Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   218 / 245
(#) PEXESO válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Valószinűleg az árnyékolók megoldanák a zavarást de miért van a majdnem kétszeres frekvencia és feszültség a tranzisztoron és a magasabb primér feszültség mellett miért van a katódon rendes feszültség.Ez így nem logikus,legalábbis nekem.Aztán a gyorsító fesz.is kisebb a kelleténél,a legtöbb leírásban 8500 V szerepel,most csak 7200 V.A rács is negatívabb a kelleténél,legalábbis a lecsökkent fényerő erre utal.Szeritem először a nagyfesz.-ben kellene megtalálni a hibát csak nem tudom,hogy hogyan.Minden tippet szívesen és köszönettel fogadok.Főleg az tudna segíteni aki már hasonló esetet sikeresen megoldott.
(#) PEXESO válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Lehet,hogy igazad van,ha valami konkrét tipped lenne,hol keressem a hibát az sokat segítene.Arra gondolok,hogy talán valami túlterheli a HV tápot,akár szennyeződés ahol elszivárog az áram.A szabályoző hurok a katódfeszültséget figyeli ezért annak helyes az értéke ,lehet ennek a következménye a magas frekvencia és a negatívabb rácsfeszültség.A gyorsító fesz.viszont alacsonyabb tehát lehet,hogy az okozza a hibás müködést.De az is lehet,hogy máshol van a hiba,neked mi a véleményed?
(#) gerenk válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Felteszem ide a HV táp rajzát. Mérd meg a rajta feltüntetett feszültségértékeket, kezdve a táppal.
A frekvencia 50-55 KHz környékén kell lenni a BD kollektorán 30-35 Vpp imulzusnak kell lenni a csúcson egy kis "beharapás" látható. Nézd meg lehet e változtatni a katód feszültségét vagyis működik e a visszacsatolás
(#) gerenk válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
A BD 2 ohmos emitter ellenállása kritikus, nézd meg nincs e megégve, értéke megváltozva .
(#) gerenk válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Ez a HV táp szinte szabványosnak tekinthető legtöbb EMG szkóp ezt a megoldást használja a ferrit transzformátorban van különbség. Kérdezem a HV táp ónálló egység kivehető a készülékből?
(#) PEXESO válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Ezen a szkópon más a HV táp bekötése,lásd a mellékleten,741-es IC vezérli.Ami a HV táp kiszerelését illeti,szerintem az egész hátsó részt szét kellene szerelni,hogy kivehető legyen.Az egész konstrukció nem a legszerencsésebb, sok mindenhez nehéz hozzáférni nem beszélve a mindenféle kusza vékonydrótos összekötésekről,nekem ebből a szempontbó nagyon amatőrnek tünik az egész.
(#) VJ72 válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Szia!

A visszacstoló körben lévő 3,3M ohmokat mérd meg.
A nagyfesz sokszorozó kondijai szeretnek átvezetni. Milyen van benne a narancs hengeres Francia LLC? A legutolsó szokta feladni ami az 1M ohm után van, de a többi is lehet rossz, és terheli a nagyfesz tápot.
A kondikat mérve érdekes módon csak az egyik irányban vezetnek át jobban, feszültséggel próbálva is mérhető ez.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) PEXESO válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Küldök 2 képet ezeken egészen jól láthatóak az alkatrészek,hogy milyen tipusok nem tudom.A képen látható 3 db fehér hosszúkás valami (van még 1darab de a képen eltakarja a konstrukció),szerintem ezek a diódák,még hasonlót sem láttam soha.A HV táp kacsolási rajzán amit az előző válaszomban küldtem 5db egyforma dióda látható (D53-D57),nem találtam meg csak négyet,nem tudom,hogy hol lehet az ötödik. Elég lassan írok gépen ezért soká tart.
(#) VJ72 válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Ez barna dobozos műszer?
Azok ott nagyfesz diódák és a kondik is újabbak ezekkel nem szokott gond lenni de nem árt ellenőrizni őket.
Az utolsó szériánál sokmindent módosítottak a KS cső is Lengyel típus lett, rajz nem nagyon van ezekről.
(#) PEXESO válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Most visszanéztem az első hozzászólásomat és rájöttem,hogy hibásan adtam meg a szkóp tipusát ez EMG TR-4655A (nem 4654 !!!!).A doboza kék szinű.Találtam hozzá leírásokat,rajzokat is és átnézve a konstrukciót passzolnak erre a szkópra.Nincs tipped,hol lehet 5-ik dióda? Az alkatrészeket persze átmérem és a HV tápbekötést lerajzolom papírra és lenyomozom melyik alkatrész minek felel meg a rajzon.Sajnos most nem tudok megfelelően tömény alkoholt venni tisztításra.
(#) TASBALA hozzászólása Ápr 5, 2020 /
 
Sziasztok,
Pár nap méregetés és tisztogatás, új furaságok felfedezése után úgy döntöttem, újra összeszedem a tüneteket.

ADD mód, mindkét csatorna kikapcsolva. POS A és B minimumon, az ernyő harmadánál brummos vonal. Ha POS A-t maxra rakom, a vonal egyenes, az ernyő felénél van. Innen már csak negyed fordulat kell a POS B-n, és az ernyő tetején van a vonal. Innen még egy fél fordulatot tekerhetem, de már nem látható. Bekapcsolhatom A csatornát, látszik a jel, ugyanígy B-vel.

A&B mód, csatornák ki. Itt máris más a helyzet: ugyanúgy harmadánál brummos vonal, viszont POS A-nak semmi hatása, POS B fél fordulata után a tetőn van a vonal, még egy picit lehet tekerni és már nem látszik.

Továbbra is A&B, de bekapcsolom A csatornát. Brummos vonal a harmadánál, POS A fél fordulata után vonal a tetején. (Amúgy jelet mutat, ha adok rá).

A ki, B be, ugyanez.

Ha mindkét csatornát bekapcsolom, POS A-nak nincs hatása, ugyanúgy, mint ha mindkét csatorna ki lenne kapcsolva, viszont jel csak B-n látszik.

Kimértem az összes tranzisztort, és kitaláltam egy tesztet: megfordítottam az Y eltérítők csatlakozóját, ezzel elvileg horizontálisan tükrözve a képet. Várhatóan most az alsó részén jelent meg a sugár. (Ezt azért csináltam, hogy biztosan ki lehessen zárni a képcsövet vagy annak csatlakozását).
A képcső Y eltérítőinél szimmetrikusan változott a jel, ahofy kell.
(#) VJ72 válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
A TR számokat az Elektroimpex külkereskedelmi cég nyilvántartása miatt vezették be.
Ha már EMG akkor az EMG száma 1568/A, és ez a számozás egy logikus rendet követett műszerfajtánként.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) gerenk válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Akkor ilyen, ill ehhez nagyon hasonló
(#) TASBALA válasza TASBALA hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Még egy dolog: XY módban mindkét csatorna működik, normál A&B-ben viszont csak B (ha mindkettő be van kapcsolva)
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) VJ72 válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Én hagynám a nagyfeszrészt, egyenlőre kivenném a biztosítékát és az összes tápfeszültséget újra ellenőrizném brumra is. Mivel a +110V rész volt rossz ellenőrizném a csavaros elkót nincs-e lelazulva az anyája, és emiatt nem érintkezik rendesen a testponttal. Majd ha itt minden jó akkor 741 ett cserélném és végigmérném a környezetében lévő alkatrészeket, visszacsatoló 3,3M ohmokat.
(#) PEXESO válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
3 képet küldök,1 a HV táp bekapcsolási rajza,2 kép az elrendezés és a szkóp pontos tipusa 1568/A
(#) gerenk válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Szinte megszólalásig olyan mint az 1556 csak ott a BD és a 741 áramköre benne van egy dobozba.
A trafó 10-es kivezetéséről válaszd le a sokszorozót és akkor nézd meg a táp frekvenciáját és jelalakjait. Van e legalább 10 kV méréshatárú nagyfeszültségű mérőszuronyod és egy 10 MOhm méréshatárú műszered analóg lenne jó de digitális is megteszi.
(#) VJ72 válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Most javítok egy 1553-at egy frumtársnak és megmértem a HV tranyó kollektorát eredmények:
42V P-P 74 Khz
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) PEXESO válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Sajnos most még nem tudom,hogy melyik a trafó 10-es kivezetése de majd megkeresem.Van nagyfesz. szondám 275 Mohm-os az ellenállások 21 kV-ot bírnak így 10 kV-ig biztos jó.10 MOhm-os digitális műszerem is van.
(#) gerenk válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
D54 C55 csatlakozik rá
(#) PEXESO válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Ezt úgy érted,hogy ezek a jó értékek,nekem is nagyon hasonlók vannak de a leírásokban mindenhol jóval kisebb szerepel.
(#) PEXESO válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Már én is megtaláltam a HV trafó szekunder oldali kivezetéseit,sőt az utolsó diódát(D57) is megtaláltam.Azt hiszem ha sikerül beszereznem alkoholt akkor először alaposan megtisztíton a HV részt és csak utána fogok kisérletezni nehogy nagyobb bajt csináljak mint ami most van.
(#) VJ72 válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Igen ezt egy jól működő készülékben mértem.
(#) gerenk válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Én könnyebb helyzetben voltam ki lehetett venni az egész HV részt. Mint látod a mérőkapcsolásban a frekvencia 55,4 KHz és olyan nagy az impulzus a frekvencia mérő ami műanyag dobozban van nincs kábellel csatlakoztatva
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) VJ72 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
És mi határozza meg annak az oszcillátornak a frekvenciáját, maga a nagyfesztekercs és a szórt kapacitások.
Fölösleges ezzel az erdőbe vinni a javítást végzőt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
(#) gkari válasza PEXESO hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Ajánlom figyelmedbe Sipos Gyula TR1568-al foglalkozó cikkeit az RTÉK '94 - 95 - 96 -ban, a '96 -ban van a tápegység igen jó leírása, hasznos tanácsokkal. Ha nincs meg, emilben tudom küldeni (privat), ide nem menne fel.
(#) PEXESO válasza gkari hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
Megvannak nekem is ,olvastam is és anélkül,hogy a szerző érdemeit kisebbíteném a szerző negyon kevés kokrét adatot ad meg vele kapcsolatban.Ha nem tévedek az egyedüli konkrétum,a HV tápról beszélek,az 50kHz-es frekvencia,feszütségről vagy áramfelvételről szó sincs.Valaki itt a fórumon említette,hogy a külömböző szériáknál elég sok eltérés volt és ezeknél valószinűleg változott a frekvencia és a feszültség is.Ha arról is írt vola,hogy ezek az értékek milyen határok között mozogtak az egyes sorozatoknál akkor most tudnánk,hogy a külömböző értékek hibát jeleznek-e vagy az alkatrészek szórása miatt más értékek sem jeleznek hibás működést.Azért köszönöm az infót.
(#) gerenk válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 5, 2020 /
 
az R58 és C53 valamint a primer induktivitása
(#) Delinsky válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /
 
Beáztattam! Semmi. Rosszabb sem lett, de jobb sem. Semmiváltozás. Azt írod szét kell szednem a három forgókacsolót. Azokon annyi vezeték van, hogy igen nagy levegőt kell vennem mielőtt nekiállok. Hogyan kezdjem?
(#) gerenk válasza Delinsky hozzászólására (») Ápr 6, 2020 /
 
Igen egyenlőre elsőnek csak az osztók és abból is az egyik majd meglátod mia javulás.Én is vettem egy nagy levegőt és kivettem az egész osztót, be volt dobozolva gondolom a Tied is olyan. Levettem az árnyékoló dobozt lefényképeztem minden oldalról hogy amikor rakom össze segítségem legyen. Igen le kell forrasztani az ellenállások kondenzátorok egyik végét amelyik a tárcsákon vannak és egyenként meg kell tisztítani a tárcsákat. Persze ha van ilyen Yaxley új akkor nem kell a tisztogatással foglalkoznod.
Következő: »»   218 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem