Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   667 / 960
(#) Tomi111 válasza jocapowa hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
A képed jobb oldalán lévő kék vezeték gondolom a nyomáskapcsolótól jön vissza. Azt tedd direktben a behúzótekercsre, ahová az a barna megy jobb oldalt felül. Így az a a barna vezeték nem kell, vedd ki. ...ha jól értelmeztem a képet...
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
1: Nincs iránya. Ha az érintkezők eltávolodtak egymástól, a kettő pont között mérhető a feszültség, ráadásul AC. Rengeteg gyári megoldást láttam, kb. fele-fele arányban hol az alsó, hol a felső pont volt a "bejövő".
2: Nem egy gyári tápegységben normál, AC típusú kismegszakítók vannak 48 V-os rendszerben. Simán lekapcsolnak túlterhelésre, teszteltük párszor, időnként akaratlanul is. Sőt, az elvetemültebb gyártók még párhuzamosan is kötnek kismegszakítókat. Igaz, ez utóbbi kezd kimenni a divatból, a gépek kevesebbet fogyasztanak, nincs akkkora áramigényük.
(#) jocapowa válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Igen az onnan jön vissza. Azt a barna vezetéket már kínomban kötöttem oda, mert sikerült valahogy bekötni, hogy behúzza, csak akkor nyomás érteken nem kapcsolt le. De holnap megnézem. Köszi szépen. Írok majd, meg küldök privátban holnap teljes képet ha nem sikerülne, mert úgylátom kened vágod a témát thx
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) erbe válasza jocapowa hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
A leírt feltételekhez 2 db mágneskapcsoló kellene, vagy 1 mágneskapcsoló + 1 segédrelé. 1 mágneskapcsoló nem képes arra, hogy Be gombbal öntartó lesz, majd nyomáskapcsoló leoldás-visszaváltás után újra visszakapcsoljon.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Köszönöm, pontosan beleillik az elképzelésembe amit mondasz.
Magam is utánanéztem de elbizonytalanított, hogy egymásnak ellentmondó nézetekről olvastam.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Talán onnan a vita forrása, hogy az olvadóbiztosítóknál (betekerős) tényleg nem mindegy, melyik a bejövő. A külső érintkezőt túlságosan is könnyű megfogni.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) TakiZoli hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Üdv.Az egyik helyiségemben összeszerelős hálózati elosztón keresztül kapja az áramot a hütőszekrény.Az a kérdésem hogy ez az elosztó nincs leföldelve csak két szál drót van benne.Tegyek rá háromeres kábelt a biztonság miatt?
(#) Bakman válasza TakiZoli hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Igen.
(#) gyuszo válasza TakiZoli hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
A hűtőgép is helyhez kötött, jobb lenne egy fix fali konnektor. Biztonságosabb, mint a hosszabbító.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) jocapowa válasza Tomi111 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Hibátlan a rendszer. Köszönöm szépen Tomi111!
(#) jocapowa válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Köszi de működik így is egyébként van több magneskapcsolom de elég egy is a feladatra. Működik. Behúz 2,5 barnal 4 barnal kienged.
(#) Tomi111 válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Szia! Szerintem ő nem említett öntartást, a mágneskapcsoló gombján gondolom a kis pöcköt értette, ami kiáll középen elengedett állapotban. Azt nyomta be és úgy behúzott. Ha öntartó kapcsolás kell, akkor kell két mágneskapcsoló, ahogy mondod.
(#) Kolti0 hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Sziasztok.
Miért, hova kell olyan kapcsolót tenni ami szakít fázist és nullát is? Garázsba teszek fel pár db. izzót.
Régen állítólag szabály volt, h nedves helyiségekbe talán? Nálunk kültéri reflektoroknál is csak a fázis van megszakítva.
(#) gyuszo válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 1
 
Időszakosan párás, nedves helyiségbe, kültérre életvédelmi célból.
(#) Teaway válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Pincében felújítok éppen, sima 101-es kapcsolót tettem fel.
(#) gyuszo válasza Kolti0 hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
A garázsba tegyél fel egy ilyet, ezt még sötétben is megtalálod :
IP44 vízmentes kétpólusú kapcsoló jelzőfénnyel Bővebben: Link
Vagy ezt és konnektor is van mellette: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
(#) mugab válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2019 /
 
Annyival kiegészíteném, hogy egyenáramú kismegszakítónál van jelölve az áramirány, valamint szintén egyenáramú kismegszakítóknál, sorba kötik őket, ha bizonytalannak vélik a megszakítást.
Mivel egyenáramnál nincs szünet az ívben...
(#) vottokar hozzászólása Jan 15, 2019 /
 
Sziasztok. Idén fel kell újítanunk egy háromszintes sorházrészt. (saját magunknak) Mivel anno az aljzatszigetelést nem végezték el, ezért fel kell törni gyakorlatilag az alsó szint cca 40 m2-ét utólagos hőszigetelés elkészítése miatt.
A villanyóra szekrény a lakás elosztóval pont a ház átlós oldalán van (cca 6m*8m alapterület) mint a kazánház, ahol a cserélendő kazán lesz. Bár a 45 éves terveken szerepel a két rúdföldelő, az óránál de a biztonság kedvéért levernék még a feltörendő aljzat alá párat. ( Ha ezt egyáltalán szabad, de a cégnél aktívan dolgozó villanyszerelők szerint igen) Megfelelő-az, hogy ezeket úgyis összekötöm a talajba 5052-es O*O földelőszalaggal" és földelőhálózat egyik végét kötöm a villanyóránál kialakítandó EPH csomópontra, a vasalás másik végét meg kazánházban levő másik EPH csomópontra és ide kötném rá a gázkazánt és a víz, gáz stb. csöveket. Szerintem a szükséges keresztmetszet megvan (30*3,5mm a szalag), de a fene tudja. Vagy kössem be a földelőket az óránál kialakítandó EPH pontba 10mm2 es vezetővel és véssem körbe a házat hogy egy csőbe elhúzzam a 6mm2-es rézdróttal az EPH-t és a kazánházba vezessem el? Betonfalak is vannak ezért ódzkodom ettől. (egy kicsit zavaros amit írtam, de remélem érthető...)
(#) gyuszo válasza vottokar hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Idézet:
„Idén fel kell újítanunk egy háromszintes sorházrészt. (saját magunknak)”

Ez kicsit zavaros, bátorság ilyennek nekifogni tapasztalat nélkül, de a lényeget leírom :
1. A mérőhelynek, ha a ház falán van, az utca felől látható helyen kell lennie. Max. ettől 1 méterre lehet az oldalfalon.
2. A fő földelő szondának itt kell lennie. Az védővezető összekötő vezetéket innen tovább viheted a kazánházhoz, az EPH csomóponthoz.
3. Ha több szondát teszel le, tehetsz amennyit csak szeretnél, a kazánháznál is.
A fő földelőt és a kazánház földelőjét jó ha 10 mm2 MKH vezetővel kötöd össze, de ha 16 mm2, akkor még jobb.
A kazánházra teszek fel képet:
(#) vottokar válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Szia! A leírásom tényleg zavaros, mivel a szkennelt hetvenes évek elejei tervekre a ráskiccelt bővítés"vázlatokkal" nem akartam ide feltölteni idegeket hergelni. Kollégáim között van maszekként is dolgozó villanyszerelő, érintésvédelmi felülvizsgáló, és talán még tejesember is, de sajnos nem teljes az egyetértés közöttük sem.
Lassan 30 éve dolgozom villamos területen. Mivel műszerész volnék alapvetően, de közben azért letettem egy villanyszerelő szakmát is. Úgyhogy nem ismeretlen a téma részemről, mert azért benne is kell dogoznom. De a papírozás és felülvizsgálat nem az én asztalom.
Csak azért merészkedtem kérdezni, mert általában a villamos fórumokon ennél triviálisabb dolgokból is szoktak komoly hitviták kialakulni, és sokszor az aktuális szabványokat és betartatásukat sem a józan ész diktálja.
Ahogy írtam a felújítás alapvetően a fűtési rendszert, víz és csatornarendszert,az utcafront felőli nyílászárók cseréjét belső villamos vezetékezést és szerelvényezést és efféléket érintené. Nem akarok semmiféle teljesítmény bővítést és effélét végrehajtani. A villanyóra utáni rendszert kábelezném teljesen újra. És mivel nem vagyok hajlandó tartozni semmiféle banknak és csok-ra sincs esélyünk legjobb tudomásom szerint, ezért szerény véleményem szerint nem kell új mérőhely kialakítást igényelnem a vele járó kismillió papírmunkával. (De lehet, hogy rosszul gondolom)
Ebben az érintett sorházban a háromfázisú villanyóra a lakáson belül van egy falba süllyesztett fadobozba együtt a lakáselosztó biztosítékjaival. (Jó nagy, van kb 60*60cm) Ebbe applikálnám be egy falon kívüli kiselosztóba az új biztosíték stb. hálózatot a villanyóra mellé.
A képeken szereplő eszközöket is ismerem, mivel jelenleg egy távfűtési cégnél dolgozom, van vagy 200 hőközpontunk, ahol mindezen EPH rendszert ki kellett építeni. Csak ugye ott adott (vagy nem), hogy hova kötöm az EPH csomópontot.
(#) gyuszo válasza vottokar hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Mint írod, víz, csatorna, fűtés, nyílászárócsere.
Miért hagyod ki pont a villanyszerelés kiinduló alapját a mérőhelyet. A mérőhelynek írtam a helyét, az lakáson kívül van, a lakáselosztónak pedig lakáson belül van a helye.
Ha úgyis mindent szétversz, itt van annak is az ideje rendbe tenni a következő 30 évre.
Ha kiderül, hogy mégis szükséges a bővítés, vagy szabványosítás, akkor kerül nagyon sokba az átalakítás a járulékos költségekkel együtt.
(#) Primary válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Tényleg az utcafronton kell lennie a mérőhelynek?
Vn egy szabvány kádárkocka, aminek az utcával átellenes oldalán van jelenleg egy mérőhely. Ha bővítünk 1x16A-ről 1x32A-re, vagy esetleg három fázis lesz, akkor gondolom szabványosítani kell a jelenlegi besüllyesztett fa szekrényt. Maradhat ilyenkor a jelenlegi helyén, vagy költöztetni kell mérőhelyet?
(#) gyuszo válasza Primary hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Igen, át kell költöztetni. Villanyóra áthelyezés a hivatalos neve .
A villanyóra áthelyezésekor az ELMŰ által preferált hely a lakáson kívül, lehetőleg az utcafront felé néző oldal, társasházak esetében a lépcsőház folyosója.
Társasházak esetében ettől eltérni csak akkor van lehetőség, ha műemlék jellegű épületben található.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) kadarist válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Nem villanyóra, hanem fogyasztásmérő.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jan 16, 2019 / 1
 
Egy érdekesség... Kínai szellőztetőventilátor .
(#) sany válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Jól kiszellőztetett.
(#) gyuszo válasza kadarist hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Így sem tökéletes, az ELMŰ oldalán így áll :
Mérőóra és csatlakozó berendezés .
Bővebben: Link
Ez a dzsem, íz és a lekvár esete.
Nem csak a mérőt kell áthelyezni, hanem az összes tartozékával együtt mindent.
Ezért is kerül sokba.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) Primary válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Tehát mindenképpen szét kell vésni a homlokzatot vagy az oldalfalat?
(#) kadarist válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Én nem látok "mérőórát" azon az oldalon. Szomorú lenne, ha leóráznák azt a készüléket egy hivatalos oldalon.
(#) violin válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Nekem három éve helyezték át.....de nem volt muszáj az utcafrontra.
Következő: »»   667 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem