Fórum témák
» Több friss téma |
Olvasd el még egyszer hogy mit írtam. Nem a felfutás meredekségéről írtam, hanem arról, hogy hullámos a négyszögjel alja/teteje. Mutatom. A képen ott vannak egymás mellett, a lila az egy jól megtekert kimenő 10kHz-es négyszögjele, a sárga egy nem jól megtekerté, a zöld pedig a tiéd, ami nem a lilára hanem inkább a sárgára hajaz. Leng a négyszögjel teteje, nagy eséllyel azért mert nem jó a kimenő.
Alaposan átnéztem a netre feltett csöves SE erősítők négyszögjeles méréseiről készült fotókat, de nekem inkább az jött le, hogy nem egyszerű NFB nélkül a trafókkal dolgozni. Olyan négyszöges, 10kHz-es jelalakot mint amit a lila szinnel beraktál én még sehol sem láttam...lehet, hogy van olyan NFB nélküli csöves SE ami ezt mégis tudja?
TJ.
Van. Természetesen Ge Lee csinálta.
Nem tudom hol, milyen, ki által végzett méréseket néztél meg és mennyire alaposan, de mutatok egy másikat is (az a lila a képen egyébként az EAR-om ábrája volt).
Ez meg egy faék egyszerű kapcsolás 2db csővel, 5W-os triódás SE nvcs vagy nfb nélkül, mutatom a kapcsolást is. Nem jó hangú, cserébe nagyon kellemesen színez (én ezt is imádom), a színezést kedvelők egyik "etalonja". Amit a képen látsz az a kimenő szekundere 10k négyszöggel (igen, magam tekertem). Ezen én nem látok lengést, hátha Te látsz rajta... De ha eljössz ezeket az ábrákat magad is megmérheted rajtuk ha nekem mégsem hiszel.
Hát igen, úgy néz ki, hogy a kondenzátoros csatolás mérve jobb mint az interstage transzformátoros megoldású.
Más: Sokat gondolkodtam a 6528 kettőstrióda negatív rácspotenciálját biztosító elemek feszültségének az ellenőrzésén. Mivel évek alatt csökkenhet az elemek feszültsége, így a végcső munkaponti árama feleslegesen növekedhetne. Végül azt a megoldást választottam, hogy az anódtápban lévő 2 Henry-s fojtón lévő feszültséget indikálom, ami az elemek feszültségére is áttételesen vonatkozhat (csökkenő negatív rácsfesz > növekvő munkaponti áram a végcsőnél) Amennyiben a mutató túlságosan kitér, akkor vagy az elemek, vagy az elfáradt végcső cserére szorul. ![]() TJ.
Itt lenne a 6528 PSE erősítő tápegységének a tervezete, amit szintén a minimál koncepció jegyében alakítottam ki. Nem szerettem volna a hagyományos Single End erősítők azon hibájába esni, hogy az erősítőrész pofon egyszerű, míg a tápegysége bonyolultabb mint egy atomerőmű vezérlőterme
![]() A főbb egységei a tápnak: - Tango MS-360 hálózati transzformátor - UTC 2H/170mA-es fojtó x 2 - Chicago Transformer 20H/15mA-es fojtó x 2 - Black Gate 680µF/160v x 2 - Black Gate 220+220µF/350v x 2 TJ.
Tervezgetem a 6528 PSE erősítő alkatrészeinek elrendezését, ami nem egyszerű feladat, mert több szempontot is figyelembe kell vennem.
Célok: - a lehetőségek szerinti szimmetrikus elrendezés - a transzformátorok és fojtók egymásra hatása, valamint a szórt mágneses terük indukciója a vezetékekre és alkatrészekre - a tápegység energia szállítási vonalának kialakítása - a jelút minél rövídebb kivitele - lehetőleg esztétikus megjelenés ![]() TJ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |