Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben jártunk
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben jártunk
Szerző: sany, idő: Nov 16, 2023, Olvasva: 2743, Oldal olvasási idő: kb. 3 perc
Lapozás: OK   1 / 4
A 2023. évi MVM Paksi Atomerőmű Zrt. látogatásának összefoglalója

 2023. október 30-án került megszervezésre a fórumtagoknak és vendégeik számára egy látogatás az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-be. Azok számára került meghirdetésre a program, akik érdeklődnek Magyarország egyetlen atomerőműve és annak működése iránt. A látogatást nem a Hobbielektronika.hu fórum szervezte de a látogatás a fórumtagok műszaki érdeklődésére való tekintettel került megszervezésre.

 Akik eljöttek betekintést nyerhettek arról, hogy hogyan is történik annak az elektromos energiának az előállítása, ami az elektromos eszközeink működéséhez elengedhetetlen. A meghirdetett látogatást nagy érdeklődés övezte. Összesen 34 fő vett részt a 6 órás programon.

 7:30-kor találkoztunk a Látogatóközpont előtt. A névsor egyeztetése után izgatottan léptünk be a programunk első helyszínére, ahol már várt bennünket az idegenvezetőnk. Az ő segítségével tudhattunk meg nem mindennapi információkat az atomenergiáról, mint napjaink egyik fő energiatermelési módjáról.

 

1.  A Látogatóközpontban

 

 A túránk egy nagy akvárium előtt kezdődött a Látogatóközpont előterében. Előadónk elmondta, hogy ez az akvárium hivatott szimbolizálni az Atomerőmű és a Duna kapcsolatát. Valamint elmagyarázta, miért jut fontos szerep az egyik legnagyobb folyónknak az atomerőmű működésében. 

 Folytatva a túránkat, a belső terembe belépve helytörténeti és néprajzi kiállítási tárgyakkal találkoztunk, amelyek Paks városának múltját mutatták be.

 Ezután egy interaktív tábla segítségével előadónk bemutatta, hogy az atomerőmű miért fontos a villamosenergia - termelés szempontjából hazánkban, és hogy mekkora részt vállal a hazai villamosenergia termelésből. Ezt követően  egy interaktív képernyőn, az atomerőmű blokkjai által termelt aktuális villamosenergia értéket nézhettük meg. Éppen a négy blokk, egyenként kicsivel 500 MW fölötti teljesítménnyel működött. Érdekességként pedig megtudtuk, hogy egy átlagos magyar háztartás évi áramszükségletét egy darab, kb. 10 gramm tömegű kis urán-dioxid-pasztilla egy éven keresztül fedezni tudná.

 Majd a csoportunkból, egy vállalkozó szellemű tagunk, hozzájárulhatott egy kis időre egy valósághű háztartás energiatermeléshez, hiszen egy szobakerékpár működtetésével állított elő villamos energiát. De kiderült, hogy ez nem is egyszerű feladat.

 

 A következő állomásunknál a csoportvezetőnk röviden ismertette a világ energiatermelésének területi eloszlását is a különböző alapanyagok szerint. Megnéztük, hogy a kontinenseken hol találhatóak nukleáris fűtőanyaggal működő atomerőművek, egészen Amerikától Ázsiáig. Érdekességként megtudtuk, hogy pl. Ausztráliában nem épült napjainkig egyetlen atomerőmű sem.

  A kiállítás következő állomásán az atomerőmű  megépítésről tudhattunk meg több figyelemre méltó információt. Többek között megtudhattuk, hogy az első reaktor 1982-ben, az utolsó pedig 1987-ben  lett üzembe állítva. Elolvashattuk az atomerőmű alapító levelét, és képeken láthattuk az építkezés egyes fázisait is.

 

  Folyatva túránkat az előadónk, egy rövid fizikaóra keretein belül ismertette a maghasadás és a láncreakció folyamatát. Elmesélte, hogy ezek a folyamatok a nukleáris fűtőanyaggal ellátott reaktorok hőtermelését teszik lehetővé. Azokról az atomfizikusokról is szó esett, akik nagyban hozzájárultak tudományos munkájukkal a nukleáris úton történő villamos energia előállításához.   Így megemlítésre kerültek a modern fizika nagyalakjai, mint Marx György, Szilárd Leó és Albert Einstein is.

 

 A hőtermelő folyamatok után a radioaktív sugárzásról esett szó. Itt sok érdekességet megtudhattunk a radioaktivitásról is. A csoportkísérőnk elmondta, hogy a radioaktív anyagok bomlásából, a bennük lejátszódó különböző folyamatokból származó sugárzást nevezzük radioaktív sugárzásnak. Ez azért fontos tényező, mert a nukleáris hőtermelés során is létrejön radioaktív sugárzás. A természetben is előfordul. A körülöttünk megtalálható környezet minden pontja, kisebb-nagyobb mértékben, háttérsugárzást bocsájt ki. Ennek a háttérsugárzásnak a szemléltetésére, csoportvezetőnk bemutatott számunkra egy ködkamra elnevezésű eszközt. Ez a készülék a környezetből érkező töltött részecskék nyomát képes detektálni. Egy csík jelzi a részecskék útját, ami kis pontokból és vonalakból áll. Izgalmas volt, amikor előadónk egy kisebb uránércet helyezett a ködkamra fölé. Ekkor az érc alatti terület háttérsugárzása az éppen becsapódó részecskék miatt látványosan megváltozott.

 Végül a Látogatóközpont kiállításának utolsó pultjához érkeztünk. Itt kiállítva látható volt egy valósághű üzemanyag-kazetta másolta. Továbbá megismertük egy animáció segítségével a blokkok működését. Majd valós időben pillanthattunk be a blokkvezénylőbe, az egyik atomreaktor csarnokába és az egyik turbinacsarnokba is. Így egy képernyőn láttuk, hogy mi történik valós időben a megadott helyszíneken.


 

Az üzemi területen történt látogatásunk összefoglalója a következő oldalon! --->


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem