Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villámvédelem
 
Témaindító: Cyberex, idő: Aug 5, 2005
Lapozás: OK   3 / 7
(#) karaszbandi válasza watt hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Mi van?
Mit akarsz a diódákkal?
A B-C túlfesz levezetők 35-75kA 8/20us levezetési áramlökésre készülnek. PL Phoenix FLT-CP-3C-350 ez 4vezetős TN-C rendszerhez való B-C fokozat.
(#) Gafly válasza watt hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Szia, ez már jó régen volt, ezért a mostani PDF-ben meg sem emlitik. De ebben megtekinthető: Bővebben: Link
Az árra már nem emlékszem pontosan. Vagy tizenvalamennyi, vagy harminvalamennyi. Tudom, nem mindegy
Árat szerintem ne a gyártónál keress, hanem a forgalmazóknál...
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Na megvan, harmincvalamennyi volt
A forgalmazóknál van árlista, például: Bővebben: Link
Esetedben egy fázisra bő tizest számolhatsz.
(#) watt válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Hogy-hogy mi van? 200db dióda 1ms-ig!! 40kA! Ezt mintha írtam volna!
(#) watt válasza Gafly hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
A 3 fázisra volt 30 valamennyi? Nekem csak 1 fázis van.
(#) Gafly válasza watt hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
1-re csak tizenvalamennyi...
(#) watt válasza Gafly hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Az jól hangzik! Felhívom a forgalmazót. Egyébként azt olvastam, hogy van bennük hővédelem. Igaz, hogy nem tudom értelmezni ez mit jelent egy ilyen eszköz működése esetén. Lekapcsolna a hálózatról?
(#) karaszbandi válasza watt hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Igen, tartós túlfesznél le kéne magát választani a hálózatról. Mivel az ő feladata nem az, hogy tartósan elviselje a sokkal magasabb feszt. Mivel a villámcsapáskor kialakuló feszültség nem tartós. És ő arra készült.
(#) watt válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Én ezt azért írtam, mert te azt írtad, hogy az OBO majdnem tüzet okozot. Tisztában vagyok azzal mi a feladata...
(#) watt válasza Gafly hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Ehhez mit szólsz? Bővebben: Link
10db 520Ft, és 45kA 1ms-ig, de többet is simán össze lehetne kötni egy fém dobozba elhelyezve biztonságos lenne...
(#) Gafly válasza watt hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Végülis...
Mondjuk én nem vacakolnék vele.
Ugyanakkor egy nagyságrenddel olcsóbb megoldás.
(#) watt válasza Gafly hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
50db-ból kialakítanám a B-t(225kA), 20db-ból a C-t (90kA), köztük egy induktivitás, vagy feltekert 10m kábel(itt is ugyanaz a hatás, csak olcsóbb!). 2db-ból pedig a D-t a konnektorokban(9kA). Az egész anyagára 10 konnektorral számolva 5000Ft! Ha jobban belegondolok elég nagy üzlet ez az iparág!
(#) ötfelezős válasza watt hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Azt írja Dehn: az alternatív technológiák, mint például a varisztorok, csődöt mondanak a nagy energia igénybevételtől, mely a folyamatos áram-feszültség karakterisztika következtében a 10/350 hullámalakú villámáramok során (1. fokozat) lép fel.
(#) watt válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Aha! Akkor a 1. osztályra(B) mindenképpen gyári megoldást kell használni amiben ezek szerint nem varisztorok vannak(erről tudsz bővebben, hogy oldják meg?), ha jól értem amit mondani akarsz. Utána már jó a varisztor, ha ismét jól értem a továbbiakat...

Azt kifejtenéd bővebben, mit is takar pontosan a 10/350 hullámalak? Köszönöm!
(#) karaszbandi válasza watt hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
A "B" fokozat a villámáram levezető, ami egy vezérelt szikraközt jelent, ami általában 0,9kV-nál gyújt be, és kezd nagy árammal vezetni. Ezt semmiképpen ne spórold ki. Ezt kell nagyon jól összedrótozni, és olyan helyre építeni, amit az ív kifúvás nem gyújthat meg!
(#) watt válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Köszi! Milyen az a vezérelt szikraköz? Vezérelt? Hogyan?
Mindegyik 1. osztályú (B) megoldásban van ívkifúvás? Gondolom egy megfelelő fém doboz(földelve) ezt megoldja, ha egy fa szekrénybe vagyok kénytelen szereni?
(#) ötfelezős válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
A 10/350 azt jelenti, hogy a hullám homlokideje 10 mikro (nem pont az egész, ez inkább összehasonlító jellemző), a csúcstól a félértékig csökkenés ideje 350 mikromásodperc. Mert pld. az átütés feszültsége függ a feszültség növekedésének tempójától is.
Én gyártmányokat annyira nem követek nyomon, de így fejből a Dehn-nek már vagy 5 éve van ívkifújásmentes B fokozata.
(#) watt válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 7, 2011 /
 
Értem, köszönöm a választ!
(#) mr.Cara válasza watt hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Hi !
A védőszonda hosszát nem a "méter" határozza meg !
A hossz attól függ, hogy a szondának el kell érnie a mindenkori talajvízszintet...( a száraz föld rossz vezető ti.)
Cseréld(-tesd) a szondát hosszabbra míg baj nem lesz !
Gábor
(#) Gafly válasza mr.Cara hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Baj az már volt, többször is szegénynek Wattnak

Mondjuk tesóm lakott arrafelé annó. Namost ha láttál már marhamély ásott kutat kicsi vízzel az alján és ugyanakor nagyon penészes (ezt azóta sem értem) házat akkor az az a vidék...

Használható ötletek szerintem jöhetnek Wattnak is, hogy hogyan kell/lehet nagyon mélyre elültetni földelőnyársat (szerintem ráférne még pár darab arra a házikóra) akár körben is (van aki paradicsomot ültet, Watt meg földelést ).
(#) KTobi válasza Gafly hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Ilyen helyeken, ahol nem lehet rendesen leültetni a földelés, a szolgáltatónak kellene egy sodronyt végighúzni az utcán, és minden ház rá lenne kapcsolva. Mennyire le lehetne csökkenteni a földelés ellenállását így.
(#) karaszbandi válasza KTobi hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Az még egy jó ötlet, hogy egy jó távoli potenciált bevigyél minden házba. Ez hatalmas ötlet. Egyébként mivel javítana, ha a sodronynak is van hossza és ellenállása?

Egyébként meg a földelőszondánál (ha a megfelelő kifelyezéseket keressük) nem az a lényeg, hogy elérje a talajvizet, hanem a minél nagyobb felület a lényege. Általában mindenhol elég kell, hogy legyen egy 4m hosszú 2"-os cső, 10-12mm-es köracéllal az oldalán, mint csatlakozó vezeték. Ez már a legtöbb helyen, még homokos talajban is biztosítja az 1ohm körüli értéket. Jobb talajban még ettől is kevesebbet.
Pl egy 16mm-es köracélt hiába ütsz le a talajvízig, annak akkor se lesz olyan hatékonysága mint a csőnek. Csinálhatsz keret földelőt is. A fagyhatár alá elásol 16-20mm-es köracélt hegesztett kötéssel az épület köré. Annak is van már elég nagy felülete, és mégsem éri el a talajvizet. A földelési ellenállás értéke pedig ennek ellenére alacsony.
(#) watt hozzászólása Jún 11, 2011 /
 
Köszönöm az ötleteket és az aggódást, de nekem ez már 20 éve ilyen. Pont a földelés rossz minősége miatt vettem a ház építésekor ÉV reléket, pedig akkoriban igen drága volt. Tehát a biztonság megvan.

Viszont a villámvédelem földelését nem köthetem rá, ez ténykérdés, ezért kérdeztem, hogy összeköthetem-e a nullával a villanyóra után egy pontban a kapcsolószekrényben. Mert ha igen, akkor megmarad az ÉV relé hatékonysága is és kisebb ellenállású lesz a földvezetés is a D villámvédelmekhez. Amúgy sem rossz, ha egy villámcsapáskor az egész nulla felmászik a villám által gerjesztett szintre, mert akkor kevésbé mennek tönkre a kényes dolgok. Ilyenkor a ház potenciálja is elemelkedhet a földtől velünk együtt, tehát minket sem rázhat meg, hacsak nincs akkora feszültségesés a szakaszon, amivel érintkezünk két pont között, hogy az már veszélyes legyen. Ez nagyon ritka eset lehet szerintem, mert ehhez hatalmas villám kéne és pont a házba kéne csapjon és még ezernyi dolognak kéne úgy állnia, hogy ez összejöjjön.
Naszóval nekem most az a legnagyobb gondom, hogy hová vezessem a villámot a villámvédelmeken keresztül, hogy az megvédje az eszközöket és minket, ha a földelésen nem lehet javítani!
Megjegyzem egy komoly áramot az 1ohm -os földelés sem tud levezetni. Több kA-ekről beszélünk, még ha rövid ideig is!
(#) karaszbandi válasza watt hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Ha normális védelmet akarsz, akkor teszel fel a szabványnak megfelelő felfogót, vagy ha kell, akkor felfogókat, és a szabvány szerint elkészíted a levezetőket és a szondákat. Ezt a rendszert össze kell kötni egy pontban a lakás földelésével (egypotenciál). Utána a többi fokozaton már nincs akkora villámáram, hogy nagyon aggódni kellene. A "C" és "D" fokozatod már úgyis csak az indukált feszt kell, hogy levigye. A "C" lehetőleg a mérő után nagy keresztmetszettel legyen bekötve. A nagy áramot leviszi a levezető. Itt nyilván a lehető leg kisebb ohmra kell töreledni, és méréssel meggyőződni az értékéről. Egy 35kA es villámnál az 1 ohmon 35kV esik! Ez igencsak szép érték. A levezető mellett süt. Ekkora villám nem is a nagyok közé tartozik.
(#) watt válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
A nullán nem tud elfolyni az áram, ha nem jó a földelési ellenállása a földnek?
Nem nagyon szeretnék villámlevezetőt építeni, azért az túlzás lenne, sehol nem láttam még családi házon a környéken. Csak a gyenge földelésemet kéne megoldani, ezért gondoltam a nullával való összekötésre.
(#) ötfelezős válasza watt hozzászólására (») Jún 11, 2011 /
 
Azért én itt pár dologgal vitába szállnék.
A nulla nem használható erre, mert a levezetett impulzus is hullám, aminél a vezeték induktivitása számít, az meg a hosszal arányos. Miközben a szakma azon cidrizik, hogy fél méter vezetékkel kösse be a levezető végét a földeléshez, te meg elküldenéd a szomszédba, meg tovább.

Miért nem lehet a földelést javítani? Bár én elismerem, hogy drága és/vagy munkás dolog, de most kell a jó földelés, vagy nem? 1 m mély árkot kell ásni, és ennek mélyén fekvő vezetővel összekötni a földeléseket, amelyek távolabb vannak egymástól, mint a hosszuk.
1 m azért, hogy az összekötő is számítson erős fagyban is. Leverni meg némi barkács-ügyességgel benzinmotoros döngölő, vagy légkalapács használandó (kell egy adapter, hogy a vasat üsse, ne a levegőt, stb. Sziklás a talaj? Az persze probléma lenne.

A földelésnél a lényeg az ellenállás - ha az meg van határozva; másodsorban az, hogy ne vásson el az évek során, ezért a tömör anyag jobb, mint a cső.

Tudomásom szerint ebben az országban a közcélú hálózaton mindenhol nullázás az érintésvédelem módja - ezt azért írom, mert a FI relé, biztonság, földelés hozzászólást olvasom.
(#) wpetya hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Vigyázz, mert nem biztos, hogy összekötheted a nullát a védőfölddel! Érdeklődd meg a szolgáltatódnál, hogy a környékeden mik az előírások e- téren, és ha van Fi reléd nehogy összekösd, mert nem fog működni vész esetén! Házilag ne oldd meg a védőföldelésed, mert ahoz műszer kell, (a fázis, és a föld közötti földelési ellenállást ellenállást mérni kell műszerrel, és hivatalos jegyzőkönyvet kell készíteni róla) hogy megállapítható legyen, hogy valóban jó. Időnként macerás tud lenni egy jó földelőpont megtalálása, ha rossz a föld vezetőképessége. Van, hogy 1,5 méter szonda elég, de van, hogy 4 métert kellett leverni, hogy megfelelő értéket elérje az ellenállása.A másik, amit sokan eltévesztenek, hogy a villámlevezető szondára tilos rákötni a védőhálózatot! Arra külön szonda kell, pár méterrel arrébb.Közvetlen mellette nem lehet.
(#) wpetya hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
A nullázás már tilos. Mindenhol védőföldelést kell alkalmazni.
(#) ötfelezős válasza wpetya hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Rettenetes dolgokat írsz...

Egyre reagálnék, erre: a villámlevezető szondára tilos rákötni a védőhálózatot! Arra külön szonda kell, pár méterrel arrébb.Közvetlen mellette nem lehet.
Idézek az érvényes villámvédelmi szabványból:
5.4. Földelőrendszerek
5.4.1. Általános elvek
...
Villámvédelmi szempontból az egyetlen, minden célra alkalmas összefüggő földelőrendszer az előnyös (azaz villámvédelemhez, energetikai és távközlési rendszerekhez).
(#) watt válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Én is így tudom. Oka az, hogy a villám által okozott potenciálnövekledés ne térjen el a védőföldelés potenciáljától, különben arra is áram fog folyni, ami bajt okoz.
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem