Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   51 / 179
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 4, 2013
Hello!
Ez így semmiképpen nem jó. Az 595 soros shift regiszter. Tehát nem annyi impulzust kell kivinned, mint az adat, hanem az adatnak bitminta képét kell beléptetni a regiszterbe. Ez után lehet bemásolni a kimeneti tárolóba és törölni a regisztert.
Tehát ha a kivinni szándékozott adat 8 bites, akkor ez 8db. SH-CP impulzust jelent, aminek felfutó élére íródok be az adat, lefutó élére pedig a 8 bites adat bitmintáját 8-szor balra léptetve kell a DS bemenetre vinni. Ha kész ST-CP felfutó élével bemásolni a kimeneti tárolóba, majd MR lefutó élével törölni a shift regisztert (de ezt lehet adatkivitel előtt is.) Az OE bemenetnek közben alacsony szinten kell állni.
üdv! proli007
(#) kaqkk válasza kkrisz75 hozzászólására (») Jan 4, 2013
A 74hc595 kezelése ,talán ilyen módon lenne megoldható. Az 1s os időjelet csak a szimuláció kedvéért tettem bele , ez a valóságban akár 2ms is lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013

74595.PIC

(#) Szammer válasza kkrisz75 hozzászólására (») Jan 4, 2013
Idézet:
„A második esetben ha több led világít akkor halványodik.”

Nem egészen értem, szerintem az egész csak kapcsolástechnika kérdése, lerajzolnád mire gondolsz?
A vezérlő IC egyszerű esetben, csak egy elektronikus kapcsoló. Ha ez egy tranzisztor, és az emitterében van a LED, akkor a biztos kinyitáshoz, lehet hogy kevés a PIC H szintje, mert a bázisra ekkor a tranyó nyitófeszültsége + a LED nyitófeszültségének az összege szükséges.
(#) kkrisz75 válasza Szammer hozzászólására (») Jan 4, 2013
Beszéltünk róla itt?
Akkor csak a vezérlő ICről esett szó, nem?

Ha a ledek + lábait direkt +5V-ra kapcsolod és a másik oldalára teszed az előtét ellenállást és az után a vezérlő ic-t,

vagy a ledek test lábait kötöd össze testre, és a + lábaira az előtét ellenállást és a vezérlő IC-t.

A második esetben ha több led világít akkor halványodik.
Míg az első esetben nem lesz fényerő különbség bármennyi led világít. Még akkor sem a multiplexelve kötöd.

Más:
Nem tudom csinált-e már valaki Parsic alatt 74hc595 vezérlést, de múltkor gondolkoztam rajta, mikor multiplexelés volt a téma. Talán nem is lenne bonyolult.
(#) kaqkk válasza mezga hozzászólására (») Jan 2, 2013
Használd egészséggel
(#) mezga válasza Szammer hozzászólására (») Jan 2, 2013
Még egyszer köszi nektek.
(#) Szammer válasza mezga hozzászólására (») Jan 2, 2013
Most rákerestem, az MPLAB-on belül van az összes *.inc fájl, de igaza van kaqkk kollégának. Ha jó állítod be PARSIC-on belül menni fog.
(#) mezga válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 2, 2013
Köszi.
mezga
Gyakorlatilag benne kell hogy legyen minden , akkor tényleg a beállításokkal lehet csak baj Parsic Szerintem töröld le , és töltsd le a link alól ebben minden benne van
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 2, 2013
Passz!
Eddig nekem is csak a C-n ment, bár a helyszíni programozó laptopomon azt hiszem, a D-re ment, csak főkönyvtárba. (Had ne kapcsoljam most be!)
Értem , az MSAPWIN most is megvan , de az INC fájlokat keresi ! Egyébként azt bárhonnan megtalálja .Nekem egy másik vinyón van.
Az INC fájlok is benne vannak az MPLAB-ban ?
(#) kaqkk válasza Szammer hozzászólására (») Jan 2, 2013
Ja ! És én mindig a c meghajtóra telepítem , valamiért azt szereti .
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 2, 2013
JOGOS A 3 PONT.
Köszi .
Teljesen mindegy melyik verziót teszed fel, úgyis csak az MPASM Win kell belőle .De az is lehetséges hogy csak az elérési útvonalat kellene beállítanod ,Én ahányszor újratelepítettem mindig elég volt csak a beállítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Köszi az rendben van . Megnéztem , melyiket érdemes van 6.61 es és 8.5 -ös .
Kell nekem a 8.5 ? Kihasználom ?

mezga
De az MPLABOT neked válaszoltam.
Bocsi nem nekem válaszoltál !!! Elnézést ...
Az meglehet , csak kb. egy éve nem olvastam a fórumot ..
Igaz rákereshettem volna, .. bocsánat ...bocsánat .... ))
(#) Szammer válasza kkrisz75 hozzászólására (») Jan 2, 2013
És mégegy:
Ha egy LED-et meghajtasz, tök mindegy, hogy VCC-vel, vagy VDD-vel vezérled, az áramot akkor is az előtét határozza meg, csak a polaritás más.
(#) Szammer válasza kkrisz75 hozzászólására (») Jan 2, 2013
Jogos, ezt már egyszer átbeszéltük.
Tedd fel az MPLAB-ot és arra hivatkozzál, ott megvan a szükséges INC.
(#) mezga hozzászólása Jan 2, 2013
Sziasztok !

Segítséget kérnék Tőletek !

Kb. egy évvel ezelőtt használtam a Parsic progit , de egyrészt elfelejtettem , másrészt uj gépem lett és minden ujra lett telepítve ..

Nos a kérdés : a Parsic 3.56 ot telepítettem , ekkor hiányolta a az MPASMWIN.exe -t . Ezt megtaláltam a PIC prog 2009.ben. Azután ez jó lett , viszont fordításkor nem találja az INC fájlt !
Így hibákat generál. A PICprog ban megvannak az INC fájlok , de nem tudom hogy a parsic hol keresi.
Szóval mi a megoldás , hova kellene másolni ezeket .

Köszönettel :
mezga
(#) kkrisz75 válasza Szammer hozzászólására (») Jan 1, 2013
Hozzá téve, hogy nem feltétlen kell a pic-el + Voltot kapcsolni. lehet azzal testet is.
Vagyis a kijelző ledek + 5V on vannak és mikor a pic lábán 0 vagyis test van akkor világít.

Így a fényerő gondok csak az előtét ellenállástól függnek, és nincs benne a pic terhelhetősége miatt eső áram felvétel, mikor 1 vagy 8 szegmens világít.

vagy marad a led vezérlés külső IC-vel, és nincs gond a multiplexeléssel korlátlan led szám esetén.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 31, 2012
Persze hozzáteszem, hogyha jó a kijelző. Ha előzőleg előtét nélkül próbálgatták, meghalhattak szegmensek, akár félig is.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 31, 2012
Szia!
Akkor meg nem értem a problémát, annak mennie kell.
(#) kaqkk válasza Szammer hozzászólására (») Dec 31, 2012
Itt egyetlen kijelzőről volt szó...(1 digit)
(#) Szammer hozzászólása Dec 31, 2012
Nos kollégák!
Látom, jól kitárgyaltátok a 7 seg. kijelző meghajtást.
Csináltam már egypár 7 seg-es dolgot PARSIC-al, soha nem volt digitek közötti fényerő problémám.
Más kérdés a program, arra figyelni kell (itt is párszor elhangzott szellemkép problémák).
Pár hozzászólásom lenne:
-1. Előtétellenállás nélkül nem illik LED-et, vagy 7 seg. kijelzőt hajtani, mert ebben az esetben
a forrás lesz az áramkorlát (ami ugye PIC esetében időlegesen működhet, de elég halálos
üzemmód).
-2. jdani! Megnézted, hogy az összes kijelződ azonos típusú
(a típusszám után, általában egy betűjel mondja meg a fényerőt)?
-3. Ha nem is tud az ember-fia Angolul az adatlap átnézése akkor sem árt, mert a
kapcsolástechnika, meg a terhelhetőségek jelölése nemzetközi.
-4. Saját tapasztalataim alapján a PARSIC-al írt 7 seg. meghajtás 4 digitig tökéletes,
6 digitnél már kicsit problémás (4MHz órajelnél).
-5. Fényerő problémával nem találkoztam, megfelelően kell kiválasztani az előtét ellenállást és
a meghajtást.
Na ennyi, és boldog újévet mindenkinek.
Üdv:
Zsolt
(#) HA5AWS válasza jdani hozzászólására (») Dec 30, 2012
Szia!
Pedig nagyon hasznos az adatlap böngészése... 20mA még belefér, de közvetlenül ritkán kötünk terhelést PIC-re. Multiplexelve kevés lesz a fényerő, a kijelzők számával osztani kell a kimenő áramot. Talán extra fényes LED kijelző jó lehet, de nappal még az is kevés.
Üdv: Gábor
(#) jdani válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 30, 2012
Menyni mA lehet terhelni a PIC lábát? Ha valaki tudja fejből, megírhatja, és megment egy adatlap böngészéstől.
Következő: »»   51 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem