Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   861 / 962
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
A bűvös feszültségtüskéket tessék elfelejteni. Vannak, villámcsapáskor, de úgy általánosságban nem lehet rájuk hivatkozni.
Én 99-ben kezdtem el foglalkozni a túlfeszültségvédelemmel (először csak azért, mert felülvizsgálóként zavart az, hogy valami van a védővezetőhöz kötve, amiről fogalmam sincs, hogy micsoda), és a búvárkodásaim során rátaláltam egy IEC - hát nem szabványra, Technical Report-ra, az IEC 61000-2-3-ra, mely a környezetet írja le. Abban volt, hogy egy német mérési sorozat igen sok kapcsolási túlfeszültséget (28 000) regisztrált, melyek elérték akár a 3 kV-ot is. Mely túlfeszültség impulzusok egyébként nem kívülről jöttek be, hanem az energiatárolók generálták, kondenzátor bekapcsolás és induktivitás kikapcsolás.
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Elhiszem hogy időnként vannak ilyenek, nem is ez a probléma hanem az, hogy egyesek mint valami mindenek felett álló, napi problémát emlegetnek. Ettől azért nagyon-nagyon messze vagyunk.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 1
 
Annyira azért nem vagyunk messze... Itt a képeken csak annyi van, hogy be van kapcsolva egy trafó, miközben egy másikat meg kikapcsolok. És még csak nem is gigásziak, ami működik az egy 100VA-es toroid, amit meg kihúzok menet közben az egy 80VA-es hiperszil. És már ennyitől lesz olyan 800V körüli feszültségtüske a hálózaton!
Ki is nyújtottam rendesen hogy látszódjon, mert ami még szép ebben, hogy a másik trafót egy egy rövid időre telítésbe is viszi ez a túlfeszültség.
Vagy gondolod, hogy a HI POT tesztek különféle formáit viccből találták ki? Nem véletlenül vizsgálnak pl. egy új trafót 4kV-tal, hanem éppen ezért, mert ezeket el kell viselnie a trafó szigetelésének. Ha nem viseli el, akkor átüt, nem tudja ellátni a feladatát, magyarul életveszélyes.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Nem fogalmaztam egyértelműen.

Egyes körökben divatos ráhúzni bármilyen meghibásodást a mindenható feszültségtüskékre. Ha ez valóban ilyen nagy probléma lenne, napi szinten dobnák fel a talpukat mindenféle berendezések, miközben egyáltalán nem erről van szó.
Egyszerűen a hiányos tudásukat ezzel (és természetesen a másik szaki pocskondiázásával) ellensúlyozzák a laikusok előtt.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
A dolog azon részére nem tudok gombot varrni így nem is folynék bele. Nekem túlfesz miatt még soha nem ment tönkre semmilyen készülékem, hozzáteszem ha komoly égzengés és villámlás van olyankor ki szoktam húzni mindent a konnektorokból, mert volt már olyan hogy bekóricált a kábelen, és az egyik konnektor némi hang és fényjelenség kíséretében szó szerint kirepült a falból.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Idézet:
„Nekem túlfesz miatt még soha nem ment tönkre semmilyen készülékem”
Ezen van a lényeg.

Én pedig rengetegszer láttam a már említett "szakemberek" tevékenységét, utoljára csütörtökön. Kifogásal, magyarázkodással, mások lejáratásával nincs gond de ha érdemben hozzá kellene szólni a témához, csak a mekegés megy.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 1
 
Szia!

Én meg arra alapozom;
A kapcsoló tápok Fet/tranzisztora/ IC je gyakran átütés miatt megy tönkre .
ilyenkor varisztor , biztositó is tönkre megy, esetleg diódák....
A megjavitottak ,nagyon ritkán térnek vissza (tehát az 1000V-s kapcsolóeszköz mégis jobb ? )

Elmelegedést nagyon ritkán látok .

A nem indul el egy másik témakör.....ill a kondik is .

Az ismert darabszám elég kicsi --kb 4-8 000 dB (adott cégnél RMA javitás )

Persze jónéhányan , másképpen látják.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2021
(#) granpa válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 1
 
Hű, az nagyon hangos!
(#) tothgyula válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
T! Ge Lee!
Nagyon beszélősek a képek.Köszönöm. És akkor mekkora túlfesz. tüskék keletkezhetnek, amikor egy közcélú (pl:400kVA-es) trf-t kapcsolnak.
(#) Kastler válasza Jana96 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Szia sok koszt szedett őssze az miatt szorul szerintem.próbáld kipucolni.
(#) GPeti1977 válasza Jana96 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Ha kondenzátoros motor lehet hogy a kondenzátor kapacitása csökkent le, újat kell bele venni.
(#) tothgyula hozzászólása Dec 10, 2021 /
 
Ezek a kis elszívó ventilátorok általában nem kondival üzemelnek.
Kastler Kolléga javaslatát erősítem meg én is.Fesz. mentes állapotban szereld ki a motort, tisztítsd meg. Siklócsapágyas, egy csepp fékolaj feloldja a koszt és egy csepp műszerolaj (varrógépolaj) és kész.
Nem árt megnézni a kapcsolóját,nincs-e beégve!
(#) Jana96 hozzászólása Dec 10, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat! Azt elfelejtettem mondani, hogy elég friss a cucc, kb másfél éves, és már szinte a beépítést követően produkálja ezt
(#) Patópali válasza Jana96 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Szia!
Írd meg legalább a típusszámát, gyártmányát. Addig csak találgatás lesz.
Üdv.
(#) gyuszo válasza Jana96 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
A megtápláló hálózati feszültség kontakt hibája lesz. A vezeték összekötésnél, vagy a kapcsolónál. Ezeket érdemes átnézni.
(#) proli007 válasza Jana96 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Hello! Nálad célszerű a venti helyett egy hagyományos izzót foglalattal-sorkapoccsal bekötni és akkor ellenőrizhető, hogy a hálózat és a kapcsoló megfelelő-e..
(#) Epu2 válasza Jana96 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Piszkos a csapágya. Szinte biztos, hogy siklócsapágy. Szétszeded, alaposan megtörlöd a csapágyakat, tengelyt és grafitos zsírral megkened és összerakod. Ne benzinezzél, meg WD40-ezzél, mert csapágy kenőanyaga a grafit. Ha kimosod, csak rosszabb lesz.
10 évnél régebben használok egy kevercset, amitől már leszerelt ventilátor került vissza. Hígabb motorolaj, grafitpor és kopásgátló olajadalék.
Ha tudsz egy vékony filckarikát tenni a tengely végére a csapágy elé és az is jól bekened, évekig elmegy.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2021
(#) Moderátor hozzászólása Jana96 hozzászólására (») Dec 11, 2021
 
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
(#) szmarton80 hozzászólása Dec 15, 2021 /
 
Sziasztok!
Nemrég vettünk egy házat, ahol az elektromos hálózat elég furán lett kivitelezve
Egy kicsit rendet tennék, illetve a tetőtér beépítésre kerül majd, ahol elektromos fűtés lesz, így oda is fel kell vinnem 3fázist.
Az épület egy 3 szintes hibrid ház, és összesen 4db kismegszakító van beépítve...
A lakás fő elosztó doboza a WC tartály alatti strangban van, ami nem egy életbiztosítás ebben a formában... + elég nehezen hozzáférhető, és nem is bővíthető.
Ezt én leköltöztetném 1 szinttel lejjebb a garázsba, és gazdagon ellátnám a megfelelő megszakítókkal. A körök száma aránylag jól el van osztva, csak minden össze van futtatva különböző elosztódobozokba, közös megszakítókra van rákötve minden stb.

A vezetékek és a csatlakozások kialakítása amúgy megfelelő, a szükségesnél nagyobb mértékű átalakítást nem csinálnék.

Viszont a jelenlegi kiépítésből eredően úgy lehetne észszerűen megoldani a lakáselosztó dobozokat, hogy 2 (de inkább 3 db lenne).

A fent említett fő elosztót levinném a garázsba, innét menne a garázs szint, a kültéri cuccok, a konyhába külön 3 fázison a tűzhely+sütő, menne fel a tetőtérbe a "normál" villany (lámpák, ill konnektorok), és külön vezetéken a tetőtér fűtés is. Illetve az említett 4db megszakítós szekrényhez is innét indulna el a kábel (jelenleg innét megy az 1. lakószint összes helyiségébe a vezetékek). Természetesen a 4db-os elosztódobozt is kicserélném, és oda is kerülne minimum 8 kismegszakító. (lámpák, konnektorok, szobák, konyha, fürdő, stb.).

Tehát a konkrét kérdés az, hogy megengedi azt a szabvány, hogy:
A mérőóránál lesz a 3 fázisra 1-1 megszakító + FI relé.
Innét megyek tovább a garázsba, beltérre, ahol lesz egy nagy 3 soros lakáselosztó, az összes áramkör külön megszakítóval, DE:
innét mennék tovább az 1. szinten kialakított elosztóhoz, amit szintén újra cserélnék, és az 1. szint körei abban lennének szétosztva.

Jó elképzelés ez így?
Nagyon macerás lenne az 1. szint összes áramkörét levinni a garázsba.. azaz nem tudok észszerűen kialakítani olyan helyet a házban, ahová az összes áramkört külön el tudnám vinni.

Illetve még1: a jelenlegi villanyóra ugyan külső falon van, de kicsit körülményesen megközelíthető, ezért gondoltam, hogy beltérre (a fal belső falán lenne a központi elosztó doboz).

Pár fotót csatolok, hogy szörnyűködhessetek a jelenlegi állapoton
(#) Atis57 válasza szmarton80 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Szia!

A kérédsedre; a szabvány ilyet is megenged .

De ez az átalakitás azért akkora falat lessz , hogy egynémely villanyszerelő tudásán is túltesz.

Pontosan az álltalad nem keresendő részt is végig kellene nézni, esetleg karbantartani!
Ha 15-20 éve nem nyúltak az épület vezetékeihez --ideje lenne ,ráadásul szakembernek!
A nulla vezetékezés áramkörönként külön megy ?
A védővezetékek -EPH milyen?
Villanyóra doboz az épület külső falán lehet.
Akárhány elosztót felrakhatsz , de a fővezetéket azért újonnan épiteném ki.
A villamos fűtést teljesen új hálózaton késziteném.
Pár éven belül biztosan lessz teljesitmény növelés.(mosó,száritó, mosogatógép, napelem ,Eautó stb )

Meg ezenkivül még 50-100 kérdésem lenne .
Tehát célszerű lenne a helyszinen szakemberrel egyeztetned.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2021
(#) gyuszo válasza szmarton80 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Én úgy látom, hogy 3x16A ? áll rendelkezésre. Talán 25 éve készülhetett ?
De lesz mit rajta átnézni és átalakítani. Legalább 3x20A-re érdemes bővíteni és a mérőhelyet szabványossá kell tenni. Ehhez egy regisztrált szerelőre lesz szükség.
Gondolom FI-relé nincs beépítve. Arra is szükség lesz.
A mérőhelynek az épület külső falán van a helye. A fő elosztó ( kismegszakító) doboznak a lakáson belül a bejárati ajtó közelében.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2021
(#) szmarton80 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Igen, jelenleg 3x16A, 3x20-ra lesz bővítve, a villanyóra szekrény szabványosítással, és a légkábel kívül behozásával. (Most padlástérben jön.) Ezt a részét nyilván regisztrált szerelő intézi.
A ház elektromos hálózata 3 éve teljesen át lett nézve, érintésvédelmi minősítése is lett hurokellenállásokat mértek, átnézték a csatlakozásokat, stb. FI relé is van.
Tehát ilyen szempontból rendben van a hálózat, csak a terhelés elosztás nem túl észszerű, és a fő kérdésem tulajdonképp az volt,amit Atis57 meg is válaszolt, hogy ketté bonthatom -e 2 elosztó dobozra a hálózatot.
(#) gyuszo válasza szmarton80 hozzászólására (») Dec 15, 2021 / 1
 
Persze, hogy ketté. Nálam is úgy van. A mérőhely után nálam így néz ki. Bővebben: Link
A lakásba 3x20 A-es B megy be a főelosztóba.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2021
(#) szmarton80 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Köszi a választ, erre voltam kíváncsi!
Igen, bennem is marad még kérdés, ezeket majd megkérdezem szakemberrel.
Teljesítménybővítés és mérőszekrény szabványosítást úgyis fogok kérni.
Most csak a koncepciót szeretném előre összerakni, és ehhez volt kardinális kérdés, hogy muszáj -e 1 helyre összefuttatnom mindent, vagy nem.

A vezetékezés, kötések 3 éve át lettek nézetve, minden körre megy külön nulla és föld is. EPH is ellenőrizve lett, jkv is van róla. (gázkazán is cserélve lett akkor).
Fővezetéket nyilván újat húzok a 20A miatt mindegyik elosztóig, de onnét, ami rendben van, ahhoz már nem nyúlnék, csak bővítenék, rendszereznék, stb.
(#) mraulajos hozzászólása Dec 16, 2021 /
 
Hali!
Mi a véleményetek, s kismegszakító élettartamától.? El fáradhat? 3x25A nappalim, és 3x20a külön mért,
éjszakai. Kb.35-40 éve rakták be. Hőtárolós kályháim vannak, és kettő db bojler (külön fázison). Azt a kis megszakítót szokta lecsapni, amelyiken nincs bojler. Ezért a kérdés. Van e erre mód, ugyan ilyen értékűre lecseréltetni?
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 16, 2021 / 1
 
Ha a kismegszakító huzamosabb ideig van terhelve a névleges értékenk közelében, akkor "elfáradhat". Igen, lehet cserélni.
(#) Ge Lee válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Hagyományos kismegszakítót még soha nem szedtem szét, nem néztem bele hogyan is működik, de más fajta iparit már igen, azokban rugó tart ellen a billenő mechanikának ami aztán kioldja, a rugó meg ugye öregszik, az ereje csökken. Azoknál van egy menetes rugóerő állító szár, ami gyárilag be van állítva az értékre, és után állítható a rugó öregedésének megfelelően. Pl. amivel nálunk gond volt, az 50A-es 3 fázisú volt, és már odáig jutott az évtizedek alatt, hogy már 32A-nél leoldott.
(#) mraulajos válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Ezt a cserét, egy regisztrált szerelővel meg lehet oldani?
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Alapvetően nem kell. Mert ha bejelented hibára, a körzeti szerelő ki fogja cserélni.
(#) phr3ak hozzászólása Dec 16, 2021 /
 
Az mit jelent hogy "A nulla vezetékezés áramkörönként külön megy" és milyen az ha nem?
Következő: »»   861 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem