Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   711 / 958
(#) brugo válasza obenhof hozzászólására (») Szept 23, 2019 1 /
 
Milyen réz drotot vegyek földelésnek : Tömöret vagy sodrottat ?
(#) Gabó válasza brugo hozzászólására (») Szept 23, 2019 / 3
 
Én is csak ezt tudom javasolni: Bővebben: Link
Ha már felmerült benned ilyen kókányolás, mint írtad a kutas dolgot, inkább engedd el, és csináltasd és méresd be egy hozzáértővel! Ugyan is ez nem játék, mint a bohóckodás a 9V elemmel és egy leddel, meg ellenállással...
(#) gyuszo válasza szilva hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
Abba a dobozba, amelyen átviszed a vezéreltet nem lehet kötés. Meg tudod oldani ?
Egyszerűbb egy csővel kikerülni a kötődobozt és behúzni is könnyebb.
(#) GPeti1977 hozzászólása Szept 24, 2019 /
 
Egy 1990 - ben épült csládi házban lakom, ahol még a mérőórák fa dobozban vannak, miből áll illetve mennyibe kerülne ha a mérőállást szabványosítani szeretném (ÉMÁSZ területén)? Érdekes ha szeretnék felszerelni H tarifás órát vagy oda vissza mérőt napelemhez akkort ezt megkövetelik, de nemrég mikor az órákat kicserélték digitálisra akkor a fadoboz is jó volt.
(#) CIROKL válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 24, 2019 / 1
 
Keress egy vagy inkább több regisztrált szerelőt ,többet ajánlott megkérdezni mert sok eltérés lehetséges de nagyságrendileg 100- 200E forint közti összeg.
(#) GPeti1977 válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
Köszönöm, az igaz hogy ha napelemes rendszerben már nem vehető igénybe sem a kapcsolt áram a boylerhez sem a H és geo tarifa? Tehát csak egy mérőóra lehet mindenre.
(#) Alkotó válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
Segítenél nekem egy linkkel, amin olvashatnék arról az elvárásról, hogy nem lehet kötés egy vezérelt vezetéket is tartalmazó dobozban?
(#) ötfelezős válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
A kérdést utoljára rendesen az MSZ 1600 szabályozta. Abban az volt, hogy közös doboznál egy rendszeren lehet toldó kötés (tehát elágazás nem).
Ma ködös utalások vannak, de azért ezekbe inkább bele lehet kötni, hiszen ha baj lesz belőle, akkor mindenki mondhatja az, hogy hát, ja, akkor ez rossz megoldás volt, mindenhol le van írva, hogy jó megoldást kell alkalmazni. Én, ha kínból alkalmaznék ilyen kevercset, akkor azt olyan feltűnőre csinálnám, hogy ne lehessen nem figyelembe venni, fizikailag elkülönítve a kötést a többi madzagtól.
Én jártam úgy, hogy nagyon szidtam a felmenőit annak, aki ilyen megoldást alkalmazott.
(#) ötfelezős válasza brugo hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
Hát csak úgy tájékozni:
542.2.7 A földelők közvetlenül nem merülhetnek patak, folyó, medence, tó vagy hasonlók vizébe
szabványpont
(#) szilva válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 24, 2019 /
 
A vezérelten semmilyen kötés nem lenne, csak áthaladna a dobozokon. A minden napszakin esetleg lenne kötés a dobozban, de megoldható, hogy ne legyen (pl. két doboz egymás alatt, a felsőben csak áthaladós vezetékek vannak). Doboz egyébként elsősorban azért kellene, hogy a ~15 métert végig tudjam húzni (meg persze előbb a jelenlegi alut ki bírjam szedni).
(#) gyuszo válasza szilva hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Nézd meg jól ezt a képet. balról jobbra 4 cső fut párhuzamosan, tehát különböző áramkörök . Nincs egymás alatt doboz, ahol leágazás, kötés van, csak annyi kell, hogy a vezetéket be lehessen húzni. Nem kell feltétlenül egymás alá tenni a dobozt. A különböző áramkörök külön védőcsőben futnak, nincs közös doboz.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2019
(#) h.imr3 hozzászólása Szept 25, 2019 /
 
Sziasztok, nagyon amatőr kérdésem lenne:

Régi panel lakásba szeretnék smart kapcsolót beszerel(tet)ni.
A jelenlegi kapcsoló 2 vezetékes. N,L . A kinézett kapcsoló viszont N, L és Out csatlakozású.
Beköthető a kapcsoló ugyanúgy, mint a régi?

Köszönöm.

Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza h.imr3 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
A kép szerint ez 3 vezetéket, tehát a nulla vezetéket is igényli a működéshez.
Oda kell vezetni.
(#) h.imr3 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Akkor nekem ilyen kapcsolóra lenne szükségem, igaz?

Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Viszont ez az elrendezés nem túl szakszerű. Ha alul van egy szerelvényem, automatikusan keresem fölötte merőlegesen a kötődobozt. Ugyanis ha vakolják, akkor csak a merőlegesség alapján lehet kiszöszölni, a nyomvonalat, mivel a cső már nem látszik. Elvakolt szerelvénydobozokat is könnyebb így megtalálni. Az általad mutatott megoldással - nem.
(#) Kovidivi válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 25, 2019 1 /
 
Majd kopogtatják a falat...
Amire még figyelni kellene, hogy ne pontosan a fal közepén fussanak a csövek, hanem inkább 20cm-rel távolabb. Elég zavaró, amikor valamit pont a fal közepére szeretne az ember rakni, de tudja, hogy ott fut a cső... Nálam a TV került emiatt 6cm-rel a szimmetria tengelytől távolabb. Nem látszik, de mégis jobb lenne középen...
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2019
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
A netről találomra leszedett kép, de a kérdésnél nem ezt volt a lényeg, hanem a különböző tarifájú és más áramkörök elkülönült szerelése..
Ha egy lakásban csak 2 konnektor és egy lámpa és a bojler lenne, akkor is külön vezetném a vezérelt áramkör vezetékét és külön átmenődobozzal, külön csőben.
Ismerve a szerelésed, gondolom neked sem 1 cső indul ki a lakáselosztóból.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2019
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Más csinálta valamikor dolgokra évtizedek múlva szinte semmiből nem lehet következtetni, a nyomvonal keresésének egyedüli módja a vezetékkereső. Aminek a rajzát feltettük régebben némi koprodukcióban az néhány száz forintból megépíthető, és centi pontosan megtalálod vele a kábelt. Gyári, méregdrága vezetékkereső eszközöket viszont nem szabad venni, mert erre a célra a legtöbb alkalmatlan. Legalábbis amiket kölcsönkaptam kipróbálásra, egyikkel sem mentem semmire...
(#) adapter válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 25, 2019 / 1
 
Megtennéd, hogy meg jelölöd ezt a rajzot, érdekelne eléggé...
Köszi!
(#) Nagy Tamás hozzászólása Szept 30, 2019 /
 
Sziasztok! Érdeklődnék hogy családi ház teljesítmény növeléséhez a mért hálózat megfelelőségéről csak regisztrált villanyszerelő nyilatkozhat?
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Képen a nagykönyvben megírt módon, hogyan kell kialakítani a nyomvonalakat. Talán így érthetőbb, miért lehet utólag megtalálni egy jól megszerelt épületben, vakolás után is a csöveket, vezetékeket. Igaz én már inkább a csillagpontos kialakítást favorizálom, de annak is megvannak a maga előnyei. Ott inkább padlóban futnak a csövek.

nyomvonal.jpg
    
(#) Ge Lee válasza adapter hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Az egész topik 3 oldal, de elég végigolvasni az utolsó kettőt. Innét kezdtem kivesézni a dolgot, tettem fel képeket nyáktervet is, meg rajz is akad ott valahol... Ez igazából telefonvezeték érpárok végeinek szétválogatására lett kitalálva, de a nyomvonalat is jól jelzi. Természetesen ehhez az egész nyomvonalat meg kell hajtani az adó hangfrekis jelével, értelem szerűen leválasztva azt a hálózatról. Pár száz forintból összerakható az egész, meg kell hozzá 2db 9V-os elem és nagy szolgálatot tud tenni.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Megtalálni csak akkor lehet, ha az előírásoknak megfelelően lett kialakítva. Ugye, vannak olyan esetek amikor nem így lett kialakítva. Láttam olyat, hogy simán keresztben megy a szoba falán, csak a szerencsének köszönhető hogy oda éppen nem ütöttek szöget egy képnek. De az én régi lakásom is olyan volt, hogy ha nincs ez a keresőm akkor még most is keresem a nyomvonalat. Mert bejött a folyosó egyik oldalán, aztán a másik oldalán ment tovább, de senki meg nem mondta volna, hogy a mennyezetben hol vitték át egyik oldalról a másikra. Meg amikor ablak felett viszik el úgy, hogy van a tok, utána a purhab, aztán a kábel fél centi vakolatban.
(#) Inhouse válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Gondolod, hogy működne vas vízvezetékkel is?
(#) adapter válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Köszi, így már meg lesz....
(#) csabeszq hozzászólása Okt 2, 2019 /
 
Lenne egy kérdésem, hogy H tarifát érdemes-e klímás fűtésre igénybevenni?

Attól tartok, hogy a villanyszerelő mond egy 100-as körüli összeget, aminek elég hosszú a megtérülési ideje.

Valakinek van ebben tapasztalata?
(#) Ge Lee válasza csabeszq hozzászólására (») Okt 2, 2019 /
 
Egyetlen hasonló példát tudok a közelemben. Könnyűszerkezetes ház (kb. 75-80m2), fűtési energiaigénye ugye töredéke mint egy téglaháznak, nincs is benne semmi csak egyetlen cserépkályha, meg szükség vagy vész megoldásnak pár db fali fűtőtest (mezei fix fűtőszálas hősugárzó). Napelemek a tetőn, amiből annyi van, hogy fedezi az 1 évnyi villanyt meg még marad is, azaz az éves fogyasztáshoz képest szándékosan túl van méretezve.
Ami nem fogyna el az éves elszámolásnál azaz pluszként jelentkezne az kb. ki van kalkulálva, és az átmeneti időszakokban el van fűtve, így nem kell áramot eladni olcsóbban, meg nem kell az átmeneti időszakban (kora tavasz, késő ősz) a tüzeléssel sem bajlódni.
(#) Petyaa válasza csabeszq hozzászólására (») Okt 2, 2019 /
 
Napi 12kW fogyasztással évi 180 nappal számolva 95eft tarifa nélkül, H tarifával pedig 52eft.
Ha 100eft-ba kerül a H tarifára való csatlakozás, láthatod hogy hamar megtérül. Ha úgy nézzük, a 2.év végén már spóroltál 50eft-ot.
(#) csabeszq válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 3, 2019 /
 
Köszönöm, nem tudtam, hogy ennyivel olcsóbb a H tarifa.

Mindenesetre rányomtam egy teljesítménymérőt (Blitzwolf SHP6), majd kiderül, hogy mennyi lesz az annyi.
(#) ötfelezős válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Okt 3, 2019 /
 
Nem.
(a hozzászólásnak minimum 5 karakternek kell lennie, de ezen megjegyzéssel együtt megvan az öt)
Következő: »»   711 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem