Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   23 / 179
(#) snapscan válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 31, 2015
A gyári példa DS1307? Mert azt nekem most nem tölti be, mondván, hogy makrót tatralmaz..??
Korábban már egészen biztosan használtam. Most a legújabb progit ismét felraktam, mert a korábbi átváltott németre és sehogyan sem tudtam angolra bírni. Most meg nincs benne a makró funkció!!?? Registry-ből kiölök minden korábbi, programra vonatkozó utalást, akkor sem. Mikor elküldök a fejlesztőknek egy ilyen hibát képernyő mentésekkel, mindig kapok egy korábbi verziót, hogy próbáljam ki. Ugyanez, ha más hibát vélek felfedezni, ami nem program, hanem uC. Már bánom, hogy megvettem a programot, mint a kutya, amelyik kilencet kölykezett. Nem is maga a program miatt, az nagyon jó koncepció, hanem a nem létező support miatt, ami miatt állandóan böngészni kell az adatlapokat..
(#) dcsabi válasza snapscan hozzászólására (») Aug 30, 2015
8722-t használok. Az Spi az megy 2 példányban is egyszerre (MAX6675-t olvasok 2db-t) mindkettő 3-3 lábat használ el. Az I2C-re van egy példa a DS1307 RTCC-vel, ha jól emlékszem ez SW megoldás (?) Pár hónapja próbálgattam akkor olvasta az időt. Előzőleg meg kell konfigurálni a Help szerint az I2C folyamatot írásra és olvasásra is és le kell menteni. Ha lerakod a modult ezt kell megjelölni, olvasásra és írásra is. Hamarosan előveszem újra mert elkészült az RTC-s nyák.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
(#) snapscan hozzászólása Aug 30, 2015
Az MSSP modult tartalmazó 18f uC-k esetében hogyan lehet bekapcsolni a programban az I2C modult? Lerakom az SPI base modult, az él az adatlap szerint. De ha I2C base modult rakok le, az nem. Akkor sem, ha őt teszem le elsőnek, és nincs SPI modul. Se lábat ne lehet kiválasztani, se a software/hardware kiválasztás nem aktív. Próbáltam a 18f25k80-at, a 18f8722 és 23 uC-ket, de nem jövök rá miként lehet aktiválni. Vajon MSSP esetén nem támogatott az I2C, vagy csak én nem találom a módját? Megvettem a 18f25k80 chipeket, és most figyelek, hogy nem tudok I2C-t használni..
(#) ktamas66 válasza sprofan hozzászólására (») Aug 16, 2015
A táblázat csak a memóriát "terheli", de gyors tud lenni. A mérésnél inkább leredukálom egyszerű matematikai műveletekre. A referencia feszültség megválasztása, ellenállásosztó, mintavételek száma és utólagos rotálással általában megoldható.
Pl. 0-5V jelet leosztani 0-2V-ra, 2048mV referencia (így 0-1000 az eredmény, 10 bites AD esetén), kijelzésnél utolsó digitet nem kell kijelezni.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
(#) Bakman válasza sprofan hozzászólására (») Aug 16, 2015
Az ADC eredménye 8 bites felbontás esetén 256, 10 bites felbontás esetén 1024 és 12 bites felbontáskor 4096 különböző állapotú lehet. Ettől jóval egyszerűbb és ésszerűbb is a számolás.

8 bites felbontás esetén kb. 0,39 %-os felbontást lehet elérni, végkitérésen így 100 % helyett 99,45 % -ot fog mutatni. Ha 0,3922 -vel számolsz, akkor végkitérésen 100,011 %-ot fog mutatni.

10 bites felbontással kb. 0,0978 %-os felbontás érhető el, végkitérésen 100,0494 /-ot fog mutatni.

Túl sok matematikai művelet nem kell. ADC értékét megszorzod 39 -cel (8 bites felbontás használata esetén) majd osztod 100 -zal. Így 0,39 %-os felbontású mérési eredményt kapsz, a tizedesjegyeket eldobva, tehát mindig lefelé kerekítve. Kijelzés 0 - 99 % -ig mehet el.

Ha nagyobb felbontás kell, akkor a feniek alapján nagyobb számokkal kell dolgozni.
(#) sprofan hozzászólása Aug 16, 2015
Sziasztok!
ADC jelének a feldolgozásakor melyik lehetőség "terheli" meg kevésbé a PIC-et?
1. különböző matematikai műveletek sokaságával létrehozom az ADC értékéből a számomra hasznos, LCD-re kiírható értéket (pl vízszint kijelzése 0-5V-ból 0-100% kijelezhető értékké alakítása)
2. egyszerű előformázás után csak beillesztek egy táblázatot és a végeredmény rögtön a kívánt érték.
(#) iranytu válasza Bakman hozzászólására (») Aug 6, 2015
Flowcode v5-tel kezdtem ismerkedni. Találtam pár oktatóvideót. Mindkét rendszernek megvan a maga előnye. A flowcode nagy méretben átláthatóbbnak tűnik. Pillanatnyilag játszom. Elleszek vele egy darabig. Még egyszer köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza iranytu hozzászólására (») Aug 4, 2015
Flowcode-ot lényegesen könnyebb kezdőknek használni, mint bármi mást. Nem árt némi programozói alapismeret. Ha megvan, kb. gyerekjáték a használata.
(#) benko_balazs válasza iranytu hozzászólására (») Aug 4, 2015
A Parsic-ot megtanulni tökéletes a 3.56 verzió. Szerintem vegyél egy olyan processzort, amit támogat a te verziód. Én a PIC16F877A-t használtam. Ezt javaslom neked is. Hogy mért, ha elolvasod ezt a topicot, akkor te is rájössz. Próbáltam a Flowcode-ot, nekem nem jött be. A Parsic azért szimpatikus, mert elég sok készüléket javítottam, amelyek logikai kapukkal voltak megvalósítva, ezek analógiájára könnyen tudtam a gyakorlatban jól használható vezérléseket csinálni és ami fontos, rövid idő alatt. Asm-ben egy hasonló applikáció fejlesztése jóval több időt vesz igénybe. Most már áttértem a négyes verzióra, de kezdetnek jó az ami neked van.
(#) snapscan válasza iranytu hozzászólására (») Aug 4, 2015
Mivel nem tudom mit szeretnél csinálni a uC-vel, mennyi időd/energiád/kereted van rá, így ezen ismeretek hiányában nem tudok javasolni semmit.
Illetve azt, hogy mivel ez nem parsic, máshol folytassuk.
(#) iranytu válasza snapscan hozzászólására (») Aug 4, 2015
Hardverkulcs? Pill. nincs 70e-m, így a v4 téma pillanatnyilag pihen.
Tudom, hogy nem lehet megkerülni a asm ismeretét. De valahogy nem tudom leképzelni, hogy alacsony szintű nyelvvel valaki összetett dolgot fejlesszen. Inkább a hibakereséshez hasznos.

Melyiket javaslod?
1. MPlab->asm
2. Régen picit szórakoztam C-vel. Úgy tudom van PIc-re C
3. Amennyire utánaolvastam van egy flowcode nevű program. Grafikus. Azzal is ugyanitt járnék?
A 3-as sorozat még teli van hibával. (A 4-est legalább hébe-hóba javítgatják).
A 4-esből nem fogsz találni törtet, hardverkulcsos és még nem láttam törést hozzá. 70E Ft körül van, és ha tényleg használni akarod, jelenleg nincs más megoldás a vásárláson kívül..
Viszont ha ezt akarod használni, nem árt, ha az assembly nyelvvel tisztában vagy, a külső IC-k kezeléséhez kellhet a saját rutin + a fordított kód megértése, hogy be tudd tenni a saját asm forrást anélkül, hogy a meglévő kódot borítanád (pl. nem célszerű a saját asm betétben várakozni, vagy megszakítást babrálni, stb.). Fentiek tudatában, ill. látván, hogy a szimpla asm fordítás sem megy, nem biztos, hogy ez a te programod.
(#) iranytu válasza snapscan hozzászólására (») Aug 4, 2015
v3.56. Keresek újabbat. Esetleg van lelőhely?
(#) Hp41C válasza iranytu hozzászólására (») Aug 4, 2015
Idézet:
„Couldn't locate build tool. Check tool locations.”

Nem találja a fordítót sem....
Benne van a 16F870. Ha nem találod, valószínűleg valami régi tört verziód van.
(#) iranytu hozzászólása Aug 4, 2015
Parsicban nem találom a 16F870-es PIC-et. Ilyenkor mit választotok? A családban semmi nem garantálja a port/lábkiosztást 873, 874, 876, 877. Lehet, hogy a panel élesztése Parsicből egyszerűbb lenne. Ott "csak" az IIC prtos LCD kijelzővel kellene megküzdenem.
(#) iranytu válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 4, 2015
Írtam korábban, hogy Parsicban szeretnék fejleszteni, de először csak annyit szeretnék látni, hogy egyáltalán megy-e a vas. Az élesztéshez kértem segítséget. Mivel látom én is, hogy nagyobb falat a befordítás, kissi felé már privátban tettem fel a kérdéseimet. Köszönöm a türelmet/segítséget!
(#) iranytu válasza kissi hozzászólására (») Aug 3, 2015
Bocs, nem láttam a "Válasz" gombot. Nem akarok tovább offolni. Privátban tettem fel pár kérdést
(#) kaqkk válasza iranytu hozzászólására (») Aug 3, 2015
Ha nem parsic akkor miért itt.......
(#) iranytu válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 3, 2015
Jogos. Amúgy nem Én, és nem Parsicban íródott. Én (még) ilyen programot nem tudok írni. Ez az Urbán elektronika honlapján lévő file, amit le lehet a szimulátorhoz tölteni. Kijavítottam az ékezeteket. Még nem változott a helyzet, de még egy csomó dolgot ki szeretnék próbálni.
Idézet:
„\Sajat\Iranytu\demo870.hex" doesn't exist.”
Ez annyit jelent hogy nem létezik a hex , egy üres hex fájlt égetsz be nem csoda hogy nem akar müködni ...
A zipben egyáltalán nem látszik hogy parsicban írtad volna , de a fordíto azért dob ezer hibát mert utálja az ékezetes betüket .....
Idézet:
„segítség\”
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) kissi válasza iranytu hozzászólására (») Aug 3, 2015
Először is: használd a "válasz" gombot, mert így nehéz követni a hozzászólásaidat !

Az én hex-embe nem kerültek bele a konfigurációs bitek, azt pl. export-nál lehet megoldani.

A sok hiba azért nem jön elő, mert a források, amiket küldtél, összevissza tartalmazzák a regiszterek nevét ( pl. STATUS, Status ) és ez alapvetően különbözőt jelöl ! Kikapcsoltam ezt az érzékenységét az MPLAB fordítójának és így gond nélkül lefordult ( hogy működik-e, az más kérdés! ) !

szerk. : az égetést csináld az MPLAB alól és akkor rendben lesznek a konfigurációs bitek is !
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) iranytu hozzászólása Aug 3, 2015
PICkit2 saját szoftverével próbáltam az általad küldött hex filet átvinni.

"No configutarion words in hex file
In MPLAB use file-export to save hex with config"

szerény angol tudásom szerint az asm programból mikor fordít kellene jönni a vasnak a konfigurációs leírásának is. Pillanatnyilag ezt nem találja.

az égetés sikerül, a vas nem indul.
Volt itthon még egy új PIC16F870. IC-t cseréltem, de a hiba állandó.

2 kérdésem lenne:
Ha az MPlab-ban konfiguráltam a 870-es IC-t, miért nem fordítja be azt is.
Mit csináltál, az MPlabban, hogy neked az a sok hibaüzenet nem jött elő? (nézem, de nem látom...)
(#) iranytu hozzászólása Aug 3, 2015
Nem akarom szétoffolni a topicot. Ha zavar valakit átviszem a PIC kezdőknek topicba. Vas éledése után Parsic lesz belőle.

Próbáltam befordítani, de nem ment:
----------------------------------------------------------------------
Debug build of project `C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcp' started.
Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.51, mplib.exe v4.49
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Mon Aug 03 12:43:29 2015
Clean: Deleting intermediary and output files.
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.o" doesn't exist.
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.err" doesn't exist.
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.o".
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.err".
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.hex" doesn't exist.
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.lst" doesn't exist.
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.cof" doesn't exist.
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.hex".
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.lst".
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcs".
Clean: Done.
Executing: "C:\Program Files (x86)\Microchip\MPASM Suite\MPASMWIN.exe" /q /p16F870 "demo870.asm" /l"demo870.lst" /e"demo870.err" /d__DEBUG=1 /c- /w2
Couldn't locate build tool. Check tool locations.
Debug build of project `C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcp' failed.
Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.51, mplib.exe v4.49
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Mon Aug 03 12:43:30 2015
BUILD FAILED
(#) kissi válasza iranytu hozzászólására (») Aug 2, 2015
Próbáld ki így !

Iranytu.zip

(#) iranytu válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 2, 2015
Kipróbáltam. Így sem megy. Valami kicsi, de lényeges dolgot nézek be/nem ismerek.
(#) iranytu hozzászólása Aug 2, 2015
Remélem jól csomagoltam. Azzal morog, hogy nincsen definiálva egy csomó változó. Próbáltam "include filenév" paranccsal a 2 db *.inc filet becsatolni, de a fordító rám se hederít. Tegyük hozzá, hogy asm nyelvet finoman szólva még nem ismerem.
Megpróbálom újból projektbe foglalni a file-okat. ha valamelyik kép nagyon olvashatatlan lenne szólj!
bocsánat a minőségért, most adta fel a fényképezőgépem. :-\
Következő: »»   23 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem