Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia!
"Desztillált vizet nem kapni," Dehogxnem--pálinka/alkohol higitáshoz. Jó ára van! A másik fele igaz -egyetértek;"de tegyen mindenki belátása szerint.".
Vegyiáru boltban, de akár az OBIban is (a festék részlegen) lehet kapni 99%-os izopropil alkoholt. Azt ajánlom, abban nincs semmi adalék vagy oldószer. A lemezmosó folyadékban lehetnek más összetevők is, amivel pl a felület egyenetlenségeit javítják - ilyen volt a híres-hírhedt Lenco folyadék is.
Egy videómagnó forgó fejdobjában a fejeket SOHASEM szabad mindenféle hülyeségekkel tisztogatni, ráadásul és különösen NEM fülpálcikával - továbbá - nem is igazán izopropil-alkohollal! Az legfeljebb csak az ablaküvegek pucolására jó (és Tükör ablaktisztító néven piros flakonban - talán még ma is kapható!)
Tehááát - azért maga a vegyszer valahogy egyáltalán nagyon nem mindegy! Eredetileg halogénezett oldószerekkel illik (a jó zsíroldó hatásuk miatt). Ilyen például a széntetraklorid, a diklórmetán /metilénklorid/, vagy esetleg a diklór-etán. Az alkohol ugyanis és sajnos nem túl sok mindent csinál vele. Ráadásul az egész ügyletet úgy kell csinálni - egy jó nedvszívó papírlapra öntsünk keveset az említett vegyszerek valamelyikéből (a legjobb minderre a sima mezei újságpapír!), s azt úgy benedvesítve tesszük rá a forgófejnek az oldalára, utána az egészet együtt megforgatjuk. Ilyenkor az újbegyekkel jól érezni a fejben levő réseket (és azokban persze benn a videó- vagy hangfejeket). Ez a fajta tisztítás általában bőven elég neki! Erősebben rányomni sohasem szabad, mivel a kis (résekben levő) videó-fejecskék többnyire kicsiny kerámia-lapkákra feltekert huzalok ... könnyen törik!!!! Bár a művelethez manapság a széntetrakloridot beszerezni már-már szinte képtelenség, de régebben a Gelka szerviz mindig azzal csinálta. (Tudom, mivel elég gyakran "én szereztem nekik".) Külön videofejeket pedig nem igazán lehet kapni, legfeljebb CSAK a komplettre szerelt fejdobbal együtt! (Jóval drágábban) (Persze abban már többnyire be is vannak a funkciójuknak megfelelően állítva - tehát a magasságuk mindenféle kis lapkákkal kitámasztva.) Olyasmi lehet ez, mint pl. az autók első futóművénél a kis hézagolólapok annak beállításához (mint csapterpesztés, utánfutás, stb.)
Leggyakrabban a lágyítószer kipárolgása teszi ragacsossá a felületet. Ha nálad is ez van, akkor egy kíméletes megoldás a izopropil-alkohol oldószer, ez gyenge, ezáltal kíméli a felületet. Erősebb oldószer az aceton, denaturált szesz, terpentin, lakkbenzin, de ezekkel óvatosan, mert károsíthatják magát a műanyagot is. A citrusos zsíroldók is hatékonyak lehetnek, pl. Cif. És ami nem oldószer, de olcsó megoldás lehet, ami már említésre is került, az a szappanos víz és szódabikarbóna. Ez nem oldja, hanem úgymond magához ragadja a ftalátot, a szódabikarbóna szemcséi felitatják ezt az anyagot, a szappanos víz meg lemossa, hogy ne maradjon a felületen. Hasonló hatású a hintőpor, ami szintén lett már említve, az is felitatja ezt az anyagot, de ha csak magában van használva, akkor ezt el kell majd távolítani róla.
Igen kicsit koszos, de ezt már az alkohol nem hozza le.(olyan mint amikor oxidációs)
Meg néztem amiket be jelöltél nincs szakadás egyiknél sem. A kvarcnál is megnéztem nem érnek össze. Most újra raktam a hex.-et is az AVR Burn-O-Mat-al. De ugyan úgy csak vibrál.
A képen én úgy látom, hogy koszos a panel. DE lehet, hogy csak becsapós a kép. Bejelöltem a rajzon egy-két lehetséges szakadását. Lehet nem azok, de én megnézném.
![]() Esetleg a kvarc két lába nem ér össze a toknál? Az alkohol jó takarítani panelt. Lakkal le lehet kenni a panelt. Én ezt szoktam használni.
Le mosom még egyszer. Gondolom a sima alkohol az jó hozzá. Törölgettem fülpiszkáló + 96%-os alkohollal ,látszik is rajta a vatta szál maradványok. A bal oldalon lent ott volt egy szál szakadás azt át hidaltam vékony dróttal (ha erre gondolsz) nem lett a legszebb viszont nincs ott zárlat. (ki cserélem azt is szebbre) Mivel lehet bekenni a nyákot hogy ne oxidálódjon ?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2025
Ha már kidobandó, próbára érdemes belefújni Isopropil alkoholt ha van ehhez nyílás rajta. Közben forgatva, ezzel megtisztulhatnak belül a kontaktusok. Máshova ne menjen az alkohol, bár az isopropil elvileg nem árt másnak.
De miért kell oda alkohol, pláne etilén glikol?
![]()
Napelemek mosásaSziasztok!Ismerősöm kérdezte, hogy nem árt-e a napelemeknek, ha az autóhoz kapható téli/nyári szélvédőmosó + csapvízzel mossuk le őket évente max. 1-2 alkalommal? Sajnos eléggé porosodnak, mert a közelben sóderes az út. Van amit lemos az eső, de egy finom porréteg marad, ilyenkor szoktam szélvédőmosós felmosóronggyal letakarítani, majd slaggal lemosni a mosószert. Árthat a panelnek az ablakmosó iontartalma, vagy az alkohol, etilén glikol? A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2025
Ha erre gondolsz: ES-896BE, akkor katt az adatlapjára, benne van.
Aceton Szénhidrogének Szén-dioxid Metil-alkohol SegédanyagokSziasztok!Mi van azokban a kis kefés tisztító spray flakonokban, amikkel a folyasztó szerek maradványait pucolják le? Izopropil alkohol, vagy denaturált szesz esetleg?
Nem vitatkozni akarok! De azért ahhoz hogy az aceton bejusson a fej belsejébe ,rengeteg folyadék kéne ,az acetont csak egy papírral itattam fel és úgy tisztítottam, a másik hogy azért olyan könnyen nem oldja fel a tekercsen lévő lakk réteget
![]()
Valamivel jobb a sebbenzin ( foltbenzin). Az alkohol nem oldja a zsiradékot, ezért kell az alkohol meg a benzin keveréke ( nem autobenzin, mert abban olaj is van).
Acetont meg hasonlo vegyületeket kerüld , mert vagy oldják a müanyagot vagy kiszáritják és az elkezd repedezni. ( vége). A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2025
Igen, most néztem! acetonmentes körömlakklemosó
Majd veszek alkoholt
Hát, akkor az nem aceton, hanem valami lightos körömlakk lemosó. Ilyen célra az izopropil-alkohol (IPA) való.
A tüskéket is tisztítottam! Sajnos izopropil-alkohol nincs itthon úgyhogy acetonnal csináltam, mondjuk ezek a mostani acetonok elég gyengének tűnnek. Szerintem ahogy írtam is, ebbe a videomagnóba az előző tulaj belepiszkálhatott mert a gyári, jó minőségű kazetákkat se akarja rendesen lejátszani! Van olyan kazetta ami ránézésre mintha új lenne! Talán 1x lett használva annak idején és azóta a gyári műanyag tokban volt tartva
Azt, hogy "az alkohol öl, butít, és nyomorba dönt" folyamatosan tesztelik a talponállókban.
![]()
Azt nem mondja a mondás, hogy repülőbe vagy helikopterbe nem ülhet. Utóbbi, ha elég ügyesen bánik vele, még gyorsan ki is centrifugázza belőle az alkoholt, így mire lepottyan már újra normálisra esik vissza a véralkohol szintje.
![]()
Gafly mester jó mondja, semmi VIP. Nem iszom én sem alkoholt, és nem is vezetek.
![]() Csak annyit ne fújjon az erős szél, és ne szakadjon az eső. Ne járjon senki akkor esőt táncot. Köszi! ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2024
Szia,
csomagküldés szempontból jelen állás szerint Uniman mester Postakész küldés-ben gondolkozik. Lazsi mester esetében soha nem szokott gond lenni, jövő hónap elején felkapom a pakkot. Veroka meg elhozza a kész dobozt, és ennyi. Esetleg még csapódik hozzá valami. Takarmányozási szempontból, én nem ragaszkodom csúcs éttermekhez, annyi elvárás lenne, hogy ne legyen "túltolva". Én például sem alkoholt (én vezetek), sem süteményt semmiféle formában nem fogyasztok. Amúgy is a Gafly igénytelen, igen jámbor. ![]() Sany mester az egyetlen fix jelentkező, szerintem Ő sem igényel VIP ellátást. Pestről senki nem jelentkezett még, velük akkor nem kell számolni.
Nekem az Olfa penge vált be anno. Nem farigcsáltam, csak meghúzogattam. Az alkohol nem igazán oldja a rézoxidot. Én inkább valami erős vászonnal dörzsöléssel csiszolnám. De ima réz felület nem igazán alkalmas erre. Tisztes áramkörnél aranyozva van a panel csatlakozója. Néha fogpasztával szoktam polírozni, feltéve hogy a maradék eltávolítható. Abban igen finom csiszolópor van.
Az nem tudom mi, rákerestem, egy márka, gondolom akkor a lényeg, hogy éles késsel. De mondjuk a réz érintkező a NYÁK-on se néz ki jól. Mondjuk nem tudom mi baja, mert nem zöld, nem fehér, de mégis vannak rajta valami mattabb sötétebb foltok. Szóval lehet az nem érintkezik jól. Egyelőre csak körömmel meg papírral vakartam ezt meg, de nem változott. Az alkohol jó az oxidációra is, vagy arra valami más kéne?
A desztilált vagy demineralizált viz megfelelö, de ha kéznél van az izopropil alkohol az tökéletes.
Itt az a baj, hogy nagy ellenállású áramköri részek vannak műszerben pld.: 10MΩ, ahol nagyon gyenge átvezetésnél még rendben működik, de pontossága elmegy. 3.5 digites műszernél pld.: 10MΩ osztónál 1GΩ átvezetés már 1% hibát hoz, ami húsz digit hiba a kijelzésben bizonyos mérésállásnál. Más elektronikáknál nem venni észre hatását mert működik, ennyi hiba nem számít. Tapasztalatok szerint Isopropil alkohol nyomtalanul elpárolog, szkópok bemenő osztói tisztíthatók vele probléma nélkül, amiket WD40 hasonló szerek végleg tönkretesznek.
Amit én régebben használtam - Ruwido paszta (a valamikori EMG-ből sikerült mindig szereznem), az általában ha már kissé besürűsödött, általában tisztabenzinnel lehetett kenhetőre higitani. A forgó- és tolópotméterek szénpályáit, a sorkapcsolók (Yaxley) érintkezőit nagyon szépen belepte, majd a benzin gyorsan elpárolgott, a paszta pedig ott maradt - és többnyire tette a dolgát!
Amúgy az izopropil-alkohol inkább ablakpucolásra való. (lásd - pl. Tükör ablaktisztító - ha van még egyáltalán olyan a haztartási boltokban) Mindenesetre átpucoltam normál hexánnal (sebbenzin), átpucoltam izopropil alkohollal, ámde a műszerem még mindig dupla értékeket mér, vagy mutat - a DC állás minden méréshatárában.
A WD40-el elrontod a panelt. Itt az a probléma, hogy a csodaszerek beszívódhatnak a panelba végleg tönkretéve, vagy elpárolgáskor marad utána valami ami átvezetést okoz nagy ellenállású pontok között már probléma. Ez még a sebbenzinnél is lehet, nem szárad nyomtalanul. Izopropil alkohol nyomtalanul szárad, ezért jó.
OK.
Megpróbálom. Lehet, hogy nagyon igazad van, de a WD-40 tényleg nem hozott nálam semmiféle hasznosnak mondható eredményt. A műszer ugyanúgy a dupla értéket mutatja - egyenáram állásban. Egyébként inkább normál-hexánnal mosnám le, mivel nálam többnyire az van itthon (seb-benzin). Sokkal jobban oldja a zsírokat, olajokat és mindenféle más koszokat, mint az izopropil alkohol.
Köszönöm, ha van rés a poti házán, megpróbálom az isopropil alkoholt. "Megpiszkálom" a kivezetések szegecseit is. Utána mégiscsak komplett visszarakom a kábelezést, hogy a képernyőn látható-e változás a POS szabályozásban. Próba-szerencse... kérdés, hogy tartós-e az eredmény?
A CH1 és CH2 ugyanezen a panelon van, jó lenne összehasonlító mérést végezni. A gépkönyvében a beállítási értékek nincsenek feltüntetve. Egyenlőre nem látom, hogy a panelt komplett kiszerelve, táp alá tudom-e helyezni, hogy a dc szinteket, munkapontokat (változást) mérjem. Idézet: Úgy látom, ez szétszedhető potméter. Kiforrasztás, lemezfülek kihajlításával szétszedés után csúszka és csúszka felület tisztítás, illetve átnézve miért nem érintkezik valahol, vagy esetleg a kivezetés szegecselése nem érintkezik a csúszkával. Előtte meg lehet próbálni egyszerűbb módszer a potit nem forrasztjuk ki, a poti nyílásán isopropil alkoholt befújni, utána tengelyt forgatni oda-vissza tízszer-hússzor. Lehet, hogy ennyi is elég. „A mellékelt fényképen jobbról a harmadik tengyellyel azonosítható be” A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |