Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   78 / 179
(#) HeZ válasza jdani hozzászólására (») Feb 11, 2011
Két parancs használja az R/W láb write módját a HD44780 kompatibilis kiejlzőknél:
1. le tudod lekérdezni a kijelző foglaltságát és címszámlálóját
2. adatot olvashatsz a CG- (karakter generátor) vagy a DD-RAM-ból (kijelző memória).
Elkerülheted a foglaltság bit használatát, ha időzítéssel többet vársz a kijelzőre, mint az adatlapban specifikált időtartam (pl: Display Clear parancshoz kell maximum 1 ms, Te vársz hármat, az elég lesz). Ha nem adsz elég időt a kijelzőnek a parancs végrehajtására, akkor nem ezt fogja tenni, amit Te vársz tőle. Lásd inicializálás, ahol fontos a parancsok sorrendje. Részletek: http://www.elektroncso.hu/cikkek/vfdlcd.php és HD44780 adatlap.
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Feb 10, 2011
Az a példa anit feltettem, lehetséges, hogy nem egy kiforrott megoldás és minden környezetben nem állja meg a helyét a Parsicban.
Akkor nekem gyorsan kellett egy helyre, összedobtam, ott működött, megosztottam veletek is...ennyi.
Ha hiányosságai vannak, elnézést kérek a kellemetlenségekért ezzel kapcsolatban.
Ha lesz időm egy kicsit jobban átnézem és módosítok rajta, de ha ráér valaki, Ő is megteheti addig...
(#) vilmosd válasza jdani hozzászólására (») Feb 10, 2011
Nem nagyon fontos hasznalni. Ezt a hanshaking modszert ki lehet valtani egy kis idozito rutinnal. Masik problema meg ezzel, hogyha a LCD valami miatt nem kommunikal a PIC-el leall a program, mert varja a "Busy" jelet, ami soha sem fog megerkezni.
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 10, 2011
Szevasz. A saját karakterek használatával lenne egy kérdésem. Miért kell használni az R/W lábat is?
(#) dcsabi válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 9, 2011
Szerintem is elég a durvább felbontás, a tized fokos felbontáshoz hőelemet kell már használni, Pl. FeCuNi...
A hőérzetet még nagyban befolyásolja a levegő páratartalma.
Kimutatások szerint, 40-65% rel. páratartalom tartományban a hőérzet akár 2-2,5C-kal is csökkenhet
ha alacsony az érték.
Ezt a hőmérő nyílván nem fogja észrevenni, csak érdekességképpen jegyeztem meg.
(#) vilmosd válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 9, 2011
Idézet:
„LM75-el sima ügy a tizedes mérés, jól látom?”
iIgen Jol latod hogy nem jo: 9 biten kuldi ki a jelet, es a felbontasa 1/2 C. Meg egy kis problemaja van : 10-20 centin belul kell elhelyezni a procitol. Mivel soros vonalon kommunikal, ezert igen erzekeny a zavarokra. Alapbol elvesz ket labat. Amellett meg a SW is nyugosebb mivel I2C protokollt kell hasznalni. Az analog erzekeloknel 10 mV/C az erzekenyseg. 2.56 volt referencia feszultsegnel a 10 bites AD pontosan 1/4 C felbontast tud adni. Ennel jobbra sehogyan sem lehet megcsinalni, mert az erzekelok pontossaga is 0.5 C. Amugy sem ertem sohasem, mire kellhet 25 fokon 0,1 C felbontas. Mert a hidegerzet, a melegerzet az nem ilyen pontossagon mulik. Az atlagos szobatermosztatok pl 2-3 fok pontossaggal szabalyoznak, es ez maximalisan elegendo. Sot ennel pontosabb szabalyzas mar nem is jo a kazannak.
(#) CoderKevin válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 9, 2011
Értem, köszönöm. Viszont tanulmányozva a mintaprogramokat, LM75-el sima ügy a tizedes mérés, jól látom?
(#) dcsabi válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 9, 2011
Az az 1 per 4 az 1-4, vagy 0,25?
A Pic 16F876A analóg bemenete 10 bit-es felbontást tud. ezzel így nem oldod meg a tized fokos kijezést.
Vagy keresel egy olyan procit ami ezt tudja, (12bites felbontás)
Parsic nem támogat ilyent.
Vagy felerősíted a szenzor jelét úgy, hogy a mérni kivánt tartományban az analóg bemenet 10 bit-en felbontva éppen tudja a 0,1C felbontást. Pl. a -22 - +80
tartományban a jel 0-és 5V közé essen, akkor tud 0,1C
felbontást.
Viszont nem állítom, hogy stabil lesz.
(#) CoderKevin válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 9, 2011
Köszönöm. Akkor elvileg itt nem kell agyalni a beállítással, hanem a 9700-as érzékelővel meg ezzel a szoftverrel pontos értéket fog mutatni?!

Idézet:
„vagy esetleg billeg 1/4 fokot.”

Ezzel az érzékelővel is megoldható a tizedes pontosságú hőfok kijelzés, vagy az csak a digitálissal?
(#) vilmosd válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 8, 2011
Szoval egy trukk van ezekkel az erzekelokkel. Nem nagyon szeretik a kapacitiv terhelest, mert begerjednek. En ugy csinaltam mindig, hogy a hosszo kabel eseten, az erzekelonel kozvetlen felteszek a tapra egy 100 nF hidegito kondit (lehetoleg labatlant), es a kimenettel sorba kotok egy 1k ellenallast. 100 meteres vezeteken all a kijelzo, vagy esetleg billeg 1/4 fokot. Ja meg annyit lehet csinalni a kabelen jovo zavarok ellen, hogy az AD bemenete ele 1k/100n alulatereszto szurot kell tenni. Igy biztonsagos, es zavarmentes a feldolgozas. Amikor valaki nagyon preciz akar lenni, meg lehet esetleg SW-ben 8 meres atlagat szamolni, es azt kijelezni.
(#) dcsabi válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 8, 2011
Itt van...
Ezt már feltettem régebben is, ha jól emlékszem.
Ennél jóval egyszerübben is meg lehet oldani, de néhány perc rajzolás és egy kicsit komfortosabb így.
A kijelző ne tévesszen meg senkit, akkor ilyen volt kéznél. A Parsicban át kell állíani az LB1 modulban, ha nem ügyanilyent csatlakoztatsz. (Pl.2x16, 4x20...stb)
(#) CoderKevin válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 8, 2011
Idézet:
„mert sajna nem akar összejönni az analóg kB 5 méter kábellel sehogyan sem.”

Mások szerint pedig MCP9700A a legegyszerűbb. És ha jól értem az is analóg. 9700 jelének feldolgozása parsicban mennyire bonyolult? Valaki tudna mutatni egy példa progit?
(#) Peti.Janka válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 8, 2011
Köszi! Akkor berendelek belőle néhányat.
(#) vilmosd válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 8, 2011
Chpcad. Kb 70ft+IFA.
(#) Peti.Janka válasza kkrisz75 hozzászólására (») Feb 8, 2011
Üdv! Azt hagy kérdezzem meg, hogy hol lehet beszerezni MCP9700as IC-t? Néztem a HQ-ban is, és a HE-ban is de nincs.

Csak azt nem értem, hogy műszerrel mérve mért tökéletes az eredmény.
(#) kkrisz75 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 8, 2011
Nekem is csak próba panelon van össze forrasztgatva. Ráadásul a vezetékezések, hidak, sem rövidek rajta, szóval zavarjeleket mindenhonnan össze szed.

De lent leírtak alapján jól mér nekem is, jól kell mérnie nálad is.

Amúgy a 9700nál 255mV van akkor az (-24.5c) -24c - -25c között lépked, ha INT a változó típusa.
(#) kkrisz75 válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 8, 2011
MCP9700 ra tippelek én is.

A LM35 el bajom volt, nem mért jól, de a 9700al azonnal jól mért és minuszba is mér pontosan... Nem kell okoskodni a bekötésnél, hogy minuszba hogyan, és mekkora ellenállásokat tegyél, hogy pontos is legyen.

Sima három láb, és 100Nf zavarszűrő lencse kondenzátorok.

Pár lappal arrébb vilmosd javasolta, pár hsz.-el arrébb meg leírtam én hogyan csináltam.
(#) Peti.Janka válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 8, 2011
Hali!

Hát nekem azért ezekre esett a választásom, mert ezek voltak itthon. Ki fogom próbálni az LM75öt vezetékkel és ha megy akkor az lesz minkét érzékelőm, mert sajna nem akar összejönni az analóg kB 5 méter kábellel sehogyan sem.
(#) vilmosd válasza CoderKevin hozzászólására (») Feb 8, 2011
Hali
MCP9700A kivul belul. Ez mukodik -40-tol +125 fokig, a LM csak pozitivba mer. Ja es az ara sokkal olcsobb.
(#) CoderKevin válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 8, 2011
Üdv.

Én is godolkodom hőmérő építésben, de nemtudom mi lenne a legjobb érzékelő. Olvastam hogy kinti LM35, benti LM75. Hogyan célszerű megválasztani az érzékelőket? Miért pont ezekre esett a választás?
(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 7, 2011
Na a lenyeg meg lemaradt.

595.ZIP

(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 7, 2011
Na itt egy mintapelda ASM-ben. Harom szamlalalo tartalmat irja ki a 24 LED-re. A ket nyomogombbal tudod fel-le leptetni a szamlalokat, es a LED soron binaris formaban fogod latni a szamlalok tartalmat. A PIC osszesen 3 labat hasznal a kiirashoz, es 2 lab a szamlalok leptetese. Termeszetesen az ASM listaban at lehet irni a labakat.
(#) Peti.Janka válasza kkrisz75 hozzászólására (») Feb 7, 2011
Nekem csak próba panelen van össze rakva. Tanácstalan vagyok mi okozza a gondot. 255 mV ot mérek műszerrel, és 23-24-25V között ugrál. Emellett az LM75 stabilan 25,5 fokot mutat.
(#) kkrisz75 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 7, 2011
Nekem MCP9700 van rajta, ez volt a gondom és jó lett Vilmosd leírása alapján. 6m hosszon három natur vezeték megy, semmi árnyékolás, és nem ugrál, csak, ha pont a hőmérséklet határon van.

A jeladónál a nyakán a +5V és a GND lábra be van kötve egy 100nf kondi(lencse).(Egyik láb +5re másik láb GND-re)

Ugyan ilyen van a bemeneten. Egyik láb a bemeneten a másik láb a testen(GND).

A pic VSS és a VDD lábai össze vannak kötve egy 100nf (63V-os) kocka kondival(Egyik láb VSS másik VDD). Nálam a 877esen két VDD és VSS van így mind a két oldal be van kötve és van rajtuk kondi.

Stabilan jelez, és mér, mind a dcsabi parsic-os, mind a saját flowcode-os programommal.

1 szer teszteltem kocsiban ahol a gyújtás kábelek mellett ment el a 3 szál vezeték és akkor is jól mért.
(#) HA5AWS válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 7, 2011
Köszönöm!
A proteussal még nem dolgoztam.

Üdv: Gábor
(#) david667 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 7, 2011
Rendben köszi!
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 7, 2011
Be hoztam a szenzort, felment kB 220mVra és ott 19-22 fok között ugrált az LCD szóval tanácstalan vagyok.
(#) HA5AWS válasza david667 hozzászólására (») Feb 7, 2011
Ok. Semmi gond. Jelzem én is csak nemrég kezdtem a programmal való ismerkedést. Szerintem ha így feltöltöd a PIC-re működni fog, kollégám is szeretne egy BCD, vagy bináris órát.
A dsn-t én sem értem de majd biztos kapunk választ...

Üdv: Gábor
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 7, 2011
Úgy van megoldva, hogy egy riasztós kábel végére van forrasztva az érzékelő, a tápra tettem egy 100nFos kondit, és a kimenetre egy 1K+100nF kondit sorba Vilmosd leírása alapján, de ettől sem javult meg. A kábel kB 5m és táp felőli végén be van kötve az árnyékolás is. A panelen 10Kval húzom testre az ic kimenetét, és most írás közben tettem arra is egy 100nFos kondit, és így jelentősen javult a helyzet. Most csak 1 fokot ugrál. Igaz ki tettem a szenzort és 2-3 között ugrál. Viszont műszerrel mérve 0,008mV ot mértem szóval.............
(#) david667 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 7, 2011
Nagyon köszönöm a segítséged!
Mit "kalapáltál" rajta hogy működik? Mert nem akarok mégegyszer ilyen problémával szembesülni. Az oka a nem megfelelő Parsic konverter? Vagy a PIC nem volt okés amit választottam hozzá?
Következő: »»   78 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem