Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   838 / 958
(#) sonny007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Idézet:
„Semmi se tiltja, hogy egy biztosíték két kört vigyen. Csak arra kell ügyelni, hogy mindkét vezeték jól érintkezzen a biztosíték kengyele alá.”

Most már legalább ezt is tudom.

Nem vagyok túl jártas a márkákkal szemben. Csak otthon magamnak készítettem el egy kis épület villamosságát. Amire csak tudtam ügyeltem, hogy szabályosan járjak el. Ezzel a problémákat is elkerülve.
Konnektorok, kapcsolók, kmszok azok mind Schneiderek. Vezetékek 1,5 és 2,5-es réz Prismian.

De vissza térve a biztosító táblára veszek méteres gyűjtő sínt és kicserélem. A "plusz" vezetekeket megkeresem és kikötöm.
Köszönöm szépen a segítséget.
(#) gyuszo válasza sonny007 hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Attól tartok, hogy a méteres gyűjtősín többe kerül, mint egy másik elosztódoboz. De te tudod és a bővítési lehetőséged sem lesz így.
(#) ötfelezős válasza sonny007 hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Legfeljebb felesleges kényelmetlenséget okoz. Azért van több áramkör, hogy egy hiba kis területen okozzon következményeket, és ha egy kismegszakító alá több vezeték van bedugva, akkor az egyik kivételekor a másik üzeme is lehetetlen addig, satöbbi. Ennyi erővel lehetne egy kismegszakító egy lakásban, és vagy belekötve 16 vezeték, vagy összesen egy körre felfűzve mindent...
(#) _BiG_ válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 15, 2021 /
 
Idézet:
„és ha egy kismegszakító alá több vezeték van bedugva, akkor az egyik kivételekor a másik üzeme is lehetetlen addig”

A mai anyagárak mellett azért érdemes már a gazdaságosságot is figyelembe venni. Ha az összterhelés nem haladja meg az adott megszakító leoldási adatát, akkor semmi gond és ha a vezetékek keresztmetszetéhez is igazodik.
Ha szerelni kell, akkor meg érdemes áramtalanítani az egészet, a biztonság fontosabb, mint egy kis kényelmetlenség. Pláne a bátor "csináldmagad" esetekben.
(#) Massawa hozzászólása Szept 16, 2021 /
 
Mi a jelenlegi szabvány vagy szokás a kazánház csöveinek a földelésére. Lehet öket „sorba“ földelni (PE), azaz az egyik csöröl a másikra kötni a védövezetéket, vagy csillagszerüen kell - azaz extra kábel az elosztorol minden csöre? Néhány csö le van földelve, de nem mind.
Kösz.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Szept 16, 2021 /
 
Régen lehetett felfűzni őket, de csak úgy, hogy egy saruba a bejövő, meg az elmenő földelő vezeték. Így ha az adott szakaszról levette valaki a földelést, a többi folyamatos maradt. Gondolom ez most is működik.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Szept 16, 2021 /
 
Azt mondod, hogy a kábelt nem szabad megszakitani, csak hozzákötni a csöhöz, majd onnan a másikhoz?
Sajnos a saru nem egészen ilyen kábekezéshez van kialakitva.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2021
(#) gyuszo válasza Massawa hozzászólására (») Szept 16, 2021 / 1
 
Csillagpontosan. Így.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2021
(#) Massawa válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 16, 2021 /
 
Kösz, ezzel az a gondom hogy rengeteg drot fog kelleni, mert a dupa csövek 3-4 méterre vannak az elosztotol. Ezért gondoltam, hogy a 2 egymás melletti csövet egy drottal huzom az elosztohoz. Ugyis a csöpárok rendszerint egy egységbe mennek, ki meg bemenet.
(#) gyuszo válasza Massawa hozzászólására (») Szept 16, 2021 /
 
A kép arra is jó példa, amikor a fűtés-vízvezeték szerelő együtt dolgozik a villanyszerelővel.
Így is lehet.
(#) Massawa válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 16, 2021 /
 
Sajnos ma ez nem divat, még csak nem is ugyanazon a napon dolgoznak.
(#) Massawa válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 16, 2021 /
 
Közben néztem egy pár ajánlást meg rajzot. Sok rajzon gond nélkül összedrotoztak még 4 egymás melletti csövet is és csak egy huzal ment az elosztosinra.
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Szept 16, 2021 /
 
Ez csak azért nem célszerű így, mert ha véletlenül szakadás van, akkor már nem látja el a feladatát teljes egészében.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Ez világos, a kérdésem a szabványra szolt. Közben találtam néhány szaklapot, sehol sincs kizárva, azaz nem elöirt a csillag bekötés.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Ha a földelő bilincs kikötésével megszűnik a villamos kapcsolat a többivel az nem jó!
Tehát ilyenkor vagy duplás érvéggel kell szerelni a fűzést, vagy a képen látható módon, lényeg a bonthatatlan továbbfűzés!
Ha ez nem megoldható, marad a csillagpontos kötés!
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Világos, de meglehetösen komoly agymenésnek tartom az egészet, hiszen minden csö a fütöházban amugy is galvanikusan csatlakozik egymáshoz, pl. az én esetemben csak a bojlerbe 6 csö megy, mégis mind a hatot földelni kell, holott 20-30 cm-re ugyanahhoz a bojlerhez érinkezik a másik csö és megy vissza a kazánba stb.
Na mindegy megoldom.
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Elvileg lehetséges:
- Műanyag és fém csőszakaszok vegyesen.
- Karbantartáskor hiányzó bojler.
- stb
Lehet, hogy kicsi az esély ezekre, de a szabályalkotó szerint az a biztonságos, hogy a nagy kiterjedésű fémtárgyak, a csővezetékek mindig legyenek földelve.
Igen, már kitárgyalásra került többször, hogy vannak esetek, amikor pont ez a veszélyesebb. Például a fi nélküli szomszédtól jövő hibaáram az emberen át a földelt csővezeték felé folyik, stb.
Valamiért mégis úgy mérlegeltek, hogy a mindent földelés előírása a biztonságosabb. Akkor ezt tesszük.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Idézet:
„komoly agymenésnek tartom az egészet”

Részben én is! Ez olyan túl-túl biztosítás, nehogy valaki belehaljon...
EPH szabály elég egyértelműen kimondja hogy csak a nagy kiterjedésű fémtárgyakat kell földelni. Ez a dilettánsok miatt meg a kötözködő EHS f@szok, szűzoltók miatt, már lassan az asztalon heverő 6os anyát is le kell földelni!

Pl nálunk (cégnél) a polc lapot a polclábbal összekötötték!! Egyrészt nem szabványos, mert csak a fémet egy másik fémmel nem kötünk össze, másrészt csak kb 4m a polc....
Meg bekötünk az EPH-ba egy egyszerű 2 ajtós lemez szekrényt...

Az a jó, hogy ezt 1x megcsinálod aztán le van róla a gond! EPH csomópontnak mi ált. csak egy furatos sín darabot használunk, (általában a kábeltálcára rögzítve) nem vesszünk a drága OBO istenverését
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Sajnas jelenleg egyik sem talált. A fütéshez ( > 50 fokos a viz) nem igen lehet müanyagcsövet használni. A bojler meg gyenge 600 literes, igy elmozditásához valoszinü a falat is meg kell bontani.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 1
 
Nem teljesen így van. Egyrészt lehet 5 rétegű cső is a rendszerben, ami villamosan nem vezet. Másrészt, ha egy keringetőszivattyút cserélsz, annak a két csővégét is össze kell kötni, hiszen a csere ideje alatt kiemelted a szivattyút - ergo megszűnt a villamos vezetés az adott csőszakaszon. Ilyenkor csak az EPH vezetékeken van vezetőképes anyag. Nyilván sok dolognak egyszerre kell teljesülni, hogy éppen akkor legyen valami gond és a védővezetőre szükség, de a szabvány elővigyázatos ebből a szempontból.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
De nincs, söt a vascsövek egy részét is rozsdamentesre cserélték.
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 1
 
A szabályalkotót nem érdekli, hogy nálad speciel nehezebb előidézni a hibás állapotot. Lehetséges, valahol még könnyebben is, ezért a szabály.
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Sajnos a szabály nagyon tul lö a valoságon, és ráadásul nagyon gumiszabály. Most jöttem egy szakitól, aki a szabály egyik alkotoja volt.
De mindegy.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
20 éve néztem, akkor az 5 rétegű fűtéscső 90 fokot tudott, lehet azóta jobbak is vannak. Tesóméknál gond nélkül elvan azóta is. A kádhoz megy csak fémcsőben a meleg víz.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Ezekszerint ma már nem használnak ilyesmit.
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 1
 
Szerintem ez a találka sokunkat érdekelne...
(#) Gafly válasza vargham hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Idézet:
„Szerintem ez a találka sokunkat érdekelne...”

Mert ahogyan tanúlt fórumtársunk mondaná: És akkor jól megszorongatjuk akezét.
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Ne várj sokat, amikor már megjelenik egy szabvány/norma sokszor már az alkotoja sem akarja hozzá a nevét adni, mert közben annyi más érdek és kiindulási pont is belekerül, hogy az eredeti gondolat teljesen elveszik benne.
Régebben én is benne voltam egy ilyen nemzetközi testületben ( más témában) és égnek áll gyakran minden hajszálam ( pedig sok van) hogyan értelmezik sok helyen a tömondatos szabványokat. Az ember már csak ilyen.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Szept 17, 2021 / 1
 
Sziasztok !

Ilyen megszakítókat cseréltem. 400 A, 37 kg.
(#) dodododo hozzászólása Szept 17, 2021 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Adott egy hajdu ide100s erp Álló 1 hőcserélős indirekt tároló elektromos felfütéssel rendelkező („Bojler”). Alapesetben a használati megleg vizet egy Immergas victrix exa 24 x 1 erp biztosítja az indirekt tároló hőcserélőjén keresztül valósul meg a használati melegvíz felfűtése. A gázkazán az indirekt tároló erre elhelyezett nyílásán egy termosztáton figyeli e hogy elért e a használati melegvíz a kellő hőfokot És leállítja a kazánt.
A kérdésem arra irányulna, ha ez a termosztát meghibásodna , a kazán nem tudná mikor kell abbahagyni a használati melegvíz melegítését az indirekttátolón
Az indirekt tárolóban a következő elektronika található L, N, S, CH, Földelés. Ide csak az L, N, és a Földelés került csak bekötésre. S, és a CH nem ennek a vezérlésére szolgálna, valakinek vannak hasonló tapasztalatai vagy ötlete, hogyan lehetne ezt megoldani?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2021

1.jpg

2.jpg
   
Következő: »»   838 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem