Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   372 / 372
(#) sg576 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 23, 2025 /

Nyilvánvalóan a legprofibb-modernebb megoldás az enkóder használata. Attól nem tartanék, hogy ne bírná a rányomott fordulatszámot, viszont maga megoldás több problémát is felvet egy hagyományos kivitelű esztergánál, amin talán érdemes elgondolkodni.

Az első az, hogy a hajtásláncba pontosan hogyan illessze be az ember ezt az alkatrészt. Egy ékszíjhajtású főorsóhoz nem triviális úgy csatolni az enkódert, hogy az csúszás- és kottyanásmentesen mérje a szögelfordulást. Minimális perdülete és a használt csapágyak méretéből adódóan pár ezer fordulat biztosan nem árt neki, attól még az nyilvánvaló - pont a csapágyak méretéből adódóan -, hogy a tengelyére ható erők rendkívül korlátozottak lehetnek, pl. én egy kisesztergához passzoló méretezésű fogasszíjhajtásba (ha kínai eszterga, akkor jellemzően csak külföldről lehet majd fogasszíjtárcsát szerezni hozzá) közvetlenül nem merném betenni, csak egy két oldalán csapágyazott tengelyhosszabbításon és kuplungon keresztül.
A feldolgozóelektronika jelenti a másik kérdést. Ha egy nagyobb felbontású enkóder "adódik", abból akár pár száz kHz-cel is jöhetnek az impulzusok, amikor nem pozícionálásra használja az ember, hanem kis átmérőjű munkadarabot forgácsol keményfémmel. Ha a mikrokontrolleren nincs enkóder-előkészítés (interface), és/vagy hasonló teljesítményű, mint a hivatkozott PIC18, nem hinném, hogy lesz benne elég szufla a kiértékeléshez és a kijelzéshez. Egy STM32 Blue Pill már alkalmasabbnak tűnik a feladatra.

A hivatkozott dőlésmérős megoldás kompromisszumos, de alapvetően működik, és nem igényel különösebb átalakítást.

Hagyományos esztergán sokszor egy osztótárcsát szerelnek a főorsó valamelyik végére (axiális vagy radiális furatokkal, az előbbi akár egy nyomtatott sablont egy vékonyabb lemezből készült tárcsára ragasztva is elfogadható precizitással elkészíthető), amit egy erősebb rugóval előfeszített retesszel lehet mechanikailag is rögzíteni, hiszen a szögbeállítás csak az első lépés, valahogy az embernek rögzítenie kell a főorsót utána.
(#) Pali79 válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 24, 2025 /

Akkor ilyet kell venni. Erre 6000-es maximális fordulat van írva.
(#) Pali79 válasza sg576 hozzászólására (») Júl 24, 2025 /

Idézet:
„Ha a mikrokontrolleren nincs enkóder-előkészítés (interface), és/vagy hasonló teljesítményű, mint a hivatkozott PIC18, nem hinném, hogy lesz benne elég szufla a kiértékeléshez és a kijelzéshez.”

Jól is néznénk ki ha ez így lenne......
(#) Régi motoros hozzászólása Nov 18, 2025 /

MK2 kúp

Hali, megint egy esztergás kérdés...
Vettem MK2 befogatású fúrótokmányt az esztergámhoz. De ennek a vége lyukas, sőt M10 belső menetes, csak azt nem tudom miért? Ezzel ugye az a probléma, hogy ha 0 végállásba tekerem a szegnyereg orsóját, nem oldja ki belőle a lyukas végű szerszámot úgy, mint a zárt végűt.

Nem értem, mi itt a koncepció?
(#) szikorapéter válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 18, 2025 / 1

Behúzószár marógépnél, oda megy be a menetes vég. Ha esztergára akarod használni esztergálj bele egy vakdugót.
(#) Régi motoros válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 18, 2025 /

Arra már én is rájöttem, de én egy M10 csavart fogok beletekerni pár menet erejéig.
A hat lap fejet leesztergálom hengerre, hogy bele süllyedjen, a tetejére meg vágok fűrésszel egy csavarhúzó nyílást, hogy legyen mivel be/ki tekerni. Csak ezt a behúzós felfogatás nem ismertem.
(#) mex válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 18, 2025 / 1

Ha egy marógép főorsójába teszed ami morse 2 kúppal rendelkezik, akkor a főorsó hátsó furatán keresztül tudod egy M10 csavarral behúzni, biztonsággal rögzíteni. A szegnyereg kioldására meg egy rövid csavart kell belehajtani, a csavarfejet lemunkálni olyan átmérőre, hogy beleférjen a szegnyereg furatába, és biztosítsa a kilökést.
(#) Régi motoros hozzászólása Nov 29, 2025 /

S12M-SCLCR06

Üdv! Jól gondolom, hogy eme furatkéshez külön tartó is kell? A gond ugyanis, hogy ha simán csak a forgatható szerszámtartóba teszem, a penge lentebb van kb 5mm -el az esztergatokmány középpontjától...
Mi annak a befogónak a típusa, vagy milyen néven lehet aliexpressen rákeresni?
(#) kila válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2025 / 1

Írd a keresősávba ezt 3232-12. -Az Alin.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2025
(#) kila válasza kila hozzászólására (») Nov 29, 2025 /

Közben utána néztem, neked a 1616-12 , vagy a 2020-12-méret lesz jó, kb. 5 mm- emeléshez.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2025
(#) Régi motoros válasza kila hozzászólására (») Nov 29, 2025 /

Nos egyet kettőt talált a javaslatod alapján, de a "jelszó" valójában a WTDxx, úgy már több találat is van.
De az lesz a legjobb, ha megmérem pontosan mennyit kell emelni, mert az 5mm csak szemre tipp volt.
(#) kila válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2025 /

Alá lehet hézagolni, vagy lemarni leesztergálni az aljából, én is így használom.
(#) Pali79 válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2025 /

Igazából olyan tartó való hozzá amiben furat van, de a simába is be lehet fogni. Alá kell hézagolni lehezekkel. A sima kések aminek négyszög a szára, azoknak sem feltétlenül van egy magasságban az élük, mindegyiket külön kell ellenőrizni.
(#) Régi motoros válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 29, 2025 /

Nincs mivel kihézagolni, én is azt akartam először, de nem találtam hozzá megfelelő lemez(eke)t.
De a metszett kör kést a csavar sem támasztja épp tökéletesen, szóval inkább maradnék egy normális befogónál.
(#) mex válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2025 /

Nekem is volt hasonló gondom a kör keresztmetszetű furatkések befogásával. Ráadásul az én gépecském késtartója igencsak korlátozta az aláhézagolásokat is. Ezt megúnván leszereltem a kéziszánt, és az eredeti késtartóját, a helyére pedig egy gyorsváltós késtartót szereltem. Sok előnye van, könnyű a beállítása, gyors a szerszámok cseréje. A furatkéseknek a képen látható kialakítású tartója van.
(#) Régi motoros válasza mex hozzászólására (») Dec 3, 2025 /

Nekem semmi értelme kiadni most + húszezret csak azért, hogy gyorsan cserélhetős tartóm legyen.
Amennyit én használom a gépet, bőven ráérek a normál csavaros befogatással kést cserélni.
Közben megtaláltam ez a fajta tartó kell hozzá (legalább is remélem), a WTD1616-12 méretű.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2025
(#) Régi motoros válasza kila hozzászólására (») Dec 3, 2025 /

Megmértem pontosan, a kés távolság az egyenes, meg a furatkés között síkra fektetve 6.2mm.
De mivel a befogóba csak 18mm magas késszár fér, így a WTD1616-12 lesz a nyerő azt hiszem.
A WTD2020-12 biztos nem fér már be.

Ui.: Mondjuk az kicsit aggaszt, hogy pont a késemelkedési magasság nincs megadva...
(#) kila válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 3, 2025 /

Én igazából WTD1616-12 -ről azon kívül hogy a felsorolásokban szerepel képet egyebet nem találtam. -De ha létezik akkor a furatnak középen kell lennie, és így alul-fölül 2,5-2,5 mm, két oldalt 2-2 mm lehet a fala, tehát keveset emel. A 2020-12 -ről viszont van rajz, de ez után munkálandó.

És az után munkálást mégis hogy érted?

Ha számolok, akkor kijön az, hogy lehet inkább valami ilyesmivel kellene megoldani gyárilag a kés emelést. Ez elvileg többet is tud emelni...

Mivel a késtartódba nem fér csak 18 mm, le kell munkálni az aljából 2-2,5 mm-t Eszterga tokmányban keresztben befogva szépen leesztergálható, vagy marógépen ütőkéssel. De mivel hogy éppen ezáltal lesz ismét 2-2,5mm -el alacsonyabb a lapka éle a csúcsmagasságnál, ezért ha ezzel a késbefogóval dolgozol, a késtartót is alá kell hézagolni ennyivel. Ha a körponti szorítókart lazítva fentebb emelhető a késtartó, (az enyém ilyen) akkor jobbról- balról alátolok két egyforma, és megfelelő vastagságú lemezt. Elég kókány, de megélek vele...

Igen én is néztem már ezeket, és mivel itt a készszár középpontja a befogó tetejével egy sík jó is lehetne. De kell hozzá 20/12 es illesztő.

Ahogy elnézem az lesz a legolcsóbb megoldás, ha veszek egy WTD1616-12 tartót,
és hegesztek rá egy fület, ami kitartja a szerszámtartóból, és annyit emel rajta, amennyit kell.

A kés rögzítése még így is gond...

Igen, arra valóban kell valami szorító...
Ui.: Vagy mondjuk a forgatható késtartó egyik részének a tetejéből kimarni vagy vágni, és akkor bele férne a 20x20 -as tartó ami magasabbra emel...

Na ezen még egy kicsit agyalni kell.

(#) Pali79 válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Ezzel sem biztos, hogy teljesen központban lesz. Én vettem 7db-os kés szettet, egy családból valók, de a 7db késnek 3 féle központmagassága van. Ha a csavaros megoldásnál akarsz maradni, mindenképp kell valami laposacél darabokat nézni a hézagoláshoz.
(#) Régi motoros válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Így van, azért írtam, hogy még egy kicsit agyalni kell rajta.
Jó lenne tudni, hogy ezek a betétek pontosan mennyit emelnek a késen, úgy lehetne pontosan számolni.
Na de pont ez az adat nincs megadva sehol, vagyis én még nem találtam.
Következő: »»   372 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem