Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Üdv.
Amiért érdeklődtem az impulzus kimenetről: Egy inkrementális jeladó ad két jelet egy plc-nek. Figyeli a fordulatot, és 1-2 fordulat/perc fordulatszám csökkenéskor megállítja a motort. Kicsit módosítottunk a gépen, és így a jeladó többet forog mint eddig, így a plc mindig hibát ír. A jeladó jeleit szeretném megváltoztatni, hogy ezen a bizonyos nagyobb fodulaton adjon ugyanannyi jelet mint régen a kisebb fordulattal, és ez arányosan változzon is fordulatszám függvényében. Csináltam egy parsic progit amiről csatoltam a képet (az impulzus kimenet nekem akart működni), így ki tudtuk próbálni, működött, de nemtudom a kimenő jelek sebességét hogyan lehetne arányosítani a bejövő jelek sebességével. Remélem érthető voltam, ha valakinek van ötlete azt megköszönném.
Ez volt számomra lényeges ezt fordíttattam le
Köszönöm, ezt nem találtam meg.
Tehát ha jól értelmezem, akkor a csatolmány szerint működnie kellene. A 16f877 bármelyik kimenete képes ilyen nagy sebességű impulzusokra?
Ha lesz időm holnap ujra be scannelem és felteszem a fordítást .
Elolvastam az összes hozzászólásod, de nem találtam amit kerestem.. Egy léptetőmotor meghajtónak szeretnék impulzusokat generálni a pic-el, ezért gondoltam hogy ez jó lenne nekem...
Keresd vissza itt az oldalon van a használatáról a leírás, én tettem föl kb. két hónapja.
Hali!
Valaki meg tudná mondani hogy az "Impuls, PWM out" modul impulzus része pontosan hogyan működik?
Bocs jobban belenéztem és látom csak az "én kijelzőm mellé" került a tároló amiről szó volt
A Kaqkk tollából nem láttál valami hasonlót 7dig.pic néven egy pár hsz el feljebb ?
:friday #1045047)
Köszi!
Közben valami hasonlót találtam dcsabi tollából is, igaz, ott mérésre használja, de ugyanez a módszer. (meg nem közvetlen analóg, hanem impulzust számol, de ez részletkérdés)
Hello!
Ez viszonylag egyszerű. üdv! proli007
"Minden 2ms ciklusban lesz beolvasás, de ezt tárolhatod egy multiplexerrel, míg jónak látod. Vagy is 30sec időközönként másolod át."
Na, ez a rész a kérdéses, hogy ezt hogy kell megcsinálni? Minden analóg bemenetre rákötöm egy multiplexer bemenetét, az ok. De hogy megy ez az időnként letárolás?
A feltételrendszer elég bonyolult, nem is annak a kilogikázása a probléma, hanem az analóg jelek lekezelése.
A "beolvasás" dolgon azt értettem, amit írtál is, tehát hogy 30s időközönként dolgozom csak fel az értékeket, ennyi időnként számoltatom újra. A kapcsolás egy fűtésrendszerhez készül, aminél van kétféle hőbetáplálás, puffertartály, útszelep, szivattyúk,stb. A lényeg az, hogy tudnia kell a gyors felfűtést a radiátorok felé, de amikor már temperál és megy a vegyestüzelésű rész, akkor dolgozzon a pufferre. Amikor leáll a tüzek táplálása, akkor ne keringesse a kazánhoz kimenő ágat a puffer felől, stb.
Hello!
Csak éppen azt nem írtad meg, mi köze a három érzékelőnek egymáshoz logikailag. Vagy is mi a logikája az összehasonlításnak, amit tudnia kellene. Hiszterézises blokk, eleve van a Parsic-ban. De lehet készíteni is összehasonlító blokk, és RS tár segítségével is. Minden 2ms ciklusban lesz beolvasás, de ezt tárolhatod egy multiplexerrel, míg jónak látod. Vagy is 30sec időközönként másolod át. És minél "jobb megoldás"? Mert nem tettél fel semmit.. üdv! proli007
Referencia feszültséget muszáj beállítani?
A pic összes lába kelleni fog enélkül is...
Három analóg bemenetet kellene összehasonlítgatni és az értékek függvényében vezérelni kimenetet.
Konkrétan három hőmérsékletet kell figyelni. A mérést MCP9700-al gondoltam megoldani. A hőmérsékletek 0-95C-ig lehetnek, ezt az érzékelő elvileg tudja bőven. Arra kéne valami ötlet, hogyan lehetne megoldani, hogy legyen némi hiszterézis a dologban? Azon is agyaltam, hogy esetleg a beolvasásokat kötöm időhöz, tehát nem folyamatosan kérdezné le az értékeket, hanem mondjuk csak 20-30s időközönként. Van erre valami jobb megoldás?
Sziasztok!
Tudna valaki egy parsicos példát mutatni két 877-es UART kommunikációjára? Kösz!
Igen, csak annyit. Így megszakításból hívogatja a kijelzö.inc-t, így mindig ugyanakkor hívódik meg.
Csak annyit csináltál, hogy áttetted máshova az inc. meghívását? Azt a timer0 megszakítást nem kellett beállítani?
A kijelzés hibátlan lett; sajnos én valamit még elkutyultam, mert a perc kijelzése mindig 0. A 10-es perc az jó, az óra és a másodperc is jó. Köszi mégegyszer!
Akkor visszaélnék az ajánlatoddal, már csak azért is mert ezen a gépen nincs is MPLAB. Bár a program még messze nincs kész, de ha jó lenne a kijelzés végre, az nagy előrelépés lenne. Felteszem az utolsó verziót és az inc -eket:
Legyél olyan kedves kivágni-berakni és főleg lefordítani! Köszönöm
Leszimuláltam a programodat a 6 kijelzős hőmérőmön.
![]() A megoldás az, hogy egy sort kell áthelyezni a parsic által generált asm-ben, és mplabbal újra lefordítani. Tökéletes lessz a kijelzés. Melléklet... Ha nem jön össze, külld át a kész progidat, megcsinálom neked.
Csináltam egy "2*3"digites kijelzést is
ha evvel sem jó akkor csak azt tudod csinálni amit régebben DCsabi : egy pic felelős a kijelzésért , egy másik csinálja az összes többit , és uart on kommunkálnak ( egy +628 as piccel tökéletes lesz a kijelzésed) és a másikba azt írsz ami csak belefér
Itt van pl egy 6 csöves nixi órahoz írt program
74141 es meghajtó íc hez készült (bináris kimenet) de megpróbálhatod 7 szegmensre áttenni a kimenetet (ez sem volt pontos 1 timerrel !)
Nem, a procinak meg se kottyan 6db kijelző, sokkat többre képes. A parsic nem tudja a kijelzőket kezelni.
Ha óra kellene én is RTC-t használnék, kérdés, hogy mennyire kell pontos óra. Azért a Parsic nagy segítség, de mellette nem árt ismerni valamennyire az asm-et. Én is csak egy éve foglalkozok pic-el, de mostanra már elég sok önálló projectet megcsináltam. Bővebben: Link De a komolyabbakhoz mindig kell az mplab is.
Pedig másképp a parsicban nem tudsz pontos órát csinálni ! Órával én is kinlódtam de heti egy két percnél pontosabbra nem tudtam megcsinálni még lcd kijelzővel sem
Az a baj, hogy így sincs elég ereje a procinak a hat db LED kijelzőt lekezelni, ezen kínlódok. Szerinted pont egy kis i2c busz hiányzik még hozzá?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

:friday
#1045047)