Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő
 
Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 50
(#) bgsf válasza Akashi hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
ennél a tápnál a műveleti erősítő és a két kondi soros kapcsolása állítja be a féltápot, ami "virtuális" test. amit építettem abban csak 2X2200 mikró volt, igaz csutka hangerőn befulladt egy kicsit a végfok, ezért jobb a nagyobb kondi. végül is ez "majdnem" kondis kicsatolású erősítő mivel a jelet a hangszóró csak kondin keresztül kap. nem lehet olyan, hogy a hangszóróra egyenáram menjen ki. előnye hogy csak egy tekercs kell a trafóra, néha csak ilyet tudtunk szerezni. nem koppan bekapcsoláskor, mert amíg be nem áll az egyensúly addig a hangszórón nem folyik áram. erre a kapcsolásra úgy jöttem rá, hogy egyszer elfelejtettem bekötni a trafó közepet, és szépen működött az erősítö. mikor észrevettem a hibát akkor csak lestem, de hamar rájöttem hogy a két kondi mint feszültségfelező működik, a műveleti erősítő pedig stabilizálja a null pontot. a féltáptól való eltérés a műv.er. ofszet feszültsége, ami 10mV nagyságú max.
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
további előnye hogy csak egy bizti kell és ha az kiolvad akkor mindkét táp megszakad. jártam úgy (kettőstápnál) hogy nem figyeltem, és az egyik gyors bizti volt a másik meg lomha. az eredmény kesernyés amperszag.....szóval: a tápágakba csak egyforma, lehetőleg vadiúj biztosíték, ha pedig az egyik kiég akkor mindkettőt cserélni vacsi újra!
(#) Akashi válasza bgsf hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Én ezt a panelt terveztem 2 biztivel, de rájöttem hogy érdemes módositanom ,mert a biztiket jobb ha a kondik után rakom be. Nem?
Ha esetleg valami gebasz lenne, megszakitja az áramkört, és a kondiban felgyült "áram" se folyik tovább.

táp.JPG
    
(#) bgsf válasza Akashi hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
a graetz elé rakd a biztosítékot, és csak egyet, ennél a tápnál. ha kiolvad úgyis megszakad az erősítő tápellátása mindkét ágon.
viszont! ha így építed meg akkor bármikor átalakítható "igazi" kettős tápra, csak a trafó középkivezetését kell a GND-re kötni! szerintem oda tervezz egy forrpontot!
Idézet:
„mert a biztiket jobb ha a kondik után rakom be”
mindegy hova rakod a biztiket, mert az áramkör szempontjából tök mindegy! akkor jársz jól ha a graetz elé rakod be azokat, mert így az egyenirányító híd hibájára is leold!
ha meg füstöl a végfok akkor a kondik áramánál nagyobb folyik..........
(#) bgsf válasza Akashi hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
itt van két rajz a tápról! van középkivezetéses trafóval és anélkül. az első rajz a középkivezetés nélküli. itt a Graetz kör elé tedd a biztosítékot! a második rajz azt ábrázolja, ha a tápodat kettős tápként akarod (majdan...) üzemeltetni. itt a kondik után és csatornánként 2(!) biztosíték kell. a tápegység védelmét a bejövő 230V-os hálózatra kötött biztosíték adja.

tápok.jpg
    
(#) dibuska hozzászólása Jan 8, 2009 /
 
Sziasztok aszt szeretnem kerdezni hogy ez hany voltra van ez az erősitö?
(#) vicsys válasza dibuska hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
De most komolyan! Nehéz átnézni 5 oldalt??
Bővebben: Link
(#) dibuska hozzászólása Jan 8, 2009 /
 
nem tudtok olyan erositot ami 12 voltra megy engem nem erdekel hany vatos csak szoljon?

A kérdés a következőképpen illene feltenni.
Sziasztok!
Szeretnék egy egyszerű, 12V-ról működő hangerősítőt készíteni.
A rendelkezésemre álló hangdobozok X wattosak, Y impedanciával.
Köszönettel.
-dibuska

-szamóca
(#) Akashi válasza bgsf hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Köszönöm a tippeket. Meg is terveztem az elmondásod szerint a nyáktervet.
Azért nem terveztem rá (most) több biztit, mert a végfok paneleken fogom elhelyezni. Bár lehet hogy ráérős szabadidőmben áttervezem a nyákot.

táp.JPG
    
(#) Akashi hozzászólása Jan 9, 2009 /
 
Átterveztem.
(#) Akashi hozzászólása Jan 9, 2009 /
 
Azon agyalok, hogy NE5534 a TL071 helyett jó lenne hozzá? Azt irják hogy ez jobb, kevésbé zajos.
Nézegettem az adatlapját, de a lábkiosztáson az NE-nél nem igazodtam el. Mi az a balance? Ez nem stereo müveleti erősitő.
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Igen nyugottan beteheted a TL 071 helyett azNe5534 Et hiszen ez single vagyis szóló! Még talán jobban is fog szólni ! Ugyan az a lábkiosztás tehát egy az egyben helyettesíthető!
(#) Akashi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Köszi. Már összeirtam az alkatrészlistát, hétfőn beszerzem, aztán már csak idő kell és türelem Remélem.
(#) dibuska hozzászólása Jan 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy egyszerű, 12V-ról működő hangerősítőt készíteni.
A rendelkezésemre álló hangdobozok X wattosak, Y impedanciával.
Köszönettel.
(#) CIROKL válasza dibuska hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Szia: nem jó helyen vagy ! Az előző hozzászólásban már betetek neked egy linket nézd talán meg azt , az egy kezdőnek nagyon megfelelő erősítő ! a Tda 2003 -as ic vel ez működik sima 12voltal !
(#) Akashi válasza dibuska hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Milyen 12 voltos tápod van?
(#) dibuska hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
En egy kisebb hi-fi-ből szeretnék egy erősitőt késziteni a radio neve condor es 12V ra szeretnem rakotni egy sima 12V-os trafóre ami 50Hz es 35mA 12V_ _300mA ha valaki készitat ilyet vagy tud segiteni az kerem segitsen.
(#) Akashi válasza dibuska hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
300mA erősítőnek nem jó, legfeljebb füleshez.
(#) kaszarobert válasza Akashi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Ráadásul ehhez két 12v-os trafó kéne

Úgy menne, de nem lenne nagy a teljesítménye.
(#) dibuska hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Nekem nem is kell hogy legyen olyan nagy teljesitmenye 2-12v-os trafom van is csak abol a condor radiobol szeretnek egy x-w os erositot ha valaki tud segitsen.
(#) kaszarobert hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Tegyél, fel képet a két trafóról, megmondjuk, hogyan kösd be tápegységnek, a topikban visszaolvasva találsz texas kapcsrajzot, leírást, nyáktervet. Azt megépíted. A tápegységben segítünk, és mehet bele a rádióba (Ha belefér) Tegyél képet a rádióról is
(#) eper1234 hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
sziasztok.
abban kérném segítségeteket, hogy megépítettem ezt a végfokot, de az eredetitől annyi különbséggel, hogy az IC TL071, BC 301 303, BD 249c 250c és a nyugalmi beállító tranyó helyett bd139 et használok. mindent összeraktam és sokszori ellenőrzés után az élesztés nem sikerült, nagy árammal indult 1.2A el függetlenül a poti helyzetétől. tápfesznek az élesztéshez +-12 V ot használtam ez lehet gond ?, mert ugye C-s tranyókkal én +- 30 V ról szeretném majd járatni, csak sokan irtátok, hogy élesztéskor célszerű kisebb tápfeszt alkalmazni.
képeket még nem tudtam csinálni, de ha lesz felteszek róla azt is,válaszokat köszönöm.
(#) Akashi válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Szia. Azt irták hogy bd139 140 tranyókkal is müködnie kell. Én is azzal szeretném megcsinálni, most van folyamatban.
Próbáltad nagyobb tápfesszel inditani?
(#) eper1234 válasza Akashi hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
hello.
hát nagyobb tápfeszel még nem próbáltam, de ma sor kerül arra is, majd leírom a tapasztalatokat meg teszek fel fotókat is hátha én néztem el valamit.
(#) lamalas válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Ennek a kapcsolasnak +-12V-al is mukodokepesnek kell lennie, de arra figyelj hogy ilyenkor nem kell bele a muv. erosito tapfeszenel a 2 zener es elotetellenallas!!! Tovabba figyelj a BD139 bekotesere illetve ellenorizd a ny.aram allito poti bekoteset is!
(#) eper1234 hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
na megvolt a nagyobb feszes próba, névszerint +-30V, ugyanaz a tünet továbbra is, hogy indításkor nagy árammal indul most már gondolom a tápfesz értékével arányosan 3A és attól fölfele szalad meg. csináltam képeket is, ha esetleg valakinek van valami észrevétele azt díjaznám ha közzé tenné, mert én megint csak átnéztem a nyákot, meg mindent és nem jöttem rá mi a bibi.
köszönöm.
(#) lamalas válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Mindket erositonel megvan ez a problema?
(#) eper1234 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
megnézem a bázis emmitert és írók majd hogy az volt e a gond, egyébként nem tudom hogy mindkét vég ugyanezt produkálja e mert csak az egyik véggel próbálkoztam gondoltam ha az egyik jó akkor jöhet a másik.
(#) Akashi válasza eper1234 hozzászólására (») Jan 22, 2009 /
 
A BD 139 140 lábkiosztásával egyszer én is megjártam. "forditva" van mint ahogy az ember várná. Nézd meg az adatlapjukat. Itt is találsz a HE-n.
(#) bgsf válasza eper1234 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Szia! Nézetm a képeket az erősítődről. Ha a kis BD jól van bekötve akkor lehet gerjedés. Nem láttam a hűtőbordát hogy testelve lenne. Ez az erősítő kényes erre,ha a hűtőborda nincs testelve akkor még szigetelt végtranyóknál is a kimenet kapacitívan a hűtőbordán van és visszapofázik a bemenetre. A hűtést mindig az erősítő testpontjához kapcsold kipróbáláskor, de ellenőrizd nincs e valamelyik tranyónál testzárlat! (rámérsz a kollektorokra meg a hűtőbordára)
Ha nyákon van hiba akkor tedd fel a nyákrajzot beültetéssel, úgy hogy a beültetés felől látszódjon a nyákrajz is, akkor le lehet ellenőrizni.
Több szem többet lát alapon!
Ide már tettem fel olyan nyákrajzot ami tuti nem gerjed.
Következő: »»   3 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem