Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Multicopterek, nulláról az UAV-kig I. - Alapok
Multicopterek, nulláról az UAV-kig I. - Alapok
Szerző: Topi, idő: Máj 25, 2015, Olvasva: 23087, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 12
Quadcopter, ESC, BEC, Kalman filter, Complementary filter, IMU, Gyro, DOF, STM32, FPU, PID, DMA, HALL, PA/LNA, Gimbal, DCM... Egy is ismeretlen? Akkor olvasásra fel! Első rész: Multicopter elmélet

Kedves Olvasó! Az alábbi cikksorozatot az ihlette, hogy számos információ a témacímben említett "kínai kifejezések" közül sokszor olyan bonyolult megfogalmazásokat takarnak, hogy egy kezdő, a támában zöldfülű minden bizonnyal joggal hiheti magát képzetlennek. Sokszor a múltbéli cikkeim során már hangot adtam annak az elképzelésemnek, hogy nem ritkán az ilyen ismeretlennek hangzó misztikus rövidítések azért születnek, hogy az egyszerű dolgokat is pódiumra helyezhessék. Így magasztosabbnak tűnik a téma, illetve "profibbnak" az aki műveli (persze mindemmellett nem lebecsülve a szakértést és tapasztalatot).

Egy egyszerű - ám de engedje meg az olvasó, hogy kifacsart - példa ezt alátámasztja. Milyen titokzatosnak hangzik az ESC pedig az csak az Elektronikus sebesség szabályzó (Electronic Speed Controller), a Kálmán filter pedig milyen barátságosnak hangzik (főleg, hogy magyar tudós elméjének szüleménye a nemlineáris rendszerekhez), pedig semmi barátságos nincs a kovariancia, a rekurzív algoritmus, a multivariáns gauss-eloszlás és a Bayes-féle modellben... A DCM meg rövid szó, pedig a Directional Cosinus Matrix semmiképp sem rövid, pedig az Euler-szögek transzformációjához nagyon nagy szükségünk van rá. Egyértelmű, a látszat rettenetesen csal.

Nem szeretném elveszteni az olvasót már az első részben, így egy könnyen fogyasztható ismertetőt kívánok adni a multicopter téma szükséges hozzávalóiról és aerodinamikai - szabályzástechnikai részeiről.

Bár a cikk legelső része nem kifejezetten tartozik az elektronikai témakörhöz, annak ellenére az elektronika és a szabályozástechnika bevetéséhez szükség van a nem elektronikai tudásanyag felszívására is, hogy értsük mi miért történik majd a későbbiekben. A címben említett kifejezések is szép lassan, amikor arra szükség van részletesen ismertetésre kerülnek, és legvégül egy UAV (Unmanned Aerial Vehicle - pilóta nélküli repülőgép) követelményeit is meg fogjuk ismerni.

A cikksorozat végére már kellő elszántságot és tudást tudhat magáénak az Olvasó, és eljutunk a saját fejlesztésű 32-bites ARM-os vezérlő panelig is:

q1_b.jpg

A következő oldalon átnézzük a coptereket.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 12
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem