg nem lesz kinek melegvizet csinálni, mert esetleg meg találnak halni a ház lakói. Pláne igaz ez egy olyan házban, amiben ki tudja mi és hogyan van megcsinálva, mert nemrég költöztetek be, és nem Ti csináltattátok az elektromos rendszert.

Idézet:
„Na annyi lenne a lényeg,hogy hogyan lehetne egy jó földelést kialakítani ecélból.
Gondolom,nem annyi a dolog,hogy leverek egy vas póznát és kész.”

Sajnálom, hogy rossz hírt kell közöljek: a jó védőföldeléshez szükséges a szakember, akit villanyszerelőnek hívnak. Láthatóan nem vagy szakember, tehát ha édes a saját és családtagjaid élete, akkor jobban jársz, ha hívsz egyet. Az majd tudni fogja, hogy mi kell még a házadhoz, hogy minél kisebb eséllyel lehessen áramütést kapni.
(#) korgs2 hozzászólása Szept 24, 2012 /
 
Újra van már kábelezve az egész lakás,egyedül a földszonda hiányzik.Azért kérdem csak mert az aktív anódos vélelemhez úgy tudtam rendes földelés kell,de most csak védőnullás van egyenlőre földszonda hiányában.
(#) bobcsa hozzászólása Okt 3, 2012 /
 
Sziasztok,

Nem sikerült még mély ismereteket kialakítani az elektromossággal, ezért kérném a tanácsotokat. Mostanában költözünk egy 60-as években épült házrészbe, melynek a elektromos, fűtés és vízvezeték rendszere pár éve fel lett újítva: réz elektromosvezetékek mindenhol, 3x 16A megszakítók, földelt konnektorok, műanyag fűtés csövek, műanyag vízvezeték házon belül. Elég jónak tűnik az elektromos hálózat kialakítása: 3 fázis a konyhába az elektromos tűzhelynek, 1 fázis az villanybojlernek, 1 fázis a világításnak, 1 fázis a konnektoroknak. Még nem laktuk be, ezért nem tudom a kiosztás tényleg ideális-e. Nem tudom, hogy a műanyagkád, gázkazán, fűtésrendszer, vízvezetékek földelése megfelelő-e. Nem találtam még meg a földszondát (ha van egyáltalán).
A kérdéseim:
1. a fürdőkád feletti villanybojler miatt tutira mennék, hogy minden megfelelőlen van földelve. Elegendő, ha a műanyag lefolyóba egy fémközcsavart teszek, azt egy rézvezetékkel összekötöm és leverek a földbe egy vascsövet, és hozzákötöm, vagy kicsit szakszerűbb megoldás kellene utólag?

2. Hogy ellenőrizhetem, hogy a földelés megfelelő-e mindenhol (gázkazán, fűtéscsövek,stb...)? Hogy alakíthatom ki a legegyszerűbben utólag?

3. Ha csak a szokásos háztartási eszközöket használjuk (mikro, hűtő, fagyasztó, tv, pc) a villanybojler és elektromos tűzhely mellett, várható, hogy aszimmetrikus lehet a hálózat terhelése? Lehet ebből komolyabb probléma?

A Válaszokat/segítséget/oktatást előre is köszönöm.

üdv.
(#) _vl_ válasza bobcsa hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
1.: Biztos, hogy ennek így semmi értelme. Semmi nem garantálja, hogy jobb munkát végzel, mint ami most ott van, ha egyszer nem értesz hozzá. És ebben a témakörben a "kicsit jó" nem biztos, hogy elegendő...

2.: Hívsz egy szakembert, aki erre a célra szolgáló műszerével megméri, hogy elég jól működik-e a védőföldelés. Érintésvédelmi felülvizsgálat

3.: Ezzel fölösleges foglalkozni.
(#) rego válasza pucuka hozzászólására (») Okt 20, 2012 /
 
Ez így igaz!
Én most szembesültem a 30 évvel ezelőtti MM vezetékekkel, és a barna gégecsövekkel.
Viszont a mennyezetben futó csövezés elég jól használható doboztól - ig. A kásban. A 30-40 fokban a dug aljhoz lehozott vezeték viszont ledöbbentett /vizet fűtést tanultam/ ez viszont az életünkről is szól!. Befúrom a tipli helyét, mert látom a mennyezeti dobozt és a szerelvény vonalát. Az átlóban bevakolt vezeték egyenlő a halállal, erre nem tudok mást mondani. Én a megszakítóktól indultam és 99%-ban rézre és földeléssel kiépítve megtudtam oldani az 52 m2-eslakás úgymond villamossági felújítását. A maradék a szomszédom felé eső folyosói dupla téglafalban eltűnő mm vezeték miatt maradt ki.
Amire válaszoltál ott tényleg a hosszabbítós megoldás a legjobb, szerintem.
(#) rego válasza zoli_varga hozzászólására (») Okt 20, 2012 /
 
Semeddig, az a villamossági j.könyv alapján dől el. És nem is kőműves az az ember és nem hídépítő, de elég sokat kellene tudjon!. stb.
Ki az a tűzoltó.? Az a hivatali TŰÓ aki átveszi az építményed az az úriember aki a jogszabályokat kellett megtanulja. És jól odavág mert Ő a "szerv". Ő a fő!. Nem a jó kapcsolat, jegyzőkönyv hanem a Te és mások élete, családunk biztonsága a lényeg. Igen, sokba kerülhet ha az én házam nem úgy készül ahogy a jogszabály leírta. Erre azt mondom ne láss annyi szomorú, vagyona elégett embert mint én. Megjegyzem mint 1x-ü beosztott tűzoltó, anno 15 -éve kértük, legyen oktatás elektromos és gázzal hajtott autók stb. tüzeinek oltásáról, fellelhető műszaki paraméterek stb. abból emberek mentése, karosszéria vágása stb.-ből. Szerinted????. 1-re kérlek mivel sokan olvassuk a fórumot, gondolt át és élj úgy mint aki jó tanáccsal látta el, tájékoztatta a tapasztalant és gondold át azt az utolsó sort.
(#) szaky88 hozzászólása Dec 13, 2012 /
 
Sziasztok
Szeretnék segítséget kérni. Nemrég vettem egy elektromos sütőt és a külső konektor nincs földelve, amibe a sütőt bekötöttem. A falból két vezeték jön ki a dugaljba és nyoma sincs védőföldnek.
Hogyan tudnám leföldelni a készülékem bontás és rombolás nélkül?? Légyszi segítsetek.
(#) Gafly válasza szaky88 hozzászólására (») Dec 13, 2012 1 /
 
Idézet:
„külső konektor nincs földelve”

Erre nem tudtam görcsöt kötni, bár tippjeim vannak.
Idézet:
„rombolás nélkül??”

Villanyszerelőt javasolnék. Bár a "rombolás mentes megoldás" azért nem garantálható....

Nem értek hozzá, de azért azon elgondolkoznék, hogy az a két vezeték elegendő vastagságú-e és belefér-e védőcsőbe egy hasonlóan vastag védővezető melléjük. Mert ha nem, akkor valószínűleg mégis csak "rombolás" lészen, vagy "gányolás" amit pedig NE!!!
(#) zoli_varga válasza szaky88 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Csak sütő? A teljesítmény miatt jó volna tudni. Gafly válasza járható út, de akkor még ott van az elosztótáblánál a PE vezető megkeresése (már ha van). Ez már villanyszerelő munka.
Ha nem zavaró akkor esetleg falonkívüli vezetékezés.
(#) uv142 hozzászólása Júl 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy pc táp dobozába épített elszívó az esetben is, ha lekapcsolom a trafót, ráz.
Zárlatot a műszerrel nem tudtam kimérni, a trafó és a doboz közt 2mm kétoldalas ragasztó, a kábeltoldásokon sértetlen zsugor. Mi okból áll ez elő?
(#) Leraz válasza uv142 hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Szia. Milyen kapcsoló van benne?Mind a 2 szálat megszakítja vagy csak az egyiket?
(#) uv142 válasza Leraz hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Csak az egyiket. De a hiba már megoldódott. Olyan vezeték volt zárlatos, ami nem is ért a búrkolathoz. Ráhúztam egy zsugort végig, és jó lett.
(#) store92 hozzászólása Aug 26, 2013 /
 
Van sok vezetékem, honann tudom melyik a földelés a színek is össze vissza vanak? Több a 0 és a fázis is.
(#) Mengyán válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 2, 2013 / 1
 
Köbzoli, előre bocs a következőkért, mert szintén off lesz. Remélem, azért lesz annyira hasznos, hogy nem törlöd ki.
Azért a hamis CE* jelzésért is lehet kapni jópár tíz- vagy százezer eurós bírságot, de bizonyos esetekben akár börtönnel is büntethető! Jó lenne az érintésvédelem és más szabályok mellett azt is figyelembe venni, hogy a CE jelzés nem azért van egy készüléken, mert jól néz ki rajta, hanem mert az EU területén bevizsgált, és engedélyezett a forgalomba hozatala! Ha nincs mögötte a bevizsgálási, engedélyeztetési eljárás, és az azt igazoló okirat, semmit nem ér az egész. Szerintem aki földeléses készülékre ráteszi a kettős szigetelés emblémáját (nyilván azért, mert nem tudja mit jelent, és nem tudja, hogy a kettő kizárja egymást), az nincs tisztában az általa gyártott készülék követelményeivel, tehát azokat a gyártás folyamán sem vehette figyelembe.

* "A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen egy jelzés a hatóságok felé arról, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek. Ez részletesebben annyit jelent, hogy Ön gyártóként, vagy a termék Európai Unión belüli első forgalmazójaként ismeri ezeket a követelményeket, a termék tervezése, gyártása során figyelembe is vették ezeket, és mindezt igazolni is tudja." Bővebben: ce-jeloles.hu

Szóval a CE jelzést csak az tegye rá a készülékére, aki szeretné felhívni a hatóságok figyelmét arra, hogy minden törvényi előírásnak megfelel az általa gyártott készülék, és be tudja mutatni az ezt tanúsító okiratokat is.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
(#) eyess válasza Mengyán hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
És ez mind csak akkor igaz , ha az egyén forgalomba is hozza az általa készített terméket , de mint tudjuk emberünk saját célra tervezte , csinálta , és nem fogyasztói célokra.
Tehát innentől kezdve tehet rá még akár márka jelzéseket is , ha úgy tetszik neki.
Következő: »»   12 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem