Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   257 / 863
(#) roland9 válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Szia!
Igen tudom, hogy ez egy protokol, de az avr kimenetei közül már csak ez van szabadon ezen viszont csak PWM jelem van.
(#) icserny válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Idézet:
„PIC-et programozok XC8-al, es ott csak a portnevek hasznalhatok azonositasra”

XC8-ban vagy C18-ban is definiálhatsz makrókat (#define ...), amelyekkel tetszőleges neveket rendelhetsz a portlábakhoz.

Például:
  1. #define mLED_1              LATDbits.LATD0
  2. #define mLED_2              LATDbits.LATD1
  3. #define mLED_3              LATDbits.LATD2
  4. #define mLED_4              LATDbits.LATD3
(#) Saggitarius válasza icserny hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Koszi ezt tudtam, igy definialtam az I2C buszok parancsait, nem a beepitett fuggvenyeket hasznalam Amugy a peldadban is a port neveket hasznalod (D0 - D3).

Ne offoljuk szet C programozassal az Arduino szekciot.
(#) Saggitarius válasza roland9 hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Melyik az a chip, amelyik azt a bizonyos kimenetet csak PWM portkent tudja hasznalni es szimpla digital I-O-kent pedig nem?
(#) roland9 válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Maga a chip tudná, de a forráskódot nem tudom át írni mert csak hex-fájl van hozzá.
Egyébként erről a kapcsolásról lenne szó: Bővebben: Link az eredeti ötletem az volt, hogy:
PA0 = Tilt
PA1 = Pan
PA4 = RED
PA5 = GREEN
PA6 = BLUE
PA7 = Gobo (amin PWM jel jön ki.)

Mivel ma egy kicsit jobban bele bújtam ebbe a kapcsolásba és össze is raktam, kiderült, hogy a 4-es csatornán egyszerre vezérli a PA3 servo kimenetet és a PA4 RED kimenetet, na-mármost ha így csinálom:
PA0 = Tilt
PA1 = Pan
PA3 = GOBO
PA4 = (nemhasználom)
PA5 = RED
PA6 = GREEN
PA7 = BLUE
Akkor igazából csak egy szervót kell úgy átalakítanom, hogy 360 fokba forduljon.
(#) Saggitarius válasza roland9 hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Ha maradsz a PWM jelnel, kicsit "korulmenyesen", de van lehetoseged.
Nagy vonalakban: PWM jelet DC szintte alakitod, majd egy egyszeru A/D atalakito es mar van felbontastol fuggoen par bit, amit felhasznalhatsz. Pl, ha csak 4 bit felbontast hasznalnal, mar lenne 15 digitalis kimeneted.
(#) roland9 válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Szerintem maradok egy egyszerűbb megoldásnál, építek egy RC servo vezérlőt és a potméter nem 1:1 hajtást kap hanem 2:1 hajtást, így nem 180 fokot tud majd fordulni a servo hanem 360-at ha jól gondolom.
(#) RoliNyh válasza roland9 hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Csak arra vigyázz, ha gyári szervót használsz, az le van korlátozva fizikailag is, tehát a forgórésze nem tud 180 foknál többet fordulni, amíg meg nem szünteted ezt a fizikai gátat...
(#) roland9 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

igen tudom , de nem gyári lesz mert a scanner-ben van gyári motor potméterrel, csak az áttételt kell megvariálnom
(#) andykaaa hozzászólása Aug 31, 2016 /

Sziasztok
Egy kis segitsegre lenne szukseg. Van 8 kapcsolom amit beolvasok egy for ciklussal es ezeknek az allapotat kellene elmentsem binaris formaba, valahogy igy: „uint8_t pinValues[] = { B10101010 };” .
Vagyis ezzel kezdem hogy
  1. for(int i = 1; i < 8; i++) { a = digitalRead(i);   /*de mi legyen tovabb ??*/ }
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) vizor válasza andykaaa hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Üdv. Ha egy változóba akarsz bitszinten írni, akkor a megoldás a bitWrite() utasítás.

bitWrite(x,n,b);

x: a változó
n: a bit száma 0-a változó végéig, jobbról balra
b: a bit értéke 0-1

1. int var; for(int i = 0; i < 8; i++) { a = digitalRead(i); bitWrite(var,i,a); }
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) andykaaa válasza vizor hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Koszi !
(#) FDAssasin hozzászólása Aug 31, 2016 /

Sziasztok!
Az arduino sleep funkciójával próbálkozom egy ideje, de úgy tűnik az angoltudásom nem elég ehhez. Bináris órához kellene egy olyan kód, hogy gombnyomásra felébredjen, majd gombnyomásra visszamenjen alvásba a mikrokontroller. Mivel óráról van szó, az időt is szamolnia kéne. Tudna nekem valaki segíteni egy példakóddal vagy egy magyar nyelvű leírás linkjével?
A válaszokat előre is köszi!
(#) kapu48 válasza FDAssasin hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Sleep módban csak külső órával működik az arduino!
Ami aztán kérhet megszakítást, ami ébreszti a procit.

RTC
(#) Panhard hozzászólása Aug 31, 2016 /

Sziasztok! Használ valaki W5100 Ethetnet shieldet Arduino Due-val? Nekem nem akar működni. Bekapcsolás után nem állítja be az IP-t. Vagy 255.255.255.255 lesz vagy 0.0.0.0
Három ethernet shildet próbáltam, mind ilyen. Mega2560-al hibátlanul működnek. Arra gondolok, hogy az 5V-3,3V illesztéssel lehet gond.
(#) Gránátalma hozzászólása Szept 1, 2016 /

Sziasztok!
Van egy arduino mega2560-am, és szeretnék vele uj üres atmega IC-t égetni egy projekthez.
Próbáltam ezzel a megoldással:
Bővebben: Link
Így a bootloadert felégette, de programot nem (blink)
Aztán próbáltam ezzel a megoldással:
De így sem égette fel a programot, így a bootloadert sem igazából.

Hogy tudok vele programozni külső atmegát?
(#) david10 válasza Gránátalma hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

A bootloader égetéskor valamilyen hibát ki ír?
(#) andykaaa válasza Gránátalma hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Az elso meldas - nem hiszem hogy nem mukodik, ha felirta a bootloadert, akkor tovabb is kell hogy mukodjon. Ugyanezt a modszert mar tobbszor hasznaltam.
A masodikba megoldasba viszont nem igazan hiszek (az en kezdoi tudasommal), a reset lab nincs felhuzva. Szerintem mindeggy hogy UNO vagy MEGA lapkaval csinalod, a bekotest az UNO megoldashoz kell igazitani (miso, mosi, sclk, reset)
„bootloadert sem igazából” - szerintem a digitalis vilagba nem letezik olyan majdnem, vagy irta, vagy nem.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016
(#) world-s hozzászólása Szept 2, 2016 /

Sziasztok Egy MAX7219 -el küzdök Nanon.

Pár óra után rájöttem, hogy a SPI nem használható a Nanon:
"SPI: 10 (SS), 11 (MOSI), 12 (MISO), 13 (SCK). These pins support SPI communication, which, although provided by the underlying hardware, is not currently included in the Arduino language."

ledcontrol.h-val uyanezekem a lábakon megoldottam a dolgot.
A kérdésem, hogy a panel végén van 6 felfelé álló tüske a Nanon.
Ebben van SCK(PIN19), MOSI(PIN17), MISO(PIN18) is. Ezeket nem lehetne esetleg használni, úgy, hogy az SS maradna a PIN10 lábon? SIP, vagy akár ledcontrol.h szerint?

Mert akkor felszabadulna pár kimenet.
Vagy azt jobb ha nem piszkálom....
Köszi előre is a segítséget.
(#) kapu48 válasza world-s hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Sajnos nincs szerencséd!
Nano Pinout

Mert ugyanazok a kivezetések érhetők el mindkét csatlakozón.
Csak a panel végén ISP szabvány szerinti kiosztásban.
(#) world-s válasza kapu48 hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Köszi a választ.
Akkor max arra jó, hogy ha könnyebb lenne ott csatlakoztatni, akkor oda is dughatom.
Akkor marad a ledcontrol.h megoldás.

Azt meg lehet csinálni, hogy a lábakat újra felhasználjam? Tudom ha több ilyen kéne, akkor a Max7219 1-es lábról érkező adatot tovább tudja adni a 24-es ha túlcsorgás van.

Itt arra gondolok inkább, hogy a Max7219 1-es és 13-mas bekötéseit más egységre is használnám (pl: 74HC595). Azon más adat is menne. De ha a Max7219-nek szól, akkor a 12 bábon ezt jelzem neki. Így lábakat tudnák megspórolni.
Pl. a Nano D10-et húzom le, akkor a Max7219-nek (12láb az IC-n) üzenek, ha a D8-at, akkor 74HC595-nek (12-es láb az IC-n). Az adat és órajel meg menne a D11 és D13 lábakon.

Ez így működhet?

Igen.
(#) Gránátalma válasza andykaaa hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

"„bootloadert sem igazából” - szerintem a digitalis vilagba nem letezik olyan majdnem, vagy irta, vagy nem."
Úgy értem a második megoldásnál hibára fut a bootloader írása, azt se írja be, nemhogy a programot.
Most vettem még egy üres IC-t megpróbálom ezt is az UNO bekötésével megírni.
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

az újba bootloadert se tudok égetni. Az UNO-s ebkötést alkalmazta, oszcillátor, kondi megvan, UNO-val fel tudtam égetni. Mi lehet ez a jelenség?

Idézet:
„Arduino: 1.6.11 (Windows 10), Board: "Arduino/Genuino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)"

avrdude: Yikes! Invalid device signature.
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

Error while burning bootloader.

This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
option enabled in File -> Preferences.
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

itt azt írja, hogy ki kell venni a mikrokontrollert... akkor a megával csak nem lehet írni üresre programot.

Mondjuk az első hiba, hogy 2 szegmenst deklarálsz:
  1. LedControl lc = LedControl(11,13,10,2);

utánna 4 digitre akarsz irni:
  1. lc.setDigit(0,3,(byte)thousands,false);
  2. lc.setDigit(0,2,(byte)hundreds,false);
  3. lc.setDigit(0,1,(byte)tens,false);
  4. lc.setDigit(0,0,(byte)ones,false);
(#) Gránátalma hozzászólása Szept 2, 2016 /

3-4 óra aktív okoskodás meg egy kávé után megoldottam a problémámat.
A második bekötés a helyes, az 50-51-52-53as lábakat kell használni a programozáshoz, de hibás az ISP example, nem tud mega programozni vele.
Kiszkópoltam a lábakat, az rx-tx-eket, átolvastam és értelmeztem az egész example-t. Átírtam és most működik, írja tökéletesen a külső IC-t. Már készül a shield nyákterve
(#) Vacok válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Szia!
Még mindig a hibát keresem, gyakorlatilag eredménytelenül. Annyira azért jutottam, hogy ha visszaolvasom az AVR-ből a programot a hex fájlban az utolsó négy sor eltér attól amit a fordító program készít nekem. Okozhatja ez a problémát?
Most vettem észre, hogy lehet a mosi láb volt hogy az órában kontakthiba miatt H szintre került, ezt sajnos már kimérni nem tudta, mert addigra már kipucoltam a vezető sávok közül mindent, viszont gondolom akkor programozni sem tudnám.
(#) Mokacs6 hozzászólása Szept 4, 2016 /

Sziasztok!
Van egy Arduino MEGA 2560-as alaplapom ami (szerintem) rendellenesen viselkedik. Annyit ki sikerült derítenem, hogy ahányszor végez egy loop ciklussal nem jegyzi meg a változók ciklusban megváltozott értékét, hanem minden loop ciklust a deklarálásnál megadott értékkel kezd ( a változókat nem a loop-ban, hanem a még a void setup előtt deklaráltam).
A kérdésem az lenne, hogy ez egy szoftveres vagy esetleg beállítási hiba, vagy egyszerűen elromlott az alaplap?
Válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 4, 2016 /

Sziasztok! Adott egy arduino uno panel, és az volna a kérdésem hogy pl egy egész számot el lehet-e menteni külső eeprom nélkül, hogy azt újra lehessen betölteni induláskor?
Következő: »»   257 / 863
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem