Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Nemértem, miért oda multiplexer. De én ugy szeretném, ahogy Nekem van, nem magyaráznám most este hogy miért, csak a táblázat közti váltást nem tudom még megoldani.
Közben rajzoltam egyet, (módosításban) kerülte a két hozzászólás egymást...
Ime újra, hogy használható legyen
Érdekes megoldást választasz fordulatszám méréshez...
Esetleg próbáld meg ezt... (Nem próbáltam ki PIC-ben)
Erről beszélsz? Ez le van festve, nem? Megpróbálom még kikapcsolni. Az előző hozzászólásomhoz nem tudsz hozzászólni, a táblázatoshoz?
Egyik "gondod"-hoz szólnék...
A kijelzőről eltűnik az adat, - jártam igy ipari környezetben, amikor "csupasz"fém keretes kijelzőt használtam. Az jelenség akkor szünt meg, amikor kicseréltem egy "fekete" keretesre. Ez is fém, de le van festve. Ha nem minden megy úgy, ahogy elvárnánk, kapcsoljuk ki próba képpen a "processzor beállítasai" ablakban az optimalizálást. (ezt legutóbb az egyedi karakterek használatakor tapasztaltam, amit pár oldallal ezelőtt tettem fel)
Ma elmentem kipróbálni. Az első két táblázat közt átvált, azzal ,,nincsen,, gond, viszont a második tábláról a harmadikra nem vált át, így csak 7200ig mér. Összekötöttem mindent, és pontosan mutatta a fordulatot 7000ig. Ezzel nem volt gond. Itthon ha rátettem a fordulatmérőt a labortápegységre, félmásodperc alatt a PIC adta a kijelzőnek ad adatokat, és már írta is hogy a fordulat 0. Ugyanezt csináltam mocin is, és ott eltartott vagy 5 másodpercig is, valamikor ki se írt semmilyen szöveget. Vagy menetközbe olyan volt, hogy ha meggázolom, eltűnik a kijelzőről minden. Ez miért van? mi zavar, hogyan szűrhetem? És ismét az a ,,gond,, hogy ha a HALL kap testet, és feszültséget is, a PIC-re is rá van kötve a +, de a test nincs, és akkor a kijelző halványan világít, amikor a hall jelet ad. Ez normális jelenség?
Helló. Segítségeteket szeretném kérni. Fordulatszámmérőt készítek. A bejövő jelek számát alakítom megfelelő értékűre. A multiplexer részével lenne gondom, nem tudom hogyan oldhassam meg, hogy rendesen működjön, és a legegyszerűbben. 123 jel beérkezésénél félmásodperc alatt az első táblázat érvényes.(a programban 1másodperc alatt számolja a bejövő jelet, hogy tudjam jobban megfigyelni, kiértékelni a működösét. Viszont ha a bejövő jel már 124, akkor a második táblázat érvényes. Ha a bejövő jel TR2 8ms, és 1000ms alatt számolja a bejövő jelet, akkor 3600-at mutat, ahogyan kell. Ez az első táblázat utolsó száma. Ha 1004ms-ra állítom, ami határérték a két szám átváltása között, akkor beugrik a 3. táblázat első száma, tehát 3600 után 7400 jön. És így ugrál a 2 számjegy. Ha 1010ms - 1040ms-ra állítom, az érték fix 7400. Ha 1050ms-ra állítom, mrá rendesen számolja a második táblázat számait, tehát 3700-tól folytatja a számlálást.
Alkalmazhatnál ( PL: X9C104PIZ (Bővebben: Link)) digitális ellenállást is. Sokkal elegánsabb megoldás! S a lépésszáma is több...
Akkor az enable lábra rákötöttem a tápot, hogy mindig engedélyezzen a tranyókat kicseréltem npn-ről pnp-re és az ic kapott egy 6v-os stabot a tranyók és az enable 1k-s védő ellenállást
Remélem így már működni fog !
Az enable (engedélyezés) a bemenő impulzusok "bejutását " engedélyezi. A + 10 az egy kimenet
ennek segítségével lehet több számlálót kaszkádba kötni
Bele rajzoltam a kapcsolásba a 4017 et (csatoltam) valaki meglesné, hogy jó-e a bekötés?
Felmerült két kérdésem az ENABLE input és a +10 output lábak mire valók? És köszönöm szépen a segítséget!
Emlékszem annak idején, amikor a léptető motorokkat kezdtem megismerni, és nem volt mivel vezérelni, előkaptam a jó öreg 4017est, és abbol állítottam össze a vezérlőt, és szépen működött.
Ha ezt a kapcsolást akarod használni , a legegyszerűbb ha egy 4017 -est használsz (10-es számláló) ha mondjuk 8 ra van állítva a következő érték előtt nullázod és a bemenetére ezután adod a következő értéknek megfelelő számú impulzust , nem kell programozni és a filléres árával verhetetlen
Sajnos semennyire nem értek a PIC-ekhez ezért azt sem tudom melyik a PWM lába :S néztem a neten leírást, de nem lettem sokkal okosabb.
Nekem viszont tökéletesen megfelelne az is, ha a fent csatolt kapcsolást egy kisebb PIC-el vezérelném a már leírt módon ebben valaki tudna segíteni?
sokkal egyszerűbb lehetne a "hardver" ha a pic PWM kimenetét használod !
Elírtam
![]() Idézet: A potikat nem sorba hanem párhuzamosan kötöm!„Az első elképzelésem egy 555ic-n alapuló szabályzóvolt, amin a kitöltési időt állító potiból többet sorba rakok” Elnézést
Üdv!
Egy DC motort szeretnék tűimpulzusokkal fordulatszám szabályozni. Ez a motor az épülő robotautóm meghajtásáért felelne. A robot "agya" egy HP mini pc lesz, aminek sajnos csak egy LPT port-ja ezért takarékoskodnom kell bitekkel Az első elképzelésem egy 555ic-n alapuló szabályzóvolt, amin a kitöltési időt állító potiból többet sorba rakok és egy léptető körrel (ami fel és le is léptet) váltok a potik között, amik különböző értékekre vannak állítva, így szabályozva a motort.(csatoltam képet az elgondolásomról) Viszont ez a megoldás nem biztos, hogy a leghatékonyabb, és legköltséghatékonyabb , de sajnos PIC-et még soha nem égettem, programoztam.a suliba tanultam programozást, de pascal alól a nokiás snake játék a legbonyolultabb, amit írtam eddig Ha valaki tudna segíteni egy olyan PIC es vezérlésben, ami előállítja a tűimpulzust és az említett fel illetve le léptető bitekkel vezérelve a kitöltési időt változtatva vezérli a motor fordulatszámát egy FET en keresztül azt nagyon megköszönném ![]() Van egy 16F877A tipusú PIC-em, de égetőm nincs hozzá, és még soha nem programoztam. A robotba kellene még egy kormány szervó vezérlés, egy fék szervó vezérlés, és egy kamera X és Y tengely mozgató szervó vezérlése. Plusz led es refi és infra refi a kamerának. Ha ezt esetleg mind meglehetne oldani a birtokomban lévő PIC el az szuper lenne. Ha valaki tudna segíteni a vezérlés megvalósításában, program írásában (csak pascal nyelven tudok sajnos programozni) az legyenszives írjon privit és megadom az elérhetőségeimet. A válaszokat előre is köszönöm! Üdv.:H.Viktor
Köszönöm válaszod
Még egy gyors kérdés. Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy ha van a bemeneten jel, akkor kiírja a szöveget a kijelzőre, viszont ha nincs jel, eltűnjön, ne maradjon ott.
Helló. Azt szeretném megoldani, hogy visszafelé is számoljon, de hogyan csinálhatnám?
Egy lehetséges megoldás a 2x7 szegmenses számláó
témában feltett kérdésre
Tényleg. A 4017-est már jó párszor használtam. Annak a bemenete képes feldolgozni 1600Hz-et?
Vannak ,különböző számláló -frekvencia osztó ic-k . pl
7490(ez 5v os táppal ) 4017 ez akár 14 v os táppal is működik . Ha jól emlékszem a 7490 is beállítható 2-4-8 -9 10 es osztásra , de a 4017 - az 2-től 10 ig egyszerűen állítható (vagy még ott a 4040 az bináris akár 1024 ig-is oszthat (ez a 3 csak példa van még vagy 30-típus )
Én gondoltam ilyesmire, de inkább nem írtam, nehogy hülyeséget mondjak, hogy kellene egy olyan valami, mi mondjuk a lendkerék 1x körbefordulásánál, a PIC-nek ne 8 jelet adjon, hanem mondjuk csak 4et. Lehet ilyet?
Ha a parsic programmal nem sikerül egyszerűen tegyél a pic elé egy tizes frekvenciaosztót
160hz- el már biztosan megbírkózik a parsic is
Helló. Ténylegesen akarok fordulatot mérni, és szimulacioban is ki akartam probalni. 12000 fordulatnal 1600 Hz.
A szimuláció élményét akarod megtapasztalni, vagy a tényleges fordulatszám mérést a PIC-el?
A Parsic beállítások menű alatt lehet változtatni a szimuláció "sebességét". A tényleges fordulatszám megméréséhez egyetlen jel is elég fordulatonként, tehát ha jól értettem az eddig elhangzottakat, akkor 200Hz maximálisan. Ebben az esetben a Parsicos modulokból is ki lehet alakítani a mérést, de javaslom a 20Mhz-es quartz-ot, (esetleg 16Mhz-t) |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Remélem így már működni fog !