Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   11 / 178
(#) Peti.Janka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 26, 2018
Szia!

Ma kiszűrtem a hibát. Az eredeti PWM kimenetet áttettem RC.2-re.
Beraktam még egy PWM modult. És bekötöttem az AF505 40-es osztás elé. A PWM modul egyből indulásnál azt csinálta amit kell. Utána átkötöttem az AF505 modul utánra,és átírtam az osztást 40-ről 2-re. így is azt csinálta amit vártam.
Tehát a következtetésem az, hogy csak és kizárólag a TAB513 modul lehet a hiba oka. Azt nem tudom, hogy lehetne másképp megoldani a kimenetet, hogy középállásban legyen maxon a pwm, és bármerre tolom ki a joystickot akkor csökkenjen.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 23, 2018
A keresőt használtam ebben a témában, találtam is némi utalást a "sleep" funkcióra, ki is próbáltam, de nem működik. Van egy teóriám, hogy miért. A programban csak "simán" betettem a sleep funkciót, RB0-ra. De csak egy magas szintet adtam ennel a sleep egység bemenetére. "kikapcsolni" már valószínűleg nem kapcsoltam ki egy pozitív felfutó éllel. Tehát először adott működési ponton adok egy magas szintet a sleep-re, majd ismét egy másik működési ponton ismét adnom kell egy impulzust a sleepre, hogy kikapcsoljon a sleep funkció?
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 22, 2018
Szia!
Sajnos az eredet is ezt produkálta. Ott megoldottam úgy, hogy az egyik joyt ki kellett tolni egy irányba és az meghúzott egy relét ami ha meghúzott akkor bontotta a pwm kimenet reteszét, és öntartásban maradt, még le nem kapcsoltam a vezérlést. Ettõl a joystick mozdulattol helyreállt a pwm kimenet és minden mūködött szépen! Annó nagyon sürgõs volt az elkészülése, mert nagyon használni kellett ezt a gépet! Most viszont van idõm ezért szeretném megtalálni az okot!

Gondoltam már rá, hogy újra csinálom az egész progit, de az megy majd 10 éve szóval ezt a problémát kivéve üzembiztosnak mondható! Most is az volt csak a probléma, hogy beázott a doboz és eloxidálod a nyák néhány helyen! Takarítás után és lakkozás után most megy, de sz...ul néz ki!
Ezêr csináltattam új nyákot, már furatgalvános meg lötstoppos, gyári kinézetū!
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 22, 2018
Szia, az jutott még eszembe,hogy a Régi Parsic-os ASM és a V4-s ASM biztosan különbözik. Ebben is lehet a probléma gyökere... Tehát a két HEX is kükönbözik... Ha megvan a a régebbi MPlab és PIC file, akkor fordítsd le azzal újra, akkor ugyanannak az állapotnak kell előállni, mint anno. A HW ua. az SW is ua. lesz.Kizárt, hogy másképp fog működni.. jártam hasonló módon a P4 elején még. EEprom témában, persze nem teljesen ua. de egy próbát megér. Ha anno annyi munkád belement és akkor jó volt, akkor állitsd elő újra azt a fejlesztési környezetet és a Hex file is ua lesz, kizárt, hogy változatlan HW esetén mást fog csinálni. Ha nem kódoltad le a jelenlegi HEX-et, ami benne van a PIC-ben. Csinálj egy hasonlítási próbát. Vagy elég csak az ASM-et is szemmel hasonlítani. A proci ugyanaz, a "fejlesztő" modul strukturái változtak, kizárt, hogy a HEX. ua legyen.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
(#) Zoli_bácsi válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 21, 2018
Köszönöm kedves kollégák! Valóban, egy számláló nem volt átállítva. Most már gond nélkül fordul a program
(#) dcsabi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 20, 2018
Pontosabban, AZ ASM listát ha megnézed, az 1950-es sor-ban van a jelzett hiba. Ott megtalálod a tényleges változót is, ami részt vesz az adott feladatban. Ott az adott szubrutin neve mutatja , melyik modulnál van a hiba...
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 20, 2018
Valószínűleg valahol van olyan adat ami nagyobb mint az öt lekezelő számláló tartománya . (bájt-int)
(#) pipi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 20, 2018
Szia!
A jelzett sorban a "változóba" olyan értéket(vagy másik változót) töltesz ami nagyobb mint amit a változó tipusa enged.
Például egy bájtos vátozóba 300-at...
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 20, 2018
Szeretnék segítséget kérni. A csatolt képen rajta van a kérdéses dolog. A fordítás sikeres, de ezt az üzenetet kapom. Még nem próbáltam ki a programot élesben a PIC-ben. (16F873A, vagy 876A). A program maga működik a szimulációban szépen.

Köszönöm!

hiba.jpg

(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 17, 2018
Van led is meg LCD is.
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 17, 2018
Nem tudom, most megnyítani a fájlt. Quartz-ot használsz, vagy belső Oszcillátort? Quartz, sokkal stabilabb megoldást ad... A kijelzős megoldás, árulkodő lehetne szerintem...vagy egy kis módosítással egy kimenetre teszt LED...stb. Tadd láthatóvá, valamivel, mi van odabenn...Majd ránézek, a Progira is , a másik gépemen...
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 17, 2018
Üzem szerűen Hall-elemes joyok vannak használva. A tesztpadon zsír új 5k-s potikat használok.
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 17, 2018
A potik eseleg tréfálkozhatnak, gondolom használtad már őket. A csúszka néha "lobog a alevegőben".(?...ez előfordulhat.) Ellenőrizd le egy analóg mA mérővel és egy elemmel. Aztán, a potik helyére tegyél fix ellenállásokat és úgy indítsd el, Ha így is rendben van, akkor neki lehet eseni a proginak... Ha teheted, a programrészletedet használd úgy hogy LCD kijelzőt teszel az áramkörhöz, írasd ki a belső változókat... meg kell mutassa magát, mi a baj...
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
(#) snapscan válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 15, 2018
Proteus alatt is rendben teszi a dolgát. Induláskor és a potikat állítva is rendesen viselkedik. Szoftveresen teljesen jónak tűnik.

180815.png

(#) Peti.Janka válasza snapscan hozzászólására (») Aug 15, 2018
Ma megint hozzákezdtem. Mellékelem a pic fájlt. Sajnos ugyan az a szitu világít az alapállapot jelző led. Az LCD 1023-at mutat a PWM modul előtt. A tünet ugyan az. Kezdek elkeseredni. Marad a külső relés megoldás.
(#) snapscan válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 13, 2018
Gondolom ki is mérted őket, tehát marad a szoftveres debug. Joystick-ek középértékeit vizsgáló kapuk kimenetét szintén kapuzd össze, és tedd rá egy kimenetre, dobj rá egy led-et, akkor megtudod, hogy a uC is úgy látja-e induláskor, hogy minden középen van..
(#) Peti.Janka válasza snapscan hozzászólására (») Aug 12, 2018
Szia, igen közép állásban vannak! Nem találtam hibát benne! Lassan 10 éve ketyeg az eredeti nyák, csak most összetörték a dobozát, így új nyákot csináltattam hozzá! Elindul a proci rendesen, mert elkezd villogni a led is és az lcd is elindul!
Szóval tanácstalan vagyok!
(#) snapscan válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 12, 2018
HW-el nincs hiba? Proteus alatt is rendben a szimuláció, ha az ADC-k középállásban vannak induláskor.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) Peti.Janka hozzászólása Aug 11, 2018
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Készítettem egy vezérlést, ami 4 joystick állását figyeli, 8 db relét kapcsol és egy PWM kimenetet.
A lényege az, hogy 4 hidraulika munkahengert működtet. Eltolok egy joystickot, meghúz az adott irány relé, és a PWM elkezdi zárni a söntágat. Ez működik is már jó pár éve. Egy olyan probléma van azonban vele, hogy a PWM-nek 1023-on tehát teljes magas szinten kellene indulnia amikor feszt kap a vezérlő panel.. Nekem akkor ugrik magas szintre ha hozzáérek bármelyik joystickhoz egy pillanatra, és utána már tökéletesen működik. Szimuláció közben is jónak tűnik. Ha az ADCket átírom 512-re akkor szépen beáll a PWM magas szintre tehát 1023-ra. Ha szimuláció közben beállítom mind a négy ADC bemenetet 512-re akkor is jól indul. Nagyon sokat gondolkoztam, nézegettem, de nem tudom mit ronthatok el.

Valami ötlet kellene, hogy merre lehet a hiba.
V4. parsiccal csinálom most, de annó 3.56-al készült.

Előre is köszönöm a segítséget.

Peti
(#) snapscan hozzászólása Júl 22, 2018
Új verzió:
4.18.7.21 (21.07.2018)
----------------------
- New:
- DS3231 added to the I2C-devices. (Extremely Accurate Integrated RTC/TCXO/Crystal)

- Fixes:
- Incorrect display of macros, if several inputs and/or outputs have been deleted.

A copy block óta az elmúlt kér évben az egyetlen érdemi fejlesztés. Hiába sírok nekik a custom block lehetősége miatt, válaszra sem méltatnak.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Júl 16, 2018
Nálam 10 en is fut, valami más lesz a probléma .
(#) jdani hozzászólása Júl 16, 2018
Üdv. Szükségem lenne egy kis program elkészítésére. A Parsic 3.56 viszont ebbe a gépembe még nem volt feltelepítve. (Win 8.1)
Gond nélkül feltelepíti, viszont ha már indítanám a programot, nem történik semmi, egyszerűűen nem nyillik meg, de nem is ír semmilyen hibát.
Lehet hogy 8.1en már nem fut?
(#) Szili Zoltán válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 24, 2018
Bevallom, nem gondoltam erre (tudáshiány)... Eddig csak a 16f628-at használtam,
mert elég volt a ki/bemenet száma és az MCLR-t mindig bemenetként használtam.
A program így már működik...
(#) Bakman válasza Szili Zoltán hozzászólására (») Ápr 24, 2018
Csak egy apró megjegyzés mert most látom, hogy félreérthető a hozzászólásom.
Idézet:
„A felhúzás mindig jobban bírja a zavart, mint a GND-re lehúzás.”
Ezt áltlánosságban a bemenetekre értettem, nem az MCLR-re.
Igen, jól emlékszel! Ismét köszönöm!
Nem zavarja, Reset állapotban tartja a kontrollert. Most nem tudom megnézni de ha jól emlékszem, a 16F628A esetén bemenetként is lehet használni az MCLR lábat. Ha minden igaz, 16F873A-nál a láb csak és kizárólag MCLR-ként üzemel.
Ez gátolná a működést? A 16f628A zavar nélkül működött ilyen környezetben.

hydrofor.lay

Az MCLR lábat +5 V-ra kell húzni, nem GND-re. A felhúzás mindig jobban bírja a zavart, mint a GND-re lehúzás.
(#) Szili Zoltán hozzászólása Ápr 24, 2018
Sziasztok!

Segítséget kérnék Tőletek, egy Pic873A parsicos programmal kapcsolatban.
A programot hiba jelzés nélkül lefordítja, be tudom írni a vezérlőbe mégsem működik.
Az áramköri környezetet amibe került, már sikeresen használtam (ugyan 16F628A vezérlőnél
belső oszcillátorral). Miden be és kimenet testen 1k-val, 4Mhz kvarc + 2X22pF. A 4X20 karakteres
LCD az 1. és a 3. sorba négyzeteket ír ki, a többi üres. Olyan mintha a PIC el sem indulna.
Felteszem a PARSIC programot és a NYÁK tervet, hátha tud valaki segíteni.

A nyák alsó része BAKMAN hőfokkülönbség kapcsolója működik.

A NYÁK-terv - felhasználói kérésre - törölve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
Moderátor által szerkesztve

vezerlo1.PIC

(#) Kokany82 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2018
Működni eddig is jól működött, csak a kiegészítéssel nem próbáltam még, mert nem fért a pic-be, ahogy kibővítetem, már nagy lett. De holnap kipróbálom, mert már belefér bőven a 628-ba.
Következő: »»   11 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem